- 1 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (18 opinii)
- 2 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (101 opinii)
- 3 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 4 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (25 opinii)
- 5 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 6 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
Co warto mieć w domowej spiżarce? Mądre zakupy
W dobie obecnych obostrzeń, wzrostu zachorowań na SARS-CoV-2 i możliwej kwarantanny, sporo osób woli zrobić zakupy raz, ale porządnie. Co zatem powinno się znaleźć na liście zakupów, aby jedzenie było smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego nie generowało góry śmieci? Poprosiliśmy o radę ekspertów od zdrowego odżywania.
Może się zatem zdarzyć, że i my otrzymamy od sanepidu informację (telefonicznie, smsem, e-mailem, lub jakąkolwiek inną drogą - każda z form jest dopuszczalna) o konieczności poddania się kwarantannie. W tym samym czasie podobną decyzję mogą dostać nasi najbliżsi, z którymi mieliśmy kontakt - rodzina, sąsiedzi, przyjaciele, współpracownicy. W takiej sytuacji znalezienie osoby, która zrobi nam zakupy czy wyrzuci śmieci, może okazać się problematyczne. A jeść coś trzeba, dlatego warto wcześniej wybrać się na zakupy i przezornie uzupełnić zapasy. Co warto mieć w spiżarni?
Spiżarnia w domu. Jak urządzić spiżarnię?
Zanim zabierzemy się za robienie listy zakupów warto sprawdzić, co już mamy (to znakomita okazja do zrobienia porządków w kuchennych szafkach i lodówce). Unikniemy w ten sposób nabycia np. 14. puszki fasoli ("bo zawsze mi się wydaje, że się przyda, a nigdy nie wykorzystuję") i pozbędziemy się rzeczy, które może gdzieś zalegają, choć okres świetności mają dawno za sobą.
- W zależności od tego, jaki masz budżet, co lubisz ty i twoja rodzina oraz czy stosujesz jakąś specjalną dietę, ta lista może wyglądać bardzo różnie. Tak czy inaczej należy wyjść od tego, co mamy i rozbudować ją o kolejne pozycje. Doskonała lista zakupowa to taka, która pozwala nam jeść smacznie, zdrowo i nie marnować jedzenia - radzi Viola Urban, dietetyk i blogerka, autorka cyklu Okiem dietetyka. - Przeanalizuj to, co już masz w lodówce, zamrażalniku i szafkach. Zastanów się, co możesz z tego ugotować i czego ci brakuje, aby to zrobić. Wypisz te potrawy i niezbędne produkty na kartce. Rozpisz plan posiłków na najbliższe dni. Ustal, co należy zużyć w pierwszej kolejności z uwagi na datę przydatności do spożycia.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Warto też z góry ustalić, ile energii - przebywając w zamknięciu - będziemy zużywali. Dzięki temu łatwiej nam będzie ustalić ile i jakiego "paliwa" będzie nam potrzeba.
- Nasz mózg zużywa około 20 proc. energii, czyli mniej więcej 350 kcal u kobiet i 450 kcal u mężczyzn na dobę - wylicza Agata Szczerkowska - psycholog i dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo. - Nie rozgrywamy codziennie w trakcie "home office" partii szachów w trakcie turnieju, który to wysiłek umysłowy spala najwięcej kcal. Praca zawodowa zdalna nie zużywa dużo więcej energii niż nasze normalne zapotrzebowanie w trakcie pracy w biurze, w związku z tym dodatkowe odżywanie mózgu nie jest mu specjalnie potrzebne, choć kusi każdego z nas i świetnie tłumaczy jeden dodatkowy przysłowiowy cukiereczek więcej. Pamiętajmy także o tym, że w trakcie kwarantanny będziemy mieli mniejsze spalanie ze względu na mniejszą ilość wysiłku fizycznego. Powinniśmy zależnie od warunków tak naprawdę zmniejszyć kaloryczność naszej diety o 200 do 400 kcal, zależnie od tego, na ile jesteśmy aktywni w normalnych warunkach.
Przezornie podejdźmy też do kwestii produktów ubocznych.
