- 1 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (98 opinii)
- 2 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (118 opinii)
- 3 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (24 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Jak dostarczyć wapń w diecie bez nabiału?
Potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a najłatwiej dostarczać go z nabiałem. Najwięcej wapnia, bo o nim właśnie mowa, znajdziemy w żółtym serze, mleku i jogurcie, niestety nie każdy je lubi i nie każdy może je jeść. Dlatego osoby będące na diecie eliminującej nabiał powinny pamiętać, żeby czerpać go z innych różnie bogatych źródeł.
Zapotrzebowanie na wapń w organizmie
Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku i płci. Dla niemowląt normy spożycia wynoszą około 200 - 260 mg. Dzieci do trzeciego roku życia potrzebują 700 mg, natomiast dzieci do 10. roku życia - 1000 mg. W przypadku dorosłych zapotrzebowanie waha się pomiędzy 1000 a 1200 mg. Najwięcej wapnia powinna przyjmować młodzież, kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Dla nich norma wynosi około 1300 mg.
Przyswajalność wapnia
Dieta bez nabiału nadal budzi duży niepokój związany z ryzykiem dostarczania dla organizmu zbyt małych ilości wapnia.
- Bardzo istotną witaminą odgrywającą dużą rolę w przypadku przyswajania wapnia jest witamina D3, dlatego osoby na diecie beznabiałowej powinny zbadać jej poziom i jeśli jest zbyt niski, powinny włączyć suplementację witaminą D3 w odpowiedniej dawce. Aby zadbać o lepszą przyswajalność wapnia należy zwrócić uwagę na przetworzoną żywność, która zawiera dużo fosforu, ponieważ zbyt duże ilości fosforu w diecie utrudniają przyswajalność wapnia. Przykładem produktu, który zawiera dużo fosforu są wędliny - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Przyswajanie wapnia ułatwia również witamina C.
Produkty bogate w wapń
Dieta eliminacyjna wcale nie musi być dietą niedoborową pod kątem składników mineralnych, pod warunkiem, że będzie odpowiednio zbilansowana. Warto szukać odpowiednich zamienników.
- Świetnie sprawdza się mielony mak, który zawiera aż 1266mg wapnia na 100g. Można go dodać do porannej owsianki czy posypać nim owoce. Zapotrzebowanie na wapń doskonale zaspokoją napoje roślinne - w szczególności te, które są fortyfikowane wapniem. Zachęcam do wprowadzenia do swojej kuchni mleka migdałowego. Można na nim ugotować kaszę jaglaną czy użyć go do przygotowania zielonego smoothie. Wapń znajdziemy również w wysokozmineralizowanej wodzie. Aby jednak przyswajalność tego pierwiastka była wysoka tego rodzaju wodę należy pić powoli, małymi łyczkami przez cały dzień - podkreśla Magdalena Oleś.
- mak
- sezam
- nasiona chia
- sardynki z puszki
- mąka sojowa pełnotłusta
- migdały
- figi suszone
- amarantus
- słonecznik
- Bardzo dobrym źródłem wapnia jest sezam, który zawiera aż 975 mg/100g. Warto go dodawać dosłownie wszędzie - do musli, do sałatek, do posypania gotowanej fasolki czy brokuł. Migdały zawierają 239 mg/100 g, mogą stanowić zamiennik czekolady, która jest wskazanym produktem w diecie eliminacyjnej pod kątem nabiału. Codziennie można zjeść przekąskę składającą się z 5-6 migdałów i owocu. Sardynki też są dobrym źródłem wapnia, zawierają ok. 300 mg w 100 g - dodaje Dominika Dietrich.
Na śniadanie możemy przygotować owsiankę z dodatkiem nasion chia, słonecznika, przygotowywaną na napoju roślinnym.
- Oczywiście przed zakupem takiego napoju należy dokładnie przeczytać skład, aby nie okazało się, że wypijamy wodę z cukrem. Wadą dość sporą napoi roślinnych jest ich wysoka cena. Należy pamiętać także o zielonych warzywach i warzywach strączkowych, które także są źródłem wapnia - podkreśla Dominika Dietrich.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (36) 3 zablokowane
-
2018-08-07 09:56
Dużo wapnia dostarcza mleko, ale tylko takie prosto od krowy.
- 1 0
-
2018-08-07 11:19
wapń
Dobry rzeczowy artykuł. Myślę, że jak się ma urozmaiconą dietę, to wapnia jest pod dostatkiem. Dobrze jest też wspomóc organizm sokami wg. porad Od kiedy piję soki warzywne z dodatkiem owoców, to zdrowie i uroda mi się poprawiło. W ogóle nie odczuwam braku wapnia, zasługa soków z produktów liściastych. Po takich sokach mam też dużo energii.
- 0 0
-
2018-08-07 16:59
Wapń w dużej ilości jest szkodliwy gdy nie przyjmuje się magnezu
- 0 0
-
2018-08-07 18:43
Ani slowa o kobietach w okresie menopauzy?
Jak zwykle, porady tylko dla mlodych. A tymczasem najwiecej wapnia potrzebuja kobiety w okresie klimakterium ze wzgledu na jego duza utrate i zagrozenie osteoporozą.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.