• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wyszedł zapalić i uciekł, żeby nie płacić rachunku

Ewa Palińska
28 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (249)

Zobacz nagranie z ucieczki sprzed Brooklyn Pizza w Gdyni

Zjadł, wyszedł na zewnątrz, żeby zapalić i... dał nogę. Taka akcja miała miejsce w niedzielny wieczór w restauracji Brooklyn Pizza w Gdyni. Zuchwały łasuch miał jednak pecha, bo jego ucieczkę zarejestrowały kamery.



Gastronomowie przyznają, że ucieczki z lokali bez płacenia rachunku zdarzają się systematycznie. Nie brakuje też naciągaczy, którzy opuszczają lokal po kryjomu, przerzucając odpowiedzialność za zapłacenie rachunku na towarzyszącą im osobę.

Czy dziewczyna musi płacić w restauracji za chłopaka, który uciekł z randki? Czy dziewczyna musi płacić w restauracji za chłopaka, który uciekł z randki?



Uciekł, żeby nie płacić za jedzenie



Czy zdarzyło ci się wyjść z restauracji bez płacenia rachunku?

Jedna z takich sytuacji rozegrała się w niedzielny wieczór w Brooklyn Pizza w Gdyni.

- Pan zamawia jedzenie, konsumuje ze smakiem, następnie wychodzi na papieroska, a dziewczyny z obsługi za nim - relacjonuje jeden z pracowników restauracji. - Gadka szmatka i koleś nagle szpula. Świat i ludzie nie przestają zadziwiać.

"Zerwanie się z rachunku" zarejestrował monitoring



Zuchwały łasuch miał jednak pecha, bo wspomnianą szpulę, czyli ucieczkę, zarejestrowały kamery monitoringu, a właściciele lokalu zamieścili je w sieci.



Nasi czytelnicy nie pozostawili na uciekinierze suchej nitki.

- To bezduszne zachowanie - komentuje pod raportem zawierającym to nagranie nasza czytelniczka Ania. - Tacy ludzie myślą, że jeśli uciekną, to szama będzie za darmo. Ale w życiu nie ma nic za darmo i ktoś będzie musiał za to zapłacić. Albo obsługa, ludzie pracują na śmieciówkach (i jest to zgodne z prawem), albo straty poniosą właściciele. Rozumiem, że niska szkodliwość czynu, ale powinno się surowo karać takie zachowania. Tylko jak kogoś takiego złapać?

Może warto już skończyć z tą niechlubną tradycją?



Przypomniano również, że ucieczka od płacenia jest naszą niechlubną polską tradycją.

- "Zrywanie się z rachunku" - tak to się nazywało w latach 80. - przypomniał inny komentujący.
Jak widać, nie wszystkie tradycje zasługują na to, żeby je pielęgnować. Tę bez wątpienia przydałoby się wyplenić.

Miejsca

Opinie (249) ponad 10 zablokowanych

  • Ale co się na jadł za friko to nikt mu teho nie odbierze. (5)

    Planowana akcja o nazwie będzie tylko drożej i drożej jest cały czas w toku także tego typu akcji trzeba się spodziewać coraz więcej!

    • 7 20

    • Teraz ile wynosi taryfa 800zł?

      bez promocji:D

      • 1 0

    • jak Cie nie stać na pizze w lokalu

      to kup mrożoną za 10 zł

      • 6 2

    • (1)

      Plukanie zoladka mu zrobia

      • 6 0

      • a pitca wróci z powrotem na rynek do obiegu...smacznego - zapraszamy

        • 1 0

    • To byly kelnerki jelopie nie kucharze

      • 0 0

  • Palenie (4)

    To już wiem, żeby do tego lokalu nie chodzić.
    W gastro powinien być zakaz palenia w godzinach pracy.
    Dlaczego ktoś ma mi robić lub podawać jedzenie śmierdzącymi od peta paluchami?

    • 41 7

    • To nie chodz

      Jednego mniej

      • 6 8

    • Bo w gastro tylko wtedy masz wolne jak wychodzisz zapalic.

      Zapytaj kogokolwiek kto pracuje lub pracowal w gastro. Nie da się nie palic.

      • 9 1

    • To byly kelnerki jelopie nie pizzermeni

      • 2 2

    • Wiesz że są ludzie którzy myją ręce wieśniaku ?

      • 1 0

  • No to teraz (2)

    Podstawa prawna cena posilku na pewno nie przekroczyla 800 zl czyli wykroczenie,kulsony nawet ogonem nie rusza a wolne sady w ogole sie wypna.jak go zlapia niechpokaza jaka poniosl kare

    • 21 7

    • Sam idź sobie do wolnego sadu

      Nazbieraj malin

      • 0 2

    • Jeśli to wykroczenie to co mają sądy do tego?

      • 0 0

  • Czubek (1)

    Czubek

    • 15 3

    • Ogonek

      Ogonek

      • 3 0

  • Restauracje i tak sporo zarabiają na nas wiec myślę że taki przypadek jest wkalkulowane w ich działalność. Nie pochwalam.ale takie życie.

    • 3 31

  • Zyskowność restauracji przynajmniej do niedawna wynosiła około 50 do 60%. Wjęc myślę że to kwestia jednego klienta i straty są nadrobione.

    • 4 19

  • Można mu życzyć oby go przeczyściło

    i by do kibelka nie zdążył.
    Takie coś co robią ludzie, biorą jedzenie i nie chcą płacić, nie mieści się w mojej świadomości.
    To jest niedopuszczalne, to zwykła kradzierz.

    • 23 3

  • Lokal powinien mieć tak zorganizowaną pracę aby nie dać sobie wyciąć takiego numeru.

    A jak nie potrafi się zorganizować to niech to wliczy sobie w koszty działalności. Wszyscy skupiają się tutaj na jakimś łapserdaku co dał dyla , zamiast na tym dlaczego do tego dopuszczono.

    • 4 18

  • fajny monitoring... jak sos majonezowy (1)

    ...taki nie za ostry

    • 25 4

    • Monitoring

      Zgadzam się z Panem/Panią.
      Po co taki monitoring, skoro i tak nic nie widać. Szkoda pieniędzy.

      • 1 0

  • Czy tylko ja mam wrażenie, że się takim... hmm.. niewieścim sprintem oddalił?

    • 16 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane