- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Dieta na wiosnę. Jak oczyścić organizm?
Przemęczenie i senność może być oznaką, że organizm potrzebuje zastrzyku witamin i składników mineralnych. Wiosna jest najlepszym czasem na zadbanie o siebie i odpowiednie zbilansowanie diety. Przyroda budzi się do życia, przez co dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie większy. Jadłospis wzbogacony o świeże warzywa i owoce pozwoli wrócić nam do formy.
- Wiosenna dieta - co jeść wiosną?
- Nowalijki - jakie warzywa?
- Co jeść wiosną? - kiełki
- Wiosenne warzywa
- Wiosenne warzywa: natka pietruszki
- Wiosenne warzywa: sok z brzozy
- Wiosenne warzywa: koktajle
- Wiosenna dieta sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę
Wiosenna dieta - co jeść wiosną?
Wiosna jest okresem, gdy chcemy o siebie zadbać. Większą uwagę przykładamy do tego, co znajduje się na naszym talerzu i bardziej angażujemy się w kwestie związane z żywieniem.
- Dodatkową motywacją są odczuwalne skutki przesilenia wiosennego. Często na wiosnę odczuwamy apatię - niechęć do podejmowania aktywności, utratę chęci działania, mamy obniżony nastrój i spowolniony napęd życiowy. Potrzebujemy odżywić i odbudować organizm. Zbyt intensywny reżim treningowy i żywieniowy mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba pomyśleć o tym jak odżywić nasz organizm i zwyczajnie zadbać o niego. Na wiosnę towarzyszy nam suchość skóry, dokuczliwe zajady, osłabione paznokcie i charakterystyczne dla tej pory roku wypadanie włosów - mówi Agata Szczerkowska-Malinowska, psycholog, dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo w Sopocie.
Nowalijki - jakie warzywa?
Wśród roślin, które wiosną można zastosować w kuchni jest m.in. botwinka, bób, cebula dymka, kalafior, kalarepa, por, pokrzywa, rzodkiewka, rabarbar, sałata, szczypiorek, szczaw, szpinak czy szparagi.
- W sezonowej kuchni wiosennej musimy pamiętać, że wiele składników trzeba zjeść od razu po zakupieniu, ponieważ szybko więdną. Najlepiej jeśli takie zakupy zrobimy na bazarze, ponieważ takie produkty z supermarketu są często niższej jakości - dodaje Wiktoria Kłos.
- Nowalijki uprawiane są w szklarniach, posiadają nieco niższą zawartość witaminy C. Odczuwamy też nieco inny, uboższy smak ze względu na to, że sposób uprawy w warunkach szklarniowych przyczynia się do wytwarzania odrobinę mniejszej ilości cukrów. Niestety nowalijki nawożone są dużą ilością sztucznych nawozów ze związkami azotu. Nadmiar azotu może przyczyniać się do rozwoju nowotworów - dodaje Agata Szczerkowska-Malinowska.
Co jeść wiosną? - kiełki
Na wiosnę możemy też wysiewać rzeżuchę oraz hodować kiełki lucerny, rzodkiewki. Kiełki są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C, A oraz zawierają magnez, potas, cynk i wapń. Moc kiełków tkwi także w wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów, które są znacznie wyższe niż w przypadku rozwiniętych warzyw. Oprócz tego zawierają mnóstwo enzymów, przez co są lekkostrawnym źródłem składników odżywczych.
- Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik albo kiełkownica. Na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki poprawiają smak wielu potraw. Możemy posypywać nimi kanapki, sałatki i wszystkie inne dania. Wystarczy kupić w sklepie nasiona. Zwykle dostępne są lucerna, rzeżucha i brokuły, w postaci małych nasionek, ale można też kiełkować fasolę mung, żeby mieć bardziej treściwe kiełki - dodaje Wiktoria Kłos.
