Skarbnik Gdyni rezygnuje ze stanowiska

Patryk Szczerba
21 czerwca 2024, godz. 12:00
Opinie (355)
Najnowszy artykuł na ten temat Aleksandra Kosiorek z wotum zaufania i absolutorium
Aleksandra Mendryk była skarbnikiem miasta od 2021 r. Aleksandra Mendryk była skarbnikiem miasta od 2021 r.

Aleksandra Mendryk, która od 2021 r. była skarbnikiem Gdyni, złożyła rezygnację ze stanowiska. Formalnie jej rezygnację przyjmą radni na najbliższej sesji Rady Miasta.

Co sądzisz o rezygnacji skarbnik Gdyni?

Aleksandra Mendryk jest doktorem nauk ekonomicznych i absolwentką Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego, a także Podyplomowego Studium Rachunkowości i Finansów na Wydziale Zarządzania oraz Studium Kierowników Projektów Europejskich na Akademii Edukacji Regionalnej.

Przed pracą w magistracie zatrudnienie w ZKM Gdynia

• Zanim została skarbnikiem miasta, w latach 2012-2017 pełniła funkcję zastępcy głównego księgowego w Metropolitalnym Związku Komunikacyjnym Zatoki Gdańskiej.
  • W latach 2016-2021 roku była główną księgową w Zarządzie Komunikacji Miejskiej w Gdyni. Prowadziła też zajęcia w Wyższej Szkole Administracji i Biznesu im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Gdyni.
  • Wykładała przedmioty: marketing oraz badania marketingowe.

Jest autorką własnych badań naukowych pt. "Strategie marketingowe w transporcie miejskim w Polsce", artykułów do czasopism branżowych oraz współautorką publikacji pt. "Transport miejski. Ekonomia i organizacja" pod redakcją profesora Olgierda Wyszomirskiego, byłego dyrektora ZKM Gdynia.

Zastąpiła Krzysztofa Szałuckiego

Na stanowisku skarbnika miasta zastąpiła Krzysztofa Szałuckiego, który piastował tę funkcję od 2005 r. W 2022 r. zmarł.

Nie żyje prof. Krzysztof Szałucki, skarbnik Gdyni Nie żyje prof. Krzysztof Szałucki, skarbnik Gdyni

Kilka tygodni po tym, jak w Gdyni pojawiła się nowa ekipa rządząca, postanowiła złożyć rezygnację. Nieoficjalnie usłyszeliśmy, że powodem miał być brak możliwości współpracy na odpowiednio merytorycznym poziomie z osobami odpowiedzialnymi od początku maja za miasto.

Próbowaliśmy uzyskać komentarz od odchodzącej skarbnik, ale nie udało się nam z nią skontaktować.

Byli współpracownicy: to spora strata dla Gdyni

Byli współpracownicy chwalą Aleksandrę Mendryk i mówią, że to spora strata dla Gdyni.

- To fachowiec bardzo wysokiej klasy. Osoba pracowita i oddana tematowi. I przez trzy lata z momentu operacyjnego przeniosła się na poziom bardzo świadomego zarządzania polityką finansową miasta - mówią anonimowo byli współpracownicy odchodzącej skarbnik miasta, dodając, że nie decydowały względy polityczne, a merytoryczne.
Pracę Aleksandry Mendryk wysoko oceniają także członkowie Samorządności, czyli ugrupowania, które w ostatnich wyborach musiało po kilkunastu latach oddać władzę w Gdyni.

- Pani Aleksandra Mendryk to nie tylko wysokiej klasy fachowiec, ale również osoba niezwykle zaangażowana, nieustająco szukająca najlepszych rozwiązań. Objęła stanowisko po jednej z legend - śp. prof. Krzysztofie Szałuckim i sprostała bardzo wysoko postawionej poprzeczce. Osobiście uważam, że to strata dla naszego miasta, którą trudno będzie zrównoważyć - mówi Jakub Ubych, radny klubu i wiceprzewodniczący Rady Miasta.

Rezygnację przyjmuje Rada Miasta

Zgodnie z ustawa o samorządzie gminnym rezygnację skarbnik miasta musi przyjąć formalnie uchwałą Rada Miasta. Stanie się to na najbliższej sesji, w środę, 26 czerwca.

