• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rekordowa zupa wiśniowa w Gdyni

Michał Sielski
1 czerwca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Największa fasolowa, przygotowana dwa lata temu w Gorzycach, ważyła 323 kilogramy. Gdyńska zupa wiśniowa będzie prawie dwa razy większa i wystarczy na kilka tysięcy porcji. Największa fasolowa, przygotowana dwa lata temu w Gorzycach, ważyła 323 kilogramy. Gdyńska zupa wiśniowa będzie prawie dwa razy większa i wystarczy na kilka tysięcy porcji.

Będzie mieszana 2,5-metrowym wiosłem, którym operować ma kucharz stojący na budowlanym rusztowaniu z podestem. W Gdyni zamierzają pobić rekord Polski w gotowaniu zupy wiśniowej i przygotować jej 500 litrów, a przy okazji pomóc choremu na glejaka mózgu kibicowi Arki Gdynia.



Jadłeś kiedyś zupę owocową?

Jak się robi zupę, która będzie ważyć pół tony? Najpierw trzeba zorganizować garnek, a to niełatwa sprawa, bo musi mieć on 14 warstw i odpowiednią pojemność. Tak naprawdę będzie to jednak patelnia o pojemności 3 m sześc., czyli mieszcząca 3 tys. litrów. Patelnia waży 500 kg i ma dwa metry wysokości.

Przy tak ogromnym naczyniu, samo mieszanie też nie będzie łatwe. Ale i na to jest sposób.

Wiosło i trzylitrowe chochle do mieszania

- Mamy już załatwione rusztowanie budowlane z podestem na wysokości ok. 1,2 metra. Stojąc tam będzie można mieszać zupę 2,5-metrowym wiosłem i trzylitrowymi chochlami - opowiada Jarosław Kłodziński, radny Gdyni i organizator akcji.
Zupa będzie z makaronem, a wiśnie pochodzić będą ze 150 słoików. Ze względu na to, że gotowa zupa będzie rozdawana także dzieciom, będą to wiśnie pestkowane.

500 litrów i rekord Polski

W gotowaniu wezmą udział zawodowi kucharze z gdyńskich szkół i przedszkoli. Efektem będzie 500 litrów zupy wiśniowej, która rozdawana będzie w niedzielę 4 czerwca po godz. 13 na placu Grunwaldzkim przy Muszli Koncertowej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

- Chcemy pobić rekord Polski w gotowaniu zupy owocowej, ale też pomóc Mariuszowi Judyckiemu, kibicowi Arki Gdynia, który walczy z glejakiem mózgu. Dlatego na miejscu będzie można spotkać wolontariuszy, którzy będą zbierać pieniądze na jego leczenie - dodaje Jarosław Kłodziński.
To nie będzie pierwszy rekord radnego. W 2016 roku Jarosław Kłodziński ustanowił rekord Polski w gotowaniu zupy truskawkowej z makaronem, a w 2002 rekord Europy, smażąc jajecznicę z 1,5 tys. jajek, 100 kg boczku i kiełbasy, 50 kg cebuli i 100 pęczków szczypiorku. Całość usmażona została na 40 litrach oleju, który rozgrzewał się na patelni ponad 2 godziny.

Opinie (108) 4 zablokowane

  • wiśniowa to nie zupa a kompot z makaronem (1)

    i to żadne gotowanie bo makaron gotowy w 10 minut albo szybciej

    • 8 2

    • no i miałeś swoje 5 minut

      a teraz idź się podetrzyj

      • 0 1

  • Akcja jak najbardziej pozytywna i zycze sukcesu...

    ...jednak zupę mogli wybrać inną np. grochówkę, grzybową czy ogórkową :) Widze, że Pan radny lubi jednak owocowe, chociaż jajecznica by mnie skusiła :)

    • 11 0

  • Może zamiast wiosła...

    Zamocować na brzegu patelni jakiś mocny silnik od motorówki np hondy? I w rurę...

    • 6 1

  • Aż zgłodniałem

    • 7 1

  • jak dla mnie.... (2)

    Zupa wiśniowa z makaronem = kompot z makaronem :/
    ... mogli by ugotować jakiś żurek, kalafiorową... czy pokidorówkę :/ a nie kompot :-P

    • 11 6

    • debil

      • 0 3

    • jo,pokidorowka jest dobra.zbierasz pokidory na drzewach,gotujesz i gotowe

      • 2 1

  • (2)

    Pięknie się nam nasza Gdynia rozwija. Piękna akcja!!

    • 6 2

    • (1)

      Gdynia już jest na takim poziomie rozwoju, że może się już tylko skupic na takich akcjach,

      • 4 2

      • pusta zawiść o zupę

        haha, no to zabłysnąłeś trolu

        • 1 1

  • nic nie rozumiecie (1)

    przeciez to kolejne wprawka przed kosmodromem. czyli: jak ugotowac duzo jedzenia na podroz kosmiczna, tak zeby spelnialo wymogi produktu regionalnego i bylo korzystne cenowo! szczurek jest mistrzem strategii i niebiańskim planistą, ktory dzieki swoim chytrym pomyslom (kolejka na kamienną, remonty estakady) przygotowuje gdynian do wielkiego wydarzenia, jakim bedzie start Szczur-1 z kosmodromu Kosakowo. poleca zwykli gdynianie ktorzy po staniu w wielogodzinnych korkach na estakadzie są jednymi z najtwardszych ziemian i mają nerwy ze stali, nie to co delikatni gdańszczanie przyzwyczajeni do tego ze jak cos sie psuje to przychodzi ekipa i naprawia. w kosmosie ekipy nie bedzie i przezyja tylko zaprawieni w boju... jedząc wisniową.....

    • 11 3

    • zawiść o zupę to jest raczej żenująca

      cały PiS,
      nawet o zwykłą zupę będzie pluł jadem i nienawiścią do ludzi
      bo zupy im pozazdrościł,
      cały Kaczyński, wścieklizna o zupę

      • 1 0

  • który zakład miał 150 słoików przeterminowanych wiśni?

    • 12 9

  • Czy kucharz ma aktualne uprawnienia do pracy na wysokości i na rusztowaniach?

    • 8 5

  • (3)

    Za to kocham Gdynię.
    Zawsze coś się dzieje i to dla zwykłych ludzi!
    Najlepiej zarządzane miasto!

    • 8 11

    • piłeś? (2)

      • 3 4

      • czyżby zazdrość o zupę? (1)

        o zupę?
        żenujący PISowski trol

        • 2 0

        • Nie - beka z bałwochwalczego wpisu.

          • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane