- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (452 opinie)
- 2 Szybko odzyskali skradzione auto (40 opinii)
- 3 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (163 opinie)
- 4 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (279 opinii)
- 5 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (191 opinii)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (63 opinie)
Kuchnia śródziemnomorska zamiast kurczaków na skwerze Kościuszki
Lodów, kawy, potraw z kuchni śródziemnomorskiej oraz alkoholu będzie można skosztować od czerwca przy fontannie na skwerze Kościuszki w Gdyni . Miasto rozstrzygnęło przetarg na sezonową dzierżawę terenu na trzy lata. Miesięczny czynsz wyniesie 14,5 tys. zł plus VAT.
Dwóch chętnych w przetargu
Mimo wielu krytycznych uwag co do wyglądu i asortymentu sprzedawanego przy skwerze Kościuszki urzędnicy postanowili udostępniać teren przy fontannie gastronomom przez kolejne trzy lata. O trwającym przetargu pisaliśmy kilka tygodni temu. Wzięło w nim udział dwóch chętnych.
Oprócz firmy AmRest swoją ofertę przedstawiła gdynianka, Dominika Wilandt. I to ona właśnie wygrała licytację, która rozpoczęła się od poziomu 8 tys. zł.
Miesięcznie za dzierżawę będzie musiała zapłacić 14,5 tys. zł plus VAT.
Wiadomo już, że w czerwcu przy fontannie staną trzy tymczasowe pawilony. Zgodnie z regulaminem przetargu każdy będzie mógł mieć powierzchnię zabudowy do 100 m kw. i wysokość 3,5 metra. Na skwer wróci również plac zabaw.
Pasta, makarony i alkohol
Na pewno nie wrócą za to kurczaki. Przy fontannie latem będzie można najprawdopodobniej skosztować kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym w ofercie pojawi się kawa i lody naturalne, produkowane przez jedną z pomorskich firm.
Nowością będzie bar, w którym - oprócz koktajli - chętni kupią piwo i wysokoprocentowy alkohol. Sprzedaż takich produktów została dopuszczona warunkami w przetargu.
Obecnie trwa załatwianie formalności i urzędniczych pozwoleń.
- Jestem gdynianką i wiem, że skwer Kościuszki jest dla mieszkańców ważny. Chcę przyciągnąć w to miejsce ludzi, coraz częściej kierujących swoje kroki w kierunku bulwaru, gdzie gastronomia rozwija się - opowiada zwyciężczyni przetargu.
Zabudowa modułowa
Zapowiada, że tym razem architektura nie będzie budzić kontrowersji.
- Planujemy postawić drewniane budynki modułowe o jasnej kolorystyce, które będą pasowały do otoczenia. Raczej nie będziemy adaptowali przestrzeni na zewnątrz - dodaje.
Budynki będą pojawiały się przy fontannie co roku od czerwca do końca września, aż do 2019 roku.
Miejsca
Opinie (147) 6 zablokowanych
-
2017-04-07 17:20
Ktoś tu wtopuł
- 1 0
-
2017-04-07 17:33
Dlaczego na 3 lata? Przetarg na takie budy powinien być na rok. Miasto na tym traci
- 6 2
-
2017-04-07 17:35
szczur dlaczego mam to robisz???
- 14 4
-
2017-04-07 19:28
Chyba z mrożonek, a owoce morza z chin albo z wietnamu :-)))
- 16 4
-
2017-04-07 19:47
(1)
a puszeczki rybne i mebelki kuchenne będą?
- 7 2
-
2017-04-08 00:20
o jeden nie o co chodzi
- 0 0
-
2017-04-07 20:01
Skwer Kościuszki to wiocha!
- 16 1
-
2017-04-07 20:09
Beznadzieja
Tam jest mało miejsca, na wizualizacji ładnie, ale na żywo będzie kiepsko.
- 15 2
-
2017-04-07 20:40
Menu - piwo na plus, ale w takim miejscu przydałoby się coś z kuchni polskiej (promujmy polskie potrawy).
- 11 3
-
2017-04-07 20:43
(2)
jak w Bangladeszu skwer zasyfiony obskurnymi kramami z chińskimi pamiątkami i marnym żarciem wstyd Szczur co ty zrobiłeś z tak ładnego miejsca wygląda jak na odpuście w zabitej gwoździami wiosce
- 26 2
-
2017-04-07 21:01
(1)
na skwerze latem nie czuć zapachu morza tylko stary spalony tłuszcz wieczorem alkohol od tłumu nawalonych ludzi ja dziękuję za takie atrakcje
- 8 0
-
2017-04-08 22:02
a o północy mocz od zaszczanych scian i bud
- 2 0
-
2017-04-07 20:52
(3)
Wiecie jak sie robi frankfurtery,hamburgery do McDonaldsa i podobne fast foody?Kolega,ktory pracowal w produkujacym je zakladzie mowil mi,ze mieli sie wszystkie scinki,odpady z tluszczem z miesa,kosci,a nawet,,jak zdarzylo sie,ze szczur wpadl,to tez go przemielili. Pozniej taka miesna mase faszeruje sie mieszanka przypraw,ktore maja zneutralizowac niezbyt przyjemny smak tej masy,dodaje sie chemie czyli stabilizatory,emulsje, sztuczne koloranty, i dodatki smakowe oraz srodki konserwujace.Pozniej sie to wszystko laduje do maszyny,ktora zaparza,formuje owa mase na zadany ksztalt,czy wymiar.Smacznego!
- 19 2
-
2017-04-08 06:16
Jak będzie dobrze przyprawiony
To czemu nie spróbować takiego Szczuroburgera? Może nawet mógłby się stać potrawą promującą Gdynię?
- 6 2
-
2017-04-08 09:59
ale ty glupi jestes
- 1 3
-
2017-04-09 07:39
A ludzie to jedzą...takie miejsca w ogóle nie powinny istnieć, to "trucicielnia" Najsmutniejsze jest to, że tam.zawsze największe kolejki, a rodzice karmią tym syfem swoje dzieci. Ale czego się spodziewać jak matka potrafi kilku miesięczne dziecko parówkami karmić, za chwilę zabierze je do Maca
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.