• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach

Katarzyna Moritz
18 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach. Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach.

Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.



Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.

Jak sprawdzasz świeżość ryby?

Teoria jedno, a praktyka pokazuje, że przy kupnie ryb trzeba uważać. Inspekcja Handlowa w Gdańsku niemal w każdym przypadku kontroli stwierdziła nieprawidłowości. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz sieci handlowe. Sprawdzano głównie jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych.

- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.

Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.

Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku, ul. Marii Konopnickiej 4.

Miejsca

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Najlepsze są śledzie z Gdyni. (2)

    Nie ma lepszych w całym Pomorskim.

    • 21 3

    • eeee tam.... kiedyś to jeszcze "ja cię mogę"

      Ale teraz ??? Zwykłe szprotki i ukleje, w dodatku "tępe" :)

      • 5 6

    • W Gdansku nawet sledzi nie macie, tylko ciagle budyn i budyn ;)

      • 3 3

  • Podajcie nazwy firm - oszustów. (3)

    Co z tego, że piszecie, że 40% towarów jest niezgodnych z opisem? Wniosek z tego taki, że najlepiej w ogóle nie jeść ryb.
    Po każdej kontroli powinna być publikowana lista nieprawidłowości wraz ze sklepami/producentami/hurtowniami, w których wystąpiły. Klienci mieliby wtedy możliwość wyboru i uniknięcia fałszerzy. Co mi z tego, że państwo nałoży czasem śmieszną karę?

    • 49 0

    • tak to wygląda: kontrola, wynik musi być więc jest bo inaczej te babska z sanepidu poleciały by z tej roboty - potem 2,3 ofiary publiczne czyli tesco, leclerc, real - bo im to i wisi i zapłacą kary, a te średniaki, niby dobre - łapóweczki

      i dalej żremy GÓWNO, a z mięsem tym szwedzkim 50 letnim jak było? kilkanaście lub kilkadziesiąt firm i restauracji to serwowało - i jakie to firmy były???? ja niestety nie wiem, ale podejrzewam że hamburgery z macdonalds tam też zaznaczyły swoją obecność

      • 2 0

    • No właśnie, czemu po kontrolach nie podaje się oszustów z nazwy?

      Co mi daje taka kontrola? Raczej mnie to zniechęca do kupowania ryb niż zachęca.

      • 3 0

    • Otóż to. Największą karą dla sklepów byłby brak klientów po antyreklamie.

      • 2 0

  • Ryby? Tylko na rynku!

    • 4 2

  • Polecam kupować ryby prosto z kutra od rybaka. (11)

    Ja zawsze kupuję z rana, jak tylko rybak wróci z połowu morszczuki, mintaje, łososie, pangi, halibuty. Jeszcze łapią powietrze jak je pakuję do siatki.

    • 11 16

    • (3)

      zwłaszcza panga :) , bo one są z hodowli z Chin

      • 15 0

      • nie ma to jak rybka z "czystych" wód mekongu...

        • 8 0

      • z ryb Chin to PANDA ;) (1)

        • 1 0

        • z chińskich ryb to PANDA ;)

          • 1 0

    • Radio Erewań

      A może ten rybak ma małe żółte rączki, a ten kuter to nawet morza nie widział ;)?

      • 7 0

    • (1)

      Ostatnio kupiłem z takiego kutra rekina. Tygrysiego. Rybak mówił, że złowił go w okolicy Helu. Pół godziny za nim ganiał.

      • 11 1

      • On za rekinem czy rekin za nim?

        • 7 0

    • pangi z nocnego połowu:-))))

      od rybaka z połowu morszczuki, mintaje, pangi, halibuty??????? Extra witaj na polskim wybrzeżu- kolejne hasło: "sami łowimy- sami smażymy" czy "rybka z nocnego połowu"- t.j. latem w 90 % z kartonika z mrożonką.

      • 3 0

    • hahaha (2)

      szczególnie panga;D

      • 3 0

      • (1)

        nie kpij, kolega jeżdzi do Wietnamu, specjalnie do rybaka od Pangi

        • 3 0

        • płynie pontonem

          • 0 0

  • od kiedy w Bałtyku (3)

    są pangi i halibuty?

