Politycy opozycji przeciwko podatkowi dla mediów. Premier mówi o zaletach

Ewelina Oleksy
15 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat)
Członkowie gdańskiej Nowoczesnej złożyli w poniedziałek list do parlamentarzystów PiS, w którym sprzeciwiają się wprowadzeniu nowego podatku dla mediów. Członkowie gdańskiej Nowoczesnej złożyli w poniedziałek list do parlamentarzystów PiS, w którym sprzeciwiają się wprowadzeniu nowego podatku dla mediów.

Dwie konferencje prasowe, jedną po drugiej, poświęcone propozycji nowego podatku od reklam i "obronie wolnych mediów" zorganizowano w poniedziałek, 15 lutego, w Gdańsku. Na pierwszej z nich przypomnieli o sobie dawno niewidziani działacze Nowoczesnej. Podczas drugiej głos zabrały posłanki Koalicji Obywatelskiej. W tym samym czasie z wizytą w Gdańsku przebywał premier Mateusz Morawiecki, który przekonywał o zaletach wprowadzenia nowej opłaty.

Czy rząd powinien wycofać się z planów wprowadzenia nowego podatku medialnego?

W ubiegłym tygodniu, 10 lutego, ogólnopolskie media zorganizowały akcję protestacyjną pod hasłem "Media bez Wyboru". Przez całą dobę największe stacje telewizyjne oraz radiowe nie nadawały swoich programów i audycji a jedynie czarną planszę z komunikatem o proteście przeciwko zapowiedziom wprowadzenia nowego podatku, który je obciąży. Podobnie wyglądało wiele internetowych serwisów informacyjnych oraz pierwsze strony gazet.

Przypomnijmy: przedstawiciele Prawa i Sprawiedliwości zapowiedzieli, że chcą wprowadzić nowy podatek od reklam obciążający największe media. Podatek ma zależeć od obrotów i rodzaju mediów. Radio, telewizja, kino i outdoor mają najwyższe stawki: jeśli mają do 50 mln zł wpływów reklamowych rocznie, zapłacą 7,5 proc., powyżej tego progu - 10 proc. Podatku nie zapłacą ci, którzy zgarniają z rynku reklamowego mniej niż 1 mln zł rocznie. W prasie drukowanej podatek jest mniejszy i wynosi 2 proc. do przychodów 30 mln zł i 6 proc. dla wszystkiego powyżej. Kwota wolna to 15 mln zł.

Reklama i media w Trójmieście

W poniedziałek przeciwko temu pomysłowi w Gdańsku najpierw protestowali przedstawiciele Nowoczesnej - wśród nich była posłanka Ewa Lieder oraz miejska radna KO Kamila Błaszczyk. Później swoją konferencję prasową zorganizowały posłanki KO: Agnieszka PomaskaBarbara Nowacka.

Członkowie Nowoczesnej pod biurem PiS

Przedstawiciele Nowoczesnej spotkali się pod biurem PiS na Targu DrzewnymMapka.

List przedstawicieli gdańskiej Nowoczesnej do parlamentarzystów PiS. List przedstawicieli gdańskiej Nowoczesnej do parlamentarzystów PiS.
- 10 lutego pokazał nam, jak może wyglądać Polska bez wolnych mediów, gdy rzeczywistością staną się paski TVP szerzące fałszywe informacje i nawołujące do nienawiści. Nie chcemy, aby doszło do cenzury wolnych mediów, na które ma być nałożony haracz, nie chcemy, żeby by realizowany scenariusz węgierski, turecki czy rosyjski. Chcemy wolnych mediów w wolnej Polsce - mówił Łukasz Smulski z młodzieżówki Nowoczesnej.
Czytaj też: Zbierają podpisy za likwidacją TVP Info i abonamentu RTV

Jak poinformowała była posłanka Ewa Lieder, w poniedziałek w gdańskim biurze PiS złożony został list do parlamentarzystów PiS z apelem o niewprowadzanie podatku medialnego oraz z pytaniami dotyczącymi m.in. funkcjonowania TVP.

- Będziemy żądać odejścia od tej szkodliwej ustawy. Protestującym w obronie wolnych mediów zarzuca się, że chodzi tylko o pieniądze. Owszem opodatkujmy gigantów, ale nie niszczmy przy okazji polskiej prasy, polskiego radia i mediów, które przedstawiają rzeczywistość w sposób obiektywny. Media publiczne tego nie robią. To jest propaganda rządu - stwierdziła Lieder.

Posłanki KO pod biurem wojewody ws. wolnych mediów

Godzinę później swoją konferencję ws. wolnych mediów zorganizowały pod Urzędem Wojewódzkim posłanki KO. Organizatorzy pierwszej konferencji pod biurem PiS przyznawali, że o tej drugiej pod urzędem wojewody nie wiedzieli. Mimo że oficjalnie Nowoczesna i PO to koalicjanci.

Konferencja posłanek KO pod Pomorskim Urzędem Wojewódzkim w Gdańsku. Konferencja posłanek KO pod Pomorskim Urzędem Wojewódzkim w Gdańsku.
Jak tłumaczyła posłanka Agnieszka Pomaska, poniedziałkowa wizyta pod siedzibą wojewody miała związek z ostatnimi słowami Krzysztofa Wyszkowskiego, doradcy wojewody pomorskiego, który porównał portal Onet do "Der Sturmera" i "rury do gazowania Polaków"

- W ostatnich dniach cała Polska żyła tematem próby nałożenia kagańca na niezależne media. Niestety osoby z partii rządzącej przyłączają się do tej nagonki na niezależne media i jedną z takich osób jest doradca wojewody pomorskiego, pan Wyszkowski - mówiła Pomaska - Dlatego składamy pismo, czy wojewoda podpisuje się pod skandalicznymi słowami swojego doradcy i czy wyciągnie wobec niego konsekwencje. Z podobnymi pytaniami zwracamy się też do premiera Morawieckiego, bo tego typu nagonka na niezależnych dziennikarzy nie może mieć miejsca i powinna być potępiona przez osoby sprawujące najwyższe funkcje - wskazywała.
Posłanka zapowiedziała też, że 16 lutego, w Sejmie odbędzie się spotkanie nt. wolnych mediów organizowane przez partie opozycyjne.

Premier Morawiecki w Gdańsku o nowym podatku: "chcemy, żeby system był bardziej sprawiedliwy"

W tym samym czasie, gdy trójmiejscy politycy organizowali konferencje ws. "obrony wolnych mediów", w gdańskim Pekabexie był premier Mateusz Morawiecki. Podczas konferencji prasowej premiera pytano także o nowy podatek dla mediów. Z wypowiedzi Mateusza Morawieckiego nie wynika, by rząd chciał się wycofać z wprowadzenia nowego podatku.

15 lutego premier odwiedził gdańską fabrykę Pekabex. Odpowiadał tam też na pytania dotyczące nowego podatku. 15 lutego premier odwiedził gdańską fabrykę Pekabex. Odpowiadał tam też na pytania dotyczące nowego podatku.
- Dyskusje dotyczące podatku cyfrowego toczą się od kilku lat w ramach Unii Europejskiej. Chcę podkreślić, że z jednej strony bardzo dobrze współpracujemy z różnymi nadawcami cyfrowymi, a z drugiej bardzo ważne jest, żeby zastosować odpowiednie pułapy opłat cyfrowych, opłat za reklamy w zależności od wielkości medium. Tak jak w normalnym systemie podatkowym, znanym ludziom od setek lat, tak samo tutaj chcemy, żeby ten system był progresywny - żeby ci, którzy najwięcej zarabiają na reklamie, zapłacili więcej niż ci, którzy zarabiają mniej. Stosujemy kryterium znane z wielu innych państw europejskich - tłumaczył w Gdańsku Morawiecki.
Premier zapewniał, że nowy podatek nie dotknie mediów lokalnych i regionalnych. Dodawał, że jego progi będą jeszcze raz analizowane.

- Chcemy, żeby system był bardziej sprawiedliwy również dla mediów lokalnych. Drogie media lokalne, regionalne, ten podatek nie jest dla was, ten podatek jest dla tych, którzy utrudniają wam czasem dostęp do danych. To lokalne portale i gazety dziś są duszone poprzez ogromną siłę kapitałową koncernów zagranicznych. Na pewno kształt tej opłaty cyfrowej musi być sprawiedliwy, a więc musi być progresywny i skonstruowany tak, żeby ci więksi i najwięksi mieli większy wkład do życia społecznego, bo ktoś musi budować te drogi, dbać o żłobki, o płace dla pielęgniarek czy nauczycieli. To nie bierze się znikąd - mówił Morawiecki - Około połowy tej nowej opłaty cyfrowej pójdzie na fundusz związany z covid, część dla artystów, część na rozwój rynku lokalnych mediów. Również dla dziennikarzy, którzy w mediach lokalnych zarabiają dużo mniej niż ci, którzy pracują dla gigantów mediowych. Skonstruowanie tej opłaty będzie się kierowało przesłanką sprawiedliwości społecznej - przekonywał w Gdańsku premier.

Opinie (587) ponad 50 zablokowanych

• (1)

Brawo Panie Premierze.Kreatury z PO niech się cmokna w trąbę.

• Przypomnę, partyjna istoto

Mateusz Morawiecki przez prawie dwa lata (2010-2012) był doradcą Donalda Tuska .

To cyniczny karierowicz... kłamie i macha łapami tak jak 1 sekretarz chce...

• (4)

A ja czekam kiedy "Złotousty" coś powie i będzie to prawda.

• Nie doczekasz sie

• "obywatele, zależy nam na waszych dobrach" (2)

• Partia gwarantem bezpieczeństwa i dobrobytu! (1)

• Dokładnie,PO tak twierdzi tylko my gwarantujemy dobrobyt pod warunkiem że nie jesteś i**otą i zarabiasz nie mniej niż 6 tysięcy,wtedy należysz do naszej kasty,reszta niech spada i nie psuje nam wizerunku.

• (4)

Co za obłuda. Jak podatki to ma być jak w UE, a jak aborcja i prawa mniejszości to już nie. Raz UE jest be, a potem już jest cacy. Ohyda.

• Przecież to banda hipokrytów! (3)

Suweren zakupów w Lidlu nie robi... itd ;)

• (2)

I bardzo dobrze, Polska to idealny przykład dla reszty świata. W pełni popieram porządek który robią od kilku lat.

• Tak! Nawet Korea Północna zaczyna zazdrościc!

Partyjny prowokatorze...

• Przykład patologi...

Widzą czego nie chcą! Doceniają co mają!

• Lubicie niskie podatki... macie ich jeszcze kilka, oraz nowego "wroga". (1)

Politycy kłamią równie często, jak otwierają usta - to znany truizm, ale co przeraża, to to, że elektorat jedynie słusznej partii popiera ją ją tym bardziej, im bardziej ona ich okrada (z praw i pieniędzy) i okłamuje. To jakiś sadomasochistyczny syndrom sztokholmski. A może po prostu bawi ich to, że inni też tkwią w tym samym szambie. Czy Konfederacja już zapomniała, jak ją PiS wycinał z programów publicystycznych przed ostatnimi wyborami? Gdzie wówczas mieli możliwość wygłaszać swoje poglądy - jakie by one nie były - w prywatnych mediach właśnie. Nawet jeśli teraz czujesz się pewnie, wystarczy, że wypadniesz z łask "zbawcy narodu" (jako jednostka, lub grupa społeczna - nauczyciele, rezydenci, prawnicy, dziennikarze, leworęczni, łysiejący, itd. ) i trafiasz na czarną listę, bez możliwości obrony, czy przedstawienia swoich racji, jeśli nie będzie innych mediów, niż wyłącznie rządowe. Dokładnie jak na Węgrzech czy Białorusi, gdzie wzorem jest putinowska "wolność słowa".

• "A może po prostu bawi ich to, że inni też tkwią w tym samym szambie"

Oczywiście, że tak. Ludzie nie głosowali na PiS, żeby cos dostać, ale żeby innym zabrali. Nie po to, żeby mieć lepiej, ale po to, żeby inni mieli gorzej od nich. Ludzie po prostu głosowali innym na złość.

• No, darmozjady! Postaliście, pomarzliście, poprotestowaliście, litość wzbudziliście oraz usmiech

A teraz do roboty i weźcie się za pożyteczną pracę- szczególnie Wrzeszcząca Squaw czyli Pomaska A.!

• Brakuje im kasy na te ich 500 plus i inne plusy

To teraz wymyślają podatki. Jeszcze wymyślą podatek od śniegu i deszczu pod butami i Matełuszek będzie przekonywał do swoich racji

• Maliniak miał być gwarantem nie podnoszenia podatków...

