Ile zarobili prezydenci z Trójmiasta? Nowe oświadczenia majątkowe

Ewelina Oleksy
11 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat)
Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek w ubiegłym roku zarobił w urzędzie najwięcej. Najmniej prezydent Sopotu. Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek w ubiegłym roku zarobił w urzędzie najwięcej. Najmniej prezydent Sopotu.

Prezydenci Gdyni, Gdańska i Sopotu złożyli nowe oświadczenia majątkowe, w których podsumowali swoje zarobki, posiadane oszczędności, ale i kredyty do spłacenia. Sprawdziliśmy, jakie oszczędności zgromadzili i ile zarobili z tytułu pełnionych funkcji.

Masz oszczędności?

Składanie oświadczeń majątkowych to obowiązek władz samorządowych. Termin ich składania minął wraz z końcem kwietnia.

Dokumenty - dotyczące posiadanego majątku według stanu na koniec 2021 r. - są już dostępne w Biuletynie Informacji Publicznej trójmiejskich urzędów. Sprawdziliśmy nowe oświadczenia majątkowe prezydentów Gdyni, Gdańska i Sopotu.

Najlepiej płaci gdyński magistrat

Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni, w ubiegłym roku zarobił za sprawowanie swojej funkcji w Urzędzie Miasta Gdyni 209 093,13 zł. To najwięcej spośród trójmiejskich prezydentów (choć niewiele więcej niż prezydent Gdańska).

Oszczędności prezydenta Gdyni:

• 48 tys. zł
  • 4,9 tys. dolarów amerykańskich
  • 7 tys. euro
  • trzy polisy ubezpieczeniowe o łącznej wartości odtworzenia 101 761, 07 zł

Prezydent Gdyni za sprawowanie swojej funkcji zarobił w ubiegłym roku 209 093,13 zł. Prezydent Gdyni za sprawowanie swojej funkcji zarobił w ubiegłym roku 209 093,13 zł.
Szczurek posiada 1/4 udziałów w spółdzielczym własnościowym prawie do mieszkania - w drodze dziedziczenia. Mieszkanie ma 85 m kw. Wartość swoich udziałów w nim prezydent wycenił na 100 tys. zł.

Prezydent Gdyni jest członkiem Rady Fundatorów Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej (od 2021 r.), ale nie osiągnął z tego tytułu żadnych dochodów. Ma samochód marki Volkswagen Touareg z 2015 r. Nie ma żadnych kredytów i pożyczek powyżej 10 tys. zł.

Prezydent Gdańska zapłacił też Europejski Komitet Regionów

Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska w momencie objęcia urzędu, w 2019 r., miała na koncie 77 tys. zł i 550 euro. Teraz jej oszczędności są większe.

Oszczędności prezydent Gdańska:

• ok. 98 tys. zł
  • ok. 20 dolarów amerykańskich
  • ok. 120 euro
  • ok. 28 730 zł na Indywidualnym Koncie Zabezpieczenia Emerytalnego
  • ok. 5 tys. zł Pracownicze Plany Kapitałowe
  • polisa na życie na kwotę 500 tys. zł

W ubiegłym roku Dulkiewicz zarobiła w Urzędzie Miejskim w Gdańsku 206 025 zł. Dodatkową pensję, w kwocie w sumie 9198 euro, wypłacił jej w ubiegłym roku Europejski Komitet Regionów (z tytułu diet).

Prezydent Gdańska nie ma samochodu, ale jest współwłaścicielką mieszkania o powierzchni 63,6 m kw. o wartości ok. 450 tys. zł.

Prezydent Gdańska z tytułu sprawowanej funkcji zarobiła nieco ponad 206 tys. zł. Otrzymała też dietę z Europejskiego Komitetu Regionów. Prezydent Gdańska z tytułu sprawowanej funkcji zarobiła nieco ponad 206 tys. zł. Otrzymała też dietę z Europejskiego Komitetu Regionów.

Akcje w kilku spółkach i kredyt na wydatki konsumpcyjne

Posiada akcje w spółkach handlowych: Jastrzębska Spółka Węglowa, KGHM Polska Miedź, PKO BP, Energa. Łączna wartość wszystkich akcji to ok. 12 tys. zł. Z tytułu dywidendy prezydent zarobiła na tym w ubiegłym roku 51 zł. Jest członkiem Rady Fundacji Centrum Solidarności. Nie osiągnęła z tego tytułu dochodów.

