- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (99 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
Jakie herbaty warto pić i dlaczego?
Herbaty w Europie dzieli się według koloru suszu. Procesy, którym są poddawane różnicują jednak nie tylko ich barwy, ale także smak, zapach i właściwości. Zdecydowanie najpopularniejsza w Polsce jest herbata czarna.
- Czarna herbata - właściwości
- Która z herbat jest najzdrowsza?
- Czerwona herbata na odchudzanie
- Herbata z hibiskusa
Czarna herbata - właściwości
Czarna herbata zawiera sporą ilość teiny. Ma działanie zbliżone do kofeiny, przez co może z powodzeniem zastąpić kawę. Wszystko dzięki pobudzającym właściwościom herbaty.
- Warto pamiętać, że teina zmniejsza wchłanianie żelaza, więc osoby z niedoborem tego pierwiastka powinny już być ostrożniejsze. Czarna herbata zawiera również karoten, fluor, witaminy B1, B2, PP, C oraz P i K, a także teaflawinę, która poprawia zdolności poznawcze mózgu, a więc myślenie, zapamiętywanie czy procesy uwagi mogą nam się poprawić właśnie dzięki piciu czarnej herbaty - wyjaśnia Anna Szymborska, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Czarna herbata zaskakuje mnogością odmian, wśród których każdy znajdzie smak idealny dla siebie. Ciekawym urozmaiceniem dla tego gatunku herbat są dodatki: konfitury, imbir, cytryna czy goździki, które dodatkowo rozgrzeją w jesienne, chłodne wieczory.
- Czarna herbata poprawia koncentrację, orzeźwia i dodaje energii jak filiżanka espresso. Zalecana jest osobom o wysokim poziomie cholesterolu, pomaga w procesie trawienia a także w walce z zatruciami - mówi Patrycja Dombrowska, manager kawiarni Baika w Galerii Przymorze.
Dziennie nie powinno się jednak przekraczać trzech lub czterech filiżanek herbaty czarnej, gdyż zakwasza nasz organizm, co może skutkować bólami głowy, zmęczeniem, a także brakiem energii.
Herbaciarnie i kawiarnie w Trójmieście
Która z herbat jest najzdrowsza?
Herbata zielona jest bogata w polifenole, czyli związki, które pomagają pozbyć się z naszego organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za szybsze starzenie naszego organizmu. Zieloną herbatę powinni pić niemal wszyscy, którym zależy na utrzymywaniu dobrej kondycji przez długie lata.
- Zieloną herbatę można nazwać najstarszym lekarstwem świata. Jej działanie zdrowotne przypisuje się grupie polifenoli, ponieważ te związki mogą unieszkodliwiać wolne rodniki i w ten sposób zapobiegać nowotworom. Zielona herbata doskonale zaspokaja pragnienie, uspokaja w stresie, odtruwa organizm. Aby zielona herbata nie była zbyt gorzka, należy ją zalewać wodą o temperaturze 70-80 st. C, a nie wrzątkiem - mówi Dominika Dietrich, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety.
Jej właściwości mogą docenić także osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem lub na dietach odchudzających. Zielona herbata pomaga bowiem w obniżeniu tzw. złego cholesterolu, ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się cellulitu i wspomaga trawienie.
- Jest bardzo bogata w takie składniki jak: teina, garbniki, alkaloidy, witaminy B1, B2, B5, K, C, E, PP oraz wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod. Mało znane działanie zielonej herbaty związane jest z komarami. Picie jej zmienia zapach skóry, niewyczuwalny dla człowieka, ale wyczuwalny dla owadów, na które działa odstraszająco - dodaje Anna Szymborska.
Biała herbata zawiera natomiast aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona, dlatego regularne jej picie działa na organizm przeciwnowotworowo, przeciwstarzeniowo i przeciwmiażdżycowo.
- Charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia ze względu na nieskomplikowany proces przetworzenia, co sprawia, że zachowuje wiele substancji odżywczych, m.in. witaminę C, duże ilości teiny czy wspomniane polifenole - wylicza Anna Szymborska.
Pobudza, orzeźwia, redukuje poziom napięcia i stresu. Herbata biała powstaje z młodych, nierozwiniętych pączków. Kiedy zwiędną są zasuszone i nie są poddawane fermentacji. Ma działanie zbliżone do zielonej herbaty, ale znacznie silniejsze.
