- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (23 opinie)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (99 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Owies jest traktowany po macoszemu, a ponad 95 proc. jego zbiorów jest przerabiane na karmę dla zwierząt, i niestety wciąż bardzo daleko mu do popularności pszenicy i żyta, a szkoda. Zaufaj naturalnym rozwiązaniom i sięgnij po płatki owsiane, które biją na głowę składem zarówno pszenicę, jak i żyto.
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. W tym odcinku główną rolę grają płatki owsiane.
Czytaj więcej artykułów z cyklu
Ziarno owsa uznawane jest za bogate źródło witamin B1, B2, B6, E, PP, i pierwiastków: cynku, żelaza, wapnia, selenu, magnezu, sodu, potasu, a to wszystko w towarzystwie wartościowych tłuszczy (ważne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), węglowodanów i błonnika. Mimo znacznie większej niż inne zboża gamy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy wciąż nie jest zbyt rozpowszechniony. Czas to zmienić.
Płatki owsiane w służbie urody
Pora przypomnieć sobie, że upiększające właściwości owsa były znane już dawno temu. Obecnie powoli zaczynamy ponownie korzystać z jego dobroczynnych właściwości, bo coraz częściej bywa stosowany jako składnik kremów, maseczek, balsamów, jak również w pielęgnacji włosów, szamponów, masek i odżywek. Koi, tonizuje, zmiękcza, odżywia i nawilża. Szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby o skórze wrażliwej i podatnej na alergie, które to po zastosowaniu owsianych specyfików pokryją skórę cieniutkim, niewyczuwalnym filtrem ochronnym, który osłoni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo złagodzi podrażnienia i stany zapalne sprzyjając jej regeneracji. Ten hipoalergiczny produkt sprawdzi się również w pielęgnacji tzw. suchej skóry (np. egzemy, atopii). Polecany jest także do cer dojrzałych i starzejących się z racji tego, że zawiera silne przeciwutleniacze. Oprócz działania zewnętrznego posiada także wewnętrzną moc sprawczą, która opóźnia procesy starzenia, wzmocni nasze włosy i paznokcie i znacznie poprawi wygląd cery! Rano skosztujmy "surówki piękności", jaką jest musli (którego podstawą są właśnie płatki owsiane), stosowaną między innymi w salonach piękności Heleny Rubinstein, a wieczorem sięgnijmy po domowe kosmetyki, by wykorzystać chociaż część cudownych właściwości owsa.
Owsianka - dlaczego warto ją jeść?
Domowe kosmetyki coraz częściej stają się konkurencją dla gotowych. Są tańsze i niejednokrotnie bardziej skuteczne, dlatego by ukoić, nawilżyć i naprawić drobne uszkodzenia skóry rąk warto sięgnąć po płatki owsiane. Wykorzystanie ich do peelingu zapewni delikatne złuszczenie bez podrażnień czy suchej skóry. Pomoże w utrzymaniu naturalnej równowagi wilgoci, pozostawiając ją przy tym gładką i miękką.
Peeling z płatków owsianych nadaje się zarówno do skóry twarzy, jak i dłoni, a także całego ciała, do stosowania np. pod prysznicem. Zalewamy płatki przegotowaną wodą i odstawiamy aż zmiękną (około 10-30 min.). I już właściwie jest do użycia. Kolistymi ruchami wmasowujemy peeling w skórę, dobrze też jest pozostawić powstałą papkę na 10 minut zanim ją zmyjemy. Wedle gustu i potrzeby możemy dodać soku z cytryny, który rozjaśni drobne przebarwienia, lub oliwy z oliwek, która dodatkowo nawilży, a zastępując wodę mlekiem, wzmocnimy jeszcze efekt nawilżenia skóry.