- zakup nasiona na kiełki - najlepiej eko,
- suche kiełki ułóż na poszczególnych poziomach kiełkownicy oprócz najniższego (tam zbiera się nadmiar wody),
- nie mocz kiełków zbyt obficie, bo spleśnieją,
- nie wystawiaj ich na ostre słońce, bo będą gorzkie,
- nie siej kiełków zbyt ciasno
Wiosenne warzywa
Rzodkiewka zawiera przeciwnowotworowe związki siarki. To dobre źródło witaminy C oraz niezbędnych dla zachowania urody minerałów takich jak siarka czy krzem, dzięki którym cera wygląda zdrowo a paznokcie są mocniejsze. Rzodkiewka sprzyja też zdrowiu i prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy.
- Działa żółciopędnie i może przyczyniać się do nasilenia objawów bólowych u osób z problemami związanymi z pęcherzykiem żółciowym. Jest ona także bogatym źródłem kwasu foliowego i zawiera niewiele kalorii, może być przydatna na wiosnę jako niskokaloryczna przekąska. Składniki w niej zawarte zapobiegają wypadaniu włosów i poprawiają stan i wygląd skóry - wymienia Agata Szczerkowska-Malinowska.
Sałata zawiera luteinę, która chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem.
- Zawiera też spore ilości kwasu foliowego - jest zatem zalecana dla osób planujących potomstwo. Pomidory zawierają dużo witaminy C oraz beta-karotenu. Zawierają w sobie potas, przez co mają wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawierają też likopen o działaniu antynowotworowym. Działają moczopędnie, przyczyniają się do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Cebula dymka zawiera dużo witamin z grupy B, PP, witaminę A, E i C. Zawiera też kwas foliowy. Szczypiorek zawiera sporo jodu oraz kwercetynę, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Posiada też właściwości bakteriobójcze. Chyba najmniej bogaty w wartości odżywcze jest ogórek. Zawiera odrobinę jodu i witaminy A. Przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu - wymienia Agata Szczerkowska-Malinowska.
Wiosenne warzywa: natka pietruszki
Natka pietruszki zawiera ogromne ilości witaminy C, beta-karoten i witaminy z grupy E, które świetnie wpływają na wzrok i cerę.
- Jedna łyżka stołowa posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto jej spożywanie wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego, zapobiega infekcjom układu moczowego i jest naturalnym lekiem na bóle menstruacyjne lub niestrawność (działa rozkurczowo). Natka pietruszki jest też bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika - mówi Wiktoria Kłos.
Wiosenne warzywa: sok z brzozy
Sok z brzozy jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia składników, dlatego przy wielu dolegliwościach wskazane jest jego picie.
- Zawiera między innymi potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne, garbniki, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy. Wzmacnia odporność, ma właściwości oczyszczające wątrobę i wspomagające jej właściwe funkcjonowanie, poprawia stan włosów i skóry - wyjaśnia Wiktoria Kreft.
Wiosenne warzywa: koktajle
Ciekawą opcją podczas wiosennego wzmacniania organizmu jest spożywanie naturalnych koktajli. Są lekkim posiłkiem, który jest łatwy w przyrządzeniu. Nie wymaga podgrzewania, dlatego możemy wypić go w podróży, na uczelni czy w przerwie od pracy.
