- 1 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (18 opinii)
- 2 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (101 opinii)
- 3 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 4 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (25 opinii)
- 5 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 6 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
Jak dbać o odporność? Jesienne napary i soki
Druga fala zakażeń koronawirusem pojawiła się wraz z nadejściem sezonu jesienno-zimowego. Przed zarażeniem bronimy się nosząc maseczki i zachowując dystans, lecz kluczową rolę odgrywa tu nasza odporność. Coraz więcej z nas wie, że aby o nią dbać, nie wystarczy od czasu do czasu przyjąć witaminę C. Jak więc sobie pomóc? Sprawdzamy też, gdzie w Trójmieście można przyjąć solidną dawkę zdrowia w postaci rozgrzewających naparów.
Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście
Obecna sytuacja sprawia, że jak najszybciej chcemy poprawić swoją odporność. Jednak jak mówią eksperci, zbudowanie własnej bariery ochronnej wymaga czasu i odpowiednich decyzji, przede wszystkim żywieniowych.
- Nie ma prostej i ekspresowej metody na wzmocnienie odporności naszego organizmu - mówi Michał Malinowski, dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia Jem Zdrowo. - Można jednak, przy pomocy odpowiedniego sposobu odżywiania, zoptymalizować pracę naszego układu immunologicznego. Siła naszej odporności ukryta jest w naszych jelitach, a nasz sposób odżywiania pełni bardzo ważną rolę w tym procesie.
Jak więc pomóc swojemu organizmowi i świadomie dostarczać mu odpowiednich składników?
- W okresie jesienno-zimowym warto ustawicznie stymulować układ odpornościowy, stosując zdrową, zbilansowaną dietę, czyli taką, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także wybierając produkty zawierające szeroki wachlarz witamin, minerałów oraz antyoksydantów - mówi Michał Malinowski.
Czytaj też: Zamów jedzenie, piwo i koktajl. Sposoby restauracji na obostrzenia
Chyba niemal każde dziecko wie, że podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Nie wystarczy jednak zjeść jabłko raz na tydzień.
- Warzywa i owoce należy spożywać w jak największej ilości i jak najczęściej. Możemy spożywać je surowe, w postaci surówek, sałatek, marynat, przecierów, kiszonek, solanek, ale również w postaci grillowanej czy ugotowanej oraz w postaci suszonej. Zasada jest prosta, w codziennej diecie, im bardziej kolorowe i bardziej urozmaicone są nasze posiłki, tym większa szansa, że na naszym talerzu znajdują się odpowiednie składniki odżywcze. Szkoda czasu na zastanawiania się, gdzie jest dużo witaminy E, a gdzie dominuje cynk. Szukajmy urozmaicenia i jak największej ilości kolorów na talerzu. Natura dała nam naprawdę spore możliwości wyboru - przekonuje dietetyk.
Codzienne przygotowywanie posiłków jest czasochłonne, łatwo jest dlatego sięgnąć po szybkie rozwiązanie, czyli suplementy z apteki. Czy to zastąpi zbilansowane żywienie?
- Temat stosowania suplementów diety jest skomplikowany, a wyniki badań sprzeczne i niejednoznaczne. W związku z tym lepiej sięgać po naturalne źródła tych składników w żywności. Współczesne badania sugerują np. że suplementacja witaminą C nie zapobiega przeziębieniu u ogółu populacji, również nie stwierdzono jej jednoznacznego wpływu na leczenie przeziębienia. W przypadku suplementacji witaminą D i E, również nie potwierdzono skuteczności w zapobieganiu infekcjom i skracaniu czasu zachorowania. Stosowanie cynku przez okres dłuższy niż 5 miesięcy zmniejszyło zachorowalność na przeziębienia u dzieci, jednak działania niepożądane nie pozwalają rekomendować stosowania suplementacji cynkiem w dłuższym okresie. Kluczem do zdrowia i sprawnej odporności naszego organizmu nie są suplementy diety, lecz codzienne spożywanie odpowiedniej oraz zróżnicowanej diety oraz dużej ilości warzywa i owoców - mówi Michał Malinowski.
Jednym z najprostszych sposobów na zadbanie o swoje zdrowie jest przygotowywanie aromatycznych naparów z naturalnymi składnikami. Warto przyrządzać je w domu samemu, bez wątpienia umilą jesienne wieczory. Gdy jednak dużo czasu spędzamy "na mieście" łatwo zapomnieć o codziennej dawce zdrowia. Można więc poszukać jej kawiarniach i herbaciarniach, które sprzedają gorące herbaty również na wynos.
Jak dbać o odporność jesienią?
Smaczne i zdrowe
Jeśli odwiedzamy Oliwę, na przykład przy okazji spaceru w Parku Oliwskim, warto zajrzeć do bistro Jak się masz? przy ul. Opata Jacka Rybińskiego. W swoim menu proponują nie tylko pyszne śniadania, bogate w wiele zdrowych składników, ale także właśnie rozgrzewające napary. Są to na przykład herbaty z dodatkiem pieprzu, syropu malinowego, pomarańczy i goździków. Są także "zioła pana Jacka": krwawnik pospolity (nazwany "Tysiąclistnik"), czarny bez ("Krzew Czarnego Wieszcza"), dziurawiec ("Wypędzacz Demonów") czy głóg dwuszyjkowy ("Babicha"). W ofercie są także świeżo wyciskane soki i zdrowe napary z przekonującymi składnikami: imbir, mięta, miód, cytryna, goździki, rozmaryn, różne syropy.
Poszukując gorącej herbaty w centrum Gdańska, warto zajrzeć do kawiarni Lookier przy ul. Długiej. W swojej ofercie mają herbaty i napoje rozgrzewające, między innymi z imbirem czy pomarańczami. Jest także wersja z alkoholem (herbata z rumem, pomarańczowe wino grzane). W menu znaleźć można także zdrowe soki i koktajle z przeróżnymi owocami (maliny, miód, jabłko, jagody, pomarańcze, ananas, kokos).
Jeżeli jesienny spacer zaprowadzi nas aż na Orunię, można pokrzepić się ciepłą herbatą w kawiarni Kuźnia. W menu znajdziemy tam napary o intrygujących nazwach i obiecujących składnikach: "Królowa Marysieńka" (syrop malinowy, goździk, imbir, cytrysy), "Leniwa Magda" (miód, cynamon, goździk, cytrusy), "Herbaciany Koziołek", a także pomarańczowa z dodatkami oraz aroniowa z dodatkami. W ofercie również świeże soki i koktajle.
Marmolada Chleb i Kawa ma również rozgrzewające propozycje na jesień. Zamówić tam możemy herbaty jesienno-zimowe w wersjach: pomarańczowo-imbirowa z goździkami, malinowo-cytrynowa z przyprawami i sokiem malinowym, grejpfrutowo-rozmarynowa z kardamonem i napar cytrynowo-imbirowy. W ofercie są także opcje "dla bardzo zmarzniętych", czyli grzane piwo z syropem, malinami i przyprawami oraz grzane wina. Podobnie jest w kawiarni Marmolada Chleb i Kawa w Gdyni, gdzie znajdziemy niemal te same pozycje.
Skoro mówimy już o Gdyni, podczas jesiennego spaceru nie można zapomnieć o F. Minga. Spróbować tam można herbaty z konfiturą z wiśni lub z płatków róży. Jest także gorący naturalny sok jabłkowy oraz soki świeżo wyciskane (pomarańczowy, grejpfrutowy, czarna porzeczka, jabłkowy, pomidorowy).
Miejsca
Opinie (50) 8 zablokowanych
-
2020-11-02 06:51
Whisky, ze szkockiego galijskiego woda życia.
Kilkanaście gramów z wieczora, kostka ciemnej czekolady, filiżanka kawy. Dobrze, aby to była single malt, kilkunastoletnia, bez lodu, kilka kropel wody, by ją odrobinę rozcieńczyć (obniżyć moc do 30/35%). Woda życia...pomaga.
- 0 0
-
2020-11-02 12:49
Łykam witaminę D i C. Zdrowo się odżywiam, piję dużo cisowianki i różnych innych gorących mikstur z imbirem, cytrusami itd. Na razie odpukać jestem zdrowa jak ryba. :)
- 0 0
-
2020-11-02 14:49
Wódka. Tylko wódka
- 1 1
-
2020-11-03 07:38
Soki to cukier, herbaty aromatyzowane porażka
Lepiej ciepla woda z cytryna- 0 0
-
2020-11-03 16:34
Witamina D. Dobra na walkę z covidem. Poza tym polecam switchel. Imbir, cytryna, ocet jabłkowy, miod i woda. Mozna pic na zimno lub na ciepło. Taka lemoniadka.
- 1 0
-
2020-11-28 14:02
Grzana perła
U mnie ulubionym rozgrzewającym napojem jest grzana perła z miodem, pomarańczą i goździkami. Na weekend czy zimny wieczór w tygodniu idealna!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.