- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (502 opinie)
- 2 Pył węglowy nad Gdańskiem. Wyniki kontroli (89 opinii)
- 3 Mogli wlepić mandat, a zmienili mu koło (44 opinie)
- 4 Koniec sporu o korty i "Górkę". Jest decyzja (78 opinii)
- 5 Czy opłata za wejście do kościoła ma sens? (360 opinii)
- 6 Gdynia najszczęśliwsza. "Nie płaciliśmy" (243 opinie)
Zabierz i oddaj słoiki do przetworów. Pięć punktów wymiany w Gdańsku
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Żeby przygotować zapasy przetworów na zimę, potrzebne są nie tylko świeże warzywa, ale także słoiki. Jeśli komuś ich zabraknie, zamiast kupować nowe, może zabrać z banku słoików. Pięć punktów wymiany stanęło w różnych miejscach Gdańska.
Rynki i targowiska w Trójmieście
Jedna z mieszkanek Dolnego Miasta w Gdańsku, mająca doświadczenie w prowadzeniu ulicznej szafy, w której można było zostawiać niepotrzebne rzeczy, a inne wziąć dla siebie, wpadła na pomysł, by zorganizować banki słoików.
- Wszystko się zaczęło od tego, że sama od dawna nie wyrzucam słoików - mówi Natalia Grzymała, pomysłodawczyni akcji. - Te, które były mi niepotrzebne albo zanosiłam paniom na pobliskim ryneczku, albo wystawiałam na OLXie, gdzie bardzo chętnie są odbierane. Wkrótce dowiedziałam się o ogólnopolskiej grupie wymiany słoików, która funkcjonuje na Facebooku i jest prowadzona przez Natalię Marchewkę. To zainspirowało mnie do utworzenia grupy trójmiejskiej.
Kaucja dla butelek jest. Co ze słoikami?
- Słoiki to w pewnym sensie nasz zasób, można ich używać właściwie w nieskończoność, dopóki nie są uszkodzone. Nie wiem, dlaczego jest system kaucyjny butelek, a nie ma czegoś takiego dla słoików. Przyzwyczailiśmy się, że je się po prostu wyrzuca. Oczywiście są one poddawane recyklingowi, ale zużywa się przecież przy tym energię na transport - bo trzeba je zawieźć do huty szkła, a także na podgrzanie stłuczki szklanej do tysiąca stopni Celsjusza - z której następnie wytwarza się nowe słoiki - mówi.
![Nie będzie już akcji zbierania plastikowych nakrętek](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3447/150x100/3447792__c_0_62_1142_798__kr.webp)
Mieszkanka Gdańska postanowiła zorganizować miejsca do zostawiania i zabierania słoików. Dzięki finansowemu wsparciu z programu INNaczej Gdańskie Innowacje Społeczne udało się pozyskać podstawowe środki na wcielenie planu w życie.
Szafki, które stanęły w punktach, zostały przygotowane z mieszkańcami Dolnego Miasta, powstały przy użyciu materiałów z odzysku. Przygotowano też odpowiednie oznaczenia, informujące o dwóch zasadach: słoiki muszą być czyste i mieć nakrętki.
Słoiki można zostawić i pożyczyć w pięciu punktach:
- Rynek na Elbląskiej (przy wejściu od tramwaju po lewej stronie w rogu płotu), w poniedziałki, czwartki i soboty od godz. 7 do 16
- Rynek na Przymorzu (wejście od Krzywoustego), codziennie od godz. 7 do 20
- Gdańsk Wrzeszcz - podwórko Fundacja RC/ DOM Sąsiedzki w Pałacu ul. Grunwaldzka 5, całodobowo
- Bank Żywności w Trójmieście ul. Aksamitna 4, wtorki godz. 13-18, poniedziałki, środy, czwartki piąteki od godz. 10 do 15
- Dolna Brama 8 (punkt w pełni ma ruszyć 26 sierpnia)
- Wbrew pozorom, nie było łatwo znaleźć odpowiednie miejsca. Szukałam punktów blisko mieszkańców, na przykład przy spółdzielniach mieszkaniowych, jednak niektóre spółdzielnie się nie zgodziły. Akcja trwa od tygodnia i mamy nadzieję, że się rozrusza. Jeśli ktoś chce założyć swój własny punkt albo ma pomysł, gdzie może powstać kolejna szafka, zapewnimy grafikę oraz podstawowe informacje. Niech żyje obieg rzeczy - dodaje pomysłodawczyni.
Pomysł powstał przy wsparciu miasta, a także UP Foundation Fundacji Inicjowania Rozwoju. We wrześniu mają ruszyć warsztaty tworzenia przetworów i naturalnych detergentów.
