- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (98 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Porada dietetyka. Jak zdrowo jeść w restauracjach
Coraz częściej z różnych przyczyn jadamy posiłki poza domem. Część z nas robi to dla przyjemności raz na jakiś czas, inni z braku czasu, a są i tacy, którzy po prostu nie lubią gotować. Niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę na to, co tak naprawdę zjadamy
.Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.
Osoby, dla których jedzenie poza domem staje się głównym posiłkiem powinny w ciągu dnia, powinny uważać na konsekwencje zdrowotne wynikające z nieprzemyślanych wyborów jak nadwaga lub wysoki poziom cholesterolu. Zwykle mamy niewielką kontrolę nad tym w jaki sposób przyrządzane jest danie i jak duża jest serwowana porcja. Dania podawane w barach lub restauracjach mogą być bardzo kaloryczne, zawierać dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporą dawkę soli. Dlatego warto się zastanowić co zamówić i w jaki sposób to zrobić, aby nasz posiłek był smaczny i oszczędził nam zbędnych kalorii i tłuszczu.
Kilka ogólnych wskazówek
- zamawiaj małe porcje - dania w restauracjach zwykle są dość duże, możesz zatem podzielić się z kolegą, poprosić o zapakowanie części dania "na wynos" lub po prostu zamówić mniejszą porcję. Ważne, aby na Twoim talerzu było tylko tyle jedzenia, które nie spowoduje, że będziesz przejedzony,
- 20 min. przed wyjściem do baru lub restauracji zjedz np. jabłko, wypij wodę z cytryną - to pozwoli ci kontrolować wybór potrawy i spowoduje, ze zjesz ją bez pośpiechu wynikającego z "wilczego głodu",
- zapytaj kelnera w jaki sposób przyrządzona jest potrawa, z czego się składa - to pozwoli uniknąć techniki kulinarnej zwiększającej zawartość tłuszczu np. smażenia w głębokim tłuszczu czy wyeliminować z niej "ciężkie" dodatki lub zamienić je na inne (np. frytki na pieczone ziemniaki, śmietanę na jogurt, rybę w cieście na rybę saute),
- wybieraj potrawy gotowane, grillowane, smażone na małej ilości tłuszczu,
- nie dosalaj potrawy na talerzu - gotowe potrawy zostały uprzednio doprawione i nie ma potrzeby, żeby zwiększać spożycie soli,
- zrezygnuj z dodatków - do potrawy często dodawany jest ser żółty lub różne sosy na bazie majonezu czy śmietany, które znacznie zwiększają kaloryczność posiłku i spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych,
- wybierz restaurację, w której masz możliwość zjedzenia zdrowszego dania, a nie tylko frytki, pizza czy kebab. Jeśli już jednak masz ogromną ochotę na pizzę, wybierz tę z warzywami i zrezygnuj z dodatkowego sera.
- do posiłków zamów wodę lub sok warzywny - słodki napój owocowy lub cola zwiększy spożycie cukrów prostych i kaloryczność potrawy.
Na co zwrócić uwagę w różnych typach restauracji?
Restauracje chińskie
W kuchni chińskiej używa się dużo świeżych warzyw przyrządzanych "na szybko" w woku, dzięki czemu zachowują dużo wartości odżywczych. Jednak są również potrawy z dużą ilością oleju oraz słodkich dodatków jak cukier czy słodkie sosy. Dlatego poproś tylko o mały dodatek sosu sojowego, aby nadać potrawie słonawy smak.
Wybieraj:
- sushi
- czyste zupy z tofu lub kurczakiem
- tofu z warzywami
- gotowany ryż lub makaron
- potrawy przygotowane na parze, grillowane lub krótko smażone i z dużą ilością warzyw
Uważaj na:
- smażony ryż lub makaronu
- dania z sosami słodko - kwaśnymi
- kurczaki ze skórą
- spring Rolls z nadzieniem mięsnym
- chipsy krewetkowe
Restauracja meksykańska
Kuchnia meksykańska obfituje w wiele aromatycznych i ostrych przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalne smaki. Jest w niej sporo warzyw, ale i mniej przyjaznych naszej sylwetce - dań duszonych w śmietanie i serów topionych.
