• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
12:39 wczoraj

Czy za ceną idzie jakość?

Przeczytane
Czy tylko ja mam wrażenie, że ceny w restauracjach w Polsce rosną w zastraszającym tempie, a jakość jedzenia i obsługi wcale się nie poprawia?
Zastanawiam się, czy restauratorzy nie wykorzystują inflacji jako zwyklej wymówki do podnoszenia cen, zamiast rzeczywiście inwestować w poprawę jakości swoich usług.
Do tego ceny napojów w Polsce to jest jeden wielki żart.
Co o tym myślicie? Czy zauważyliście podobne zjawisko w Waszych ulubionych miejscach?
Czy tylko ja mam wrażenie, ze płacimy więcej niż zachód Europy za jedzenie o gorszej jakości/mniejsze porcje?
Ostatnio bylem w Berlinie. Ceny w "normalnych" restauracjach byly bardzo zblizone do tych polskich (może jedno euro drożej), ale za to porcje większe i jakość skladników o wiele, wiele lepsza.
Ogarnijcie się restauaratorzy. Już nikt nie wierzy w Wasze "wysokie koszta".
Zobacz Raport

Opinie (23) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Zgadzam się z tym

    • 83 5

    • nikogo to nie interesuje

      • 1 13

  • Nie pasuje, to obiad w domu zrobić i nie marudzić... (3)

    • 1 30

    • (1)

      Nie rozumiesz trochę. Wlasciciele resturacji kpią sobie z ludzi. Porcje male, ceny wysokie. Do tego zrzucanie na klienta kosztow zatrudnienia przez wymuszanie napiwkow (restauracja czesto dorzuca serwis 10%).
      Takie traktowanie jest wedlug Ciebie fer?

      • 8 2

      • fer nie fer

        zasada jest prosta, jak za drogo to nie kupuje i tyle...

        • 2 6

    • Co za i**otyczny komentarz.

      • 1 0

  • (2)

    Z całym szacunkiem, ale co Tobie do tego kto jakie sobie ceny ustala? Jeśli ktoś w knajpie chce za schabowego 100zl i są ludzie, którzy przyjdą i będą tyle płacić, to dlaczego miałby sprzedawać za 50? Jeśli będzie miał pustki, to będąc przedsiębiorcą chyba umie dodać 2+2 i wyciągnie wnioski :)

    • 7 15

    • (1)

      Nic. Po prostu chcialem zaprosic was do dyskusji. Sam bojkotuje resturacje i nie chodze z tego powodu. Bylem dosc czestym bywalcem w kilku restauracjach i po prostu zauważylem, ze porcje byly coraz mniejsze, a ceny coraz wyzsze :) Albo jakośc drmatycznie inna. Jak place za jedno danie 50/60zl to chcialbym zeby byly tam skladniki lepsze niz najtansze mieso z marketu

      • 8 1

      • To, że chcesz to jedno, a to że trafiłes na taką knajpę to drugie :) Opinię zawsze możesz wyrazić i odradzić innym odwiedziny w takim miejscu.

        • 1 0

  • oczywiscie

    do tego w Trójmieście pełno Skandynawów to i ceny w góre ...

    • 12 2

  • (1)

    Dokladnie. Bylem tydzien w Wiedniu ceny tw same albo nizsze, a porcje do jedzenia, a nie puste talerze

    • 12 1

    • Nie rozumiem skad bierze sie ten fenomen wysokich cen w Polsce. Lubimy przeplacać?

      • 3 1

  • (1)

    W kwietniu byłem w Pradze w Czechach, szczerze tam ceny w centrum miasta były niższe niż w Gdańsku, o piwie to już w ogóle nie wspominając.

    • 12 1

    • W Czechach to tylko piwo można wypić, jedzenie niezjadliwe

      • 0 0

  • Na widok Tuska wszystko automatycznie drożeje. (1)

    Koalicja to drożyzna.

    • 4 12

    • Na widok yarka wszystko opada...

      Nawet ceny

      • 3 2

  • Hmm

    Idź do sklepu i zobacz czy produkty nie wzrosły ...

    • 2 2

  • Kuzynka z Belgi byla w szoku jak u nas placila za benzyne tyle samo co u siebie... Ceny europejskie, a place wschodnie...

    • 3 1

  • Zgadzam się z Tobą. (1)

    Jakość składników, zwłaszcza mięsa, np. kurczaka, pozostawia wiele do życzenia. Płacąc około 50 zł za burgera z kurą, dostaję kawałek z żyłami i chrząstkami. Obrzydliwe.
    Napoje 250 ml za 10, a nawet 12 zł, kpina.

    • 3 1

    • Otwórz takiego burgera, zatrudnij z 4 osoby na UOP. Zapłać rachunki i podatki, a potem zobacz ile musisz sprzedać burgerów, żeby tę dyszkę na czysto wyciągnąć, bo chyba nie będziesz prowadzić knajpy żeby mieć piątaka na rękę? Stąd właśnie takie ceny, które niekoniecznie idą w parze z ekstra jakością.

      • 1 4

  • Wykorzystują sytuację jak wszyscy a później przychodzi pandemia i proszą o zamawianie na wynos bo będą musieli zamknąć 'ulubione miejsca'

    • 0 0

  • U nas w GD jest drogo, ale przede wszystkim jedzenie jest zazwyczaj niedobre. Ja już wogóle u nas nie jadam, bo jedzenie jest niesmaczne i drogie. Jakby było drogie i smaczne to bym chodził. Jeżdżę ciągle w delegację po Polsce i w miastach nie nastawionych stricte na turystę jest smaczne i ceny chyba ok. A u nas to biorę kanapki, albo żona coś ugotuje

    • 0 0

  • Ja nie patrzę tak na cenę, ale jak podadzą mi coś drogiego i ohydnego w smaku to jestem zdenerwowany, a u nas często mi nie smakuje. W małych mieścinach jest smaczniej

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

+ Dodaj raport

Pogoda

Najczęściej czytane