• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Michał Brancewicz
23 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (445)
Przesuń aby
porównać

Inwestor złożył wniosek o pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w GdańskuMapka na food hall. Gdy taką decyzję otrzyma, sfinalizuje transakcję przejęcia obiektu od dotychczasowych właścicieli, czyli Kupców Dominikańskich. Adaptacja budynku do nowej funkcji ma kosztować 141 mln zł.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Food hall czy handel, co bardziej sprawdzi się w Hali Targowej?

O przymiarkach do przekształcenia Hali Targowej w food hall pisaliśmy już w 2021 r. Wówczas prezes spółki Kupcy Dominikańscy nie potwierdziła tej informacji.

Nam udało się ustalić, że zainteresowana obiektem jest grupa Apsys, która ma na swoim koncie m.in. przekształcenie XIX-wiecznego włókienniczego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi w tętniące życiem centrum miasta.



  • Wydaje się, że w obecnych czasach wnętrze Hali Targowej idealnie nadaje się do zaadaptowania na food hall.
  • Tak będzie się prezentować Hala Targowa w nowej odsłonie.
  • Na poziomie -1 Hali Targowej utrzymany zostanie handel świeżymi produktami.

Food hall w Hali Targowej: uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało półtora roku



I to właśnie HAGAP, spółka należąca do grupy Apsys, złożyła w środę, 22 lutego, wniosek o pozwolenie na budowę w zakresie przekształcenia Hali Targowej w food hall.

- Uzyskanie pozwolenia na budowę jest jednym z warunków finalizacji umowy przedwstępnej między Apsys Polska a spółką Kupcy Dominikańscy, zawartej w marcu 2022 r. - informuje Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektor marketingu w Apsys Polska. - Do tego momentu Hala pozostaje własnością Kupców Dominikańskich i będzie funkcjonować tak jak dotychczas.
Inwestor uzyskał pozwolenie na rewitalizację obiektu wydane przez Igora Strzoka, byłego pomorskiego wojewódzkiego konserwatora zabytków. Uzgadnianie szczegółów z konserwatorem trwało ponad półtora roku.


Jak będzie wyglądał food hall w Hali Targowej?



Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie. 

Hala Targowa została otwarta w 1896 r. Niewykluczone, że na 130. urodziny w budynku gościć będą już gastronomowie.
Wnętrze Hali Targowej przejdzie gruntowną rewitalizację, która obejmie m.in. podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku i atrakcyjną ekspozycję elementów historycznych - zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele. Ponadto odrestaurowane zostaną również historyczne kioski wewnątrz hali.

Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta Pierwsze centrum handlowe Głównego Miasta
Autorem projektu wnętrza jest Boris Kudlička, znany scenograf, architekt i projektant, od lat związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Food hall, zielony rynek i spotkania kulturalne w Hali Targowej



Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce. Działający na zewnątrz Zielony Rynek zostanie zachowany, więc nadal będzie można kupić tam świeże warzywa i owoce.
W Hali znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska z szerokim wyborem dań kuchni międzynarodowej, zaprojektowane w formie food hallu.

Na poziomie -1 oraz na Zielonym Rynku utrzymana zostanie sprzedaż świeżych produktów od lokalnych dostawców.

Znajdzie się tu miejsce na wystawy i przedstawienia, wyjątkowe warsztaty oraz spotkania z ludźmi kultury i sztuki.

- Chcemy oddać mieszkańcom piękny, historyczny obiekt w nowej odsłonie - mówi Katarzyna Dziurnikowska, dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Będzie to miejsce spotkań, w którym motywem przewodnim będzie jedzenie, ale planujemy również atrakcyjny program kulturalny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli środowiska artystycznego oraz pasjonatów, którzy pomogą podkreślić gdański charakter miejsca. Chcemy, by hala budziła podziw mieszkańców, turystów, pasjonatów historii i architektury.
Adaptacja budynku ma pochłonąć 141 mln zł.

Opinie (445) ponad 10 zablokowanych

  • Agata

    Cały

    • 0 0

  • Lucyna (1)

    Pokolenie jedno walczyło o,Polske drugie Pokolenie sprzedaje calo Polskę

    • 0 0

    • hala targowa znowu nowa

      oczekujemy remontu nowego wystroju nowych zapachow nadal bedziemyzaopatrywac sie w mieso ryby itp a przy okazji zjemy ciastko i napijemy sie kawy bardz0 na to czekamy my mieszkancy gdanska

      • 0 0

  • Większość to malkontenci,

    ale pomysłu na wykorzystanie hali nie mają. tylko narzekać potrafią.

    • 0 0

  • Na poziomie -1 można kupić naprawdę porządnej jakości mięso, sery, wędliny i wyroby. Tzn. tak było, bo teraz lokale zamykają się, a na ich miejsce otwierają się następne, aby zaraz się znowu zamknąć.
    Mam swoje ulubione miejsce, gdzie mogę kupić mięso na prawdziwe burgery i zrobić je dobrze w domu.
    Oczywiście nie jestem przeciwnikiem restauracji - uwaielbiam jeść na mieście, ale w czasie wzrostu ceny, wybieram miejsca rozważniej. Kolejna metropolia z jedzeniem na tekturze w cenie prestiżowej - nie dziękuję.
    Cieszyłam się, że jest miejsce, gdzie można kupić produkty inne niż te lidlowe, biedronkowe, żabkowe.

    • 0 0

  • Wizytówka Gdańska

    Piękny budynek , a teraz będzie piękne wnętrze.
    Krytyczne opinie piszą cafejkarze ze starówki oraz przeciwnicy sprzedaży z Hali Targowej , jedni i drudzy chcą aby było jak było i żadnych zmian.
    To będzie wizytówka Miasta .
    Brawo konserwator, brawo architekci brawo obecni właściciele Hali Targowej którzy zdecydowali o sprzedaży nieruchomości renomowanej firmie Apsys, która podaruje miastu adnowiony piękny budynek .
    W odpowiedzi na wpis Pani Gdańszczanki to ja też robię zakupy i będę to czynić dalej ponieważ sklepy branży spożywczej pozostaną w Hali Targowej .

    • 0 0

  • Nazwa

    Proponuję polską nazwę, a nie anglicyzm food hall

    • 1 0

  • Hala

    Rewelacja! To wspaniały kompromis!
    Dla byłego konserwatora Pana Strzoka wielkie brawa! Warto było czekać półtora roku na taki efekt uzgodnień.

    • 1 0

  • kolejne dno wyzysk żarcie

    hala maila swoj klimat i byla super znowu psujecie i dajecie pato ceny i pato zarcie dla i**ot ów w gdasnku

    • 0 0

  • Zakupy u lokalnych sprzedawców

    Od wielu lat robię zakupy na hali (przede wszystkim mięso) oraz na ryneczku.
    Tak więc cieszy mnie to, że kupcy tam zostają. Mięso z supermarketów to badziewie i zaczyna brakować takich lokalnych miejsc.

    • 1 0

  • Gdańszczanie załamani

    Robię zakupy na hali targowej od wielu lat - jest to jedyne miejsce w Gdańsku, w którym można kupić jedzenie wysokiej jakości. Wiem, że większość kupców nie chce przejść do nowego właściciela , więc zostaną nam gdańszczanom śmierdzące Biedronki . Poza tym jedzenie w hali przy wspólnych stołach w wielkim spędzie ludzi - okropieństwo !!!! Szkoda, że wszystko pod turystów

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane