- 1 Były senator PiS trafił do więzienia (214 opinii)
- 2 Nowa godzina wodowania z historycznej pochylni (106 opinii)
- 3 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (171 opinii)
- 4 Wstrzymano zmiany na Marynarki Polskiej (18 opinii)
- 5 Rusza wyczekiwana inwestycja na Witominie (45 opinii)
- 6 Kontrola CBA w Urzędzie Miasta Gdyni (230 opinii)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 10:53
Ceny (1)
Przed chwilą kupiłem pączka z cukierni na Morenie na Marusarzówny za 2,40 zł. Pączek o takim samym smaku w sklepie po drugiej stronie ulicy kosztuje 1,25 zł. Jak to wytłumaczyć?
- 3 1
-
2011-03-03 11:21
że się sfrajerowałeś;-p
- 5 1
-
2011-03-03 11:11
najdrozsze pączki sa na Naszej klasie
najdrozsze pączki sa na Naszej klasie 4,92 zł z lukrem wirtualne:)))))))) założe sie o prawdziwego pączka, ze będą cieszyć sie ogromnym wzięciem. Ludzie uwielbiają być na topie.
Dziś kazdy MUSI zjeśc pączka. Niektórym w głowi się nie miesci, ze mogło by być inaczej. Nie znosze stadnych zachować- 6 0
-
2011-03-03 11:14
A ja bym zjadł panią Marzenkę, napewno jest nadziana. (1)
Pozdrawiam:)
- 7 1
-
2011-03-03 11:30
cienki gust
- 4 2
-
2011-03-03 11:17
Poka swojego pączka
Zapraszam wszystkich na przedstawienie dowolnej interpretacji "Swojego pączka"
- 1 0
-
2011-03-03 11:21
Walić pączki po 2zł i więcej, komuś się w główkach poprzewracało
- 4 0
-
2011-03-03 11:32
ja juz 4 zjadlem
- 1 0
-
2011-03-03 11:33
zjadłam 10 :] (1)
- 1 2
-
2011-03-03 14:16
weż, zacznij dbać o siebie to może wreście kiedyś ktoś Cie zechce, no
- 0 0
-
2011-03-03 11:33
to już nie wróci
te nocne pieczenie,słyszałem wczoraj w lidlu rozmowę pracowników, czy te pączki się rozmrożą do czwartku, może je postawić koło pieca?
- 2 0
-
2011-03-03 11:36
''przepis''na pączki "cukiernika"z Gdyni można o kant du*y rozbić, a pani Klimowicz powinna zastanowić się choć przez chwilę nad tekstem który podpisuje własnym nazwiskiem
- 4 0
-
2011-03-03 11:43
Dzisiaj w Gdańsku króluje budyń .. w pączku
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.