Tradycyjne smaki Pomorza: pstrąg na zdrowie
Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i...
Znaleziono 32 artykuły
Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i...
Święta Bożego Narodzenia to dobry czas, żeby przypomnieć sobie tradycyjną pomorską wigilijną kuchnię, która...
Dawniej uwielbiane, dziś niedoceniane, uważane za pospolite. Najlepiej smakują w połączeniu z cynamonem,...
Na św. Marcina najlepsza gęsina - mawiano na Pomorzu. Listopad od dawien dawna kojarzył się Pomorzanom ze...
Pomorska kuchnia drobiem stoi. Nie byłoby uczty w gdańskiej gospodzie, gdyby nie aromatyczny rosół, a żadne...
Ze wszystkich mięs, wybieramy ją najczęściej. Z całą pewnością wpływa na to niewysoka cena, ale też...
Delikatna w smaku, słodka, świetnie komponuje się z aromatem cynamonu i wanilii. Śliwka, owoc przełomu lata...
Grzybowy salceson, zapiekanka z grzybów, kurki w śmietanie, zupa borowikowa, rydze smażone na maśle - chaty...
Przekonanie, że nasi praprzodkowie ucztowali przy stołach zastawionych schabowym z ziemniakami, jest mitem....
Zupa bursztynowa ma w sobie wszystko, co w pomorskiej kuchni najlepsze: dary matki ziemi oraz dary ojca...
Śledź kojarzy się dziś przede wszystkim z rolmopsami, ale wystarczy sięgnąć do starych książek kucharskich,...
Początek prezydencji Polski w UE dla urzędników Komisji Europejskich będzie miał smak kaszubskich...