- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (73 opinie)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (99 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 5 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść i dlaczego?
Wielu z nas z niecierpliwością czekało na okres wiosenno-letni, aby móc wprowadzić do swojej diety pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jednak nie tylko ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze są teraz najwyższe. Jakie produkty warto włączyć do diety latem?
- Sezon na dojrzewające w słońcu truskawki powoli się kończy, ale nadal trwa sezon na szparagi, obecne na ryneczkach bób, rabarbar, jagody czy fasolka szparagowa, młoda marchew, czereśnie to tylko przykłady - mówi mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Po jakie owoce warto sięgać?
Tak uwielbiane przez nas truskawki są źródłem witaminy C, flawonoidów, folianów, potasu, manganu i błonnika pokarmowego, głównie pektyn. Ich obecność w diecie pozwala obniżyć poziom cholesterolu, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwnowotworowe i regulują pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie, zwłaszcza że sezon na nie niedługo dobiegnie końca.
Latem warto włączyć do swojej diety również owoce bogate w antocyjany, czyli fitozwiązki wykazujące silne właściwości przeciwutleniające, a także nadające fioletową i granatową barwę roślinom.
- Najbogatszym źródłem tych związków wśród owoców i warzyw są m.in.: czarne porzeczki, borówki czernice, znane jako czarne jagody, jeżyny, wiśnie, czerwona kapusta czy bakłażan - zauważa Klaudia Rychcik z Centrum Nauki Experyment.
Efekt jo-jo - jak go uniknąć po odchudzaniu?
Świetnym przeciwutleniaczem są także czereśnie. Zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są również bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu.
- Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i powinny być istotnym produktem w diecie przeciwnowotworowej. Czereśnie są również bogate w błonnik i w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu ich spożycie poprawia także poziom nawodnienia - dodaje Klaudia Pieniążek.
W tym czasie pojawiają się także maliny, borówki amerykańskie, wiśnie czy arbuzy.
- Owoce nawadniają nasz organizm oraz dostarczają witamin, głównie witany C. Wiele z owoców sezonowych wykazuje dość niski IG, więc są bezpieczne, nawet dla osób chorujących na cukrzycę. Warto jednak pamiętać, aby nie przekraczać dwóch porcji owoców na dzień. Są zdrowe, ale zjadane w odpowiednich ilościach - przypomina Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Fasolka szparagowa, bób, brokuł, kalafior i kapusta
Lato to także sezon na fasolkę szparagową. Najczęściej stosowana w kuchni jest fasolka szparagowa żółta i zielona.
- Ta pierwsza jest bogata w potas i fosfor, za to zielona bogata jest w kwas foliowy oraz witaminę A. Dodatkowo zawierają witaminy C, E, K, witaminy z grupy B. Są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego i układu krążenia - podkreśla Klaudia Pieniążek.
Swoją dietę warto także wzbogacić w rzodkiewkę, kalarepę, świeży, zielony groszek, botwinkę, szparagi czy bób. Ten ostatni pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem. Bób należy do roślin strączkowych, dlatego w nadmiarze jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia.
Brokuł, kalafior czy kapusta zawierają liczne składniki o działaniu prozdrowotnym, w tym glukozynolany i flawonoidy.
- Glukozynolany mają istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, co jest związane m.in. z ochroną DNA komórki przed działaniem wolnych rodników - wyjaśnia Klaudia Rychcik.
Lato to także sezon na świeże pomidory - bogate źródło likopenu, czyli substancji o działaniu przeciwutleniającym oraz witaminy C i E, flawonoidów i antocyjanów.
- Szereg badań naukowych wskazuje na przeciwnowotworowe właściwości likopenu, zwłaszcza w kontekście raka gruczołu krokowego. Poza tym istnieją przesłanki wskazujące, że podobnie jak ß-karoten może chronić skórę przed oparzeniami słonecznymi. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi filtra przeciwsłonecznego - dodaje Klaudia Rychcik.
Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.
- Warzyw jest tak dużo, że najważniejsze, aby postawić na świeżość, dobre źródło i ich różnorodność - podsumowuje Dominika Dietrich.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-07-02 08:34
(1)
Hej kolego. Też bardzo lubię bób. Nawet uwielbiam. Sezonowe owoce i warzywa... Kiedyś tak nie nazywali. Nie dorabiali teorii (knajpy). Ja uwielbiam warzywa. Najbardziej pomidory. Z mozzarellą albo dymka. Sól pieprz. Mmmm. Brokuł. Kalafior do sałatki!! Na zimno!! Owoce już nie jak kiedyś. Kiedyś mama codzień kupowała papierową kilogramowa torebkę
Hej kolego. Też bardzo lubię bób. Nawet uwielbiam. Sezonowe owoce i warzywa... Kiedyś tak nie nazywali. Nie dorabiali teorii (knajpy). Ja uwielbiam warzywa. Najbardziej pomidory. Z mozzarellą albo dymka. Sól pieprz. Mmmm. Brokuł. Kalafior do sałatki!! Na zimno!! Owoce już nie jak kiedyś. Kiedyś mama codzień kupowała papierową kilogramowa torebkę czereśni. Dziś mnie na to nie stać. Najgorsze jest to, że ja to wiem i niektórzy też to wiedzą, że rolniki mydlom oczy często... Albo ci mądrale zza ekranu. Dzieci powinny się zdrowo odżywiać. Tja. To zróbcie coś z tymi cenami.
- 8 3
-
2024-07-02 09:20
Idź do pracy i zarób na owoce i warzywa.
- 1 9
-
2024-07-03 00:13
Lepiej zjeść mniej zdrowego
Niż napchać brzuch tanim syfem.
- 2 0
-
2024-07-02 08:13
Mnie najbardziej wkurza cena z kosmosu głupiego bobu... (11)
Nie rozumiem dlaczego jest od pewnego czasu (od paru lat) aż tak drogi.
- 27 0
-
2024-07-03 22:21
Wymień tanie warzywa i owoce .
pestka
- 1 0
-
2024-07-03 15:47
Nie ma obowiązku kupować bobu.
Za drogi, to nie biorę.
Albo można wyhodować własny.- 0 2
-
2024-07-02 23:00
Gdańsk
Cena 9 zł w warzywniaku osiedlowym , w Biedronce ponad 15 zł, warto wspierać Polski biznes
- 1 0
-
2024-07-02 09:23
6-7zł za pół kilograma (7)
to nie jest drogo.
- 1 5
-
2024-07-02 09:40
nie wiem z jakiej częsci Polski to piszesz (6)
Normalna cena to 17-25PLN za pół kilograma
Promocje (z koniecznością zakupu 1 kilograma), to 10-15 PLN za pół kilograma.- 7 2
-
2024-07-02 10:02
z Gdańska (5)
na zielonym rynku bez problemu dostaniesz bób po 7zł za 0.5kg
- 3 4
-
2024-07-05 15:57
to prawda potwierdzam
my też dostalismy bób za 7zł/0.5kg bez konieczności kupowania 2 opakowania, niektórze produkty można rzeczywiście dostać taniej niż w markecie
- 0 0
-
2024-07-02 12:01
niesamowite, to możesz zarobić (3)
bo w Gdyni poniżej 17PLN za 0,5kg nie znajdziesz
Kup 10kg, kup bilet na SKM, sprzedaj w Gdyni taniej i masz zarobek...- 3 2
-
2024-07-02 14:25
to nie ja narzekam na brak piniendzy (2)
- 2 2
-
2024-07-02 16:33
zwłaszcza jak pier... o 6PLN za opakowanie bobu... jasne (1)
- 1 0
-
2024-07-02 18:02
pojedź, sprawdź i przekonaj się że tak jest.
a jak kupujesz u niemca lub portugalczyka to nie dziw się że płacisz po 17zł :D- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.