- 1 Był "laptopa dla czwartoklasisty" - co zamiast? (13 opinii)
- 2 Co się zmieni na egzaminie ósmoklasisty 2025? (15 opinii)
- 3 Nawet 1000 zł za wyprawkę szkolną dla dziecka (16 opinii)
- 4 Znamy terminy egzaminów w roku szkolnym 2024/25 (17 opinii)
- 5 Nowy rok szkolny 2024/25 nieco później (85 opinii)
- 6 Nowe wymagania na maturze 2025. Co się zmieni? (83 opinie)
Kosmetyki i plastik z odpadów roślinnych? Naukowcy chcą dać drugie życie resztkom
Coś, co obecnie wydaje się jedynie zbędnym odpadem, już wkrótce może stać się elementem bazowym do produkcji kosmetyków, bioplastiku czy niskoalkoholowych napojów. Przekonują o tym gdańscy naukowcy, którzy opracowali strategie wykorzystania biomasy w oparciu o badania oraz konsultacje z lokalnymi przedsiębiorstwami zajmującymi się między innymi produkcją żywności.
- Celem projektu jest włączenie dotychczas niewykorzystanych i nowych zasobów biomasy, w szczególności odpadów z łańcucha przetwórstwa spożywczego, takich jak produkcja zbóż (słomy), cukru, warzyw, drewna oraz przemysłu przetwórczego - zaznaczył prof. Dariusz Mikielewicz z Instytutu Energii, prorektor ds. rozwoju i organizacji PG i dodał: - Produkty te mogą być przetworzone do szeregu produktów spożywczych lub niespożywczych, poprawiających wykorzystanie biomasy, która bezpowrotnie byłaby stracona.
Czytaj też: Pszczoły zamieszkały w Ogrodzie Roślin Leczniczych GUMed
Kosmetyki z odpadów marchwiowych, plastik z biomasy ziemniaczanej
Naukowcy chcieli opracować schemat wykorzystania biomasy w oparciu o dostępne produkty dla konkretnego regionu - w tym wypadku obszaru południowego Bałtyku. Okazało się, że jest dużo możliwości, bowiem na tym terenie znajdują się liczne zakłady wytwarzające żywność, nie wspominając już o terenach rolnych.
Po szeregu analiz i spotkań między innymi w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów spożywczych, opracowano listę koncepcji, które pozwoliłyby czerpać z odpadów produkcyjnych. Poniżej prezentujemy główne założenia:
- Niskoalkoholowy odżywczy napój z dużą zawartością błonnika i białka roślinnego: nowy sposób wykorzystania młóta przez małe lokalne browary,
- produkcja kosmetyków naturalnych na bazie ekstraktów z wytłoków z marchwi,
- sposób na zagospodarowanie podłoża popieczarkowego,
- produkcja hydrolizatu keratyny z piór drobiowych,
- produkcja bioplastików z odpadów ziemniaczanych,
- analiza możliwości zagospodarowania nadmorskich łąk solnych pod kątem ich innowacyjnego wdrażania skutkującego rozwojem biogospodarki w Polsce.
Prace zakończyły się również powstaniem publikacji naukowej, jednak chodziło przede wszystkim o dotarcie z wiedzą do lokalnych przedsiębiorstw i pokazanie wachlarza możliwości związanych z odzyskiem.
- Projekt BioBIGG miał za zadanie zmobilizować potencjał innowacyjny, związany z niewykorzystywanymi zasobami biologicznymi w łańcuchach rolno-przemysłowych na obszarze Południowego Bałtyku. Projekt zmierzał do zwiększenia zdolności innowacyjnych małych i średnich przedsiębiorstw poprzez transgraniczne przekazywanie wiedzy, działania doradcze oraz przygotowanie projektów pilotażowych i inwestycji - mówił prof. Dariusz Mikielewicz.
Miejsca
Opinie (3) 2 zablokowane
-
2021-09-12 15:10
Najwyższy czas w Niemczech kilka lat butelki są plastikowe oddawane a u nas szklane ciężko
- 4 0
-
2021-09-13 07:11
Butelkomaty gdzie są w Trójmieście?
- 2 0
-
2021-09-20 14:29
brawo
bardzo dobry pomysł! teraz w sumie cały przemysł idzie w stronę naturalności. zresztą naturalne kosmetyki to teraz must have, sama tak się zakochałam w tych od pat&rub i teraz nie wyobrażam sobie żadnych innych
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.