Czytaj też:

Była radna PiS skazana za składanie fałszywych oświadczeń majątkowych

Aleksandra Dulkiewicz spłaca kredyt w wysokości 8,5 tys. zł na wydatki konsumpcyjne. Ma dwie karty kredytowe z limitem 25 tys. zł i 7 tys. zł - także na wydatki konsumpcyjne.

Prezydent Sopotu dorobił w radzie nadzorczej

Jacek Karnowski, prezydent Sopotu zarobił w ubiegłym roku z tytułu pełnienia swojej funkcji w Urzędzie Miasta Sopotu 188 951,73 zł. To mniej niż prezydenci Gdyni i Gdańska.

Oszczędności prezydenta Sopotu:

• 90 tys. zł
  • 15 tys. dolarów amerykańskich
  • 15 tys. euro

Prezydent Sopotu za sprawowanie swojej funkcji zarobił 188 951,73 zł. Prezydent Sopotu za sprawowanie swojej funkcji zarobił 188 951,73 zł.
W oświadczeniu Karnowski wpisał mieszkanie o powierzchni 46,7 m kw. o wartości 550 tys. zł (jest współwłaścicielem 1/4 jego części) oraz mieszkania o powierzchni 58,3 m kw. (własność hipoteczna).

Prezydent Sopotu jest członkiem rady nadzorczej w Pomorskim Funduszu Rozwoju. Z tego tytułu w ubiegłym roku zarobił 39 643,59 zł. Jest współwłaścicielem łodzi żaglowej (1/4 części) o wartości 15 tys. zł. Spłaca kredyt na zakup mieszkania. Do spłaty pozostało mu jeszcze ok. 1,7 tys. euro.

Miejsca

Opinie (541) ponad 50 zablokowanych

• Nie mam oszczędności bo mieszkam i uczciwie pracuję w Gdańsku.
    Jeszcze nikogo nie oszukałem ani nie okradłem wszak do PO nie należę.
    Życie w Gdańsku jest drogie, droższe niż w innych miastach Polski, stąd będąc lokalnym patriotą pozostanę w Gdańsku lecz będę jadł kamienie, albo zerwę z lokalnym patriotyzmem, wyprowadzę się i będę jadł chleb gdzie indziej...

• zatem mieszkanie 85 m kosztuje 400tys. zł bo Pan Szczurek ma 1/4 i 100tys zł. Tanio, nie wiedziałam, ze aż tak

• tak dobrze rządzą że pensje mają z kredytów bankowych.

i do kosztów trzeba doliczyć obsługę zadłużenia.

• Szczurek powinien wszystko przepisać na żonę. (2)

• Ale on zawsze miał na nią przepisane

nie ma nic nawet mieszka u niej w nowym domu w Kosakowie

• Przeciez wlasnie ma tak zrobione...

• Rozumiem

że podano wartości brutto? Coby tłuszcza się nie podniecała, że tak dużo zarabiają.

• Opinia wyróżniona

Ktos kto nie potrafi zadbac o swoja rodzine nie bedzie tym bardziej w stanie zadbac o cale miasto czy kraj. (22)

Dlatego np.w USA wyborcy chetniej wybieraja na takie stanowiska ludzi zamoznych, tzn.zaradnych.A u nas kroluje nadal zawisc i cnota ubostwa.

• Abstrahując od tej sytuacji, to akurat tam ludzie sobie kupują głosy różnymi datkami i wspieraniem osób ubogich. Robiąc korzystne i oczekiwane inwestycje dla mieszkańców wspólnoty, miasteczka, miasta, stanu..

• gdyński włodarz doprowadził finanse miasta do ruiny, zadłużył nas na pokolenia (10)

mam rozumieć, ze jest taki biedny, bo o swoje finanse tez nie potrafi zadbać?? po co ta sciema???

• 433miliardy+ długu tylko w 2ostatnie lata (8)

i poPiSowo galopującą ~20% inflacja+
        ... za to zabrali trójmiastu 10mld zł z budżetu+

• Zadłużenie Gdyni kilka lat temu wynosiło 900 milionów a inflacja byla 1 procent (5)

• gdyby PiS nie zabrał tych pieniędzy trójmiastu - na swoje Nagrody co im się po prostu należały (4)

a wystarczyło tylko NiE Kraść! - tak słyszałem!

