- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (88 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 5 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Siemię lniane. Jak i dlaczego warto stosować?
Siemię lniane - dlaczego warto stosować? To po prostu nasiona lnu pospolitego, czyli małe ziarenka o ogromnym znaczeniu dla zdrowia. Ze względu na cenne właściwości odżywcze, wspomaganie w leczeniu wielu chorób i ogólne korzystne działanie na organizm zaliczane są do superfoods, czyli produktów o potwierdzonym wsparciu dla zdrowia. Jak jeść i pić siemię lniane? Jakie właściwości mają te nasiona?
- Siemię lniane - na co ma wpływ?
- Siemię lniane na zaparcia i trawienie
- Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca
- Siemię lniane nawilży skórę i włosy, złagodzi podrażnienia
- Zawartość siemienia lnianego
- Jak stosować siemię lniane?
Siemię lniane - na co ma wpływ?
Siemię lniane jest sprzymierzeńcem w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej kobiet i układu pokarmowego przez tworzenie uszczelniającej bariery ochronnej żołądka. Działa łagodząco na refluks. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w nim błonnik pokarmowy przedłuża uczucie sytości i oddziałuje na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne.
- Nasiona lnu zwyczajnego zawierają związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym, co jest korzystne w łagodzeniu objawów chorób zapalnych, takich jak choroba Crohna czy reumatoidalne zapalenie stawów - wymienia mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?
Siemię lniane na zaparcia i trawienie
Siemię lniane działa łagodnie przeczyszczająco, co może pomóc w zapobieganiu zaparciom i poprawie trawienia.
- Siemię lniane dobrze sprawdzi się też przy zaparciach oraz biegunce. Obiegowo określany jako kisiel z siemienia znajduje swoje zastosowanie, działając osłonowo na ściany przewodu pokarmowego w leczeniu m.in. choroby wrzodowej. Rozpuszczalna frakcja błonnika zawartego w nasionach będzie przyczyniać się do opóźniania wchłanianie glukozy, zmniejszając tym samym poposiłkową glikemię - mówi Pola Lipian, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca
Ponieważ siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł pochodzenia roślinnego kwasów Omega-3, korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Ostatnie badania wskazują na pozytywny wpływ spożycia siemienia lnianego na poziom cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów u osób z dyslipidemią oraz cholesterolu HDL u zdrowych osób. W tego rodzaju publikacjach, badacze sugerują także, że suplementacja nasion lnu może nieznacznie obniżać ciśnienie krwi oraz poprawiać parametry takie jak stężenie cukru we krwi na czczo, hemoglobiny glikowanej, insuliny i wskaźnika insulinooporności u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym, jak i cukrzycą typu 2 - mówi Klaudia Rychcik, dyplomowana dietetyczka, młodsza specjalistka w Centrum Nauki Experyment.
Niedobory żelaza. Jak je uzupełnić?
Siemię lniane nawilży skórę i włosy, złagodzi podrażnienia
Siemię lniane to też cenny składnik kosmetyczny. Działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia i dobrze nawilża.
- Kisiel z siemienia lnianego ma także zastosowanie w chorobach gardła, śluz zawarty w nasionach działa na śluzówkę gardła bardzo łagodząco - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych warto pamiętać, że siemię lniane zawiera kwas fitynowy. Kwas ten może hamować wchłanianie niektórych składników odżywczych, dlatego zaleca się, aby siemię lnianie spożywać w umiarkowanych ilościach (do trzech łyżek dziennie) i łączyć z innymi źródłami składników odżywczych.
Zawartość siemienia lnianego
- Siemię lniane to surowiec zawierający w swym składzie zarówno śluz, jak i tłuszcz. Zawartość śluzu wynosi ok. 3-8 proc., a źródło śluzu znajduje się w łupinie. Olej zawarty w lnie stanowi ok. 45 proc., a białko ok. 20 proc. Ziarna lnu są bogate w sterole i sole mineralne - dodaje Dominika Dietrich.
Jest bogate nie tylko w kwasy omega-3, ale także inne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, A, D, E ,K, kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, selen cynk, miedź, mangan i lignany.
- Wysoka zawartość lignanów, czyli naturalnych związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne czyni je wyjątkową żywnością - można je określić mianem polskiego superfoods - mówi Klaudia Pieniążek.
Dostępne są dwa rodzaje nasion lnu - brązowe i złote, które różnią się pod względem ilości zawartego w nich barwnika, ale mają podobną ilość składników odżywczych.
Jak stosować siemię lniane?
Siemię lniane może być dodatkiem do codziennej, dobrze zbilansowanej diety osób praktycznie w każdym wieku. W przypadku osób cierpiących na refluks zaleca się regularne wypijanie mielonego siemienia lnianego rozprowadzonego w wodzie lub w postaci kisielu, który powstaje po ugotowaniu ziaren siemienia lnianego. W takiej formie siemię lniane najlepiej spożywać na czczo lub trzy godziny przed snem.
- Siemię lniane w postaci świeżo zmielonych ziaren czy oleju będzie idealnym dodatkiem do diety wegańskiej czy wegetariańskiej z uwagi na wysoką zawartość kwasów DHA i EPA. Z kolei wypijane na czczo będzie miało działanie ochronne dla ścian jelit i żołądka szczególnie u osób ze współwystępującymi refluksem lub zapaleniem żołądka - dodaje Pola Lipian.
Innym sposobem może być dodawanie ziarenek siemienia lnianego do owsianki, musli, sałatek, co w naturalny sposób wpływa na poprawę pracy jelit.
- Zawarty w siemieniu lnianym błonnik poprawi perystaltykę jelit. Na taki dodatek powinny zdecydować się zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia, spożywające za mało błonnika i pracujące przed komputerem, ponieważ osłabia to pracę jelit - zauważa Dominika Dietrich.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-04-19 11:21
Moje lekarstwo na problemy jelitowo żoładkowe od wielu lat.Na czczo dwie czubate łyżeczki zalać wrzątkiem,przykryć i wypić delikatnie ciepłe. Wielokrotnie pomagało.
- 20 1
-
2023-04-19 08:40
Przy założeniu jakie teraz mamy jedzenie, tym bardziej zaleca się picie naparu z siemienia lnianego z rana, przed śniadaniem. Nawet jak aktualnie nie ma się problemów z trawieniem itp.
- 14 0
-
2023-04-19 08:38
Jedną z wielu zalet siemienia lnianego jest procentowy udział makroskładników.
Duża zawartość tłuszczu, białka, błonnika, a mało węglowodanów .
- 9 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.