- Białą herbatę potocznie nazywa się eliksirem młodości. Ze względu na proces produkcji białą herbatę można uznać za najzdrowszą - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj także: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?
Czerwona herbata na odchudzanie
Czerwona herbata z kolei jest sprzymierzeńcem osób walczących o poprawę sylwetki i redukcję wagi. Podobnie jak zielona herbata, zawiera duże ilości polifenoli, teinę, mangan, wapń, fluor i olejki eteryczne. Poza działaniem odchudzającym pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, a także ma właściwości detoksykujące.
- Herbata czerwona jest uzyskiwana z tej samej rośliny, co liście herbaty czarnej, poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji, odróżnia ją od herbaty czarnej bardziej gorzkawy smak i intensywny zapach. Herbata czerwona, inaczej pu-erh ma dobry wpływ na działanie całego organizmu. Wspomaga trawienie i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a dzięki obecności kwasu GABA w czerwonej herbacie uznaje się ją za napój uspokajający i redukujący stres i napięcie - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Zielona herbata - jak wpływa na zdrowie i urodę?
Herbata z hibiskusa
Herbata z hibiskusa zawiera przeciwutleniacze, dzięki którym obniża poziom cholesterolu LDL, hibiskus wzmacnia serce i układ krążenia. Zawiera witaminę C, przez co wzmacnia odporność organizmu, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm.
- Zimą i jesienią serwujemy ją z dodatkiem cytryny, co potęguje dodatkowo ilość witaminy C. Napar z hibiskusa ma też piękną barwę, słodkawy posmak oraz szereg właściwości zdrowotnych docenianych przez naszych klientów całym rokiem - wyjaśnia Patrycja Dombrowska.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-09-14 10:44
Do dyskusji (2)
Sprawa sporna bo nawet plantacje ziołowe podlegają 2 razy w roku opryskom tam też zbiera się robactwo może i są jakieś zdrowe herbaty tylko najpierw musiała by być gleba zdrowa.
- 10 9
-
2021-09-14 10:57
(1)
To prawda. Parę lat temu cała Francja, która na nowo "odkrywa" herbatę, emocjonowała się przekroczonymi normami pestycydów i innych chemicznych związków w herbatach. U nas się o tym nie mówi...
Kocham zieloną herbatę, ale piję ją bez złudnego poczucia, że to zdrowe.- 7 0
-
2021-09-14 19:48
Muszą trochę pryskac bo robaki by w ziolowej herbacie były. Mam znajomego który pracował kiedyś Gdańskim herbapolu i nasluchałam się coś niecos o tym. Ponoć liście dziurawca to się ruszały same :-( fuj
- 1 0
-
2021-09-20 08:19
znajomość zasad parzenia
Bardzo często spotykam się w typowych miejskich śniadaniowniach i knajpach z przeparzaniem herbaty albo parzeniem jej w złej temperaturze, ba, nawet z wsypywaniem nieodpowiednich ilości. Finalnie herbata staje się gorzka i niesmaczna. Każda herbata ma swoją instrukcję i pracownicy jeśli nawet jej nie znają powinni mieć możliwość każdorazowego upewnienia się, jak mają ją robić.
- 2 1
-
2021-09-14 18:26
(4)
Przerobiłem całą masę herbat. Piję herbaty tylko zielone i czarne poddane pełnej fermentacji. Próbowałem herbat ekskluzywnych, ekologicznych, japońskich i bóg wie jeszcze jakich. Mówiąc krótko moja przygoda z herbatami zatoczyła koło i obecnie piję chińskiego uczciwego klasycznego Yunnana zarówno zieloną jak i czarną i w zupełności mi to wystarcza :)
Po prostu wyszedłem ponad przerost formy nad treścią.- 17 6
-
2021-09-15 09:28
(1)
Z Twojej wypowiedzi wynika glownie to, ze uwazasz sie za wyjatkowego :)
- 3 4
-
2021-09-15 11:36
jak każdy
on po prostu mniej to ukrywa
- 5 0
-
2021-09-14 18:33
(1)
Dodam jeszcze, że teina i kofeina to ta sama substancja
- 5 3
-
2021-09-14 19:26
Chemicznie tak, ale z uwagi na inne wchłanianie przez organizm, różnią się w działaniu
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.