- 1 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (72 opinie)
- 2 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (19 opinii)
- 3 Ranking salonów masażu w Trójmieście (20 opinii)
- 4 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (41 opinii)
- 5 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (12 opinii)
- 6 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 11:04
Najepsze lody u Marioli. (12)
- 62 15
-
2012-07-28 11:04
u marioli ale też w Misiu w Gdańsku obok Motławy (3)
- 24 0
-
2012-07-28 15:09
(2)
miś? bleee. mleko w proszku i sztuczne aromaty, a cena z kosmosu bo to "Miś" Czym się tak podniecacie?
- 6 14
-
2012-07-28 22:57
(1)
Eskimos koło rynku we Wrzeszczu po schdkach w dół, bajka :)
z kręconych Soprano na Długiej miażdży c.yce- 10 0
-
2012-07-29 14:34
Pan Ruszczyk w Orlowie..
- 3 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-07-28 15:33
slyszeliscie o tej lodziarni w Gdansku przymorze, przy SKMce ??? (2)
- 6 1
-
2012-07-28 16:43
ostatnio nawet w radiu się reklamują :)
- 1 1
-
2012-07-29 11:44
o tak, lody stamtąd są najlepsze
- 0 3
-
2012-07-28 16:39
wpiszcie sobie hasło lody w ogloszeniach trójmiasta.pl
- 5 1
-
2012-07-28 20:57
paskudne i drogie
Nie jest to już ta sama jakość którą pamiętamy z przed kilku lat. Pewnie zmienili recepturę z jakości w ilość.
- 3 0
-
2012-07-29 18:30
To fakt, jem zawsze tylko kawowe, bo to najlepsze kawowe jakie kiedykolwiek jadłem. Jedynym problem jest cena, bo 2,5 zeta za pół kulkę (gałkę)-wygładzoną z jednej strony po ściankach pojemnika to moim zdaniem za drogo.
- 2 1
-
2012-07-30 09:45
To chyba nie jedłeś dobrych lodów.
- 0 0
-
2012-07-28 11:04
Miś i Eskimo (8)
Gdański Miś cały czas daje radę, Eskimo też są ok, co ciekawe nie tylko receptura, ale też wnętrze nie zmieniło się od 50 lat.
- 116 7
-
2012-07-28 13:03
myślicie, że one serio są bez tych świństw? nic nie sugeruję, tylko pytam. Ostatnio byłam w Misiu, owszem dobre, z Eskimo też mi smakują, ale mam wrażenie, że za dużo wody tam jest..
- 6 11
-
2012-07-28 15:22
Z Misia to tylko nazwa została (3)
Pamiętam smak lodów z Misia trzydzieści parę lat temu i muszę stwierdzić, że to co dziś serwują to kompromitacja i porażka.
- 19 7
-
2012-07-28 19:39
te lody są do niczego
a ich naturalne smaki... szkoda gadac
- 3 8
-
2012-07-28 20:19
Trzydzieści parę lat temu to ci byle badziew smakował. (1)
Nie miałeś porownania,bo i do czego.
- 11 5
-
2012-07-29 10:57
Może tobie i piszesz o sobie
Pływałem po świecie w PŻM i miałem okazję zobaczyć kawałek świata. Mam z czym porównywać.
- 1 5
-
2012-07-28 20:32
z Misia są beznadziejne
no chyba, że ktoś lubi gryżć kawałki lodu w środku
- 6 5
-
2012-07-29 10:47
Eskimo - najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłem
mimo, że mieszkam daleko od Gdańska, jak tylko przyjeżdżam, nie mogę odpuścić sobie wizyty w Eskimo.
Pamiętam tą lodziarnię z czasów dzieciństwa i niewiele się zmieniło (co jest oczywiscie na plus dla tego miejsca). W latach 80-tych stało się z termosami w długiej kolejce hehehe.
Już trzecie pokolenie mojej rodziny tam chodzi na lody ;)
Oby zawsze istniało (i trzymało swoją wysoką jakość) to kultowe miejsce.- 9 2
-
2012-08-02 07:33
miś niestety zszedł na psy
- 0 2
-
2012-07-28 11:04
mało kto nie lubi lodów. Niestety nasze realia często skłaniaja do refleksji nad własnym zdrowiem i z czego te lody powstaja ... (3)
...i w jakich warunkach. Zatruć sie w sezonie to żaden problem...
- 33 4
-
2012-07-28 11:17
Chciało Ci się to pisać?! "niestety nasze realia... skłaniają do refleksji..." (2)
bezrobotny polonista?
- 4 17
-
2012-07-28 11:33
zawsze się znajdzie jakis sobotni dzieciak co musi pocisnąć intelektualnej klasie... (1)
smutne ale prawdziwe człowieczku. Zejdź ze słońca proszę, grozi udarem. Wiesz co to udar?