... przed wyborami :D

• Szanowni Państwo jak wiecie jedynym celem opozycji jest dorwanie się do władzy (48)

Zadajcie sobie pytanie co was czeka kiedy te osoby wychowane na hasłach róbta co chceta oraz ludzie wam nie wybaczą jak każecie im myśleć dorwałyby się do władzy ? Katastrofa dla każdego ! Można mieć różne poglądy ale rządzić muszą ludzie którzy dbają o porządek i normalność tak jak teraz !

• Piłeś nie pisz! (4)

Nikt wcześniej tak jawnie nie niszczył kraju i nie kradł przy oklaskach ciemnoty...
      Normalność... ja pierd...,

• Potwierdzenie że tym z opozycji myśleć nie kazali i tacy bredzą a normalni ludzie się z tego śmieją. (3)

ofiara prania mózgu od 1989 r. przez potomków bolszewików przywiezionych na czołgach z bolszewi.

• Taaa

Na wstępie trzeba powiedzieć, ze Kaczyńscy nie są to żadnymi filosemitami, nie są oni też zwykłymi Żydami. To czystej wody i największej próby nacjonaliści żydowscy, probujący w sposób wyjątkowy budować na gruzach RP Judeopolonię.
          Co wiemy o Kaczyńskich?
          Rajmund Kaczyński, urodzony w Grajewie z matki Franciszki ze Świątkowskich, zrodzonej w Gronowce koło Odessy, z rodziny Naczelnego Prezesa Sądu Wojskowego z okresu stalinizmu, pułkownika armii czerwonej Wilhelma Świątkowskiego też urodzonego w tej samej Gronowce. Sami bracia Kaczyńscy podają, że przodkowie Rajmunda Kaczyńskiego po mieczu byli wysokimi oficerami armii carskiej.
          Co to oznacza? Jedno! Nie mógł on być Polakiem, bo ci byli na ogół albo prawie zawsze wyznania katolickiego.

• (1)

Czy może ktoś zabronić temu seniorowi komentować co drugi artykuł tekstem o bolszewickich czołgach?

• To jego lata młodości... tęskni za komunizmem...

Zgrywa się troszkę i tyle

• A jedynym celem pis jest dalej zrec z koryta! (1)

• I nie odpuścić za wszelką cenę!

Koryto trzeba tez powiekszyć dla wszystkich kolesi i członków rodzin...

• Partyjna istoto (30)

Zapoznałeś się chociażby co te clowny robią z edukacją?
      Znowu przyszło za Polskę się wstydzić
      A ty będziesz o normalności majaczył

• Wy się za Polskę nie wstydzicie, wy na Polskę donosicie.. (16)

• Polska wstydzi się za opozycję dzisiaj ! (5)

• Polska to nie partia i ich przyklaskiwacze...

Wbrew temu co myślą...
            Kaczystan, jest wasz

• Ty wiesz trollu o Polsce tyle co ci putin pozwoli (3)

• To ten znajomy 1 sekretarza? (2)

Co mu pomógł brata się pozbyć... teraz juz nawet wrak nie potrzebny.

• towarzyszu opozycyjny jad czuć z twojego wpisu. Nie spinaj się tak tylko zacznij myśleć o ile jesteś w stanie to zrobić :) (1)

• -towarzyszu- to chyba zwroty na waszych zebraniach partyjnych!

Dochodowy wieczór dziś co?

• Przypomnieć jak pis dzielce donosili? (7)

Czy google nie działa?

• Nie spinaj się tylko zacznij myśleć. Ach tak pokomuna wam myśleć nie kazała dlatego teraz jest wróg PiS bo trzeba myśleć! (6)

• Mmm.... tvpiss pokazuje jak bardzo trzeba myslec ... (5)

Bedac pis dzielcem :D :D :D

• Dla was pokoopzycji za trudne zrozumienie rzeczywistości bo myślenie wam wyłączyli hasłami róbta co chceta tylko nie myślta. (4)

bidule opozycji oszukane przez pokomunę teraz nie chcą się przyznać że są ofiarami bredni pokomuny.