Maseczka z płatków owsianych sprawdzi się idealnie przy cerze trądzikowej i tłustej. Do dwóch łyżek zmielonych płatków (w mikserze bądź młynku) dodajemy ubite na sztywno białko. Nałożoną papkę nakładamy na twarz i pozostawiamy do wyschnięcia, po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Cera będzie oczyszczona i nawilżona, ale matowa, a pory będą oczyszczone i zmniejszone. Wpłynie też korzystnie na drobne urazy i podrażnienia. Jeśli nie boicie się zapachu świeżej cebuli, warto wypróbować jej antybakteryjne działanie i dodać ją (wcześniej zmiksowaną na puree) do rozdrobnionych płatków zalanych łyżką wrzątku.
Ale korzyści z owsa mogą czerpać posiadacze każdej cery, dobierając odpowiedni komponent do bazy, jaką są płatki z łyżką miodu. Maseczkę oczyszczającą uzyskamy dodając łyżkę jogurtu naturalnego, nawilżającą - połowę dojrzałego banana, a połowa zmiksowanego jabłka będzie przeciwdziałać starzeniu się skóry. Innymi dodatkami może być sok z cytryny, glinka czy oliwa z oliwek.
Pod koniec długiego dnia zapewni nam relaks kąpiel, która będzie miała także właściwości zdrowotne i pomocne w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema czy wypryski. Do wody wlewamy szklankę mleka i wsypujemy dwie szklanki płatków oraz łyżkę miodu. Innym sposobem jest umieszczenie płatków i mleka w proszku w bawełnianym woreczku i umieszczenie ich pod strumieniem wlewanej wody. Po takiej kąpieli każdy poczuje się wypoczęty i odprężony.
Na zdrowie!
To kopalnia witamin, a ich właściwości zdrowotne są bardzo liczne. Owsianka pomaga w złagodzeniu stanów depresyjnych, rozdrażnienia, dużej ilości stresów, poprawia samopoczucie, skutecznie zwalcza zmęczenie oraz poprawią pamięć i koncentrację. Pomaga zachować sprawność psychiczną i fizyczną.
- Płatki owsiane chronią przed rozwojem cukrzycy typu drugiego (stabilizują poziom cukru we krwi), chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - zapewnia dietetyk Aneta Dylak, z Dietetycznej Poradni. - Niewskazane są jedynie w alergii, nadmiernej nietolerancji na gluten i celiakii. Dla osób z chorobami układu trawienia jedzenie płatków owsianych jest sprawą bardzo indywidualną i tu najlepiej jest wsłuchiwać się we własny organizm, ale każdy z nas powinien pamiętać, że nadmiar szkodzi, dlatego płatki owsiane należy jeść z umiarem.
Zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, a ich jedzenie wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy, sprzyjając rozwojowi dobrych dla organizmu bakterii jelitowych. Błonnik usuwa produkty przemiany materii i poprawia trawienie, a z racji tego, że pęcznieje w żołądku, dając na długo uczucie sytości i ograniczając podjadanie między posiłkami, idealnie nadaje się dla osób odchudzających się. Osoby aktywne fizycznie docenią płatki owsiane, które w połączeniu z innymi składnikami dadzą energetyczny i odżywczy posiłek, który ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. Energię na długo dają stopniowo uwalniające się cukry, co sprawia, że owsianka jest wymarzonym śniadaniem czy posiłkiem dla ciężko pracujących, podczas intensywnych treningów i innych prac ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym, jak i umysłowym.