Opinie (107) ponad 10 zablokowanych
-
2023-08-20 20:48
Oddam słoiki z kuchni Domu Opieki
Ujeścisko Przemyska 17
- 6 0
-
2023-08-20 20:52
Gdańsk to dziwne miasto.
Zapuszczone chaszczami tereny w miejscach po rozebranych budynkach, nazywa się ogrodami deszczowymi albo gdańskimi łąkami kwietnymi.
Wyżeranie resztek jedzenia ze śmietników nazywa się freeganizmem.
A teraz te słoiki?
Co wy macie w tych głowach?- 10 12
-
2023-08-20 22:10
Wiecie, że UE planuje zakazanie weków i takich przetworów? : ) (1)
hehe
- 6 7
-
2023-08-21 11:59
podaj numer projektu albo nie powielaj plotek
bo bzdury pleciesz
- 3 1
-
2023-08-21 00:50
Nie polecam używanych nakrętek, są wypaczone przez otwieranie.
Nowe nakrętki są gwarantowane, łatwo dostępne, tanie. Pod używanymi nakrętkami pozostaje zapach zawartości poprzedniego słoika
- 4 0
-
2023-08-21 01:37
Ja nie wiem jak można nie mieć słoików. Wystarczy nie wyrzucać tylko umyć słoiki które się kupuje z zawartością i się ma na
weki.
- 2 2
-
2023-08-21 03:33
Glupota jest robienie zapraw. (1)
Sa o wiele przyjemniejsze i korzystniejsze rzeczy w życiu niz wieczne pichcenie i spędzanie czasu w kuchni. Nie stac ciebie na kupienie czegoś na co akurat masz ochotę? A nie żeby zagracać piwnice czyms czego możesz potem wcale nie jesc. Słoiki i butelki do recyclingu.
- 2 13
-
2023-08-21 23:19
Dostępność to nie wszystko, liczy się jakość
Wskaż mi w zwykłych sklepach po przystępnych cenach (wszelkie "tradycyjne manufaktury" z wysokimi cenami odpadają), powiedzmy po 10-15 zł dżem bez zagęstników, gumy guar, mączki chleba świętojańskiego i całego stada polepszaczy. Czekam. Na własną rękę zrobisz tyle bez problemu, pamiętaj że czas wolny masz za darmo, on i tak płynie.
- 0 0
-
2023-08-21 03:47
Mieszkalem kiedyś (tymczasowo) u ludzi którzy prawie cale weekendy spędzali w kuchni. (2)
Jak weszli do kuchni o 8:00 rano to az do 18:00 wlasnie bawili sie w przyrzadzanie takich bzdur. Współczuję im. Bo poza żarciem i plotkowaniem niczego więcej w życiu chyba nie widzieli. Zaprawy to była konieczność w Polsce zaraz po rozbiorach i po obydwu wojnach. Ponieważ nic nie można było kupić w sklepach na gotowo a nie dzisiaj gdzie macie setki producentów przeróżnego rodzaju żywności. Ludzie!!! Wyjdzcie z wiochy...
- 2 15
-
2023-08-21 23:16
"produkty na gotowo" LOL
W 99% tych "produktów na gotowo" są same "ulepszacze", zagęstniki, aromaty identyczne z naturalnym itd, ogólnie - nic dobrego. Jak ktoś chce produkt wysokiej jakości, to trzeba upolować jakiegoś małego, lokalnego producenta w środku Kaszub, sprzedającego słoik dżemu po 50 zł. Zdecydowanie lepiej zrobić własne - zdrowiej niż badziewie "na gotowo" i taniej, niż te wszelkie "tradycyjne smaki" i "skarby polskiej kuchni" produkowane w lokalnych manufakturach.
- 2 0
-
2023-08-21 23:17
A co kto lubi robić w wolnym czasie, to nie twoja sprawa oszołomie
Pilnuj swojego nosa, nie innych. Jeden lubi gotować, inny oglądać telewizję, jeszcze inny - uprawiać seks albo tańczyć. Nie twój interes, więc zajmij się sobą.
- 3 0
-
2023-08-21 08:20
Można?- można
- 0 2
-
2023-08-21 09:30
nie
Pomysł jakich wiele, na pewno nie skorzystam.
- 2 1
-
2023-08-21 09:54
Zabierz i oddaj słoiki ,robia to ciagle wywalam słoiki ale one ciagle wracaja :) Obecnie mamy najazd słoików a najwiekszy
gdyby przyjada imprezowac na studiach bo obecnie one tylko do tego słuza
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.