• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Operacje na otyłość

O.K.
13 listopada 2003 (artykuł sprzed 20 lat) 
Nowatorskie operacje u dwóch osób nadmiernie otyłych przeprowadził w gdańskim Akademickim Centrum Klinicznym prof. Mosze Dudai z Izraela. Prof. Dudai prezentował już swoją metodę w Gdańsku na zjeździe Towarzystwa Chirurgów Polskich w połowie września.

- Metoda ta polega na założeniu na żołądek specjalnej opaski (tzw. banding) i w ciągu minionych ponad dziesięciu lat została wypróbowana już u ponad czterech tysięcy osób - wyjaśniał wówczas "Głosowi" prof. Dudai. To właśnie on przeprowadził pierwszy tego typu zabieg na świecie. Stało się to w Jerozolimie w roku 1990. Dzięki tej metodzie aż ok. dziewięćdziesięciu procent operowanych stracilo ok. 1/3 swojej wagi już w pierwszym okresie po zabiegu.

Tym razem prof. Mosze Dudai operował dwie pacjetki z nadwagą w granicach kilkudziesięciu kilogramów. Jedna z pacjentek miała 31 lat, 120 kilogramów wagi i indeks nadwagi 46, druga 30 lat ważyła 112 kilogramów i miała indeks nadwagi 41.

Operacje rozpoczęły się w poniedziałek, 10 listopada o godz. 11, każda z nich trwała średnio po półtorej godziny. Wraz z prof. Mosze Dudaiem operowali trzej specjaliści z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej AMG: dr Tomasz Stefaniak, dr Wojciech Makarewicz i będący w przededniu obrony pracy doktorskiej Łukasz Kaska.

- Przyczynami chorobliwej otyłości u tych osób jest przede wszystkim taki tryb życia, który do tej nadwagi prowadzi - wyjaśnił "Głosowi" prof. Zbigniew Gruca, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej AMG. - Pacjent po nowoczesnej operacji laparoskowej wychodzi do domu średnio po 24 godzinach. Podczas gdy po klasycznym zabiegu zmniejszania żołądka leżał w szpitalu od 5 do 7 dni.

Prof. Mosze Dudai kolejny raz przyjedzie do Gdańska w kwietniu 2004 na IX Zjazd Europejskiego Towarzystwa Wideochirurgii, którego to towarzystwa jest prezesem.
Głos WybrzeżaO.K.

Opinie (121)

  • nikt nie twierdzi ze trzeba napychać się tak że już nic więcej się nie zmieści
    trzeba jeść tyle ile organizmowi jest potrzebne
    i moze jeszcze ociupinkę więcej
    ale ociupinkę :)

    • 0 0

  • mamo
    jedna łyżeczka cukru dziennie za dużo to przyrost sadła o ok.2kg w ciągu roku
    Natomiast ograniczenie dostaw kalorii ciutkę poniżej normy przedłuża życie i opóźnia objawy starzenia

    • 0 0

  • a ostatnio gdzieś czytałam (chyba w zeszłopiatkowej wyborczej lub jakims dodatku do niej) że w trójmieście działa jakiś "klub" odchudzania
    tyle ze oni takie rezultaty osiągaja odpowiednią dietą i dużą ilością ruchu a nie operacyjnie
    i to jest moim zdaniem odpowiedniejsze podejście
    jak krtos sie napracuje zeby mieć lepsza sylwetkę to bedzie potem tego pilnował i trzymał dyscyplinę
    a jak bedzie czekał az sie po poeracji samo wszystko odchudzi to kicha

    • 0 0

  • mamo
    takie operacje robi się ludziom extremalnie otyłym, nie byle grubaskowi z 20 kg nadwagi

    • 0 0

  • zobacz alex na mnie
    mam 52 a wyglądam na 31:)
    a to wszystko dzieki ascezie:))

    • 0 0

  • otyłośc to sprawa mózgu
    jak zresztą wszystko
    wkłuć jakieś druty w sfere głodu i ją uśpić:)

    • 0 0

  • W Oświęcimiu

    bez drutów w mózgu
    i opasek na żołądku
    nikt nie przekroczył
    45 kilogramów wagi.

    Może by nam Gruppenfurer
    SS Himler zdradził tę
    dietę cud zza grobu

    • 0 0

  • ja bym ci gallux 31 nie dała
    nie przesadzaj ;]

    • 0 0

  • alex

    to było ze zrzuciły po 30 parę kilo
    od 112 to będzie z 70 parę które by zostało
    przecież to już w porządku

    • 0 0

  • jedzenie kompulsywne to nałóg podobny do alkoholizmu, czy nikotynizmu, jego źródłem na początku jest przyjemność płynąca z samego faktu jedzenia, a potem reakcja na problemy, stresy itp.,
    źródłem otyłości nie musi być jedzenie w nadmiernych ilościach, czasami wystarczy choroba (np. cukrzyca), czy leczenie hormonalne (np. bezpłodności u kobiet),
    nasi specjaliści potrafią zmniejszać żołądek poprzez usuwanie jego części, dzięki czemu zamiast kilograma mieści się w nim 300 gram pokarmu,
    opaska ma podobny cel, z tym że nie trzeba wykonywać chirurgicznych zabiegów wycinania co zmniejsza ryzyko powikłań,
    nie oszukujmy się, bieda w porównaniu z klimatem środkowoeuropejskim (za Kazikiem: "tylko zimno i pada") wyrobiła w Polakach złe nawyki żywieniowe, jemy sporo pokarmów zawierających węglowodany (ziemniaki, białe pieczywo, potrawy mączne, mięso wieprzowe, słodycze), a do tego nienajlepiej je przygotowujemy (smażenie na smalcu lub oleju, zaprawianie mąką, polewanie tłuszczem, dodawanie śmietany),
    do tego rzadkie są przypadki osób po 40-tce uprawiających sporty ruchowe, wolimy siedzieć przed telewizorem, zapychać się niezdrowymi przekąskami i wszędzie jeździć samochodem,
    ostatnio słyszałem, że Polacy jedzą dwa razy mniej niż ich przodkowie w XVI w., ale ruszają się sześć razy mniej,

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane