• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zamknięto bar McDonald's przy ul. Partyzantów we Wrzeszczu

Borys Kossakowski
19 listopada 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Z budynku baru McDonald's we Wrzeszczu już zniknęły logotypy tej sieci. Z budynku baru McDonald's we Wrzeszczu już zniknęły logotypy tej sieci.

Po dwudziestu latach funkcjonowania zamknięto bar McDonald's przy ul. Partyzantów we Wrzeszczu zobacz na mapie Gdańska. - Była to decyzja biznesowa - mówi Krzysztof Kłapa z McDonald's Polska. - Skończyła się nam umowa najmu i postanowiliśmy jej nie przedłużać.



Ten sam budynek przed remontem. Niegdyś była tu komenda Milicji Obywatelskiej, a potem salon gier. Ten sam budynek przed remontem. Niegdyś była tu komenda Milicji Obywatelskiej, a potem salon gier.
McDonald's na tle Centrum Handlowego Sukces. McDonald's na tle Centrum Handlowego Sukces.
Otwarcie pierwszego McDonald'sa w Gdańsku na dworcu PKP. Na zdjęciu ksiądz Henryk Jankowski. Otwarcie pierwszego McDonald'sa w Gdańsku na dworcu PKP. Na zdjęciu ksiądz Henryk Jankowski.

Czy będzie ci brakować McDonald'sa we Wrzeszczu?

- Skończyła się nam umowa z właścicielem budynku i podjęliśmy decyzję o zamknięciu restauracji - mówi Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska. - Była to decyzja biznesowa: wzięliśmy pod uwagę szereg czynników: lokalizację, plany rozwojowe, także aspekty finansowe. Obsługiwałem uroczystość otwarcia tej restauracji, więc dla mnie osobiście wiąże się to z pewnym rozrzewnieniem. Ale czasy się zmieniają, firma się rozwija, a my to zamknięcie rekompensujemy nowymi otwarciami i inwestycjami w Gdańsku.

McDonald's we Wrzeszczu był drugim barem koncernu w Trójmieście. Powstał w 1994 roku i był symbolem przemian tamtego miejsca, gdzie dwa lata wcześniej na miejscu zajezdni autobusowej powstało Centrum Handlowe Sukces. Tuż obok handel kwitł na targowisku zwanym Manhattanem. Dzisiaj w miejscu Sukcesu stoją wieżowce Quattro Towers, a targowisko zostało zastąpione przez Centrum Handlowe Manhattan.

McDonald's przy ul. Partyzantów działał w wolno stojącym, starym obiekcie i najprawdopodobniej dlatego nie spełniał już oczekiwań korporacji.

Jednak budynek, w którym kiedyś mieścił się komisariat Milicji Obywatelskiej, a później salon gier, był ważnym miejscem spotkań we Wrzeszczu, który od lat cierpi na niedostatek barów i pubów.

- Tam umawiałam się z moją licealną miłością - wspomina nasza czytelniczka, pani Ewelina. - Tam też odbyła się nasza pierwsza randka. Mieliśmy po siedemnaście lat, hormony buzowały, a my przesiedzieliśmy w części tarasowej dobrych kilka godzin. Piłam tylko sok pomarańczowy, który zresztą kupił mi on. W tym samym McDonald'sie spotkaliśmy się już po rozstaniu, gdy oddawaliśmy sobie książki i płyty. Kilka lat później znów byliśmy tam razem, ponieważ zeszliśmy się.

Pierwszy McDonald's w Gdańsku powstał na dworcu PKP w Gdańsku Głównym. W 1993 standard obsługi w sieci fast foodów był dla wielu wręcz szokujący. Obsługa musiała chować stojaki z darmowymi serwetkami, bo klienci brali je sobie do domu. Mieszkańcy Trójmiasta przychodzili nie tylko po gratisy, restauracja pobiła wówczas światowy rekord liczby transakcji jednego dnia. Poprzedni rekord należał do lokalu otwartego rok wcześniej w Warszawie (45 tys. klientów złożyło wtedy 13 304 zamówień).

W pierwszych miesiącach funkcjonowania McDonald'sa menu, w porównaniu do dzisiejszego, wyglądało bardzo skromnie. Można było zamówić hamburgery, cheeseburgery, Big Maca, frytki, napoje, lody i koktajle mleczne.