Wybieraj:
- fajitas z kurczakiem, fasolą pinto
- tortille z warzywami
- ryż meksykański z salsą
- dania z dużą ilością surowych warzyw
Uważaj na:
- tacos smażonych w głębokim tłuszczu
- Enchiladas, ponieważ zwykle zawierają duze ilości sera
- guacamole i sosy śmietanowe
Restauracja włoska
Dania włoskie potrafią być prawdziwym bogactwem smaków. Świeże pomidory, czosnek, makaron i drób z warzywami to nieodłączne elementy kuchni włoskiej.
Wybieraj:
- makarony z sosami pomidorowymi bez śmietany
- Zupa Minestrone
- pizze na cienkim cieście z warzywami
- grillowany drób i ryby
Uważaj na:
- makarony z sosem śmietanowym
- pieczywo czosnkowe
- parmezan
- lasagne
Restauracja grecka
Ten rodzaj kuchni można uznać za tzw. "pewniaka". Tu każdy znajdzie cos dla siebie. Kuchnia śródziemnomorska jest odpowiednia dla każdego, dla tych którzy są na diecie, jak i dla tych którzy lubią zdrowo i dobrze zjeść. Dobra restauracja pozwoli nam poznać smak aromatycznych pomidorów, prawdziwej Fety i świeżej oliwy z oliwek.
Wybieraj:
- tzatziki
- jagnięcinę lub drób z warzywami
- sałatkę grecką
- owoce morza
- sosy na bazie oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego
- warzywa grillowane z fetą
- pieczone bakłażany w sosie pomidorowym
- hummus
- souvlaki
Uważaj na:
- gyros
- baklava
- ciasto fillo
- panierowaną fetę
- smażone warzywa w cieście
opr. mw
Opinie (31) 1 zablokowana
-
2010-12-27 18:37
Nie da się zjeść zdrowo i smacznie na mieście za 20 złotych!!!! Każdy o tym wie!!!!
Chyba, że rybę na parze ze szpinakiem i ze swierzą surówką. Panierowane syfy z frytkami, słodkie masakryczne przkąski, rozgotowane makarony z sosami ze śmietany. Chcesz zjeść zdrowo i smacznie trzeba wydać z 40 złotych na obiad.
- 5 1
-
2010-12-27 23:08
Sopot
mało jest dobrych restełracji gdzie mozna zjeśc nie z proszku rosół z proszku wszędzie walą w rogi shejk super kiedyś teraz syf powiedzcie gdzie mozna zjeśc dobre jedzonko w Sopocie nie mrożone
- 2 0
-
2011-01-04 00:17
A co z restauracjami dla bezglutenowców?
j/w
czy ktoś zna knajpkę w 3mieście, gdzie w menu mają dania (np. makarony, pizze) dla bezglutenowców?- 0 0
-
2011-01-23 10:50
Ja lubię po polsku (1)
Uważam, ze raz na jakiś czas można zaszaleć. Lubie polska kuchnie, a jak wiadomo nie jest ona najmniej kaloryczna. Wybieram zwykle potrawy, których jeszcze nie jadłam, np. pierogi z pieca z różnymi nadzieniami(lubię np. w Pierogarni Stary Młyn w Poznaniu). Później przyjemny jest spacer, aby spalić trochę kalorii :)
- 0 0
-
2011-03-28 17:48
kalorie to akurat ostatnie zmartwienie...
uwierz mi.
- 0 0
-
2011-02-28 12:54
palec kielnera w zupie
to pasozyty wstyd
- 0 0
-
2011-03-28 17:47
"zapytaj kelnera (...)"
- panie kelnerze jak pan przyrządza frytki? na parze?
- nie, w głębokim tłuszczu
- ahaaaa... to sałatę poproszę.- 1 0
-
2011-03-28 19:09
polowa porcji
moje rady:
-ziemniaki zamiast frytek/ ew ryż i POLOWA PORCJI ! a jak nie mogą dać połowy, to połowę zjeść.
racjonalna porcja ziemniaków/ryżu w obiedzie to 100-150 gramów, a w restauracjach nakładają nam około 300-400 gramów.
mięsko - jemy dużo bo mięsko jest ok :) zawiera białko a od białka się nie tyje (nadmiar białka nie jest wchłaniany - zostaje wydalony
surówki - jeść śmiało
na pewno nie solić,unikać sosów, pić swoją wodę.
pozdrawiam- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.