• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (179) ponad 20 zablokowanych

  • Lody jem wyłącznie w domu, bo nie lubię jak mi się wszystko klei, a umycie rąk w Metropolii graniczy z cudem (1)

    Tylko lody Calypso o smaku czekoladowym (250 g), do tego pół słoika konfitur wiśniowych, ewentualnie dżem z Pudliszek. Cała reszta to fajans.

    • 17 4

    • i zasmazka...

      • 9 0

  • kocham lody!! (1)

    • 7 0

    • Ja

      przepadam , szczególnie za tymi z salmonellą !!!!!!

      • 0 0

  • Niespodzianka

    Ależ to ciekawe takie dobre i markowe lody a nie spodziewałbym się, że są produkowane pod Gdańskiem. Co z regionu to dobre :)

    • 9 4

  • wloskie,wloskie (1)

    a probowaliscie francuskich ?

    • 14 1

    • Francuskie najlepsze. Lodofanka ma racje.

      Bo maja najwiecej białka.

      • 7 0

  • Calypso najlepsze (8)

    dobre, bo Polskie.

    • 17 9

    • a czytałeś skład? (6)

      życzę dużo zdrowia!

      • 9 4

      • (1)

        myślisz naiwnie, że korporacja unileverka produkuje lepse....

        • 4 1

        • wcale tak nie myślę

          • 0 0

      • hmm,powiem tak-po lodach Algidy zawsze się źle czuję, po Calypso jeszcze mi się nie zdarzyło...

        • 1 0

      • a ja to bie rozumu!!Którego juz najwidocznie nie zyskasz!! (2)

        Pokaz mi firmę która produkuje lody i masowo i ma inny skład!! I jeszcze jedno!!Firma miała najbardziej zdrowe skladniki zadnej chemi tak jak lody domowe!!Ale weszła nieuczciwa konkurencja z UE zalali rynek swoim smieciowym jedzeniem i tak ja ze wszystkim wykonczyli Polskich producentów ci co zostali musieli albo ogłosic bankructwo albo sie dostasowac do produkcji na takich samych zasadach jak inni.Calipso są najlepsze!!

        • 2 0

        • proszę bardzo! just5 - kto szuka ten znajdzie ;)

          • 0 0

        • dlaczego obrażasz innych?

          • 0 0

    • Rewelacja na Bałtyku lody lody na patyku :D

      ee tam BAMBINO na patyku to był kiedyś hit !

      • 2 0

  • PPCh Lodmor, producent Calypso, pochodzi Gdańska ul. Długa Grobla 4a (3)

    • 9 6

    • (2)

      a w skladzie tluszcz utwardzony a mleka szukac z swieczka...

      na zdrowie...

      • 2 2

      • Wątroba musi wiedzić, że ma pancia

        Mi kalorie nie szkodzą. Ja jem żeby żyć, a nie żyję żeby żreć.

        • 1 0

      • słuchaj byłes widziałes?

        kazdy głupek potrafi oskarżać .

        • 1 0

  • (1)

    nie ma to jak lodzik

    • 12 0

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • diabli wzieli wszystkie lody..

    ..najsmaczniejsze są lody od Kwaśniaka!!

    zero chemii
    naturalne produkty

    i ten smak... mmm

    • 5 3

  • l

    • 0 1

  • CO ZA BZDURY ! ALGIDA I NIBY SUPER LODY I MAGNUM ! CHYBA EUROPA DOBRYCH LODOW NIE ZNA !

    Nigdy chyba nie jedli lodow w Sopocie u '' Wlocha'' gdzie kiedys wlasciciel na oczach wszystkich sypał bakalie , wlewal wino Malage i lody doslownie oplywały Malagą ,, to sa lody a nie te sztuczne mrozone preparaty . To pasza mrozona a nie lody. Zwykle preparaty z paczki .

    • 20 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane