• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sylwestrowe wariacje na temat drinków

31 października 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 

Zbliża się Sylwester.... przygotowujesz imprezę i chcesz zabłysnąć, podając gościom szalone drinki? Spraw swoim znajomym niespodziankę, podając własnoręcznie przygotowane kolorowe, orzeźwiające koktajle.
Specjalnie dla naszych czytelników trójmiejscy barmani z waszych ulubionych klubów przygotowali kilka ciekawych pomysłów na sylwestrowe napoje wyskokowe.



Nie musisz być zawodowcem aby zaserwować swoim gościom wystrzałowe long drinki lub smakowite cuda w pięknie ozdobionych martinówkach.

Gdyński klub Boolvar ma w swoim menu drinka, który cieszy się niezwykłą popularnością - to Blue Mania.
Barman Bartek - Klub Boolvar Barman Bartek - Klub Boolvar
Blue Mania Blue Mania
Składniki potrzebne do przyrządzenia tego napoju to:
  • 20 ml - wódki wyborowej Pear;
  • 20 ml - Malibu;
  • 20 ml - Peach Tree;
  • 20 ml - Blue Curacao;
  • 5 ml - soku z cytryny;
  • sok ananasowy;
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.
Należy także pamiętać o odpowiednim ozdobieniu szklanki. W sylwestrową noc, kiedy każdy z nas postarał się aby wyglądać zachwycająco, nasze trunki także wymagają odpowiedniego przybrania. W tym przypadku drinka najlepiej udekorować owocami.

Kolejny gdyński klub COCO proponuje na sylwestrową imprezę przygotowanie drinka o nazwie Carnival.
Barman Kuba z Coco Barman Kuba z Coco
Koktajl Carnival Koktajl Carnival
A oto receptura:
  • 60 ml Cachaca Pitu do Brasil;
  • 20ml Marie Brizard Mangue Liqueur;
  • 20ml Marie Brizard Triple Sec Curacao;
  • 15 ml sok z limonki;
  • plaster ananasa;
  • 1 brzoskwinia;
  • 1/3 banana;
Całość zmiksować w blenderze lub rozgnieść w szklance wraz z pokruszonym lodem, Całość zmiksować w blenderze lub rozgnieść w szklance wraz z pokruszonym lodem. Przelewając do szkła nie zapomnijmy przecedzić przez sitko całej zawartości.

Killer Doppi Killer Doppi
Sopoccy barmani także mają swoje propozycje, którymi możemy zaskoczyć zaproszonych gości Barman Kacper z sopockiej Mandarynki zachęca do przygotowania Killer Doppi.

Składniki:
  • 30 ml białego rumu (Pampero Blanco);
  • 20 ml rumu brązowego (Capitan Morgan);
  • 40 ml soku ananasowego;
  • 40 ml soku pomarańczowego;
  • 20 ml soku z limonek;
  • 20 ml Blue Curacao;
Przygotowanie:
Do szklanki typu long wsypujemy lód, wlewamy blue curacao i sok z limonki.
Barman Kacper z sopockiej Mandarynki Barman Kacper z sopockiej Mandarynki
Mieszamy łyżką barową. Następnie do shakera wsypujemy lód, wlewamy sok pomarańczowy, ananasowy i pampero bianco - shakujemy i zawartość delikatnie po lodzie przelewamy do szklanki. Na koniec delikatnie wlewamy rum brązowy tak aby utworzył górną warstwę.

Tropikalna Wyspa z Sopotu poleca ciekawego drinka Blue hawaiian.
  • 40 ml Havana Bianco;
  • 40 ml Coconut;
  • 20 ml Blue Curacao;
  • 150 ml soku ananasowego;
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze wraz z lodem, następnie przecedź całą zawartość, przelej do szklanki typu long i udekoruj według własnych upodobań.
Barman Paweł z Tropikalnej Wyspy Barman Paweł z Tropikalnej Wyspy
Blue hawaiian Blue hawaiian

Barman Patryk z klubu Zła Kobieta w Sopocie polecił drinka o intrygującej nazwie Femme Fatale.
Barman Patryk - "Zła Kobieta" Barman Patryk - "Zła Kobieta"
Femme Fatale Femme Fatale
  • 40 ml wódki Finlandia;
  • 100 ml Sprite;
  • 10 ml syropu fiołkowego - Giffard
Całość mieszamy łyżką barmańską i przelewamy do kieliszka koktajlowego typu martinówka.

Tomasz Jaskulski pracujący w klubie La Dolce Vita w Gdańsku specjalnie dla naszych czytelników przygotował koktajl o nazwie Cabaret.
Cabaret Cabaret
Tomasz Jaskulski - barman z klubu La Dolce Vita Tomasz Jaskulski - barman z klubu La Dolce Vita
Składniki:
  • 20 ml Grenadine;
  • 30 ml Blue Curacao;
  • 30 ml Peche du Verger;
  • 20 ml wódki Sobieski Vanilia;
  • 10 ml soku z cytryny
Przygotowanie tego przepysznego napoju jest niezwykle proste. Do kieliszka koktajlowego należy wlać Grendine, wsypać trochę kruszonego lodu, nalać po łyżeczce Blue Curacao. Dalej po łyżeczce lać Peche du Verger oraz sok z cytryny. Całość dopełnić wódką Sobieski Vanilia.

Ostatnią już propozycję na sylwestrową noc przygotował gdański klub CICO.
Apple Martini Apple Martini
Apple Martini
  • 60 ml wódki;
  • 20 ml Cointreau;
  • 25 ml Apple Pucker;
  • 10 ml soku z limonki;
  • 1 sp syropu cukrowego;
Składniki shejkować w shejkerze, serwować w martinówce, dekorować wisienką i karambolem.

Pamiętajmy, że koktajle należy podawać bardzo mocno schłodzone. Jeśli nie masz shakera lub szklanicy barmańskiej, składniki zmieszasz w kieliszku koktajlowym.

Do wyboru do koloru. Wśród tych propozycji na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. A więc na zdrowie!

Opinie

Najczęściej czytane