Energetyczne batoniki z domowego przepisu
Na dłuższym treningu, bądź żwawej wycieczce rowerowej dobrze jest mieć coś do jedzenia. Chemiczne żele raczej nie wchodzą w grę, a jeśli już, to tylko na zawodach. Uwielbiam banany, ale ich obieranie podczas jazdy i wyrzucanie później skóry gdzieś tam w krzaki jest kłopotliwe, przecież nie będę chowała jej z powrotem do kieszeni. Daktyle też są pożywne, ale trudno wyłowić je spomiędzy dętki i pompki więc chyba najbardziej praktyczne są owsiane batoniki.
Bazuję na budżetowych batonach muesli z marketu, ale lektura składu lekko mnie odstrasza. Czas wziąć sprawy we własne ręce. W internecie znajdziemy sporo przepisów, ale odrzucając te zakładające dodatek cukru, masła, tłustej śmietanki czy słodzonego mleka kondensowanego pozostaje nam taka oto prosta receptura:
-2 łyżki miodu - ok. 50 g.,
-2 dojrzałe banany - bez skóry ok. 250 g.,
-2 szklanki (500 ml) płatków owsianych - ok. 220 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych orzechów, pestek - ok. 140 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych suszonych owoców - ok. 120 g.
Przygotowanie batonika wg poniższych czynności zajmie co najwyżej godzinę:
1. miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
2. do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
3. teraz dodaj płatki i wymieszaj
4. orzechy (laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd.) posiekaj
5. to samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
6. wymieszaj z płatkami, bananami i miodem
7. na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty
8. i do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
9. po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki - ja kroje na 16 batoników.
I gotowe:
Z pobieżnych obliczeń wynika, że jedna sztuka ma około 150 kcal (+/- B 3,6 g., T 6 g., W 19,4 g.)
PS. Miód w przepisie zastępuje tylko cukier i użyty jest dla lepszego smaku.
Autor: Anna Świrkowicz [ASE Team]
Opinie (16) 4 zablokowane
-
2015-05-06 08:30
(1)
Rewelacyjny przepis, wyglądają przepysznie i pewnie też tak smakują.
Zapisuję w zakładkach.
Dzięki.- 17 0
-
2015-05-06 11:42
ostatnio robie je bez dodatku miodu, suszone owoce i banany sa wystarczajaco slodkie
- 5 0
-
2015-05-06 10:03
Każde domowe batoniki lepsze niż kupowane. Ale przepis w stylu bierz co chcesz, zmieszaj rozdrabniaczem i upiecz :)
Miód po podgrzaniu rzeczywiście tylko cukier zastępuje, choć lepszy taki niż biała śmierć :)
- 9 0
-
2015-05-06 13:05
Super!
Zaraz śmigam do sklepu po produkty!
Dzięki za przepis :)- 5 0
-
2015-05-06 13:26
Przepis spoko... a ja zamiast miodu używam fruktozy. (1)
- 1 10
-
2015-05-06 20:37
fruktoza to największe zło :)
jw
- 9 0
-
2015-05-06 15:19
Mniam ;)
- 2 0
-
2015-05-06 20:03
Jak z terminem przydatności? (2)
Ile czasu można przechowywać batoniki do 2 tyg?.
- 1 0
-
2015-05-07 16:54
Ja jak robię, to wytrzymują tylko kilka dni
Ale tylko dlatego, że moje oczy nie pozwalają na dłużej ;)))
Jak nie zjem podczas treningu lub wypadu, to wieczorem do dobrego kina ;)))- 1 0
-
2015-05-11 14:21
Batoniki wytrzymuja bardzo dlugo, przechowuje je w temp. pokojowej, czesto nawet nie w szczelnym pojemniku. pod koniec sa jedynie nieco wyschniete ;) Wazne jest aby nie trzymac ich w wilgotnym "srodowisku"
- 1 0
-
2015-05-06 20:23
pyszne
Już zrobiłam. Łatwe i pyszne. Dzieciakom też bardzo smakuje. Jutro wezmą do szkoły.
Zdrowa i smaczna przekąska.- 2 0
-
2015-05-06 23:58
ulepszenia i wariacje na temat i tak rewelacyjnych przekąsek :)
ja zamiast dużego prostokąta, formuje okrągłe ciastka od razu, więc czas pieczenia skraca się do 10-12 min... na rzecz innego kształtu, ale tu ważny jest smak. Czasem dodaję zamiast 1 szklanki płatków owsianych, 1 szklankę mąki razowej, wtedy są bardziej miękkie i łatwiejsze do pogryzienia. Czasem dodaję kakao, a czasem płatki kokosowe, czasem łyżkę masła orzechowego i smak się zmienia zupełnie...a czasem 1 starte jabłko i wtedy są dłużej "mokre". Aaa bez miodu też wychodzą, jak się wbije jajko jako zlepiacz :D Mhhmmmm
- 1 0
-
2015-05-07 09:01
uprażone płatki
polecam wcześniej uprażyć płatki owsiane na patelni na maśle, na koniec prażenia dodać suszone owoce i miód i jeszcze minutę podsmażyć, zupełnie inny smak płatków :)
- 0 0
-
2015-05-07 10:14
(1)
kto uważa, że Ania to fajna laska kciuk do góry :)
- 17 2
-
2018-08-07 21:34
Niechcący nacisnął sie kciuk w dół (beznadziejne dotykowe ekrany)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.