- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?
Kawa - najczęściej jest doceniana za niebanalny smak i aromat, ale jej miłośnicy często podkreślają także pobudzające walory picia tego trunku. Podnosi także ciśnienie, odwadnia, wypłukuje magnez i inne cenne mikroelementy, dlatego wiele osób zastanawia się, czy jej regularne spożywanie jest zdrowe.
- Dlaczego warto pić kawę?
- Kawa może być zdrowa?
- Kawa na odchudzanie i poprawę nastroju
- Jaka dawka kawy jest zdrowa?
- Kiedy unikać kawy?
- Kawa a leki
Dlaczego warto pić kawę?
Kawa zawiera kofeinę, czyli najbardziej popularną substancję psychoaktywną. Poprawia koncentrację, wpływa na czas reakcji, zmniejsza uczucie ospałości i pozytywnie wpływa na nastrój.
- Osoby regularnie spożywające kawę rzadziej umierają z powodu zawału serca, udaru czy cukrzycy. Picie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, a także choroby Parkinsona i Alzheimera - wyjaśnia Agata Szczerkowska dietetyk, psycholog, JemZdrowo, Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.
Kawa może być zdrowa?
Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów. Zawierają m.in. magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Są także bogactwem kwasów fenolowych, zwłaszcza kwasu chlorogenowego, który ma działanie przeciwzapalne i zmniejszające insulinooporność.
- Warto zaznaczyć, że wspomniane właściwości prozdrowotne dotyczą ziaren kawy i przygotowanego z nich naparu, z pominięciem wpływu, jaki wywierają na nasz organizm powszechnie dodawane do kawy słodziki, cukier czy mleko - wyjaśnia Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha z Gdyni.
Kawiarnie w Trójmieście
Kawa na odchudzanie i poprawę nastroju
Kawa zwiększa również siłę i szybkość w trakcie ćwiczeń. Podwyższa próg anaerobowy i tym samym umożliwia intensywniejsze działanie. Zawarta w niej kofeina sprzyja także redukcji tłuszczu - uwalnia kwasy tłuszczowe z zapasów w tkance tłuszczowej, które możemy wykorzystywać jako paliwo zamiast cukru. Kofeina zwiększa też wydzielanie dopaminy, neuroprzekaźnika nazywanego hormonem szczęścia.
- Kawa obniża także cholesterol i działa antyutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, szczególnie nowotworów jamy ustnej, wątroby, gardła, prostaty, endometrium i jelita grubego - wylicza Agata Szczerkowska.
Jaka dawka kawy jest zdrowa?
Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób. Indywidualna tolerancja kofeiny jest jednak uwarunkowana genetycznie i może się różnić u różnych kawoszy.
- Prawie połowa ludzkości ma spowolniony metabolizm kofeiny. U tych osób wypicie ponad dwóch filiżanek dziennie powoduje napady agresji, zaburzenia snu, przyspieszone tętno, co oznacza, że mają spowolniony metabolizm kofeiny. Dla takich osób produkowane są kawy bezkofeinowe o wysokiej zawartości prozdrowotnych fenoli, które pomogą skorzystać z dobrodziejstw kawy bez efektu roztrzęsienia - dodaje Agata Szczerkowska.
5 zdrowych nawyków, które poprawią jakość życia
Kiedy unikać kawy?
Mimo prozdrowotnych właściwości kawę powinny pić wyłącznie osoby dorosłe, ponieważ może zbyt silnie oddziaływać na rozwijający się ośrodkowy układ nerwowy dzieci i młodzieży.
- Rezygnację z kawy zaleca się także osobom cierpiącym na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy i trzustki. Pobudzając wydzielanie kwasu solnego w żołądku, kawa może nasilać dolegliwości u tych pacjentów - dodaje Katarzyna Smolińska.
Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg, czyli około dwie filiżanki słabej kawy. W tym czasie powinno się unikać espresso, kawy po turecku lub rozpuszczalnej, które mogą okazać się zbyt mocne. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kawy ze zmielonych ziaren, parzonej w ekspresie. Warto zabielić ją mlekiem lub napojem roślinnym. Kobiety karmiące piersią powinny natomiast z niej zrezygnować w dwóch pierwszych miesiącach życia dziecka, gdyż może powodować problemy ze snem lub bólami brzucha u malucha. Po tym czasie zaleca się taką dawkę jak w przypadku kobiet ciężarnych.
Kawa a leki
- Kawa może zaburzać wchłanianie i działanie przyjmowanych farmaceutyków i dlatego szalenie istotne jest każdorazowe zachowanie odstępu pomiędzy przyjęciem leku a kawą i oczywiście popijanie leków wyłącznie wodą - wyjaśnia Katarzyna Smolińska.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-06 11:08
(2)
Ja lubię kawę, ale nie mogę jej pić. Po kawie ciągle muszę sikać, czuję zbytnie pobudzenie, rozdrażnienie. W dodatku przez kawę miałem potas poniżej normy. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Kawa powoduje stres czyli sztuczną stymulację emisji adrenaliny. Po odstawieniu kawy dopadły mnie silne bóle głowy, które trwały przez kilka dni. Był to
Ja lubię kawę, ale nie mogę jej pić. Po kawie ciągle muszę sikać, czuję zbytnie pobudzenie, rozdrażnienie. W dodatku przez kawę miałem potas poniżej normy. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Kawa powoduje stres czyli sztuczną stymulację emisji adrenaliny. Po odstawieniu kawy dopadły mnie silne bóle głowy, które trwały przez kilka dni. Był to sygnał, że czas skończyć z tym napojem, mimo że wypijałem tylko jedną filiżankę dziennie. Teraz od czasu do czasu sięgam po kawę, kiedy mam okazję spróbować naprawdę dobrej kawy z ekspresu, chemexa czy syfonu. Nie pijam jej na co dzień i każdego, kto źle toleruje kofeinę, zachęcam do detoksu.