- Co do smaku i przyrządzania płatków z całą stanowczością można włożyć między książki mit, że płatki owsiane nie są smaczne. Wręcz przeciwnie - są przepyszne, wystarczy tylko odrobina wyobraźni i płatki gotowe - mówi Katarzyna Studzińska ze Smakoszewa, cateringu dietetycznego i okolicznościowego. - Zabieganym polecamy szybkie wsypanie niewielkiej ilości płatków do porannego mleka i spożycie ich, to samo można uczynić z jogurtem porannym. A tym, którzy mają dłuższą chwilkę z rana, polecamy zalanie płatków niewielką ilością wody i postawienie na małym gazie. Dodajemy szczyptę wanilii, łyżeczkę cukru i mieszając czekamy, aż zacznie z całości wydobywać się para. To znak, że można dodać już tylko nieco mleka migdałowego, całość chwilę mieszamy, a następnie przykrywamy szczelnie talerzem, odstawiając na małą chwilę z kuchenki. Tak przygotowane płatki należy przełożyć na talerz i na wierzch pociąć banana w plasterki. Takie śniadanie jest niezwykle istotne dla naszego organizmu, pozwala mu wystartować z należytą siłą - przekonuje Katarzyna Studzińska.
Przepis na owsiane ciasteczka
Szybki przepis na niedzielne ciasteczka owsiane według cateringu Smakoszewo:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich, 4 łyżki otrębów, 1 jabłko, 1 jajko, 1 banan, 8 śliwek suszonych (opcjonalnie miód). Można dodać (lub zastąpić) również inne bakalie wedle gustu, takie jak żurawina lub rodzynki. Jabłko trzeba włożyć do mikrofalówki na 3-5 minut. Powstały mus przekładamy do miski (mus nie jest obowiązkowym składnikiem, wyjdą równie dobre bez niego). Dodajemy banana zmiażdżonego widelcem, śliwki pokrojone na drobne kawałki i pozostałe składniki. Powstałą masę zagniatamy rękami. Odstawiamy na kilka minut. aż płatki owsiane napęcznieją. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce i spłaszczamy. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C, na 15 min. Takie proporcje dadzą nam ok. 9 ciasteczek, każde po ok. 130 kcal.
Jakie płatki wybierać?
Możemy wyróżnić 3 rodzaje: zwykłe (powstające z całego ziarna), górskie (powstałe z pokrojonego ziarna) i błyskawiczne (pokrojone ziarno poddawane jest obróbce hydrotermicznej). Jak łatwo można się domyślić, im mniej procesów do uzyskania końcowego efektu, tym lepiej, dlatego najbardziej przetworzone płatki błyskawiczne posiadają najmniej wartościowych substancji, i należy sięgać po nie tylko wtedy, kiedy nie mamy czasu. Także warto trochę dopłacić, żeby mieć pewność, że jest to wyrób najwyższej jakości, i kupić płatki ekologiczne (lub inne w stylu "bio").
Prozdrowotne właściwości owsa, dla całego ciała, są niezaprzeczalne, dlatego zanim znów sięgniemy po drożdżówkę w biegu na śniadanie, zastanówmy się, co jest dobre dla naszego zdrowia.
Miejsca
Opinie (71)
-
2016-01-22 08:03
Owsianka! (4)
Owsianka na śniadanie codziennie od prawie 2 lat - można zrobić na tysiąc sposobów, nigdy się nie znudzi! Pyszna i zdrowa!
- 68 7
-
2016-01-22 16:39
Dobra owsianka nie jest zła!!
A i rozgrzewa w zimne poranki :D- 7 0
-
2016-01-22 23:44
Ale na zakąskę nie nadaje się.
- 2 0
-
2016-01-25 15:41
(1)
ja robię na wodzie + łyżeczka masła - suszona w\loszczyzna + pieprz sól , troszkę cukru i koncentrat pomidorowy - wychodzi jak pomidorówka - bardzo smaczna - ale nie syci mnie na długo - jajko na miękko daje lepszy efekt u mnie.
- 1 0
-
2016-01-25 19:48
u mnie tez jajko na miękko
bardzo ładnie łagodzi żołądek na kacu
- 0 0
-
2016-01-22 08:20
Tylko nie zalewać ich mlekiem. Mleko (10)
jest szkodliwe dla dorosłych. Najlepiej zalać płatki przegotowaną wodą.