Rezygnację potwierdza Aleksandra Kosiorek, prezydent Gdyni. Na razie nie wiadomo, kto zastąpi odchodzącą skarbnik miasta.

- Potwierdzam, że pani skarbnik złożyła wniosek o rozwiązanie umowy na mocy porozumienia stron. O tym, żeby mówić, kto zajmie jej miejsce, jest zdecydowanie za wcześnie, choćby ze względu na RODO. Mieszkańców miasta mogę jednak zapewnić, że będzie to osoba kompetentna i doświadczona, pod której pieczą finanse miasta będą bezpieczne - informuje Aleksandra Kosiorek.

Miejsca

Opinie (355) ponad 20 zablokowanych

• Opinia wyróżniona

Akurat ta Pani długów zbyt wielu nie mogła zrobić. (11)

Nie mówię że w ogóle zrobiła. Pracowała od 2021 roku, a dług narastał od lat. Można powiedzieć, że została kozłem ofiarnym

• Skarbnik nie podejmuje decyzji o zaciąganiu zobowiązań (6)

• Skarbnik to taki Główny Księgowy (5)

A jak popatrzymy na przekręty w różnych spółkach to księgowy jednak dużo może.

• Jeśli nie masz dowodów, nie sugeruj takich rzeczy, bo to zwykłe pomówienie. (3)

• (2)

Na pewno w UM były kontrole i księgowość tam musiała być ok. Ale nie zmienia to faktu, że księgowi w firmach mają pewne możliwości.

• I co to ma z tematem wspólnego?

• Po to jest ksiegowy by wygladało OK

A rzeczywistość może być inna.

• Jak spojrzysz na zwykły corporate governance to guano może

• Pd

Wiedziała co brała

• Tu nie chodzi o żadne długi, ani o to z kim się ta kobieta dogaduje. (1)

Bardziej prawdopodobne, że Gruszecka lub ktoś inny z poprzednich władz potrzebuje zaufanego człowieka do roboty i pewnie dał jej odpowiednią ofertę. Reszta to papka propagandowa. To tylko moje domysły, ale większość polityków wszystkich opcji jest tak przewidywalna, że aż trudno uwierzyć, że będzie inaczej.

• Otóż to!

• kozłem

kobieta ?

• Gdynia

To niezły bordello jest

• Pani Gruszecka-Spychała, która zadłużyła miasto najbardziej, teraz niestety swoje mądrości rozsiewa w Porcie Gdynia (5)

Właściwie w Zarządzie Morskiego Portu Gdynia.

• To właśnie jest smutne (4)

• A może wesołe jak nam wybuduje Port Zewnętrzny! (1)

Wtedy będziemy się wszyscy cieszyć. Do tego może jeszcze; drogę czerwoną, SKM na Oksywie, Dolinę Logistyczną, ...

• Chyba sam w to nie wierzysz

• Smutne jest to że ona właśnie firmuje zwolnienia w ZMPG (1)

• Będzie zwalniać długoletnich pracowników, zupełnie niezwiązanych z pisem

A chirogiewy pisowskie zostaja

• Czy to zbieg okolicznosci (1)

Że w porcie nie jest jeszcze obsadzony dyrektor finansowy?

• Nooo,to jestesmy w domu!

Rodzina na swoim! Jak Biedroń zs Śmieszkiem!

• Jeśli jest tak merytoryczna jak Wołek i Łucyk (3)

To nie ma żadnej straty. A może prawdziwy powód jej odejścia wyjdzie po audycie ?

• nie pocieszajcie się, ta rezygnacja to kolejna kompromitacja nowej władzy (1)

• Co macie do prof.Wolka

Może jakiemuś studenciakowi się naraził?

• Jedyne co wyjdzie to hemoroidy z twojego tyłka.

• Bo RODO (3)

Fiona, z każdym miesiącem robi się coraz weselej :)

• Ściemniara. Widocznie ZZT nie podpowiedzial vo ma powiedziec, bo dzis pewnie zdalnie pracuje ( choc oficjalnie dzien w dzien stacjonarnie od 8.30-16.30)

• (1)

Kto to Fiona?

