- 1 Jedni wychodzili z sali, inni ruszali pod scenę (37 opinii)
- 2 Dziś by to nie przeszło, a kiedyś było modne (108 opinii)
- 3 ŚwiatłoSiła: Darmowe wykłady i warsztaty (9 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: wyjdź z domu na miasto (12 opinii)
- 5 Steczkowska i Sarsa na liście odrzuconych (29 opinii)
- 6 Czym są czerwone flagi w relacji? (119 opinii)
Barman: fachowiec, showman, spowiednik
Sztukę mieszania alkoholu wymyślili w XVI wieku oberżyści znudzeni jednorodnym smakiem napojów. Obecnie praca barmana to nie tylko specjalistyczna wiedza, ale i widowiskowe show. Można się było o tym przekonać podczas środowej imprezy Bal-Tiki Fest w pubie Flisak'76 w Gdańsku.
Impreza Bal-Tiki Fest zorganizowana została przy współpracy z Bacardi - Martini Bartenders School. W środę wieczorem w pubie Flisak'76 odbył się pojedynek pomiędzy warszawskimi barmanami: Adamem Grądzielem i Jakubem Kozłowskim.
Tajniki koktajli z barów tiki były bardzo pilnie strzeżone w celu uniknięcia kopiowania przepisów przez innych barmanów. Koktajle tiki bywają bardzo skomplikowane, ilość składników potrafi sięgać kilkunastu. Całość urozmaicają zdobione naczynia ceramiczne w kształtach łupiny orzechów kokosowych i żywe kwiaty.
Goście mieli okazję oglądać umiejętności barmanów oraz skosztować efektów pracy. Przygotowanie drinka to nie tylko widowiskowe show, w czasie którego w powietrze fruną butelki, szklanki, owoce i inne przedmioty. Od dobrego barmana wymaga się również specjalistycznej wiedzy.
- Nie sposób zapomnieć, iż nie każdy alkohol i nie każdy dodatek można połączyć. Używane podczas tworzenia drinków owoce, przyprawy korzenne, zioła czy mleko nie zawsze będą komponować się z danym trunkiem - mówi Jakub Kozłowski, zwycięzca konkursu Beefeater 24.
Do wykonywania tej pracy nie wystarczy szklanka i butelka czegoś mocnego. Poza pojemnikiem do lodu, barman potrzebuje także specjalnych przyrządów: szczypców do lodu, łyżki zakończonej widelczykiem i odpowiednich noży. Przygotowany koktajl należy również odpowiednio podać.
Branżowy regulamin podpowiada, jakie szkło pasuje do danego drinka. Natomiast metodę dekoracji ogranicza jedynie wyobraźnia i zdolności manualne barmana. Ozdobą mogą być zarówno owoce i warzywa, jak i popularne parasolki i słomki w dowolnym kolorze i kształcie.
- Praca barmana najczęściej kojarzy się nam z techniką flair, czyli stylem wolnym. Barmani pracujący według tej zasady wykorzystują widowiskowe elementy żonglerki. To opozycja do klasycznej koncepcji parania się sztuką barmańską, odpowiedniego ubioru i właściwej aranżacji obsługiwania - mówi Adam Grądziel z Colombia Coffe, Lunch & Coctail Bar.
W obu przypadkach należy skrupulatnie trzymać się przepisu i precyzyjnie odmierzać ilość poszczególnych składników. Niektórzy jednak pracują w oderwaniu od reguł. Barmanom tym zdarza się tworzyć napoje bez miarek lub w ogóle w sposób spontaniczny.
Osoby parające się sztuką barmańską skupiają się w stowarzyszeniach i uczestniczą w niezliczonej gamie organizowanych na całym świecie konkursów. Doszkalają się na kursach i w specjalnych szkołach. Niektórzy uważają, że praca barmana to nie tylko zawód, ale niemalże dyscyplina sportowa.
Sztuka barmańska wciąż się rozwija i zmienia. Najnowszym trendem jest na przykład serwowanie herbacianych koktajli. Jedno jednak pozostaje niezmienne - barman musi umieć nawiązać dobry kontakt z klientem. Bo to nie tylko wykonawca usług i showman, ale równie często doradca, spowiednik, a dla niektórych barowych ciem - jedyny prawdziwy przyjaciel.
Jak przygotować najprostsze drinki?
Zobacz porady trójmiejskich barmanów.
Miejsca
Opinie (65) 2 zablokowane
-
2013-08-29 12:45
spowiednik??? A rozgrzeszenie daje;) (3)
- 14 0
-
2013-08-29 14:17
ale na klęczkach..
- 7 0
-
2013-08-29 20:39
oj daje :P
- 1 0
-
2013-09-01 13:36
no i
rozgrzeszenie dla ciebie po lodziku...
- 0 0
-
2013-08-29 12:48
Czekam na artykuł (2)
Ksiądz: złodziej, showman, biznesman.......
- 38 10
-
2013-08-29 13:25
Re: Czekam na artykuł
Tylko tyle?
- 0 3
-
2013-08-29 15:46
złodziej złodzieja rozpozna
jak w temacie
- 2 3
-
2013-08-29 13:09
Jestem ciekaw ile wódki jest w drinku od takiego barmana (7)
Bo czasami pijąc drinka mam wrażenie, że piję samą colę, sok, etc...
- 23 5
-
2013-08-29 13:10
Jestem ciekaw ile wódki jest w drinku od takiego barmana (6)
Bo czasami pijąc drinka mam wrażenie, że piję samą colę, sok, etc... Ale.to tez zalezy od lokalu....w niektorych na prawdę zdrowo leją
- 3 3
-
2013-08-29 13:32
zwykłą dyktę pijesz, a myślisz, że to wódka
- 4 4
-
2013-08-29 19:16
odp (4)
long island
20ml wodka
20ml gin
20ml tequilla
20ml cointreau (wszystkie alkohole 40% mocy)
150 coli
cytryna
podsumowujac wychodzi 100ml 40% samego alkoholu, ktorego praktycznie nie czuc.
wniosek: dobry drink jest tak zbalansowany pod wzgledem skladnikow ze alkoholu praktycznie nie czuc. chesz go poczuc strzel sobie szota
pozdrawiam ;)- 14 3
-
2013-08-29 19:40
100 ml cvzystego alkoholu i jak widzę 150 ml coli
to co ma być czuć?
Bez tej coli z samą cytryną to rozumiem a tak to rozbechłałeś to bracie że się nie chce pić.- 4 2
-
2013-08-29 21:55
PANIE barmannnn! (1)
po pierwsze zapomniałeś o rumie! po drugie cointreau nie ma 40%! a po trzecie nie da rady wlać 150 ml coli do tego drina!!
Pozdrawiam.- 4 1
-
2013-08-30 05:06
Kolega tylko zapominał wpisać rum na listę składników,
Cointreau ma 40%, a do LIIT da się nalać 150 ml coli, wszytko zależy od pojemności szkła. Więcej wyrozumiałość i pokory życzę.
- 1 0
-
2013-08-30 09:09
nie 100 a 40ml samego alkoholu nieuku :)
wodka jest napojem alkoholowym a nie alkoholem
np. w 20ml wodki jest ~5ml alkoholu- 1 1
-
2013-08-29 13:31
Ja bardzo lubię drinki Stacha w Sopocie ;) (1)
Pozdrowienia Stachu.
- 5 5
-
2013-08-29 23:22
Stacha z Pinokia?
- 1 0
-
2013-08-29 13:31
Za żadne skarby nie wypiję drinka ani alkoholu wysokoprocentowego w knajpie. (15)
Nie dość że oszukają na ilości to jeszcze naleją tańszego odpowiednika z biedronki czy lidla.
W knajpie to tylko piwo butelkowe i to otwarte w mojej obecności.- 18 21
-
2013-08-29 13:54
(3)
Czas zacząć chodzić do knajp z piwikiem/shotem za więcej niż 5 złotych. Za jakość trzeba płacić.
- 6 1
-
2013-08-29 13:59
Myślisz że jak zapłacisz więcej to piesz to co masz napisane na butelce? (2)
Oj naiwny,naiwny jak dziecko we mgle.
Jak chcę się napić dobrego drinka to kupuję sobie alkohol w sklepie.- 6 0
-
2013-08-29 14:59
Nie bądź śmieszny (1)
Kupujesz w sklepie bo jest taniej i drink wg. receptury może nie trzepać , bo jest za mało alkoholu. A w domu zmiksujesz na podwójnej dawce i hejże hola! a potem do klubu !!