- 9 0
-
2022-10-06 16:59
Polecam bezkofeinową
Dobrej jakości bezkofeinowa nie daje żadnej różnicy w smaku
- 0 0
-
2022-10-06 11:24
Ból głowy po odstawieniu kawy to norma dla większości ludzi. Kawa rozszerza naczynia krwionośne, po jej odstawieniu efekt ten ustaje i to jest najprawdopodobniejsza przyczyna bólu głowy.
- 2 1
-
2022-10-06 10:55
Kawa fajna ale.. (2)
ale kuzynka yerba mate - Guayusa jest lepsza. Jakoś specjalnie nie pobudza ciała, ale mózg leci na 350% normy. Dodatkowo herbatka posiada dużą ilość witamin, które można wyciągnąć kosztem mocy nie zalewając jej wrzątkiem. Przed zamówieniem polecam poczytać o jej właściwościach, bo jak każda używka może niektórym zaszkodzić.
- 6 11
-
2022-10-06 17:17
nie znam - próbowałem yerba i mi nie smakuje (1)
co do zalewania - raczej niczego (ani herbaty ani kawy) nie poleca sie zalewać wrzątkiem, ale wodą chyba ok 80 stopni
- 0 1
-
2022-10-07 08:47
Warto dać drugą szanse:)
Być może nie miałeś nikogo kto by Cię prowadził w niesamowity świat Ostrokrzewu Paragwajskiego i pokazał jakie yerby są dobre na początek. Często pierwszy kontakt z yerbą może być nieudany. Spróbuj mieszanek Suave czyli delikatniejszych oraz smakowe. Możesz też zalewać zimniejszą wodą lub w ogóle zimną. Ogólnie stosuje się temperaturę 70-80 stopni. Sposobów jest dużo. Ważne by dać sobie czas na zaprzyjaźnienie z tym zielem a warto bo jest pyszna i zdrowa:)
- 0 0
-
2022-10-06 08:36
(10)
Kawa jest paskudna w smaku i nawet niczego nie daje. Nie wiem, jak to można pić, ani po co.
- 16 121
-
2022-10-06 10:55
Z kawą jak z jedzeniem - jest dobre i jest paskudne, zależy co, jak przygotowane i jak podane zjesz.
- 7 0
-
2022-10-06 10:37
Bo Ty nie pijesz kawy
Tylko rozpuszczalną lurę
- 5 0
-
2022-10-06 10:19
(5)
Tez tak myslalem przez wiekszosc swojego zycia. Okazuje sie ze u nas jest po prostu kultura picia niedobrej kawy ktora ma klepac. Albo o zgrozo rozpuszczalnej. Jak czlowiek wypije kawe z przelewu czy innego pressa ze swiezo zmielonych ziaren to nagle sie okazuje ze nie tylko kawa moze byc pyszna i slodziutka ale nawet nie trzeba do niej zadnego
Tez tak myslalem przez wiekszosc swojego zycia. Okazuje sie ze u nas jest po prostu kultura picia niedobrej kawy ktora ma klepac. Albo o zgrozo rozpuszczalnej. Jak czlowiek wypije kawe z przelewu czy innego pressa ze swiezo zmielonych ziaren to nagle sie okazuje ze nie tylko kawa moze byc pyszna i slodziutka ale nawet nie trzeba do niej zadnego mleka dodawac. No ale wiekszosc ludzi woli nasypac zwiru z torebki, zalac wrzatkiem z czajnika, zabic caly smak mlekiem i mowic ooo kawusia poranny rytual.
- 18 3
-
2022-10-06 13:54
hahaha
- 1 0
-
2022-10-06 10:38
Polska to chyba jedyny kraj w którym się pije tzw śrutówkę (3)
Czyli kawę mieloną zalaną wrzątkiem hahaha
- 4 3
-
2022-10-06 11:14
nieprawda (2)
a kawa grecka? na krecie pije się taką zawiesistą, gotowaną właśnie na śrucie kawę. mocno dosłodzona, podana ze szklanką wody.
- 3 5
-
2022-10-06 12:19
Słowo klucz gotowaną (1)
Chyba ze dla ciebie zalewanie wrzątkiem to też gotowanie, wtedy nie mam pytań
- 4 2
-
2022-10-06 12:28
ok, jest różnica
chodziło mi tylko o to, że jest podobieństwo między naszą zalewajką a innymi, w tym przypadku gotowaną z krety. i tu i tam coś pływa ;).
- 3 1
-
2022-10-06 10:13
Więc poprzestań na bobofrucie
A nie się wypowiadasz
- 13 5
-
2022-10-06 08:58
Jak nie wiesz to się dowiedz. Jest Internet
- 18 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.