W 1995 powstał pierwszy gdyński bar serwujący Big Maki, a dwa lata później otwarto taki lokal także w Sopocie. Obecnie w Polsce funkcjonuje 317 barów McDonald's w ponad 120 miastach. Korporacja zatrudnia ponad 16 tysięcy pracowników i przyjmuje ponad pół miliona gości każdego dnia.

Wrzeszczański McDonald's przez lata pełnił dodatkowo funkcję Biura Regionalnego firmy, a później Centrum Zatrudnienia. Dziś jednak rekrutacja odbywa się przez internet. Co do zatrudnienia - byli pracownicy wrzeszczańskiego lokalu zostaną przeniesieni do innych filii firmy. Co powstanie na miejscu McDonald'sa? Pesymiści twierdzą, że... bank.

Opinie (531) ponad 20 zablokowanych

  • Mc'Don.... (1)

    Nie będę żałował bo nie jem mielonych pazurów....

    • 8 3

    • jeśli jesz polskie wędliny w cenie do 25 za kilogram

      to jesz także mielone pazury

      chyba, że jesz droższe, to ma się szansę trafić na cos bardziej czystego

      • 5 3

  • Restaurant @American Food Dream

    Restauracja to jest z obsługa kelnerską,a paszarnia MD to po prostu zwykly bar z gotowcami.Jedyny plus na pierwszy rzut oka to czystośc i powtarzalność produktów.Na Węgrzech w MD w menu widziałem nawet jajecznicę-pewnie z trocin barwionych.

    • 9 2

  • tam powinien powstac miejski szalet

    • 9 2

  • 1994

    to były fajne czasy, muzycznie pierwsza połowa lat 90-tych wymiatała.

    • 14 2

  • Szajs Maki (1)

    Ostatnio zjadłem 2 Szajs Maki i DWA dni po nich chorowałem na dolegliwości żołądkowe!!! Więcej nie tknę tego świństwa!!!!!

    • 11 2

    • No tak jak się nic nie je tylko raz na dwa dni MCD to żołądek zgłupiał.

      • 3 2

  • Do redaktorów (16)

    McDonald's to nie bar to restauracja !

    • 9 26

    • (5)

      Restauracja od baru różni się głównie tym, że są kelnerzy, wystrój jest bardziej elegancki, a karta dań urozmaicona (przystawki, zupy, śniadania, dania główne, desery, napoje). Najpierw trzeba się dowiedzieć, a potem pisać.

      • 16 5

      • heh (4)

        Zapraszam do lektury koleżankę tak się składa że wiem jak wyglądają umowy o prace w tej firmie i to ja radze dobrze się dowiedzieć co i jak zanim się coś napisze ;]

        www.mcdonalds.pl/o-mcdonalds/kim-jestesmy/

        Pozdrawiam :)

        • 2 13

        • Nie ośmieszaj się, Mic. Nie musisz robić z siebie idioty po godzinach. (3)

          • 15 1

          • Heh (2)

            Idiotą jesteś Ty pisząc takie rzeczy to tylko pokazuje na jakim poziomie są co nie którzy co tu zaglądają albo kompletny brak wiedzy albo kultury :)

            Do szkół i się kształcić to taka Moja rada :)

            • 1 15

            • A gdzie kształcą w tym zakresie? (1)

              Tzn. na kierunku "Kwalifikacja lokali McDonald's w prawodawstwie międzynarodowym". Pewnie na jakiejś prywatnej uczelni o wysokim prestiżu?

              • 8 1

              • Na McAdemii Szybkiego Żywienia

                Klikajcie lajki,to zostanę superem zmiany!

                • 2 2

    • Łestaułacja-a moze frytki do tego ? (8)

      Kolezanko lub kolego-czy MC wyprał Tobie mózg na szkoleniu ? Jaka to restauracja ?Czy byłaś/eś kiedyś w prawdziwej restauracji ? Jak to nazywasz restauracja to taki kit możesz w krajach 3 świata opowiadac.Na yt jest fajny film pokazujący Twoje "restauracyjne" produkty i efekty spożycia.Nie lubie Gesslerowej,ale gdyby wpadła do mc to po przeczytaniu składu i rozszyfrowaniu składników zostałyby tylko meble,smażalnik do frytek.Jak do tej pory nie widziałem w żadnym mc kucharza..............tylko składaczy kanapek,bułek i grzejacych frytki.

      • 11 2

      • ... (7)

        Tłumacz każdemu z osobna... Po pierwsze jeśli przez pojęcie restauracja widzisz tylko Gesslerowa to okej... Po drugie jakby wpadła to nie było by sytuacji takiej jak brudno czy w lodówce są kości dla psa. Po trzecie żywność która jest w Mcdonald's jest często lepszej jakości niż w niejednej restauracji fakt i tu sie zgadzam nie ma kelnerów itp. jak w restauracji w hotelu Hilton ale nie jest to bar ponieważ ma zupełnie inny status gospodarczy niż np. Bar "Alinka" radze poczytać w internecie jaka jest różnica miedzy tymi dwoma pojęciami mam nadzieje że troche wyjaśniłem pozdrawiam

        • 4 9

        • (3)

          Widziałeś kiedyś restaurację bez kucharza i kelnera?
          Tylko z tego, że sami nazywacie wasz biznes restauracją nie wynika, że nią obiektywnie jest.

          • 12 3

          • ... (2)

            Pracuje w zawodzie nie mającym nic wspólnego z Mcdonald's formalnie ale z racji zawodu jaki wykonuje widziałem restauracje bez kelnera i kucharza.
            Wiedza co niektórych Mnie przeraża jeśli jest kucharz i kelner to już jest restauracja? Ludzie opamiętajcie się
            mam w domu 2 psy, rybki i jednego gada to znaczy że mam zoo? Mcdonald's to jest restauracja i wasze komentarze tego nie zmienia a ,że każdy kieruje się takimi przekonaniami to ja się modle że byście nigdy nie mieli nic wspólnego z prawem, administracją i innymi organami publicznymi bo tylko z kraju wtedy uciekać

            • 3 9

            • (1)

              To, konkretnie jakie to były restauracje? O te bez kucharza i bez kelnera chodzi.

              • 8 1

              • Zamknięte

                • 5 3

        • To z Ciebie technolog ............ (1)

          Kolego czytaj ze zrozumieniem !!!Chodzi o świeże produkty,a takie powinna preferować restauracja i na to stawia np.Gesslerowa.MC to zwykłe produkty typu ready meals-to co należy tępić,często mrożone i oparte na tablicy Mendelejewa.Jakim cudem produkty mc leżą i nic się z nimi nie dzieje przez kilka tygodni ?Jezeli jesteś rzeczywiście technologiem żywności to powinieneś o tym wiedzieć.Trzeba się orientowac co jest w recepturze produktu i jaki jest skład chemiczny dodatków,jaką spełniaja funkcje.Pełno enzymów,emulgatorów,wzmacniaczy smaku,aromatów identycznych z naturalnym,aromat np.dymu wedzarniczego .Wracajac do Twojej firmy to nie wyjasniłeś ,gdzie jest kucharz ?MC to bar ,który sprzedał bajke,że klient przychodzi do restauracji ,jest super ,radośnie,szybko.Nawet krzesła maja odpowiednią twardość,która ma powodować określony czas,aby klient szybko zjadł i zrobił wolne kolejnym chetnym na spożycie w.w. substancji.Prawda jest taka,że większośc ludzi jest leniwa, a w mc jedzenie jest gotowe w kilka minut,ba posiada "restauracje"typu drive.Ludzie to kupili,a sukces to powtarzalność produktów,ich smak(modyfikowany głownie chemicznie tak ,aby dopasować pod gusta klientów) i obrót,obrót,reklama,obrót i ogłupienie konsumentów.

          • 8 4

          • Rysiu

            Sugerujesz ze w maku sa produkty nie swieze? mieso jest gleboko mrozone tak jak bulki ale cala reszta nie w miesie np do cheesburbera jest 100% wolowiny zobacz ile miesa w miesie jest w miesach sprzedawanych w supermarketach nie miales nigdy do czy nienia z makiem od kuchni to sie nie udzielaj tak samo wklejajac cytaty z ksiazki jakiegos goscia bo ludzie tacy jak Ty nie zrozumieja nigdy podstaw prawnych dzialajacych w naszym kraju no ale coz Polska edukacja kuleje nadal ;)

            • 1 5

        • Znaczenie słowa restauracja.

          Restauracja zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta.
          W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z półproduktów i gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje często posiadają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup.
          Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np. pizzerie, karczmy.
          Sieciowe bary szybkiej obsługi często mylnie nazywane są restauracjami.
          Bibliografia:

          Ryszard Jargoń, Obsługa konsumenta. Część 1, Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, 2000 ISBN 83-02-07844-1.
          Barbara Koziorowska, Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Warszawa, Wydawnictwo SGGW, 1998 ISBN 83-00-03176-6

          • 9 3

    • porównanie mcdonalda do restauracji

      przypomina porównywanie szamba do perfumerii

      • 9 4

  • (5)

    "W pierwszych miesiącach funkcjonowania McDonald'sa menu, w porównaniu do dzisiejszego, wyglądało bardzo skromnie. Można było zamówić hamburgery, cheeseburgery, Big Maca, frytki, napoje, lody i koktajle mleczne." - a teraz co więcej w tym jest? Tortilla?

    • 14 1

    • Pytasz, więc odpowiem (4)

      nuggetsy, fishburger, ciastka, sałatki, kurczakburger, wieśmac...

      • 2 3

      • (2)

        Łał, ale wybór. Kucharze to muszą się u was napracować. : )

        • 5 1

        • Napracować to się musi technolog żywności,żeby nie zgniło,a cieszyło oczy ;)

          • 2 1

        • może i wybór słaby, ale po co głupie pytania?

          Po prostu odpowiadam. A w Macu nie pracuję ale po prostu weszłam na stronę i sprawdziłam menu. Są też inne rzeczy. Można maca nie lubić ale po co pisać pierdoły, że nic się nie zmieniło przez 20 lat?

          • 3 1

      • Niestety, widzę poważną niekonsekwencję w nazewnictwie

        Powinno być: cakes (cookies?), salads, chickenburger itd.
        Wieśmac niech zostanie, bo pasuje.

        • 0 0

  • jestem na NIE! (5)

    W bułce z mięsem nie jest nic niezdrowego. w syfmacku jest to produkt bułkopodobny, nafaszerowany chemikaliami, ulepszaczami itd. Mięso z proszku,,z chemicznych krów i świń.stary olej,,. i bardzo drogo

    • 6 5

    • heh (2)

      Żałosna treść komentarza czyżby pracownik burger kinga :P

      • 1 4

      • HEHu..lecz sie! (1)

        nie jestem niewolnikiem takich pseudobarów--jedno i drugie--to american-dreams-syf!

        • 4 0

        • heh

          Udowodnisz mi podając link czy inny artykuł do tego co zostało napisane wyżej i przyznam racje powodzenia :)

          • 0 0

    • (1)

      Do Yaro

      Masz pojęcie o tym? Czy powielasz zdanie innych??Nie bądź ślepym sceptykiem i pokop trochę w necie. Firmy się bija o możliwość produkcji półproduktów dla MCD ale rzadko która potrafi sprostać wymaganiom. W latach 90 o HACCP- ie nikt nie słyszał w Polsce a w tych barach już on funkcjonował.Pokaż mi HACCAP u Turka z kebabami. Ogarnij się zanim coś głupiego napiszesz.

      • 5 1

      • Kilka lat temu pokazywali dokumentalny film o człowieku, który eksperymentalnie postanowił żywić się w takim barze przez miesiąc. Eksperyment przeżył, ale w marnym stanie zdrowotnym, a przytył przy tym o kilka kilogramów. Podstawowe organy wewnętrzne nadawały się do leczenia.

        • 1 1

  • nie ten ... (2)

    W tym budynku był sklep obuwniczy, a komenda MO była obok w parterowym budynku!

    • 5 1

    • Budynek byl pietrowy (1)

      .

      • 1 0

      • ok

        OK. Masz rację.

        • 1 0

  • wali mnie macfak i tak tam nie chodze

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane