• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zabierz i oddaj słoiki do przetworów. Pięć punktów wymiany w Gdańsku

Julia Rzepecka
20 sierpnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (107)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami. Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Żeby przygotować zapasy przetworów na zimę, potrzebne są nie tylko świeże warzywa, ale także słoiki. Jeśli komuś ich zabraknie, zamiast kupować nowe, może zabrać z banku słoików. Pięć punktów wymiany stanęło w różnych miejscach Gdańska.



Rynki i targowiska w Trójmieście



Co robisz z pustymi słoikami po produktach?

Nic tak nie smakuje w zimowe, ciemne popołudnie, jak pyszne warzywa, kiszonki czy konfitury przygotowane pod koniec lata. Żeby jednak cieszyć się przetworami przygotowanymi zawczasu, potrzeba słoików.

Jedna z mieszkanek Dolnego Miasta w Gdańsku, mająca doświadczenie w prowadzeniu ulicznej szafy, w której można było zostawiać niepotrzebne rzeczy, a inne wziąć dla siebie, wpadła na pomysł, by zorganizować banki słoików.

- Wszystko się zaczęło od tego, że sama od dawna nie wyrzucam słoików - mówi Natalia Grzymała, pomysłodawczyni akcji. - Te, które były mi niepotrzebne albo zanosiłam paniom na pobliskim ryneczku, albo wystawiałam na OLXie, gdzie bardzo chętnie są odbierane. Wkrótce dowiedziałam się o ogólnopolskiej grupie wymiany słoików, która funkcjonuje na Facebooku i jest prowadzona przez Natalię Marchewkę. To zainspirowało mnie do utworzenia grupy trójmiejskiej.
  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.
  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.
  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.

Kaucja dla butelek jest. Co ze słoikami?



- Słoiki to w pewnym sensie nasz zasób, można ich używać właściwie w nieskończoność, dopóki nie są uszkodzone. Nie wiem, dlaczego jest system kaucyjny butelek, a nie ma czegoś takiego dla słoików. Przyzwyczailiśmy się, że je się po prostu wyrzuca. Oczywiście są one poddawane recyklingowi, ale zużywa się przecież przy tym energię na transport - bo trzeba je zawieźć do huty szkła, a także na podgrzanie stłuczki szklanej do tysiąca stopni Celsjusza - z której następnie wytwarza się nowe słoiki - mówi.
Nie będzie już akcji zbierania plastikowych nakrętek Nie będzie już akcji zbierania plastikowych nakrętek

Mieszkanka Gdańska postanowiła zorganizować miejsca do zostawiania i zabierania słoików. Dzięki finansowemu wsparciu z programu INNaczej Gdańskie Innowacje Społeczne udało się pozyskać podstawowe środki na wcielenie planu w życie.

Szafki, które stanęły w punktach, zostały przygotowane z mieszkańcami Dolnego Miasta, powstały przy użyciu materiałów z odzysku. Przygotowano też odpowiednie oznaczenia, informujące o dwóch zasadach: słoiki muszą być czyste i mieć nakrętki.

  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.
  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.
  • Ważne, aby oddawać słoiki czyste i z nakrętkami.
  • Sezon na domowe przetwory trwa kilka miesięcy - pierwsze z nich możemy przygotowywać w czerwcu, a ostatnie nawet w październiku.
  • Sezon na domowe przetwory trwa kilka miesięcy - pierwsze z nich możemy przygotowywać w czerwcu, a ostatnie nawet w październiku.
Słoiki można zostawić i pożyczyć w pięciu punktach:

  • Rynek na Elbląskiej (przy wejściu od tramwaju po lewej stronie w rogu płotu), w poniedziałki, czwartki i soboty od godz. 7 do 16
  • Rynek na Przymorzu (wejście od Krzywoustego), codziennie od godz. 7 do 20
  • Gdańsk Wrzeszcz - podwórko Fundacja RC/ DOM Sąsiedzki w Pałacu ul. Grunwaldzka 5, całodobowo
  • Bank Żywności w Trójmieście ul. Aksamitna 4, wtorki godz. 13-18, poniedziałki, środy, czwartki piąteki od godz. 10 do 15
  • Dolna Brama 8 (punkt w pełni ma ruszyć 26 sierpnia)

- Wbrew pozorom, nie było łatwo znaleźć odpowiednie miejsca. Szukałam punktów blisko mieszkańców, na przykład przy spółdzielniach mieszkaniowych, jednak niektóre spółdzielnie się nie zgodziły. Akcja trwa od tygodnia i mamy nadzieję, że się rozrusza. Jeśli ktoś chce założyć swój własny punkt albo ma pomysł, gdzie może powstać kolejna szafka, zapewnimy grafikę oraz podstawowe informacje. Niech żyje obieg rzeczy - dodaje pomysłodawczyni.
Pomysł powstał przy wsparciu miasta, a także UP Foundation Fundacji Inicjowania Rozwoju. We wrześniu mają ruszyć warsztaty tworzenia przetworów i naturalnych detergentów.