- 42 62
-
2016-01-22 08:53
Mówisz o tym najtańszym mleku uht ,to typowa trucizna obejrzyjcie na youtube ,te mleko to po prostu odpad,a firmy mleczarskie zarabiają na nim miliony
- 15 7
-
2016-01-22 11:37
diabeł
wcielony
mleko to spisek masonerii!- 16 1
-
2016-01-22 15:18
...postawić na palenisku
Obowiązkowo w glinianej misie, na środku jaskini. Odtańczyć taniec dwudziestu czterech przemian, dodać włosy najsilniejszej osoby z plemienia i już!
Można biec do korpo-biura. Tylko z maczugą, bo można spotkać tygrysa z leniwcem i mamutem.- 11 7
-
2016-01-22 22:07
Mleko to rzeczywiście temat "kontrowersyjny" (5)
ale są dorośli dobrze trawiący laktozę, choć pewnie nieliczni,
np. mój dziadek żył 95 lat i do końca życia jadł zupę mleczną rano i wieczorem,
tata- już kilka lat po 80-tce, uwielbia mleko i pije codziennie ok. 500 ml- 12 2
-
2016-01-24 18:37
liczni liczni
dopiero zaczynamy prowadzić badania genetyczne i zaczynamy rozumieć jak ludzie ewoluowali i zaczęli trawić mleko,
wygląda na to, że mleko zaczęli trawić ci, którzy zaczęli hodować zwierzęta,
natomiast ci, którzy raczej polowali i zbierali, mleka nie trawią
czyli wraz z osadnictwem i specyfiką danego terenu,
tam gdzie były łąki tam były owce i krowy i mleko, np stepy itp
u mnie w rodzinie połowa trawi a połowa niebradzo- 2 3
-
2016-01-24 18:38
acha, nie wiem jak z gotowanym mlekiem (3)
czy jest jakas róznica czy nie w porównaniu do trawienia świeżego
- 0 0
-
2016-01-24 19:30
(2)
Nie ma. Mleko (laktozę) trawia tylko cielaki. Potrzebują jej do wytworzenia i wzmocnienia rogów i kopytek. Koncerny dodają nawet sproszkowane żołądki cieląt, żeby ludzie mogli to trawić. Smacznego... polecam mleko roślinne :-)
- 1 5
-
2016-01-25 19:50
nie mam nic przeciwko dodawania żoładków (1)
wręcz przeciwnie, uznam to za wzbogacenie,
ale na poważnie, nie sądzę, żeby flora potrzebna do trawienia laktozy
przetrwała proszkowanie,
a gdyby była aktywa w mleku to sama by to mleko rozłożyła,
musisz się postarać bardziej- 0 1
-
2016-01-26 10:46
flora nie potrzebuje laktozy.
bo własnie laktoza jest tym czego organizm nie trawi.
i jest aktywna w mleku. w mniejszym stopniu w jogurtach, kefirach, czy zsiadłym mleku, bo tam zamieniana jest w kwas mlekowy.
poza tym gdyby nie była aktywna to po co robiliby mleko bez laktozy? :)
wiec chyba ty musisz się bardziej postarać.- 0 0
-
2016-04-07 22:11
100% racji...lekarze bija na alarm...ludziom po40-tce nie wolno pic mleka krowiego...
poniewaz bardzo uczula na przewod pokarmowy,- jest przyczyną wzdęć, zmian jelitowych uszkadzających śluzowkę jelit, powoduje cięzko-strawnosc...nie powinno sie jesc owsianek z mlekiem.
- 0 1
-
2016-01-22 08:30
szkoda tylko (8)
że cały dzień jestem jak balon po owsiance..
