- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (85 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 6 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
Porada dietetyka. Zatrzymaj lato w przetworach
Lato obdarza nas hojnie różnorodnością warzyw i owoców wykorzystaj to i zrób zapasy na zimę. Dzięki odpowiednim metodom konserwacji możesz zachować ulubione owoce, warzywa i inne produkty na dłuższy czas i sprawić, żeby zimą w twojej kuchni, zagościło lato.
Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dzisiaj opowiemy o przetworach owocowych i warzywnych.
W sklepie. Wybieraj paczkowane produkty, a nie te na wagę - te drugie zbyt często ulegają zwietrzeniu i tracą wartość. Weź worek z owocami lub warzywami do ręki i sprawdź czy w środku jest jedna lub kilka wyraźnie zbitych brył lodowych, czy z łatwością wyczuwasz pojedyncze elementy mieszanki? Jeśli mrożonka przypomina "kawał lodu" to nie kupuj - oznacza to, ze została uprzednio rozmrożona na skutek np. nieprawidłowego transportu lub przechowywania. Mrożonki zawsze kupuj na końcu swojej wycieczki po sklepach, aby skrócić ich "drogę" do domu i jak najszybciej wykorzystać lub włożyć do zamrażarki.
Mrożone owoce tj. jagody, borówki, maliny, nektaryny, truskawki czy śliwki i wiśnie możesz w ponure i zimne dni wykorzystać do zrobienia musów owocowych, do urozmaicenia ciast i deserów oraz do koktajli. Świeżo zerwane warzywa tj. pietruszka korzeń i nać, por, nać selera i liście lubczyku możesz powiązać w małe "pakiety", a zimą wykorzystywać do gotowania zup i wywarów.
Suszenie - czyli inaczej pozbawienie produktów wody do 20 proc.(w owocach) oraz do 15 proc. (w warzywach), czasami obniża się wodę w produktach od 3 do 1 proc.. Taka niska zawartość wody powoduje zahamowanie procesów enzymatycznych i życiowych drobnoustrojów. W procesie suszenia obniża się zawartość witamin, a warzywa i owoce tracą swoją barwę (brązowieją na skutek nieenzymatycznej reakcji). Suszyć można zioła, natkę pietruszki, cebulę, marchewkę, koper, liście selera, a z owoców jabłka, gruszki, śliwki, jagody, banany. Suszone owoce to znacznie lepsza i zdrowsza przekąska niż czekoladki i ciastka. Zawierają znacznie mniej cukrów prostych niż słodycze, mają także błonnik i niektóre witaminy. Suszyć można w dostępnych na rynku suszarkach do warzyw i owoców lub piekarniku w temp. 60 stopni Celcjusza, z lekko uchylonymi drzwiczkami lub z lekkim termoobiegiem powietrza. Owoce i warzywa należy dokładnie umyć, wybrać tylko te zdrowe i suszyć w całości lub pokrojone na duże kawałki (morele, gruszki) lub pokroić według uznania na plastry (jabłka). Przechowując susz należy wybrać miejsce suche i ciemne.
Marynaty - tu środkiem utrwalającym jest kwas octowy (maks. 3 proc.). Takie rozcieńczenie wystarczy, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów. Mocniejsze zalewy niekorzystnie wpływają na zdrowie. Marynuje się grzyby, warzywa i niektóre owoce. Marynaty są świetnym dodatkiem smakowym do mięs i sałatek i nie powinny być podstawowym produktem do spożycia. Marynaty mają w sobie ukryte kalorie w postaci cukru, a z uwagi na obecność soli również mogą stanowić niebezpieczeństwo dla naszego układu krwionośnego.
opracowała
- Magdalena Oleszko-Włostowskam.oleszko@trojmiasto.pl
Opinie (15) 2 zablokowane
-
2011-08-31 10:55
a ja dodam jeszcze domowe dżemy
Mam takie wspomnienie z dzieciństwa: duża, miedziana patelnia, truskawki lub śliwki z cukrem. Smażyły się cały dzień, zapach niesamowity...
- 14 0
-
2011-08-31 13:12
soczki
Ja dodam domowe soki. Zimą jak znalazł- malinowe, porzeczkowe, jabłkowe, aroniowe...Oczywiście nie należy zapominać o słoikach np: ogórkach kiszonych czy przecierach pomidorowych!
- 9 0
-
2011-08-31 14:19
Teraz domowe soki to koniecznosć!!!
Zwróccie uwagę np na soki słynnej firmy Hort... ich soki to np sok o smaku malinowym sok o smaku pomarańczowym itd. Nie produkują soków tylko mieszanki wody z syropem glukozowym które są zabarwiane na potrzebny kolor aromatyzowane i wciskane ludziom jako zdrowe podczas gdy zawartość soku jak zaszaleją dochodzi do 3promili !!! tak to nie błąd. Pozostałe firmy robią dokładnie to samo. Soki przecierowe np z marchewek i bananów to koncentraty w kótych jest tyle cukru że mozna zwymiotować. Dzieci nie chca tego pić jeśli nie rozcieńczy się z wodą 1:1
- 13 0
-
2011-08-31 14:21
Mam jeszcze cos lepszego
Wiecie ile jest orzechów w popularnym maśle orzechowych :-)Taa 1,6% reszta to olej palmowy (jest tańszy niż woda) z syropem glukozowym kukurydzinym i innym syfem
- 13 0
-
2011-08-31 15:07
(1)
ja zatrzymuję :))) mam juz kilka poustawianych w kuchni :).......a w lodówce zamrożone czerwone porzeczki :)
- 4 1
-
2011-08-31 16:38
Szkoda
Pani Słomowska mogła by w końcu zająć się omawianym tematem dogłębnie a nie pisać teksty na kolanie, bez ładu, składu i spojrzenia od strony żywieniowej. Takie paplanie o niczym, żadnych konkretów. Pamiętam pierwsze tematy w tym dziale przygotowywane przez inną Panią dietetyk, były wyczerpujące i ciekawe nie to co teraz.
- 6 2
-
2011-08-31 18:07
Zrobiłam śliwkowe powidła z cynamonem... (5)
czy ktoś ma pomysł na ich "smakowe udoskonalenie"? Jakaś wanilia, czekolada? Pytam, bo wolę sama nie ryzykować, wolę zapytać doświadczonych w tej materii ;)
- 3 0
-
2011-08-31 18:08
(1)
uch, w sensie: czy ktoś ma pomysł, CO można dodać do powideł, które dopiero będę robić, nie do tych już przygotowanych ;) źle się wyraziłam.
- 0 1
-
2011-08-31 18:46
Agnieszko,
Do malinowej konfitury można dolać rumu, to dobry dodatek do lodowych deserów. Do truskawek można dodać cukru waniliowego, ale na truskawki to już w sumie trochę za późno.
- 1 0
-
2011-08-31 22:52
śliwka z czekoladą :) (1)
dodaj gorzkiej czekolady, na 2 kg śliwek około 200-250 g czekolady. Wychodząi boskie, jak śliwki w czekoladzie :)
- 0 0
-
2011-09-02 16:47
kakao
Do zmażenia powideł można dodać kakao i wyjdzie śliwkowa nutella!
- 0 0
-
2011-09-02 20:22
powidła
do smażonych powideł dodałam kakao z opakowania z wiatrakiem oraz paczkę płatków migdałowych. Pych :)
- 0 0
-
2011-09-04 08:11
a ja zrobilam i robie rok rocznie ogorki kiszone..kupuje od dziakowiczow zimą zupa ogorkoowa to pychota...równiez zamrażam całe pomidory zupa pomidorowa -pycha zimą..
- 0 1
-
2011-09-05 11:06
najpyszniejsze, najzdrowsze, to powidła z bardzo dojrzałych śliwek - wkłada się je do piekarnika w żaroodpornym naczyniu i piecze, aż do zgęstnienia. Cukru nie potrzeba, bo te dojrzałe mają go w sobie. Pasteryzacja i gotowe.
- 0 0
-
2011-09-05 13:27
Racjonalne odżywianie podstawą dobrej kondycji.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.