- 1 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (46 opinii)
- 2 Ranking salonów masażu w Trójmieście (20 opinii)
- 3 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (91 opinii)
- 4 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 5 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 6 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (21 opinii)
Energetyczne batoniki z domowego przepisu
Na dłuższym treningu, bądź żwawej wycieczce rowerowej dobrze jest mieć coś do jedzenia. Chemiczne żele raczej nie wchodzą w grę, a jeśli już, to tylko na zawodach. Uwielbiam banany, ale ich obieranie podczas jazdy i wyrzucanie później skóry gdzieś tam w krzaki jest kłopotliwe, przecież nie będę chowała jej z powrotem do kieszeni. Daktyle też są pożywne, ale trudno wyłowić je spomiędzy dętki i pompki więc chyba najbardziej praktyczne są owsiane batoniki.
Bazuję na budżetowych batonach muesli z marketu, ale lektura składu lekko mnie odstrasza. Czas wziąć sprawy we własne ręce. W internecie znajdziemy sporo przepisów, ale odrzucając te zakładające dodatek cukru, masła, tłustej śmietanki czy słodzonego mleka kondensowanego pozostaje nam taka oto prosta receptura:
-2 łyżki miodu - ok. 50 g.,
-2 dojrzałe banany - bez skóry ok. 250 g.,
-2 szklanki (500 ml) płatków owsianych - ok. 220 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych orzechów, pestek - ok. 140 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych suszonych owoców - ok. 120 g.
Przygotowanie batonika wg poniższych czynności zajmie co najwyżej godzinę:
1. miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
2. do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
3. teraz dodaj płatki i wymieszaj
4. orzechy (laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd.) posiekaj
5. to samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
6. wymieszaj z płatkami, bananami i miodem
7. na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty
8. i do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
9. po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki - ja kroje na 16 batoników.
I gotowe:
Z pobieżnych obliczeń wynika, że jedna sztuka ma około 150 kcal (+/- B 3,6 g., T 6 g., W 19,4 g.)
PS. Miód w przepisie zastępuje tylko cukier i użyty jest dla lepszego smaku.
![Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/1399/750x0/1399946-Zeby-miec-energie-i-wygrywac-zawody-trzeba-dobrze-sie-odzywiac.webp)
![Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/1399/750x0/1399946-Zeby-miec-energie-i-wygrywac-zawody-trzeba-dobrze-sie-odzywiac.webp)
Autor: Anna Świrkowicz [ASE Team]
Opinie (16) 4 zablokowane
-
2018-08-15 08:42
Witam. Jak udaje sie Tobie przewrócić tego batona w całości? Mój jest tak kruchy, że się kruszy.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.