Zielony koktajl
Składniki:
1/2 szt. awokado,
garść świeżego szpinaku,
garść roszponki,
1 jabłko (bez gniazda nasiennego),
plasterek świeżego imbiru,
sok z połowy limonki.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Wczasy pod gruszą
Składniki:
1 gruszka (bez gniazda nasiennego),
1 pomarańcza,
1/2 szklanki truskawek (w sezonie świeże poza sezonem mrożone),
garść szpinaku świeżego,
1/2 szklanki wody,
Łyżeczka oleju lnianego.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Koktajl ananasowy z jarmużem
Składniki:
ok. 100 g jarmużu,
2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
1 szklanka wody mineralnej,
Sok z 1/2 cytryny,
Łyżeczka oleju lnianego.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Wiosenna dieta sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę
- Wiosenna dieta musi często uporać się z jeszcze jednym problemem - większość z nas ma po zimie kilka niechcianych kilogramów, dlatego warto ograniczyć w diecie ilość węglowodanów: pieczywa, kasz, ryżu, makaronu, tłuszczu. Skupić się na chudych rybach takich jak dorsz, morszczuk, mintaj, chudych mięsach - kurczaku, indyku, wołowinie. Warto zwiększyć w diecie udział warzyw i ograniczyć ilość owoców. Aby poprawić stan skóry, włosów i paznokci pamiętajmy o tłuszczach roślinnych zawartych w oleju rzepakowym słonecznikowym, lnianym, dyniowych, z awokado, oliwie z oliwek, a także orzechach i pestkach słonecznika, dyni, natomiast pamiętajmy o umiarkowanych ilościach, niosą one ze sobą sporą dawkę kalorii - wyjaśnia Agata Szczerkowska-Malinowska.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (33) ponad 10 zablokowanych
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-04-04 09:17
Jakie to swieze owoce mamy w kwietniu pani Joanno? (9)
- 35 4
-
2019-04-04 09:23
Mamy (8)
Banany pomarancze cytryby truskawki mango avokado. Jest wszystko. A ze swieci w nocy... jabłka sa vardzo dobre i nasze
- 11 1
-
2019-04-04 09:27
Ale to mamy przez cały rok. A w artykule stoi wyraznie ze "Przyroda budzi się do życia, przez co dostęp do świeżych (7)
owoców jest znacznie większy" , wiec zastanawiam sie jakich swiezych owocow mamy wiecej w kwietniu ?
- 26 1
-
2019-04-04 13:19
nie dopytuj bo się pani anna zamknie w sobie
- 6 0
-
2019-04-04 13:46
Ja nie wiem, ale przed chwilą zjadłem rzodkiewki (2)
Smakowały jakby były z kartonu. Serio.
- 2 1
-
2019-04-04 14:25
Rzodkiewka dobry owoc. (1)
- 4 0
-
2019-04-04 17:25
Tak, pomidor też
- 0 0
-
2019-04-04 15:14
Otwieraja chlodnie na wiosne
- 1 0
-
2019-04-04 15:33
(1)
pan czepialski jak poprawnie nie napiszą to nie zrozumiesz ?
- 2 2
-
2019-04-04 20:47
Chodzi o dziennikarską rzetelność. Tyle i aż tyle.
- 1 0
-
2019-04-04 09:22
Jakie to warzywa świeże mamy teraz Joanno (2)
- 26 4
-
2019-04-04 10:02
swieżaki z biedry
- 14 0
-
2019-04-04 13:20
berlinki
- 2 0
-
2019-04-04 09:41
Ja to skutecznie oczyściłem mózg od (2)
tych wszystkich pseudo-porad jakże dietetycznych.
Wam radzę to samo :)- 29 1
-
2019-04-04 13:27
dla czytelników którzy tu zajrzą później, warto dodać że było wiele ciekawych komentarzy (1)
kwestionujących prawdziwość podanych informacji, ale zostały szybko i masowo zablokowane, dodam że nie mające nic wspólnego z hejtem czy przekleństwami. ktoś boi się niewygodnych pytań.
- 6 0
-
2019-04-04 15:14
Taki srrwis trojmiasto
- 0 0
-
2019-04-04 10:01
Tylko sok z brzozy. (3)
Brzoza to silne drzewo.
- 17 1
-
2019-04-04 15:09
(1)
Silne zaburzenia osobowości. Mix i**oty z kretynem
- 0 1
-
2019-04-04 15:34
też mam taką opinie o Macierewiczu , chyba w końcu go leczą bo go nie widać...
- 1 0
-
2019-04-04 20:38
a brzozowa może być?
- 0 0
-
2019-04-04 11:09
Oczyszczanie to bzdura wymyslona własnie przez dietetyków dla naiwników.Udowodniono ze nieistniej zadna dieta oczyszczajaca! (3)
możesz jeść cały rok to wszystko i co oczyścisz się z czego do czego?
- 20 1
-
2019-04-04 11:28
zgadzam się (1)
Swego czasu naczytałam się w necie o oczyszczaniu organizmu dla schudnięcia, piciu czystka, braniu alg w tabletkach, jakichś super dietach magicznych trikach, gdzie nic nie żresz, chce ci się chodzić po ścianach z głodu ale robisz to dla oczyszczania.
Jak mi walnęło 4 kilo do góry nawet nie wiem kiedy to się załamałam. Dietetyczka z Celu w gdyni jak jej opowiedziałam o tym, czego moim zdaniem nie mogę jeść, to się załapała za głowę. Jednak jak człowiek nie wie, to powinien iść do kogoś kto się zna żeby sobie krzywdy nie zrobić,- 6 1
-
2019-04-04 13:21
dokładnie, a nie blogerów amatorów czytać
- 2 1
-
2019-04-04 21:08
Nie do końca się zgodzę. Nie chodzi tu o dietę cud. Wiadomo, że wiele osób chce wyciągnąć pieniądze albo powtarza głupoty od innych. Jednak przy niewłaściwym sposobie odżywiania, taka dieta - zmiana produktów na zdrowsze, może spowodować, że będziemy czuli się lepiej.
- 0 0
-
2019-04-04 13:39
Proszę o niepublikowanie artykułów wprowadzających w błąd (4)
Nie ma czegoś takiego jak "dieta oczyszczająca". Oczyścić możemy sobie skórę, włosy albo buty. Organizm oczyszcza się sam. Służy do tego wątroba i nerki i skóra. Wszelkie "diety oczyszczające" to skok na kasę.
Owszem, prawdą jest, że świeże owoce i warzywa, ich mix podawany w każdej postaci zewnętrznie i wewnętrznie poprawi nam perystaltykę, wzbogaci organizm w witaminy, błonnik i mikroelementy i finalnie być może wzmocni naszą odporność. Jednak nie ma to nic wspólnego z oczyszczaniem. Tak samo jak lewatywa oczyszczająca ze złogów jelitowych - również jest pozbawiona sensu.- 16 1
-
2019-04-04 13:59
kasa misiu kasa . :)
- 4 1
-
2019-04-04 15:42
(2)
Dieta oczyszczająca to taki samy haczyk na biznes jak trener personalny - tak samo potrzebne jedno i drugie , jeszcze brakuje stylisty personalnego dla tych co nie wiedzą co na siebie włożyć
- 2 2
-
2019-04-04 17:23
(1)
Niezupełnie. Jeść potrafisz od dziecka i nawet jak zjesz coś złego, to poza sr*czką nie masz większych kłopotów. A z ciężarami trzeba uważać. Poza tym, gdy masz mało czasy, a chcesz wykorzystać czas na siłce do maksimum i masz cel, np schudnąć, czy wzmocnić poszególne partie mięśni, bo coś boli, to wtedy przydaje się trener personalny. Oczywiście trzeba odróżnić matołów po kursach internetowych od fachowców po AWF i specjalistycznych kursach...zresztą to rynek weryfikuje dobrych trenerów z sukcesami.
A stylista personalny jest i funkcjonuje. Nie wiedziałeś?- 2 1
-
2019-04-04 20:50
O takich rzeczach można poczytać na dwójce.
Trochę wrodzonej inteligencji niestety, jak widać, potrzeba.
- 1 1
-
2019-04-05 09:51
Niech już te Klosyy tak sie nie reklamują
- 1 0
-
2019-04-23 23:01
Jestem na sokowym detoksie. Zamiast kolacji przygotowuję sobie smoothies warzywno owocowe i rozcieńczam cisowianką bo nie lubię gęstej papki. Np. zielone z awokado i jarmużem jest bardzo sycące i smaczne.
- 0 0
-
2019-04-26 21:49
Regina
Myślę, że fajnie zaczać od zmiany przyzwyczajeń dietetycznych - np. fajna porcja warzyw i owoców, niewielka ilość mięsa i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym to przepis na zdrowie. Ja taki zestaw znajduję w cateringu dietetycznym Warszawski dzień- pychota!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.