- 18 23
-
2016-01-22 08:51
a przed owsianką nie ? :P
- 16 3
-
2016-01-22 08:59
można spróbować zalać owsiankę wodą dzień przed i rano wylać tą wodę i zalać wrzątkiem, może pomoże ;)
- 14 1
-
2016-01-22 11:55
to nie jedz jej aż tyle... (1)
- 14 2
-
2016-01-25 19:51
za dużo błonnika
pewnie sypie tam suszonych owoców i inych błonnikowo nasyconych cudów
to się zapycha bidak- 0 0
-
2016-01-22 15:48
laktoza (2)
Pewnie przez mleko
- 11 0
-
2016-01-23 17:36
albo gluten (1)
- 2 2
-
2016-01-26 08:29
Gluten w płatkach owsianych... nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam posty dzisiejszych ekspertów od dietetyki wykształconych na filmach z żółtymi napisami i wszędzie widzących GLUTEN.
- 0 0
-
2016-01-22 18:36
wentyl
to popuść wentyl.
- 4 2
-
2016-01-22 08:52
(5)
Owsianka z amarantusem, łuskanymi nasionami konopi, jabłkiem tartym i bananem - możesz zapomnieć o lekarzu
- 28 5
-
2016-01-22 08:55
(2)
O lekarzu rodzinnym, ale trzeba częściej zamawiać wizyty u psychiatry
- 9 18
-
2016-01-22 09:13
Sądząc po efektach, do twojego "specjalisty" nie ma kolejek ...
- 5 2
-
2016-01-22 15:38
a od kiedy na Sreberku pacjenci mają dostęp do internetu ? czy może flustracja z powodu braku wystarczającej dziennej dawki lajków
- 2 3
-
2016-01-22 18:35
do chrupania
racja, po konopi zawsze mam atak głodu. Paczka owsianki jak najbardziej.
- 1 0
-
2016-01-24 18:39
cebula i czosnek
owsianka tylko jako jeden z wielu dodatków,
wtedy morzesz zapomnieć o lekarzu :)- 0 0
-
2016-01-22 08:56
Płatki owsiane! (1)
Uwielbiam. Same, na sucho, łyżeczką. Gotowane w mleku (rano, przed pracą). Dosypane do jogurtu + trochę dżemiku dla wzbogacenia smaku. Zastępują mi różnego rodzaju wątpliwe "chrupki" i "musli" ...
- 21 5
-
2016-01-24 18:35
Płatki owsiane powinno się zalać wrzątkiem,
najlepiej dzień przed, by zneutralizować kwas fitynowy. Nie powinno się jeść ich na sucho
- 1 0
-
2016-01-22 09:39
(2)
Po owsiance pierdzę jak szalony....
- 44 5
-
2016-01-22 19:55
No i wiemy skąd ten smród na dzielni
- 9 2
-
2016-01-24 18:40
bo za szybko jesz
i ugotuj ją najpierw dobrze, i gryź a nie połykaj ":)
może mleko dodajesz i nie trawisz mleka,
wtedy nawet po lodach będziesz pierdzieć- 0 0
-
2016-01-22 09:43
tak!
zalewam owsiankę wodą wieczorem (nie wrzątkiem), rano jest delikatna i pyszna! dzięki zastąpieniu mleka wodą mój brzuszek nie jest balonem :) a ja czuję się syta :) polecam!
- 28 0
-
2016-01-22 09:49
Mi owsianka dobrze czysci kichy. A zalewam woda 85'C , wlewam okolo 100ml mleka i daje dwie lyzki miodu. Inaczej zjesc nie potrafie.
- 24 1
-
2016-01-22 09:50
ja (2)
Owsiankę jemy z dziećmi zrobioną na soku jabłkowym 100% i jest przepyszna :).Polecam wszystkim niejadkom.
- 14 6
-
2016-01-22 11:56
ale musi być kwasior (1)
- 1 4
-
2016-01-22 15:39
chyba po soku z biedulki
- 1 0
-
2016-01-22 09:57
(2)
owsiankę robię tylko na wodzie z uwagi na nietolerancje laktozy
- 22 3
-
2016-01-22 12:26
(1)
zawsze można kupić mleko bez laktozy
- 3 2
-
2016-01-22 15:39
od kozy bez laktozy
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.