- 9 3
-
2012-07-28 12:43
"Pocisnąc intelektualnej klasie..."
No nic dodać nic ująć, klasa jak się patrzy
- 8 1
-
2012-07-28 11:06
Kwaśniak (4)
pan Franciszek Kwaśniak na Grabówku wymiata
- 27 6
-
2012-07-28 11:30
(1)
Kiedyś tak, teraz już psy d*pami szczekają.
- 6 0
-
2012-07-28 16:57
serio tak slabo? mieszkalem niedaleko za dzieciaka i chcialem sie tam wybrac z sentymentu na lody.
- 2 0
-
2012-07-28 20:36
wow! (1)
Tam jest caly czas otwarte?Jesli tak to jutro jestem u Kwasniaka na lodach z dziecmi,myslalam ze juz dawno zamkniete.Najlepsze lody w Gdyni
- 4 1
-
2012-07-28 22:13
Daj znać czy dobre, to też podjade.
- 1 0
-
2012-07-28 11:18
Zdrowe to mają być warzywa a nie lody.
Lody mają być zimne, słodkie i pyszne. Już nie dajemy się zwariować...
- 80 7
-
2012-07-28 11:18
Najlepsza jest lista lodziarni, pod artykułem, którą otwiera SANEPID...
- 45 1
-
2012-07-28 11:28
tylko sorbety (8)
są orzeźwiające, mega owocowe, niskokaloryczne; smakują wyśmienicie
- 22 33
-
2012-07-28 15:38
A przede wszystkim koszerne.
- 6 4
-
2012-07-28 18:24
(3)
przeczytaj dokładnie skład kupionego sorbetu to się zdziwisz.Zawartosć owoców to najczęściej ok. 30% a reszta to woda i chemia. Smacznego!!
- 3 5
-
2012-07-28 19:06
wolę zmrożony wsad owocowy z lodem(bo woda, o której piszesz to zwykłe kostki lodu) niż tłuszcze ze śmietaną,cukrem i również chemią trzykrotnie większą (barwniki, dodatki smakowe, emulgatory, stabilizatory); te mają tej chemii zdecydowanie mniej, a są idealne na upał
- 3 2
-
2012-07-28 19:28
można sobie samemu zrobić sorbety zróżnych owoców
przepis powyżej, na pewno zdrowsze niż te śmietanowe albo proszkowe z wodą
- 4 0
-
2012-07-28 23:23
Guzik prawda. Są różne sorbety różnych firm, zależy jakie kupisz. Szukaj takich w których zawartość jest większa, najlepiej 60%.
Albo zrób sorbet sam.- 3 0
-
2012-07-29 12:06
Sorbet to nie lody!! (1)
kupujesz sok i zamrażasz już masz sorbet!!
Sorbety wymyślano jak zawsze do ciemnoty by wyciągać od nich kasę wystarczyła medialna reklama i bajeczki o zdrowych niby lodach dla grubasów .- 1 4
-
2012-07-29 13:22
jadłeś kiedys sorbet?
jaki sok zamrożony???
sorbet to papka zamrożonej pulpy owocowej, często z kawałkami owoców połączona z sokiem i zmiksowanym lodem- 1 0
-
2012-07-29 12:49
przepis
wczoraj próbowałem ten z przepisu - zajefajny prosty i smaczny
- 3 0
-
2012-07-28 11:53
najgorsze lody (4)
"lodziarnia" w gdyni obok kina warszawa, są okropne, w smaku czuć chemię...
- 37 10
-
2012-07-28 12:32
a w zapachu fizykę, coś strasznego
- 23 2
-
2012-07-28 12:40
(2)
czy w Gdyni jest Kino Warszawa??
- 8 6
-
2012-07-28 20:28
nie
- 0 3
-
2012-07-28 20:43
a ty
co dziecko blaszaka (silverscreen) i popcornu ?
- 9 1
-
2012-07-28 11:58
(4)
Tylko Lody Miś rządzą w trójmieście.
- 34 12
-
2012-07-28 15:22
(2)
ja robie lepsze, moj mis nie narzeka:) koledzy tez.
;)- 17 4
-
2012-07-28 16:37
zwlaszcza te kręcone (1)
- 5 1
-
2012-07-28 23:06
wlasnie za kreconymi nie przepada...
;)- 3 1
-
2012-07-28 21:14
niestety miś schodzi na psy
to nie są już te lody które jadłam w latach osiemdziesiątych. Chodziłam do szkoły obok lodziarni i latem na dużej przerwie kupowało się lody. Nie zapomnę tego smaku. Właścicielem był starszy Pan który codziennie pilnował receptury. Teraz w niektórych smakach wyczuwa się jakiś smakowy proszek np. truskawkowy. Kiedyś to znajdowało się w lodach prawdziwe owoce. Szkoda, że się popsuły.
- 3 3
-
2012-07-28 12:00
Moje lody są najlepsze
- 23 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.