- Pamiętajmy, żeby produkty na okres kwarantanny kupować w jak najmniejszych opakowaniach, żeby nie generować góry śmieci, o których wynoszenie będziemy musieli przecież kogoś poprosić - radzi Agata Szczerkowska. - Skupiłabym się na jednym rodzaju opakowań, jeśli to oczywiście możliwe, żeby nie stwarzać dodatkowych problemów z segregacją i wynoszeniem kilku rodzajów odpadów.
Jak nie przytyć w czasie przymusowego siedzenia w domu?
Organizacja spiżarni. Zdrowo i z długim terminem ważności
Dbanie o odporność, szczególnie teraz, powinno wejść nam w nawyk. O zasadach podstaw zdrowego odżywiania powinniśmy zatem pamiętać podczas robienia naszej listy zakupów na czas ewentualnej kwarantanny.
- W momencie pandemii, w jakim teraz jesteśmy, powinniśmy szczególną uwagę zwracać na naszą odporność i wspierać ją na ile to możliwe niwelowaniem stresu, dbaniem o odpowiednią ilość snu i zrównoważoną dietą - mówi Agata Szczerkowska, psycholog i dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo. - Trzeba o tym pamiętać na co dzień, szczególnie w trakcie kwarantanny, która może przydarzyć się każdemu z nas.
Przygotowując się do izolacji, warto zaopatrzyć się w produkty o długim terminie ważności.
- To wszelkiego rodzaju produkty suche, jak mąka, ryż, płatki owsiane, strączki, makaron, puszki i konserwy, np. ciecierzyca, fasola, pomidory, passata, tuńczyk, kukurydza czy groszek. Do wolno psujących się produktów, które pomogą nam przetrwać sytuację, możemy zaliczyć dżemy, masła orzechowe oraz pasty warzywne - tłumaczy Alicja Ordo z Hashtag Diet.- Mięso należy odpowiednio poporcjować i zamrozić. Warto pamiętać również o mrożonkach. Mrożone warzywa i owoce nie ustępują w niczym swoim świeżym odpowiednikom. Pełnowartościowa dieta nie może obejść się bez świeżych warzyw i owoców. Niestety, nie wszystkie warzywa i owoce mogą się pochwalić długą żywotnością. Warto więc zaopatrzyć się w kiszonki - w szczególności kapustę i ogórki, które podniosą odporność oraz podreperują florę bakteryjną. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie mrozić ponownie wcześniej rozmrożonych produktów. W zamrażarce możesz przechowywać nawet chleb - podziel go na porcje odpowiadające twojemu zapotrzebowaniu i pochowaj do woreczków. Jeżeli zależy ci na świeżym pieczywie, możesz spróbować wypiekać własny chleb na zakwasie. To idealny czas na wprowadzanie nowości w kuchni. W szafkach powinna znaleźć się oliwa z oliwek, olej rzepakowy, kawa, herbata, orzechy czy gorzka czekolada, którą możesz zjeść, kiedy najdzie cię ochota na słodycze.
Spiżarnia w domu. Unikaj kalorycznych zapychaczy
Podkreślamy - na naszej kryzysowej liście zakupów może znaleźć się czekolada gorzka, a nie kaloryczne zapychacze czy kilkulitrowe wiadra lodów, które przyjemnie pochłania się leżąc wieczorem pod kocem, a których nadmierne spożywanie może prowadzić do niechcianych skutków.
- Nie kupujmy słodyczy. Wszystkie, w trakcie siedzenia w domu i zabijania nudy, chandry i braku atrakcji poza domem, zjemy raczej prędzej niż później - przestrzega Agata Szczerkowska - psycholog i dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo. - W ramach przygotowywania zdrowych deserów możemy zrobić budyń jaglany z kakao, jogurtem i owocami oraz orzechami, zapiec ryż z jabłkami albo śliwkami i cynamonem. Upiec dietetyczne brownie z czerwonej fasoli, kakao i bananów, które możemy przez kilka dni przechowywać czy sernik z samego twarogu, jajek i odrobiny skrobi ziemniaczanej oraz naturalnego słodzika. Pamiętajmy, że to, co kupimy, na pewno w przeważającej większości zjemy. W związku z tym warto, żeby lista zakupów i jej realizacja były przemyślane i nie powodowały konsekwencji w postaci 2 kg więcej po kilku czy kilkunastu dniach kwarantanny.
Czym zastąpić jajko, mleko czy pieczywo?
Podczas kwarantanny nie wyjdziemy po mleko do sklepu ani po szklankę cukru do sąsiada. Jeśli mamy ochotę na przyrządzenie jakiejś potrawy, a brakuje nam niezbędnego składnika, warto poszukać zamiennika.
- Myśl elastycznie i nieszablonowo - zaleca Viola Urban. - Większość przepisów kulinarnych nie wymaga trzymania się receptury 1:1. Takie wymogi są tylko w cukiernictwie i tam rzeczywiście nie zawsze jest możliwość zamienienia mąki na inną mąkę albo jajka na puree z banana. Przepisy na zupy, sałatki, gulasze, potrawki, owsianki, jaglanki i inne codzienne dania śmiało można modyfikować. Teraz wręcz trzeba myśleć poza schematami. Dopasować się do sytuacji i cieszyć się z tego, co mamy zamiast skupiać się na tym, czego nam brak.
Czym zastąpić jajko, mleko czy pieczywo? Podpowiada na swoim blogu Viola Urban:
Zapasy żywności - woda i polityka zero waste
Zakładając, że co najmniej przez kilka dni nie będziemy mogli wynieść śmieci, warto ograniczyć ich generowanie. A nic tak szybko nie zapełnia kosza, jak puste butelki i kartony po napojach. Dlatego w czasie kwarantanny warto przestawić się na kranówkę.
- Jeśli chodzi o wodę, to najlepiej zaopatrzyć się w dzbanki z filtrem. Dzięki temu nie trzeba robić dużego zapasu wody i wyeliminujesz tym samym problem plastikowych śmieci. Poza tym filtrowana woda jest też tańsza od butelkowanej - mówi Alicja Ordo z Hashtag Diet. - W dobie "zero waste" należy pamiętać, żeby wykorzystywać wszystko, co znajdziemy w kuchni. Pamiętaj, żeby produkty, które mają krótszą datę ważności, ustawiać bliżej w szafce - wtedy wykorzystamy je w pierwszej kolejności. Z suchego chleba możesz przygotować grzanki lub tosty francuskie. Z resztek po wyciśnięciu soku usmaż placuszki, a mięso z rosołu wykorzystaj jako farsz do naleśników. Nic się nie zmarnuje.
Miejsca
Opinie (42) 9 zablokowanych
-
2020-10-26 09:42
przemyślane zakupy to tylko panowie środki antykoncepcyjne , kondony bo niedługo pozostanie wam (1)
tylko kalendarzyk , klechy nakazali zamknąć sklepy w niedzielę Pis wykonał, teraz przez Dodek nakazali całkowitego zakazu aborcji ,a następne posunięcie to zakaz stosowania środków antykoncepcyjnych byście klechom wiernych natrzaskali, bo kościoły pustoszeją .Pis musi się zrewanżować Rydzykowi co ma ok. 3 milionów mocherów i klerowi za to ,że wiernych nagabywali by na Pis głosowali . Dziwicie się ,ze kościoły były oblegane w tej manifestacji ,bo ja NIE
- 4 1
-
2020-10-26 10:18
podpisy by kobiety rodziły potworki i przy nich umierały pozostawiając poprzednie dzieci w domach
jako sieroty ,te podpisy zbierano w kościołach ,a nie gdzie indziej
- 0 1
-
2020-10-26 09:52
Świetny artykuł!
Proponuję inne tematy, równie pasjonujące: Jak przejść przez jezdnię i nie dać się zabić? Jak nie udusić się podczas oddychania? Jak czytać większość artykułów na tym portalu nie irytując się na ich poziom merytoryczny i językowy?
- 9 0
-
2020-10-26 18:35
Złoto i dolary
- 2 1
-
2020-10-27 16:22
2 palety pomidorow w puszkach
rezerwy wojskowe. nie wiem jak ale pomidory w metalu nadaja sie do jedzenia nawet po 40 latach
- 0 0
-
2020-10-27 18:05
"Pamiętajmy, żeby produkty na okres kwarantanny kupować w jak najmniejszych opakowaniach, żeby nie generować góry śmieci"
ktos jej wytlumaczy ze to tak nie dziala? xD
- 4 1
-
2020-10-27 19:35
wodke
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.