- 1 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (15 opinii)
- 2 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (52 opinie)
- 3 Ranking salonów masażu w Trójmieście (18 opinii)
- 4 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (10 opinii)
- 5 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (40 opinii)
- 6 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
7 sezonowych warzyw. Co warto jeść latem?
Lato to najlepszy czas na delektowanie się smakiem i czerpanie korzyści z wartości odżywczych sezonowych warzyw. Dzięki nim możemy zapewnić sobie optymalną ilość minerałów, witamin i błonnika w codziennej diecie. Sezonowe warzywa są także ważnym źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i m.in. opóźniają procesy starzenia.
Pomidory
Trudno wyobrazić sobie lato bez soczystych, aromatycznych i dojrzewających w słońcu pomidorów. Najlepiej smakują na surowo jako dodatek do kanapek lub surówek. Od lipca do października warto włączyć je do swojego menu, ponieważ są doskonałym źródłem witaminy C, A i E, potasu, likopenu oraz innych przeciwutleniaczy.
- Likopen, który nadaje pomidorom ich charakterystyczną czerwoną barwę, jest związany z redukcją ryzyka niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i wybrane rodzaje chorób nowotworowych - mówi Mirosław Olejniczak, dietetyk z Twój Cel.
Ogórki
Chłodne i orzeźwiające ogórki są idealnym warzywem na upalne lato. Mimo że dostępne są w sklepach cały rok, to w te wakacyjne miesiące smakują jak nigdy. Są niskokaloryczne, bogate w wodę i błonnik, dzięki czemu sprzyjają właściwemu nawodnieniu i utrzymaniu prawidłowej przemiany materii. Ogórki są również źródłem witamin, takich jak: witamina K i C.
Idealny na upalne dni - orzeźwiający chłodnik
Bób
Bób jest cennym źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego, dlatego świetnie syci, mimo że nie zawiera zbyt dużo kalorii. W 100 gramach zawiera zaledwie 87 kalorii, a także aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na foliany. Ich niedobór może skutkować wadami cewy nerwowej płodu, co jest istotne dla kobiet w ciąży. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronu czy zupy.
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zawiera witaminę B, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminy A, która wpływa na poprawę wzroku i odporności. Jest także ważnym źródłem magnezu - w 100 gramach fasolki znajduje się 25 mg magnezu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i może zapobiegać zaburzeniom pracy serca.
Kalafiory
Nie sposób wyobrazić sobie letniego menu bez kalafiora. To bogate w witaminy C i K, kwas foliowy i błonnik warzywo możemy spożywać na wiele sposobów: gotowane, zapiekane lub grillowane. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do zup czy sałatek.
Brokuły
Brokuły zawierają kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Są także bogate w witaminy K i A, które wspierają wchłanianie witaminy D, która latem dociera do naszego organizmu przez skórę.
- Sezonowe warzywa, takie jak: brokuły, szpinak czy kalarepa, są pełne fitoskładników, witamin i minerałów, które wpływają na różnorodne aspekty zdrowia, w tym przeciwdziałanie procesom zapalnym i prewencję chorób przewlekłych - mówi Michał Malinowski, dietetyk i psycholog.
Sezon na czereśnie. Dlaczego warto je jeść?
Bakłażany
Bakłażany mają wyjątkową konsystencję i smak. Zawierają niewiele kalorii i są bogate w błonnik.
- Zawierają również przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i mogą pomagać w ochronie serca - dodaje Mirosław Olejniczak.
Miejsca
Opinie (5) 1 zablokowana
-
2023-07-04 08:34
Opinia wyróżniona
Ja zawsze czekam na bób. Uwielbiam. Jak byłem dzieckiem to u babci na działce zawsze zjadałem groszek i ogórki gruntowe w olbrzymich ilościach.
- 13 2
Wszystkie opinie
-
2023-07-04 08:34
Opinia wyróżniona
Ja zawsze czekam na bób. Uwielbiam. Jak byłem dzieckiem to u babci na działce zawsze zjadałem groszek i ogórki gruntowe w olbrzymich ilościach.
- 13 2
-
2023-07-04 08:55
Mam pytanie. (3)
Stwierdzono wirus ptasiej grypy w surowym mięsie drobiu - kurczakach. W sklepach mięsnych obok drobiu sprzedaje się wędliny. Czy to jest bezpieczne dla nas ludzi. Wirus ginie w temp. +70 stopni. Wędlin nie przetwarzamy po zakupie w tej temperaturze spożywamy je takie jakie są.
- 7 2
-
2023-07-04 09:06
słuszne pytanie, wystarczy nie zachowanie procedur.
- 4 1
-
2023-07-04 10:03
Jak to jest możliwe, że na samo podejrzenie wirusa
ptasiej grypy, wybija się całe stada. A tutaj wirus ptasiej grypy przedostaje się do handlu. Pierwsze reagują koty. Jak działają służby kontrolujące żywność. Skąd zawirusowane kurczaki znalazły się w handlu. Kto za to odpowiada.
- 2 1
-
2023-07-17 16:24
Ale w kurczakach z Podlasia ! Czyli te kurczaki zagrodowe . Wędliny są bardzo , badane przez sanepid i można je swobodnie konsumować .
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.