• Aż tak tęsknisz za młodością i PRL... (3)

• może był miał funkcję w zms, ormo, pzpr tęskno mu (2)

• Dzis do milicji moze isc... (1)

Bedzie takim niepozornym... w tlumie z palka teleskopowa... kobiety lal.
                W koncu to czesc wartosci narodowych.

• julka czy oskarek w rurkach bez rozumu ale z telefonem ? To popychana grupa przez komunę która wychodowała sobie totalnie

nie myślących stworków. Dno takie osobniki którzy są pośmiewiskiem i pacynkami do sterowania przez wysyłanie wiadomości, bo to myśleć samodzielnie nie potrafi.

• (1)

PiS to nie Polska to targowica

• Przestań ćpać i chlać bo bredzisz bidulu.

• Polska nareszcie odzyskuje poczucie godności a wrogowie kwiczą (12)

Róbta co chceta i nie myśleć to mają w rozumkach te istoty z opozycji. Takie osobniki bez myślenia przy władzy to zagłada dla każdego społeczeństwa.

• Poczucie godnosci

:D :D :D i ten, znowu czy dalej z kolan wstaje?

• Wymień tych wrogów. Choć tak ze trzech (10)

• Wszyscy co nie z nimi to wrogowie :D

Oni siebie uważają za osobniki myślące ...
            I ich wybranych... np taki yntelygent katolicki który został ministrem edukacji... albo mistrz od aktywów państwowych.... minister 0... normalnie elita... Nie zapominając o jarozbawie, w szafie.

• niemcy z zakłamywaniem prawdy o 2 wojnie światowej, rosja z pretensjami do zagrabienia ziem polskich (8)

soros ze swoim planem stworzenia istot d**ili poprzez likwidację wartości wiary, rodziny. Chcesz coś jeszcze czy za trudne bo ty myśleć nie miałeś jak cała opozycja obecna ?!

• Oplułeś się (1)

• Przeciez oni zawsze opluci chodzą

Tylko jak partia na nich pluje... to deszcz pada

• Co za biedny, kraj nieudaczników....

Przez wszystkich od zawsze sponiewierany...
              Partia to zmieniła.... katofaszyzm zbawieniem

• Co za zadrukowany przez tvpis tluk (3)

• tłuki zostały wychodowane przez komunę na dzisiejszą opozycję przez róbta co chceta tylko nie wolno wam myśleć :) (2)

pośmiewisko dla normalnych ludzi :):):)

• Znasz inne zwroty?

Czy tylko te ci partia na dzisiejszy wieczór przygotowała?

• potrafisz samodzielnie pomyśleć, czy będziesz cały czas wymiotowal paskami tvpis?

• Piotrek do spania!

• Zamilcz stary katokomuchu lepiej (7)

• towarzyszu z hasłami spod moskwy komusze czasy się skończyły i nie będziewsz więcej w Polsce rozkazywał Polakom ! (2)

• Do budy klecho! (1)

• bidulu pokomuszy bez myślenia z marginesu do szkoły !

• (3)

Za cara było lepiej!

• trzeba było zostać za Bugiem bose antki (1)

• Albo w Odessie...

Kalkstein coś o tym wie

• Idź do cara pućina. Będzie ci dobrze.

• otoz to

Robta co chceta już w Zakopcu pokazała... a hotelarze płaczą bo to znowu oni oberwa.......

• Uznanie u mnie ma Rząd który dba o Polskę i Polaków.

Innych już mieliśmy. Dziękujemy. Do widzenia.

• kiedy mieszkańcy Gdańska przestaną płacić 9 tysiecy złotych dziennie na portal gdansk.pl? (1)

tubę propagandową UM Gdańsk.

Kiedy Maciej Naskręt wróci do portalu trojmiasto.pl?

• kto zacz ten Naskręt?

• Dla mnie niech płacą , na biednych nie trafi . (4)

• (3)

Nawet szkoda komentować. Rozumu brak?

• U ciebie brak bo wam myśleć nie kazali przez 30 lat to jak to teraz żyć macie ?

• Jak szkoda ? Może rozwiniesz ?Uświadomisz i pokażesz swój rozum . (1)

• Rozwijam. Bogaty, niech płaci. Ma więcej, więc pewnie ukradł. Ma, więc niech odda, bo tak, bo suweren tak chce. Taka komusza logika. I po 30 latach mamy... narodowy socjalizm.