- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (387 opinii)
- 2 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (231 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (128 opinii)
- 4 Śmietniki będą tam, gdzie chcieli mieszkańcy (45 opinii)
- 5 Piłeś? Nie włamuj się do auta (34 opinie)
- 6 Utrudnienia na al. Niepodległości od wtorku (55 opinii)
Sylwestrowe wariacje na temat drinków
31 października 2008 (artykuł sprzed 15 lat)
Zbliża się Sylwester.... przygotowujesz imprezę i chcesz zabłysnąć, podając gościom szalone drinki? Spraw swoim znajomym niespodziankę, podając własnoręcznie przygotowane kolorowe, orzeźwiające koktajle.
Specjalnie dla naszych czytelników trójmiejscy barmani z waszych ulubionych klubów przygotowali kilka ciekawych pomysłów na sylwestrowe napoje wyskokowe.
Nie musisz być zawodowcem aby zaserwować swoim gościom wystrzałowe long drinki lub smakowite cuda w pięknie ozdobionych martinówkach.
Gdyński klub Boolvar ma w swoim menu drinka, który cieszy się niezwykłą popularnością - to Blue Mania.
- 20 ml - wódki wyborowej Pear;
- 20 ml - Malibu;
- 20 ml - Peach Tree;
- 20 ml - Blue Curacao;
- 5 ml - soku z cytryny;
- sok ananasowy;
Należy także pamiętać o odpowiednim ozdobieniu szklanki. W sylwestrową noc, kiedy każdy z nas postarał się aby wyglądać zachwycająco, nasze trunki także wymagają odpowiedniego przybrania. W tym przypadku drinka najlepiej udekorować owocami.
Kolejny gdyński klub COCO proponuje na sylwestrową imprezę przygotowanie drinka o nazwie Carnival.
- 60 ml Cachaca Pitu do Brasil;
- 20ml Marie Brizard Mangue Liqueur;
- 20ml Marie Brizard Triple Sec Curacao;
- 15 ml sok z limonki;
- plaster ananasa;
- 1 brzoskwinia;
- 1/3 banana;
Sopoccy barmani także mają swoje propozycje, którymi możemy zaskoczyć zaproszonych gości Barman Kacper z sopockiej Mandarynki zachęca do przygotowania Killer Doppi.
Składniki:
- 30 ml białego rumu (Pampero Blanco);
- 20 ml rumu brązowego (Capitan Morgan);
- 40 ml soku ananasowego;
- 40 ml soku pomarańczowego;
- 20 ml soku z limonek;
- 20 ml Blue Curacao;
Do szklanki typu long wsypujemy lód, wlewamy blue curacao i sok z limonki.
Mieszamy łyżką barową. Następnie do shakera wsypujemy lód, wlewamy sok pomarańczowy, ananasowy i pampero bianco - shakujemy i zawartość delikatnie po lodzie przelewamy do szklanki. Na koniec delikatnie wlewamy rum brązowy tak aby utworzył górną warstwę.
Tropikalna Wyspa z Sopotu poleca ciekawego drinka Blue hawaiian.
- 40 ml Havana Bianco;
- 40 ml Coconut;
- 20 ml Blue Curacao;
- 150 ml soku ananasowego;
Barman Patryk z klubu Zła Kobieta w Sopocie polecił drinka o intrygującej nazwie Femme Fatale.
- 40 ml wódki Finlandia;
- 100 ml Sprite;
- 10 ml syropu fiołkowego - Giffard
Tomasz Jaskulski pracujący w klubie La Dolce Vita w Gdańsku specjalnie dla naszych czytelników przygotował koktajl o nazwie Cabaret.
- 20 ml Grenadine;
- 30 ml Blue Curacao;
- 30 ml Peche du Verger;
- 20 ml wódki Sobieski Vanilia;
- 10 ml soku z cytryny
Ostatnią już propozycję na sylwestrową noc przygotował gdański klub CICO.
- 60 ml wódki;
- 20 ml Cointreau;
- 25 ml Apple Pucker;
- 10 ml soku z limonki;
- 1 sp syropu cukrowego;
Pamiętajmy, że koktajle należy podawać bardzo mocno schłodzone. Jeśli nie masz shakera lub szklanicy barmańskiej, składniki zmieszasz w kieliszku koktajlowym.
Do wyboru do koloru. Wśród tych propozycji na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. A więc na zdrowie!