• Tobie po ko i szechter odebrali rozum

• Tak zabrali ze budżet Gdyni Gdańska i Sopotu nawet nie spadł o 1zl

• a jednak z roku na rok Samorządy mają coraz więcej dofinasowania...

Zapoznaj się z danymi zamiast powielać tą anty-polską narrację ! Kwestia jak wykorzystują środki !!! Może jakieś lotnisko sobie pierdykniemy heh ;P

• pis przesunął kasę z gda gdy i sopotu do okolicznych gmin. One nie dostawały kasy przez lata

a gda, gdy i sopot tak...ile z tego zainwestowali a ile przejedli?? ile mamy nowych dróg w 3 mieście a ile w gminach? różnice widać gołym okiem...

• Czytasz Wyborczą...?? (1)

Ja bym tego szmatławca do rozpałki grilla nie chciał...

• nic dziwnego, bo trzeba umieć czytać,

• Skoro nie ma hamulców i wydaje na lewo i na prawo forsę

To bieda piszczy. Biuro na Wendy. Duże, za które chyba płaci się czynsz wlascicielowi lokalu.3 osoby siedzą i produkują kosztowną biurokrację. Wszystko po to, by dostać kartę Polaka, pardon, gdyńskiego kierowcy, który może po tych biurowych pieszczotach zaparkować za darmo. Skoro odprowadzam podatki do UM od lat. Jestem tu zameldowany, to po co ta strata czasu moja, tych trzech biumanów, którzy przecież pobierają pensję!!! O infoboksie psu na budę już było. Ale kto zelewuje tę brudną ścianę budynku po tym żelaztwie? I za ile???

• Chciałbym poznać majątek Pana Szczurka i jego żony, ten oficjaly i nieoficjalny. (2)

• ja dochody kaczusia (1)

wysoka emeryturka+ dieta poselska+ gaża prezesa dużej partii+ pensja premiera+ udziały w sp.Srebrna+ ... i z tej biedy musiał aż od koleżanki kasę pożyczać?

• To artykuł jest o "kaczusiu", czy 3 prezydentach 3city, trolluniu?

• Ma pensję ponad 17 koła (1)

A i tak spłaca kredyt konsumpcyjny(!) oraz ma otwarte limitu debetu na karcie. xD

Także chłopie, odróżniaj osoby, które dorobiły się pracą przed objęciem urzędu, a tymi, które dopiero dorabiają się urzędem.

• Jak RRSO 0% to nie widzę w tym nic dziwnego...

• Coś biedni ci nasi włodarze

Jak na ich wiek to specjalnie się nie dorobili. Nie dziwota, że pokusy mają !

• Chyba u ciebie na dzielnicy i w rodzinie

• I

I Ty wierzysz w te oświadczeniapo 200 tyś oficjalnie rocznie i praktycznie nic nie mają. A trójmiejscy deweloperzy mają ich w kieszeniach......

• To chyba nie do końca tak. W USA musi mieć trochę swojej kasy na kampanię. U nas płaci za kandydata partia, która otrzymuje subwencje z państwa czyli płaci obywatel. Ewentualnie jakieś lobby. U nas ludzie do polityki idą się dorobić i też z różnym skutkiem....

• Pieniądz jest wg ciebie miernikiem wartości człowieka, kapitalisto żyjący z krwi i potu robotników?

• Grosze (1)

Oni na rękę zarabiają średnio 2400 byle jaki Budowlaniec zarabia w Niemczech więcej na rękę miesięcznie jaki kraj takie pensje.
    Oni na rękę zarabiają średnio 2400 byle jaki Budowlaniec zarabia w Niemczech więcej na rękę miesięcznie jaki kraj takie pensje, ostatnio w tym roku zmieniono ustawę Kominową więc pewnie mają około 3500 na rękę to taki Majster średni na budowie w Niemczech który zarabia co np. osadza okna aluminiowe

• Widać że nigdy nie byłeś w RFN. Takich bzdur dawno nie czytałem. Swoją drogą jak się mają koszty usług i życia w Niemczech do tych w Polsce?

• Czemu zarobki prezydent Gdańska są "około"? Powinna podać dokładne kwoty.

• Prezydent Gdyni zarabia najwięcej, urzędnicy w Gdyni zarabiają najmniej w Trójmieście.
    Po prostu złoto...

• Mieszkanko przytulę.

Nie wiedziałem że mieszkania są teraz takie tanie. Z chęcią odkupię od kudłatego i jej serdeczności.