- 1 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (11 opinii)
- 2 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (99 opinii)
- 3 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 4 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (24 opinie)
- 5 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 6 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma całkiem sporo zwolenników. Zauważyłam, że bardzo często gluten obwiniany jest za wszelkie problemy jelitowe i ograniczany przez coraz więcej osób. Wiele internetowych autorytetów namawia do rezygnacji z glutenu, obiecując spektakularne efekty. Dieta bezglutenowa czasem faktycznie jest niezbędna, ale co zrobić, żeby sobie nią nie zaszkodzić? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o wadach i zaletach kranówki.
- Dieta bezglutenowa: na czym polega?
- Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
- Celiakia: jakie są objawy?
- Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
- Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa: na czym polega?
Należy pamiętać, że gluten chętnie jest używany do przeróżnych przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z celiakią i silną alergią na gluten należy wybierać produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, takie jak: proso (kasza jaglana), gryka, komosa ryżowa, ryż (wszystkie odmiany), amarantus i wybierać te, które mają certyfikat przekreślonego kłosa. Dodatkowo należy bardzo wnikliwie czytać składy praktycznie wszystkich produktów.
Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
Dieta bezglutenowa nie powinna być włączana tak po prostu. Wdrożenie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie w czterech sytuacjach:
- przy zdiagnozowaniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym,
- w alergii na gluten lub pszenicę,
- przy nieceliakalnej nietolerancji glutenu,
- w chorobie Duhringa ("celiakia skórna").
Celiakia: jakie są objawy?
Przede wszystkim są to objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: przewlekła lub nawracająca biegunka, nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności czy też przewlekłe zaparcia. Celiakia również moje objawiać się niedostatecznie szybkim przyrostem masy ciała i wzrostu, niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymaniem wzrostu, zatrzymaniem rozwoju czy dojrzewania, zaburzeniami miesiączkowania, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Często może też być powodem przewlekłego zmęczenia, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz innych niedoborów, np. niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
W jej przebiegu występować mogą także objawy, takie jak: szybko postępująca próchnica, zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej (afty), zmiany skórne, osteoporoza, osteopenia i częste złamania kości, hipokalcemia (tężyczka) czy zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby, np. hipercholesterolemia. Jak widać, objawów może być naprawdę wiele, natomiast same objawy nie mogą stanowić diagnozy!
Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
Odpowiednie badania i diagnoza lekarska są niezbędne, zanim zdecydujesz się na wdrożenie diety eliminującej gluten. Gdy wykluczysz gluten z diety i dopiero później zdecydujesz się na badania, to ich wiarygodność będzie mocno zaburzona. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, niezbędne będzie powrócenie na dietę z produktami zawierającymi gluten na minimum kilka tygodni.
Jeśli masz przypuszczenia, że gluten może ci szkodzić, daj znać swojemu lekarzowi, z jakimi objawami się mierzysz. Odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje cię na właściwe badania. Nie zawsze problemy, z którymi się mierzysz, mogą być spowodowane przez gluten. Z tego względu warto poszukać właściwej przyczyny, zanim wprowadzisz jakieś działania na własną rękę.
Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, stosowana w określonych wskazaniach zdrowotnych. Nie powinno wykluczać się glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. W ten sposób ograniczamy bardzo wiele wartościowych produktów, które wcale nie muszą nam szkodzić. Wykluczenie glutenu na własną rękę również wiązać się będzie z trudnościami w późniejszej diagnostyce, gdyż wyniki badań mogą wyjść zaburzone.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (51) 1 zablokowana
-
2023-03-14 17:07
diete bezglutenowa powinien stosować tylko...
każdy co ma ochotę.
Pszenica nie dostarcza nic nadzwyczajnego a pelnoziarniate pieczywo jest jeszcze bardziej niezdrowe niż to z mąki oczyszconej
Polecam lekturę - dieta bez pszenicy William Davis, lekarz, a nie jakaś zaklinaczka po wyższej szkole robienia twarogu.
Jak ograniczyłem węglowodany, zwlaszcza z tej karlowatej odmiany nieprzyjaznej dla organizmu czlowieka pszenicy to nie dosc, że schudlem z brzucha ( od 18 roku życia miałem ciągle rosnący brzuszek tatuśka (pszenny brzuch) i przestałem mieć inne dolegliwości a nawet mam dłużej erekcję. RZS też minęło.
Badania często nic nie wykazują a i tak mamy nietolerancje pokarmową. Poczytajcie sobie o chorobach autoimmunologicznych i rezygnacji z glutenu- 6 6
-
2023-03-15 12:21
Prawda jest taka (1)
Że właśnie dzięki fanaberii i popularyzacji tej diety produkty są bardziej dostępne. Dzięki temu ludzie z Celiakią mają łatwiej. Już blisko 40 lat żyję z tą chorobą i tak dobrze nie było nigdy Retauracje, pizze gotowe chleby w kazdym sklepie. Kiedyś tylko wafle ryżowe
- 1 1
-
2023-03-15 15:30
Podziękuj panu morawieckiemu
Dwa małe podatki na gluten
- 0 0
-
2023-03-16 15:45
Dla waginosceptycznych
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.