- 4 0
-
2013-08-29 19:40
Z własną setką w kieszeni
a druga w drugiej
- 1 1
-
2013-08-29 15:08
(4)
a jak byś jechał na urlop 2 tygodniowy za granice to pewnie byś konserwy na cały pobyt sobie kupił :)
- 6 0
-
2013-08-29 21:01
A za granicą nie ma sklepów? (3)
- 0 0
-
2013-08-29 22:12
(2)
za granicą nie ma biedronki to gdzie by kupił :) no jeszcze zna lidla to by se poradził:)
- 1 0
-
2013-08-29 22:18
Myślisz że każdy jak ty odiedziczył rozum po szympansie? (1)
- 0 1
-
2013-08-29 22:23
myślę że zwykły prostak jesteś :)
- 1 0
-
2013-08-29 20:29
SMiech. (1)
Żal mi takich ludzi... odpowiednik z biedronki.. Z kad wy sie bierzecie..
- 4 1
-
2013-08-30 09:40
co to znaczy
"z kad" ?
- 5 0
-
2013-08-29 20:36
(1)
W knajpie tylko butelkowe piwo? Co za idiotyzm, czyli gdzie mam się napić piwa beczkowego, które najczęściej jest o niebo lepsze od butelki, w domu?!
- 2 1
-
2013-08-29 20:59
Dobre jest w niewielu knajpach.
Ci którzy warzą piwo sami są ok.
Ale nie powiesz mi że piwa koncernowe z kija są ok.
Instalacja nie czyszczona,przepinanie beczek po zmianie barmana to normalka.- 0 1
-
2013-08-30 02:02
szkoda
przykro mi ze do takich knajp chodzisz
- 0 0
-
2013-09-01 13:27
Kiepskie knajpy znasz po prostu :)
- 0 1
-
2013-08-29 13:41
tani barman (4)
w naszym trójmieście barman powinien być jedynie tani,
bo jak będzie miał za duże doświadczenie i będzie za dobry to już pracy nie znajdzie...- 19 0
-
2013-08-29 13:51
a jakie trzeba miec doswiadczenie zeby zostac barmanem? (3)
wlewac wode do kieliszkow mozna po 10 min przeszkoleniu:)
- 2 6
-
2013-08-29 20:21
(1)
zacznij chodzić nie tylko do barów mlecznych to się dowiesz :)
- 3 0
-
2013-08-29 20:30
Popieram
:)
- 0 0
-
2013-08-30 07:11
Ta...
To tak jak możesz być mechanikiem po przykręceniu śrubki... Oj głupi Ty...
- 3 0
-
2013-08-29 14:15
są barmani, którzy nawet wódę z cola spjerdolą. są też BARMANI co przygotują takie coctaile, że szok! (1)
Wszystko zależy od podejścia (wasze wejście do knajpy, rozmowy z obsługującym, humoru i nastawienia pana za barem). Gastronomia to stara ku$$rwa, która w PL nic nie znaczy. Wiadomo jeżeli chcesz się napić dobrego drinka to nie idziesz do śledzia albo innego 4/8PLN, tylko do coctailbaru.
- 14 0
-
2013-08-29 20:01
.
cocktail - ogon koguta, nie coctail
- 0 1
-
2013-08-29 14:21
ŻYLETA rządzisz!! (3)
- 0 4
-
2013-08-29 14:29
wogóle barmani w gdańskim Bunkrze są świetni (2)
Lubię pojawiać się w tygodniu, gdy barmani mają więcej czasu na zajęcie się Klientem = drinki wyśmienite!
- 0 2
-
2013-08-29 17:07
(1)
taaa genialni a ze czasami zrobia cos co smakuje i wyglada zupelnie inaczej to juz inna sprawa,oczywiscie placisz jak za zamowiony drin...
- 1 0
-
2013-08-30 08:09
konkrety proszę...
- 0 0
-
2013-08-29 17:08
duzo,ladnie,smacznie w nie wygorowanej cenie =red light ;]
- 4 4
-
2013-08-29 19:09
Też jestem barmanem, djem i fotografem
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.