    • 21 0

    • (1)

      Lepsza panga niż bunga bunga.

      • 5 6

      • tu się cholernie mylisz:)

        • 1 0

    • Od czasu jak zatonął chiński kontener.

      • 7 0

  • tylko ze stawów !! (2)

    a ja kupuję bezpośrednio z hodowli, nie mam stresu że podam jakieś nafaszerowane chemią nie-wiadomo-skąd (Chiny) ryby. Polecam !Tylko pstrągi !

    • 9 2

    • beee, sama chemia.

      • 2 0

    • A wstawach tetracykliny i inne antybiotyki

      wrzucane tam całymi kilogramami. Ludzie nawet nie wiedzą, co jedzą

      • 4 0

  • W naszej codziennej diecie nie króluje żadna wołowina (2)

    • 6 3

    • Może w Twojej nie, ale ja często jem tatara i steki wołowe. (1)

      Do tego zraziki i gulasz wołowy.
      Polecam super.

      • 5 2

      • "Ty" nie jesteś "wszyscy"

        Nie gardzę wołowiną a tatar dla mnie to przysmak (1-2 razy m-c) ale podstawa to wieprzowina i drób. I tak jest w większości przypadków jeśli chodzi o mięso. A ryby, wołowina i inne to może 20 % spożycia.

        • 2 0

  • Ryby śmierdzą już w hurtowniach bo za dużo łowią. Rybacy chcą złowić jak najwięcej ale to ze szkodą na racjonalną gospodarkę rybną. Konsument takiej ilości ryb rzuconych na rynek nie przetrawi. Dla tego połowa odłowionych ryb idzie do utylizacji.

    • 6 2

  • gdzie można kupić swieże rybki ... ?? (4)

    mam na myśli sklepy. Ja uwielbiam ryby z "Rybki" sklep koło biederony w brzeźnie. Są swieżutkie, a jaki wybór sałatek..mniam mniam. Tylko szkoda, że mi do niej nie po drodze. Szukam innego tak dobrego sklepu rybnego jak brzeźnieńska" rybka". Może mi napiszecie, gdzie są dobre sklepy rybne. w "rybce" zawsze kolejki...widać, że śmierdziochów tam nie sprzedają.

    • 7 10

    • Kolejna kryptoreklama

      śmierdzącej Rybki...

      • 5 1

    • Świeże rybki

      można kupić u rybaka Mietka albo w sklepie u Stefy niezarado zyciowa. I już nie reklamuj tej Rybki, bo tak to żenująco starasz się ukryć, a inteligencji nie staje...

      • 5 0

    • rodzinka szefostwa

      personel, rodzina personelu...ciekawe kto jeszcze tu pochwali rybkę z brzeźna?

      • 4 0

    • Hala Rybna w Gdyni

      Bezkonkurencyjna

      • 1 1

  • ryby nie ryby (2)

    filety z dorsz w 90procentach na rynku trojmiejskim pochodza z nielegalnych przetworni ktore maja zezwolenia na hurt a nie
    produkcje To przedewszystkim KORYb z Pucka, EWIS z slawutowa. kupuja ryby w lebie. jedyny port z slabym systemem monitoringu i kontroli w polsce. zasypuja rynek trojmiejski rybami z nielegalnych polowow pod okiem morskiego instytutu rybackiego oraz wojewodzkiego inspektora sanitarnego . sprzedaja ryby na zasadzie komisu zabieraja stare nie sprzedane i mroza z duza iloscia glazury na sezon letni do smazalni ktore zaopatruja (koryb,ewis) .praktycznie dotyczy to calego asortymentu ryb swiezych. tam kontrole nie trafiaja zwlaszcza wieczorami i nad ranem przed rozwozeniem.nie mowiac o przedatowywaniu mrozonek. smacznego

    • 17 1

    • (1)

      Rybaku zgłoś to do urzędu, przynajmniej uporządkujesz kawałek świata.

      • 9 0

      • a potem pod drzwiami znajdzie rybę owiniętą w gazetę.... Świat chyba naprawdę się kończy, oby nie bo jest tu tak fajnie czasem, ale żywność dziś to masakra masakra masakra

        łąpówki łapówki brak kontroli etc

        • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane