- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (98 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Sok i cukier z brzozy w diecie. Czy warto stosować?
Sok z brzozy jest znany w medycynie naturalnej od dawna. Dzięki witaminom i minerałom odznacza się właściwościami zdrowotnymi. Na tym nie kończą się zalety produktów z brzozy. Ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory tego drzewa, może z powodzeniem zastąpić cukier. Oprócz walorów smakowych ma także niski indeks glikemiczny i 40 proc. mniej kalorii.
- Jakie właściwości ma sok z brzozy?
- Na co pomaga sok z brzozy?
- Kto nie powinien pić soku z brzozy?
- Jak przechowywać sok z brzozy?
- Ksylitol - dlaczego warto go stosować?
Polecani dietetycy w Trójmieście - sprawdź opinie, usługi
Jakie właściwości ma sok z brzozy?
- Sok z brzozy był znany i stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej oraz dla ochłodzenia i orzeźwienia organizmu ze względu na zawartość szeregu składników odżywczych wpływających pozytywnie na stan zdrowia organizmu. Właściwości prozdrowotne soku z brzozy wynikają z obecności witamin z grupy B, witaminy C, soli mineralnych i szeregu składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, miedź czy żelazo. Sok z brzozy zawiera też kwasy organiczne, cukier inwertowany oraz aminokwasy i białka - mówi dr Waldemar Żyngiel, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Czytaj także: Sześć nawyków, które poprawiają samopoczucie
Na co pomaga sok z brzozy?
Jakie działanie ma sok z brzozy?
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn;
- wzmacnia i poprawia metabolizm;
- działa moczopędnie, przez co może wspierać w leczeniu niektórych chorób nerek. Jest wskazany w dnie moczanowej, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego;
- może być stosowany w chorobach reumatycznych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach dermatologicznych;
- jest wykorzystywany do celów kosmetycznych na wzmocnienie kondycji skóry i paznokci, co zawdzięczamy zawartości cennych witamin i składników mineralnych;
- ze względu na obecność salicylanów może wykazywać również delikatne działanie przeciwbólowe.
Czytaj też: Kawa dla zdrowia i urody - jak ją stosować?
Kto nie powinien pić soku z brzozy?
Warto jednak stosować go ostrożnie, zwłaszcza jeśli jesteśmy alergikami.
- Soku z brzozy w dużych ilościach tak na co dzień się nie zaleca, trzeba też uważać, bo jednak może się okazać, że ktoś cierpi na alergię na brzozę - wyjaśnia Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Kiedy i jak zbierać sok z brzozy?
Sok z brzozy należy ściągać wczesną wiosną (na przełomie marca i kwietnia), zanim zaczną puszczać pąki.
Sposoby na zbieranie soku z brzozy:
- z naciętych pni brzozy - ścinamy gałaź brzozy, następnie wieszamy na niej butelkę, do której będzie ściekał sok.
- poprzez wwiercenie w pień drzewa na głębokość do 3 cm - w otwór wkładamy rurkę lub drewniany lejek. Drugi koniec rurki należy umieścić np. w dużej, plastikowej butelce. Po zakończeniu pobierania należy zatykać otwór w pniu kawałkiem brzozowej gałązki.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Świeżo zebrany z brzozy sok jest dobry przez maksymalnie 4 dni. Potem kwaśnieje. Sok z brzozy należy przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu.
Medycyna naturalna i alternatywna
Ksylitol - dlaczego warto go stosować?
Z kory brzozy powstaje także ksylitol, czyli substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Jest alternatywą dla tradycyjnego cukru, polecaną osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę.
- Ksylitol najczęściej jest uzyskiwany z kory fińskiej brzozy, występuje także w owocach, takich jak: truskawki, jagody, maliny, śliwki. Działa odwrotnie niż zwykła sacharoza, ponieważ ksylitol należy do węglowodanów, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny lub w nieznacznym stopniu zależny od udziału insuliny - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj też: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bardzo niski, ponieważ wynosi 8. Im niższy indeks glikemiczny danego pokarmu, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego względu ksylitol może być stosowany u cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Zawiera też zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier, bo dostarcza około 2,4 kcal/g, a zwykły cukier - 4 kcal/g.
Sklepy z artykułami ze zdrową żywnością
- Wyjątkowe właściwości ksylitolu wynikają z faktu, że prezentuje równie słodki smak jak tradycyjny cukier, jednak jego kaloryczność jest niższa o 40 proc. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol w ramach zbilansowanej diety i prowadzenia aktywnego trybu życia przyczynia się do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a ponadto pomaga w zachowaniu odpowiedniej mineralizacji uzębienia - wyjaśnia dr Waldemar Żyngiel.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Nie jest zalecany jednak dla niemowląt i dzieci do trzeciego roku życia.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-06-01 14:00
Dobre ale drogie (2)
Kiedyś nawet stosowałem, ale cena jest mocno zaporowa. W porównaniu z typowym cukrem to jest przynajmniej pareset % droższe. BTW. Gdyby UE naprawdę zależało na zdrowiu obywateli to napoje chociażby ze stewią byłyby tańsze (wręcz dotowane)... Niestety Zdrowie i eko to jedynie dobry chwyt marketingowy. W zamian mamy podatek cukrowy i w takich krajach jak pl wszystko co się da pod to podciągnęli (pan, pani... wszyscy za to płacą).
- 7 1
-
2021-06-01 14:11
Najtańsza opcja to po prostu zmniejszenie ilości używanego cukru. (1)
- 7 0
-
2021-06-01 14:20
w sedno
- 4 0
-
2021-06-08 10:25
Siemie lniane z ziołami
propozycje niestety trochę drogie. Bardzo lubię pić wodę z brzozy, jednak ilość jest ograniczona i na cały rok nie starczy. No i po zamrożeniu zmienia smak trochę. Na oczyszczenie organizmu fajne jest siemię lniane i babką jajowtą i babką płesznik, u mnie najlepszy sposób
- 0 0
-
2021-06-04 10:09
Ksylitol należy do węglowodanów?
Naprawdę?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.