- 1 Do 5 tys. zł dotacji na rower elektryczny (206 opinii)
- 2 Hałas stoczniowych imprezowni nieco zelżał (119 opinii)
- 3 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (750 opinii)
- 4 Kultowa "Górka" i widok na morze (102 opinie)
- 5 Pamiątka z wakacji jak wyrzut sumienia (53 opinie)
- 6 Na spacer po Trójmieście z przewodnikiem (18 opinii)
Zanieczyszczona sól mogła trafić także do pomorskich piekarni
Rok po ujawnieniu tzw. "afery solnej", w której trzy firmy sprzedawały sól przemysłową jako spożywczą, Główny Inspektor Sanitarny ujawnił listę 646 przedsiębiorców, którzy - w większości nieświadomie - kupowali od nich zanieczyszczoną sól. Wśród nich jest kilka firm z Pomorza i Trójmiasta.
Przypomnijmy, że zanieczyszczona sól już dawno została wycofana ze sprzedaży. Nawet firmy, które przed rokiem mogły ją nieświadomie wykorzystywać, już dawno korzystają z soli pochodzącej od innych dystrybutorów.
Sprawa wraca po roku, za sprawą fundacji konsumenckiej Pro-Test, która od początku domagała się ujawnienia listy firm, które kupowały niezdatną do jedzenia sól. Ponieważ Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Weterynarii konsekwentnie odmawiali jej upublicznienia, sprawa trafiła do sądu, który właśnie wydał wyrok.
Obie instytucje przegrały.
- Tyle tylko, że GIS od razu po wyroku udostępnił nam tę listę, a GIW odwołał się od wyroku i wciąż czekamy. Dlatego upublicznienie tych danych zajęło nam tyle czasu - mówi Piotr Koluch, szef fundacji i redaktor naczelny magazynu Pro-test.
We wtorek fundacja na swojej stronie zamieściła pismo od Głównego Inspektora Sanitarnego wraz z listą 646 przedsiębiorców z branży spożywczej, u których inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli o przeznaczeniu przemysłowym, tzw. soli wypadowej.
Pełna lista piekarni i cukierni, które były w posiadaniu zanieczyszczonej soli, sporządzona przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
W piśmie od GIS, podpisanym przez Marka Posobkiewicza, p.o. głównego inspektora sanitarnego, czytamy m.in.: "(...) podmioty te nabywały produkty oznakowane jako sól spożywcza, a nie sól przemysłowa (wypadowa), a zatem dokonywały zakupów w dobrej wierze. (...) Szczegółowa ocena ryzyka potwierdziła, że nie występuje zagrożenie zdrowotne po spożyciu żywności, do produkcji której wykorzystywano zafałszowaną sól. (...)".
Pełna treść pisma Głównego Inspektora Sanitarnego.
Nie znaczy to jednak, że taka sól była całkowicie obojętna dla zdrowia, zwłaszcza, że badania zlecone przez dziennikarzy, którzy wykryli aferę i fundację mówią co innego.
- Przebadaliśmy próbkę soli wypadowej w niemieckim laboratorium i okazało się, że nikt tam tak zanieczyszczonej soli nie widział - dodaje Koluch. - Wmawia nam się, że Polska żywność to zdrowa żywność. Tymczasem w ciągu ostatniego roku mieliśmy cztery afery z nią związane - solną, z proszkiem jajecznym, z koniną i z przeterminowanym mięsem. Coś jest nie tak. W żadnym europejskim kraju nie ma tylu afer związanych z żywnością. Inną kwestią jest to, dlaczego te afery ujawniają dziennikarze, a nie inspektorzy. Dlatego uważam, że upublicznienie takich list to powiew normalności w Polsce, bo świętym prawem konsumenta jest dostęp do informacji, a nam to prawo się ciągle blokuje.
Na opublikowanej liście firm, do których mogła trafić zanieczyszczona sól, znalazły się też firmy z Trójmiasta i okolic. Większość piekarni i cukierni, do których zadzwoniliśmy albo nie chciała komentować tej sytuacji, albo ich właściciele byli nieuchwytni. Na rozmowę zgodził się jedynie pan Marek [nazwisko znane redakcji], właściciel jednej z gdańskich piekarni.
- Trudno powiedzieć czy używałem zanieczyszczoną sól. Kupuję ją zawsze w hurtowni, a nie od producenta, ceny są wszędzie porównywalne. Do tego nic w jej wyglądzie czy smaku nas nie zaniepokoiło - mówi pan Marek. - Do tego nigdy nie używamy samej soli bezpośrednio, lecz najpierw ją przesypujemy, a następnie zalewamy wodą. Myślę, że gdyby była zanieczyszczona, byłoby to widać. Nie wiem dlaczego znalazłem się na tej liście, zwłaszcza, że kontrole nigdy nic u mnie nie wykazały.
Fundacja Pro-Test zapewnia, że tematu zanieczyszczonej soli nie odpuści, a gdy tylko zapadnie wyrok w sprawie listy od GIW, która zawierać będzie nazwy producentów m.in. wyrobów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa rybnego, także umieści ją na swojej stronie internetowej.
- Amasol Sp. z o.o. , Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce, gm. Kruszwica
- PPHU Konsalt, Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce, gm. Kruszwica
- ZPS Łojewski Sp. z o.o., ul. 23 Stycznia 2, 63-130 Książ Wlkp.
Stanowisko Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku w sprawie zakupu i stosowania przez piekarnie i cukiernie skażonej soli.
"Od kilku dni zrobiło się głośno na portalu Trójmiasto na temat zakładów piekarsko - cukierniczych, które kupowały skażoną sól do produkcji. Jako organizacja zrzeszająca rzemieślników - producentów pieczywa i ciast, pragniemy przedstawić swoje stanowisko w sprawie.
Chcemy podkreślić z całą stanowczością, że żaden rzemieślnik zrzeszony w naszym Cechu nie dokonywał zakupu skażonej soli świadomie. Każdy zakup środków niezbędnych do produkcji dokonywany jest w dobrej wierze. Przede wszystkim jest to zakup udokumentowany stosowną fakturą i potwierdzony przez sprzedawcę odpowiednim certyfikatem potwierdzającym jakość kupowanego produktu, co oznacza, że może być wprowadzony do obrotu.
Wyraźnie chcemy zaakcentować, że rzemieślnicze piekarnie i cukiernie, to w większości małe rodzinne firmy kilku lub kilkunastoosobowe. Nie posiadają one własnych wyspecjalizowanych służb sanitarnych które zajmowałyby się badaniem każdego towaru użytego do produkcji.
Są natomiast w naszym kraju powołane przez polskie władze -wyspecjalizowane służby do kontroli żywości , opłacane z obywatelskich podatków . Te służby w naszym imieniu powinny pełnić taką funkcję kontrolną i to na każdym etapie powstawania produktu żywnościowego. To one powinny stać na straży bezpieczeństwa polskiej żywności - nie tylko kontrolując producenta ale także hurtownika. Przecież sól, o której dziś mówimy, mogła trafić do handlu detalicznego i kto wie czy tak się nie stało. To właśnie służby sanitarne ponoszą odpowiedzialność za całą zaistniałą sytuację - za obarczanie winą rzemieślników, za niepokój wśród konsumentów. (...)"
Przeczytaj treść całego dokumentu.(pdf)
Z poważaniem
Grzegorz Pellowski
Starszy Cechu
Piekarzy i Cukierników
w Gdańsku
Opinie (211) 4 zablokowane
-
2013-03-13 13:27
kupowali nieświadomie?
Ale że była tańsza to wiedzieli? bo bez akcyzy
- 12 0
-
2013-03-13 13:34
Najwyższy czas wyjezdżać z tego pos*anego kraju.
- 7 0
-
2013-03-13 13:59
w jakim więzieniu
siedzą ci którzy z całą świadomością wpóściły sól-syf na rynek i ile lat dostali do przemyśleń
- 13 0
-
2013-03-13 14:06
a miesa i wedliny? nadal lista jest tajna? (1)
- 14 0
-
2013-03-13 14:41
Morliny na pewno są na liście!
Morliny na pewno są na liście!
- 1 0
-
2013-03-13 14:35
nie tylko 2 firmy (2)
Na liście Konkol który przynajmniej w Gdyni i okolicy dostarcza pieczywo do wszystkich Biedronek, Reda i okolice też dużo pieczywa dostarczają do Trójmiasta. I moj ulubiony Kozłowski z Gdyni (nie do wiary).
- 7 0
-
2013-03-13 16:07
Kozłowski
rzeczywiście chleb najlepszy w okolicy ale jakim kosztem? no i bardzo drogie pieczywo i ciastka
- 0 0
-
2013-03-13 18:45
Kozlowski dał plame
Tez mnie zaskoczyło ze Kozłowski z Gdyni tej soli używał . Pieczywo ma dobre i do tego drogie. I to jest nie w porzadku w stosunku do swoich klientów , bo ta sól była dużo tańsza od normalnej spożywczej. Teraz podejrzewam ze pewnie reszte składników do chleba tez bierze marnej, podejrzanej jakości a ceny ma wysokie. I tak sobie mysle , że chyba czas zmienić piekarnie.
- 3 0
-
2013-03-13 14:40
To może teraz nakarmimy SZYDŁOWSKIEGO PELLOWSKIEGO i CZERNIS piachem i solą zebraną po zimie z dróg?
U Pellowskiego w Gdańsku latem co roku nad stoiskami z goframi lata setki os i much i on to sprzedaje nieświadomym ludziom nie zdającym sobie sprawy że pracownicy wyjmują z owoców i sosów setki tych owadów.
Na liście jest też PSZENBNY sprzedajacy pieczywo w wielu sklepach w Gdańsku.
Ja od zawsze wiedzialem że piekarze z Kaszub to kombinatorzy ale w takiej skali?
Bez żalu będę jadł pieczywo długoterminowe produkowane poza kaszubami.- 9 4
-
2013-03-13 14:45
Do tego prowadzą oszczędności za wszelką cenę
Pod rozwagę Tuskowi i Rostowskiemu
- 5 0
-
2013-03-13 14:52
Zdrowa POlska żywność
Minister Rolnictwa poleca
- 7 0
-
2013-03-13 14:56
czy to może powodować raka? jeżeli tak to ci którzy to świadomie robili powinni dostac dożywocie
- 11 0
-
2013-03-13 15:08
przestępstwo - do więzienia,
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.