Dobry alkohol, zaraz po dobrym towarzystwie, jest kolejnym elementem udanej zabawy Sylwestrowej. Czasy gdy z "musztardówki" popijało się kiepską wódkę, dawno minęły, teraz bowiem coraz bardziej liczy się nie tylko jakość trunku, ale i sposób podania. Oto kilka przydatnych rad.
Szampan - król alkoholi, nieodłącznie kojarzony z kawiorem i świętowaniem. Ten szlachetny trunek zwykło się otwierać na wyjątkowe okazje, jaką - bez wątpienia - jest
Sylwester.
I nie ważne czy Nowy Rok wita się w dużym czy małym gronie, na balu czy domowej imprezie szampan musi być i basta!
Inna kwestia - czy będzie to Cristal, Comtes de Champagne, Dom Perignon, Dom Ruinart, Stradivarius, czy może Grand Siecle, których cena za butelkę zaczyna się od 700 zł i niebezpiecznie rośnie do... tysiąca euro za butelkę (tyle kosztuje szampan marki Pernod Ricard, w ciągu roku produkuje się tylko tysiąc butelek tego trunku).
Na Polskie warunki wystarczy, że Nowy Rok przywitamy w dobrym humorze i kieliszkiem mniej wykwintnego szampana, w ostateczności - wina musującego, które z szampanem łączy kształt butelki i ilość bąbelków.
Jednak ważniejsze od tego "co" pijemy jest to "jak" alkohol podajemy - nawet Cristal straci na szlachetności jeśli zaserwujemy go w plastikowym kubeczku.
Zatem "jak" podać szampana? Tu zaczyna się "
praca u podstaw". Bardzo istotne jest samo przygotowanie szampana do otwarcia. Zacząć trzeba już od wybrania odpowiedniego sklepu. Najlepiej w tym wypadku sprawdzają się sklepy specjalistycznie. Następnie warto zwrócić uwagę na to czy butelka nie leżała zbyt długo na półce i czy nie była wystawiana na słońce.
Następnie koniecznie trzeba przyjrzeć się oznaczeniom na etykiecie. Jeśli widnieje napis - extra brut, oznacza to, że nasz trunek będzie bardzo wytrawny, sec - tyko wytrawny, demisec - półsłodki, a doux - słodki.
Po zakupie butelkę warto umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w piwnicy). Warto pamiętać by ułożyć ją w pozycji leżącej - tylko tak unikniemy wyschnięcia korka, który w przeciwnym wypadku stanie się nieszczelny, przez co trunek straci swoje bąbelki. Tuż przed północą należy włożyć szampana do lodówki (nigdy zamrażarki) na 20 minut do pół godziny.
Szampan powinien być podawany w wysokich kieliszkach na cienkiej nóżce. Natomiast nigdy, przenigdy nie wolno dodawać do kieliszków kostek lodu - alkohol będzie i tak dostatecznie zimny po schłodzeniu.
Uwaga! Otwierając szampana unikajmy "wystrzelenia" korka - dla kilku widowiskowych chwil stracimy znaczną ilość złocistego napoju.
Drinki
Można by rzecz "nie samym szampanem Nowy Rok się wita". Kiedy skończy się szlachetny trunek, czas na drinki!
Mamy dla Państwa kilka ciekawych i prostych propozycji:
Panaceum Drink, który zdobył uznanie wśród takich tuzów branży rozrywkowej jak: Cezary Pazura, Joanna Brodzik i Paweł Deląg. To właśnie oni zasiadali w komisji konkursu Finlandia Vodka Cup 2008, w którym półfinałowym zwycięzcą okazał się drink barmana z Elypse-Club Gdynia. W jego skład wchodzi :
30ml wódka mango
20ml likier melon
10ml likier Chambord
20ml syrop marakuja
splash Angostury
Fill-Up sokiem pomarańczowym
New RepublicDo szklanki typu long wrzucamy limonkę, cukier oraz syrop, wszystko
madlerujemy następnie zasypujemy lodem kruszonym i wlewamy rum. Podajemy z grubą rurką typu turbo. Skład:
40 ml Nowa Republika Blanco
40 ml Syrop Truskawkowy
Limonka
Cukier
KokaTo prosty drink, niewymagający wiele pracy.
Skład:
20 ml Bols Banana
20 ml Malibu
20 ml Cointreau
20 ml śmietanki
Kiss Me "Kiss Me" - i wszystko jasne.
Skład:
40 ml Malibu
20 ml likieru bananowego
10 ml syrop blue curacao
10 ml grenadyny
100 ml sok ananasowy
10 ml mleka
10 ml soku cytrynowego
JungleSkład:
40ml Finlandia Grapejfrut
20ml Bols Peach
5ml Bols Strawberry
sok pomarańczowy
woda gazowana
cukier,cytryna,limonka,pomarańcza
Nie masz jeszcze pomysłu jak spędzić sylwestrową noc? Przejrzyj nasz
kalendarz imprez Sylwestrowych.