- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (99 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
Drożdże dobre dla zdrowia i urody. Jak je stosować?
Drożdże wykorzystamy nie tylko w kuchni, ale warto stosować je w trosce o urodę. Chociaż najbardziej znanym zastosowaniem drożdży są wypieki i produkcja trunków, to ich działanie jest znacznie szersze. Jakie są właściwości drożdży? Jak je stosować? Czy warto pić drożdże? Wykorzystywane są do produkcji szczepionek, suplementów diety, kuracji poprawiających kondycję włosów i paznokci, a także do zabiegów poprawiających stan skóry. Drożdżowe kąpiele ukoją nerwy i ułatwią sen.
- Drożdże w kuchni dla zdrowia
- Drożdże i ich działanie na organizm
- Drożdże - jakie składniki odżywcze zawierają te grzyby?
- Drożdże - jak stosować je dla urody?
- Kąpiel z drożdży - dlaczego warto?
- Drożdże - kuracje na włosy i paznokcie
Drożdże w kuchni dla zdrowia
- Powszechnie znane są drożdże piekarnicze wykorzystywane jako środek spulchniający, np. przy pieczeniu chleba. Na rynku także są dostępne płatki drożdżowe wytwarzane z drożdży nieaktywnych, o serowo-orzechowym posmaku. Mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety, szczególnie dla wegan, i być wykorzystywane jako wartościowy dodatek np. do makaronów, zapiekanek, zup lub zagęszczania sosów - mówi Klaudia Rychcik, dyplomowana dietetyczka, młodsza specjalistka w Centrum Nauki Experyment.
Na tym nie kończy się jednak zastosowanie drożdży.
Owsianka - dlaczego warto ją jeść?
Drożdże i ich działanie na organizm
Drożdże można stosować zarówno wewnętrznie przez spożywanie tabletek czy koktajli drożdżowych lub zewnętrznie w postaci maseczek na twarz z różnymi dodatkami, np. z miodem lub mlekiem, a także przygotowywanie kąpieli z drożdżowym roztworem. Stosowanie doustne ma także właściwości probiotyczne. Drożdże wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym m.in. jako składnik suplementów diety. Przypisuje się im także działanie przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe i przeciwobrzękowe. Drożdże znajdują zastosowanie również do produkcji szczepionki przeciw WZW typu B czy insuliny.
- W starożytności drożdże były cenione za pozytywny wpływ na organizm. Egipcjanie stosowali je w leczeniu skórnych stanów zapalnych, a Hipokrates zalecał spożywanie drożdży dla wzmocnienia i odżywienia organizmu - mówi mgr Agnieszka Zbrzeźniak, kosmetolog, ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Katalog.trojmiasto.pl - Gdzie kupić zdrowe produkty - znajdź sklep ze zdrową żywnością w Trójmieście
Drożdże - jakie składniki odżywcze zawierają te grzyby?
Drożdże to wartościowe uzupełnienie diety w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B12, dlatego pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Są również bogatym źródłem białka, błonnika, aminokwasów oraz mikro- i makroelementów, takich jak: potas, cynk, magnez, fosfor, selen czy chrom. Zawierają witaminę E oraz biotynę, która odżywia skórę, włosy i paznokcie, dlatego drożdże znajdują zastosowanie także w kosmetykach i zabiegach pielęgnacyjnych.
- Najwięcej właściwości zdrowotnych mają drożdże piwowarskie, to właśnie one zawierają ogrom witamin z grupy B oraz składników mineralnych - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Z drożdży można przygotować napój. Drożdże należy rozprowadzić w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku, odczekać 15-20 minut i następnie wypić. Ważne jest to, aby nie dosładzać tej mikstury, ponieważ cukier zmniejsza działanie składników mineralnych zawartych w drożdżach.
- Niestety nie każdemu służą mikstury czy tabletki z drożdży. Są osoby, które po spożyciu drożdży mają duże problemy gastryczne, bóle jelit, wzdęcia, a nawet bóle głowy. Mikstury czy preparatów z drożdży nie powinny spożywać osoby chorujące na chorobę Leśniowskiego-Crohna, ponieważ może to powodować zaostrzenie objawów tej choroby - dodaje Dominika Dietrich.
Drożdże - jak stosować je dla urody?
W kosmetologii cenimy drożdże m.in. za pozytywny wpływ na kondycję skóry.
- Wspomagają leczenie przeciwtrądzikowe, nadmiernego rogowacenia naskórka oraz regulują wytwarzanie łoju. Obecnie coraz więcej ludzi w różnym wieku boryka się z problemem trądziku, a drożdże są powszechnie stosowane w jego terapii. Zapobiegają łojotokowi, wpływając na ilość sebum wytwarzanego przez gruczoły łojowe - dodaje Agnieszka Zbrzeźniak.
Kąpiel z drożdży - dlaczego warto?
Dodanie drożdży do kąpieli pozytywnie wpłynie na nawilżenie i stan skóry, w tym także na złagodzenie objawów takich chorób, jak łuszczyca czy trądzik. Drożdże także wpływają na poprawę samopoczucia, zmniejszają problemy z bezsennością, wzmacniają organizm i koją nerwy. Żeby przygotować taką kąpiel, w pierwszej kolejności trzeba przygotować drożdżową miksturę. Drożdże należy rozpuścić w gorącej wodzie, a po ok. 10 minutach przelać roztwór do wanny do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
- Mycie się wodą z takim dodatkiem sprawi, że wykwity, egzemy lub pokrzywki zmniejszą swoją widoczność lub całkiem znikną. Drożdże mają znakomite działanie nawilżające oraz ujędrniające - przekonuje Agnieszka Zbrzeźniak.
Drożdże - kuracje na włosy i paznokcie
Ze względu na zawartość biotyny drożdże są także istotnym składnikiem kuracji wspierających kondycję paznokci i wspomagających wzrost włosów. Dodają włosom sprężystości i zmniejszają przetłuszczanie się skóry głowy.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-05-04 14:08
Są bardzo dobre do uprawy większości roślin
Jako dobry ukorzeniacz i środek anty grzybiczny
- 3 1
-
2023-05-04 14:48
Tak, ale
co z proporcjami ?
Jeśli większość ludzi rano i wieczorem konsumuje drożdżowe białe pieczywo,
w przerwie chwyta hot-doga w bułce,
w weekendy dorzuca pizzę,
do kawy zajada drożdżówki i pączusie, to trudno mówić o "zdrowych drożdżach" - przeciwnie, wówczas stają się dominującym składnikiem flory jelitowej i powodująco z proporcjami ?
Jeśli większość ludzi rano i wieczorem konsumuje drożdżowe białe pieczywo,
w przerwie chwyta hot-doga w bułce,
w weekendy dorzuca pizzę,
do kawy zajada drożdżówki i pączusie, to trudno mówić o "zdrowych drożdżach" - przeciwnie, wówczas stają się dominującym składnikiem flory jelitowej i powodują masę dolegliwości.
Zalecałbym podrzucenie raczej jakiejś sensownej literatury - typu "Jelita wiedzą lepiej" albo "Historia wewnętrzna", które rozkładają temat na czynniki.- 2 9
-
2023-05-04 09:57
Lubię drożdże piekarskie
Nie wiem ile w tym prawdy co mówiła mi mama gdy byłem małym chłopcem, że drożdży surowych jeść nie wolno, jednak one tak bardzo mi smakują surowe, że czasem zjadam je jak batoniki całymi kostkami.
Uwielbiam ich smak!- 14 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.