• Miłościwie nam panująca, AK

• Pani skarbnik ma klasę którą powinien mieć prezydent (1)

czy posiada także umiejętności tego nie wiem ale miło się patrzy na kobietę z odpowiednią postawą. Życzę powodzenia w dalszej drodze zawodowej

• Pani skarbnik zapewne ma już posadkę zapewnioną w innym miejscu

• Wysokiej klasy specjaliści i merytoryczni urzędnicy poodchodzili z U.M. Gdyni, (12)

aż strach się bać co będzie z tym wspaniałym miastem? Ostatnio będąc dłuższy czas w Warszawie długo musiałem tłumaczyć co sie stało z tym tak dobrze prowadzonym i wspaniałym miastem?
    Mówię, no cóż tak to jest jak plebs kierowczyków, którzy najchętniej do swoich łóżek dojeżdżali swoimi samochodzikami - zagłosowali masowo. A czego nam zazdroszczą właśnie Parku Centralnego i innych tzw. mini parków oraz lasów, niestety z wielkim smutkiem dodałem, że nowa Pani na pewno nie odbuduje zieleni w mieście za to zaasfaltuje 10Lutego i inne, bo jej bogiem są ruchy feministyczne i szoferstwo.
    A wielka szkoda, bo oprócz w-ce prezydenta Marka, wszyscy inni mieli konkretne plany rozwojowe, a przez swój długoletni staż był gwarancją, że to się wszystko ziści .
    Chciałbym się mylić, ale dzisiaj nie jest czas na eksperymentowanie ze tak wysokimi stanowiskami w 250tys. mieście. Życzę p. prezydent wszystkiego najlepszego, ale zarząd miasta z łapanki nie przyniesie nic dobrego.

• Kolejny urzędnik (8)

Udający bezstronnego. Warszawa nam zazdrości Parku Centralnego? Tego małego kwadracika zieleni? Większej bzdury już dawno nie czytałem. To miasto było niszczone przez ostatnie 15 lat.

• To miasto było niszczone przez ostatnie 15 lat (1)

może mi łaskawcze podaj przykłady tego niszczenia? Chyba, gdy szefował RM pan ZZT.
        Czekam na merytoryczne przykłady. I dla formalności dodam, że nigdy nie byłem pracownikiem i w jakiś sposób związany z "urzędem" - to tak dla formalności.
        Jedynie co mi przyświeca to rozwój i dobro pięknej Gdyni.

• Klakier, a nie bezstronny

• Kermit też był częścią układu i też odpowiada za to rzekome niszczenie. (1)

• A może wszystko w Gdyni było niszczeniem?

Piszesz to z pozycji niewielkiej kaszubskiej wioski Gdynia.

• na tym "kwadraciku" pani Kosiorek z zapamiętaniem się lansuje (2)

ale nagrody autorów pozbawiła. Co za hipokryzja

• Dlaczego Fiona? (1)

Czy chodzi o pseudonim w nawiązaniu do Królewnę Fionę fikcyjna postać z cyklu pełnometrażowych filmów animowanych Shrek. A pani prezydent jest królewną więzioną w zamku Gdynia, pilnowanym przez Smoka jakim jest ZZT?

B. proszę w miarę możliwości o zweryfikowanie i wyjaśnienie tego pseudo, bo większość jednak chciałaby poznać szczegóły.
          Pozdrawiam,

• Bierz to bezstronny

W cudzysłowów, bo jesteś tak bezstronny, jak jesteś Gdynianinem!

• 23 lata

• Zgadzam się

Kiedyś Wydział Inwestycji był bardzo merytoryczny, od przyjścia wiceprezydenta Marka Ł. zaczęło się psuć.

• Plany rozwojowe sięgające miliardów i lumpeksów

w każdym kątku. A od kierowców proszę się odczepić, bo nie wiadomo, co jeszcze WP marudę może spotkać. Jakaś złamana noga, którą się nie da dopedałować do szpitala, etc.

• wysokiej klasy specjaliści nie szukają pracy w urzędach miast :D

• Żenada

Ubych z samorządności szczurka opłakuje o. Skarbnik...trudno żeby ją ganił że nie przypilnowała rosnącego długu miasta.

• Bedzie dyrektorem w Zarzadzie Morskiego Portu Gdynia S.A. Zalozymy sie? (1)

• Wygrałeś!

Nie mam zbędnej kasy na przegrane zakłady!