• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szybko i tanio wykryją pestycydy. Współpraca z naukowcami z Indii

ws
27 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (24)
Szybko i tanio wykryją pestycydy. Szybko i tanio wykryją pestycydy.

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej oraz Shiv Nadar University w Indiach, które są jednym z największych producentów żywności na świecie, chcą wspólnie wytwarzać i badać tanie, elastyczne czujniki diamentowe do wykrywania pestycydów dla rolnictwa i przemysłu spożywczego.



Czy zwracasz uwagę na to, czy produkty, które kupujesz, są ekologiczne?

Zespół badawczy z Katedry Metrologii i Optoelektroniki na Wydziale Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki, prowadzony przez dr. hab. inż. Roberta Bogdanowicza, prof. PG, odwiedził w listopadzie Shiv Nadar University w Uttar Pradesh, jeden z czołowych prywatnych uniwersytetów w Indiach, z którym Politechnika Gdańska podpisała niedawno list intencyjny. Pod opieką prof. Susanty Roya naukowcy badali próbki diamentowe i omawiali wyniki badań dotyczących czujników wykrywających toksyczne pestycydy.

Pleśń na warzywach - odkrajać czy wyrzucać? Pleśń na warzywach - odkrajać czy wyrzucać?
- Nawiązaliśmy współpracę i będziemy teraz zabiegać o kolejne środki na realizację dalszych badań - mówi prof. Robert Bogdanowicz. - Grupa prof. Roya zajmuje się wykrywaniem pestycydów i sensorami w obszarze elektrochemii. My z kolei specjalizujemy się w wytwarzaniu elektrod, czyli kluczowego elementu do wykrywania pestycydów.
- Planujemy wytworzyć specyficzne elektrody, scharakteryzować ich właściwości fizyko-chemiczne, a następnie zespół prof. Roya przeprowadzi detekcję czterech najbardziej popularnych pestycydów stosowanych w Indiach - mówi dr inż. Mateusz Ficek z zespołu badawczego. - Dostępne obecnie narzędzia do wykrywania tych substancji są kosztowne i wymagają użycia dużych laboratoriów, a nasza metoda ma być szybka, tania i łatwa w stosowaniu.
Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce? Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?

Współpraca z naukowcami z Indii



Podczas wizyty w Indiach naukowcy PG odwiedzili też Alagappa University, gdzie odbywała się konferencja poświęcona badaniom biosensorycznym oraz elektronice dla rozwiązań energetycznych. W kuluarowych dyskusjach omawiano potencjalne możliwości współpracy naukowej oraz wymiany kadry i studentów.

- Zapoznaliśmy się także z bieżącymi wynikami badań, dostępną infrastrukturą badawczą oraz nawiązaliśmy szereg bezpośrednich kontaktów naukowych - dodaje prof. Bogdanowicz.
Wizyta naukowców PG w Indiach w ramach programu NAWA. Wizyta naukowców PG w Indiach w ramach programu NAWA.
Ponadto naukowcy odbyli wizytę studyjną w Bharathidasan University (BDU) u prof. Arumugama Sonahalama, jednego z kierujących projektem po stronie indyjskiej, który zajmuje się diagnostyką elektryczną opracowywanych sensorów.

Wyjazd został zrealizowany w ramach współpracy bilateralnej finansowanej z partnerskiego programu Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej Polska-Indie realizowanego w latach 2020-2023.
ws

Miejsca

Opinie (24) 1 zablokowana

  • Po co sprawdzać?

    Przecież wiadomo że np. jabłka opryskuje się 15 razy w sezonie. Zboża, warzywa też się wielokrotnie opryskuje.

    • 5 1

  • Czy współpraca z segregacjonistycznym państwem w XXI wieku przystoi krajowi, mieniącemu się obrońcom praw człowieka w Ukrainie i na Białorusi?

    • 0 1

  • Powoli toczą się te badania , nikt z producentów żywności się nie pali do pomocy dla takich labolatoriow, to powinno być dotowane z uni i naszych podatków bo codziennie narażamy się jedząc skażone pożywienie

    • 4 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

ŚwiatłoSiła Festiwal Foto - Video

warsztaty, spotkanie, spacer

Pomorska Noc Naukowców

wykład, warsztaty, konferencja

Q-Hack: Quantum hackathon

50 zł
warsztaty, spotkanie

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jakie ptaki żywią się rybami?

 

Najczęściej czytane