Opinie (107) ponad 10 zablokowanych

  • Oddam słoiki z kuchni Domu Opieki

    Ujeścisko Przemyska 17

    • 6 0

  • Gdańsk to dziwne miasto.

    Zapuszczone chaszczami tereny w miejscach po rozebranych budynkach, nazywa się ogrodami deszczowymi albo gdańskimi łąkami kwietnymi.
    Wyżeranie resztek jedzenia ze śmietników nazywa się freeganizmem.
    A teraz te słoiki?
    Co wy macie w tych głowach?

    • 10 12

  • Wiecie, że UE planuje zakazanie weków i takich przetworów? : ) (1)

    hehe

    • 6 7

    • podaj numer projektu albo nie powielaj plotek

      bo bzdury pleciesz

      • 3 1

  • Nie polecam używanych nakrętek, są wypaczone przez otwieranie.

    Nowe nakrętki są gwarantowane, łatwo dostępne, tanie. Pod używanymi nakrętkami pozostaje zapach zawartości poprzedniego słoika

    • 4 0

  • Ja nie wiem jak można nie mieć słoików. Wystarczy nie wyrzucać tylko umyć słoiki które się kupuje z zawartością i się ma na

    weki.

    • 2 2

  • Glupota jest robienie zapraw. (1)

    Sa o wiele przyjemniejsze i korzystniejsze rzeczy w życiu niz wieczne pichcenie i spędzanie czasu w kuchni. Nie stac ciebie na kupienie czegoś na co akurat masz ochotę? A nie żeby zagracać piwnice czyms czego możesz potem wcale nie jesc. Słoiki i butelki do recyclingu.

    • 2 13

    • Dostępność to nie wszystko, liczy się jakość

      Wskaż mi w zwykłych sklepach po przystępnych cenach (wszelkie "tradycyjne manufaktury" z wysokimi cenami odpadają), powiedzmy po 10-15 zł dżem bez zagęstników, gumy guar, mączki chleba świętojańskiego i całego stada polepszaczy. Czekam. Na własną rękę zrobisz tyle bez problemu, pamiętaj że czas wolny masz za darmo, on i tak płynie.

      • 0 0

  • Mieszkalem kiedyś (tymczasowo) u ludzi którzy prawie cale weekendy spędzali w kuchni. (2)

    Jak weszli do kuchni o 8:00 rano to az do 18:00 wlasnie bawili sie w przyrzadzanie takich bzdur. Współczuję im. Bo poza żarciem i plotkowaniem niczego więcej w życiu chyba nie widzieli. Zaprawy to była konieczność w Polsce zaraz po rozbiorach i po obydwu wojnach. Ponieważ nic nie można było kupić w sklepach na gotowo a nie dzisiaj gdzie macie setki producentów przeróżnego rodzaju żywności. Ludzie!!! Wyjdzcie z wiochy...

    • 2 15

    • "produkty na gotowo" LOL

      W 99% tych "produktów na gotowo" są same "ulepszacze", zagęstniki, aromaty identyczne z naturalnym itd, ogólnie - nic dobrego. Jak ktoś chce produkt wysokiej jakości, to trzeba upolować jakiegoś małego, lokalnego producenta w środku Kaszub, sprzedającego słoik dżemu po 50 zł. Zdecydowanie lepiej zrobić własne - zdrowiej niż badziewie "na gotowo" i taniej, niż te wszelkie "tradycyjne smaki" i "skarby polskiej kuchni" produkowane w lokalnych manufakturach.

      • 2 0

    • A co kto lubi robić w wolnym czasie, to nie twoja sprawa oszołomie

      Pilnuj swojego nosa, nie innych. Jeden lubi gotować, inny oglądać telewizję, jeszcze inny - uprawiać seks albo tańczyć. Nie twój interes, więc zajmij się sobą.

      • 3 0

  • Można?- można

    • 0 2

  • nie

    Pomysł jakich wiele, na pewno nie skorzystam.

    • 2 1

  • Zabierz i oddaj słoiki ,robia to ciagle wywalam słoiki ale one ciagle wracaja :) Obecnie mamy najazd słoików a najwiekszy

    gdyby przyjada imprezowac na studiach bo obecnie one tylko do tego słuza

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane