- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Fit makowiec i świąteczny serniczek bez kalorii. 5 przepisów na deser bez cukru
Ile kalorii zjadamy w święta? Podczas świątecznych dni pochłaniasz przeciętnie 5-6 tys. kalorii dziennie, a więc przynajmniej 2-krotnie więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Oczywiście najwięcej dostarczają nam świąteczne desery. I to słodkości są źródłem obaw u osób, które na co dzień dbają o linię. Jak zmniejszyć podaż kalorii w świątecznych ciastach i rozsądnie je spalić? Sprawdź nasze propozycje: 5 przepisów na deser bez cukru.
- Chociaż w internecie znajdziemy mnóstwo przeliczników spożytych kalorii i określonego czasu aktywności fizycznej, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy takie podejście jest słuszne. Osobom z problemami z samokontrolą nie polecam podchodzenia do świąt w ten sposób, gdyż może to potęgować samonapędzające się koło błędnego schematu. Polecam za to celebrację i wypróbowanie przygotowanych dań, stawiając jednocześnie na umiar w jedzeniu oraz regularną, zwykłą aktywność fizyczną dostosowaną do potrzeb - mówi Maria Cichecka, mgr dietetyki, absolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
5 przepisów na deser bez cukru
Dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie podaży kalorii jest wybór zdrowych, "odchudzonych" przekąsek. Deser bez cukru może dać uczucie sytości i zastąpić posiłek. Oto kilka przykładowych propozycji.
Fit Makowiec
Składniki (na ok. 12 porcji):
500 g gotowej masy makowej (bez cukru na pierwszych miejscach składu i z dużą ilością bakalii),
3 jaja,
6 łyżek kaszy manny,
1 jabłko,
2 łyżki miodu,
50 g suszonej żurawiny,
50 g migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 herbatników,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dnie ułożyć herbatniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę makową wymieszać z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Do takiego ciasta stopniowo dodawać ubite białka i wymieszać. Przelać gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec 60 minut. Wystudzić.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
50 g ksylitolu lub erytrolu,
150 g pełnoziarnistej mąki,
150 g mąki tortowej,
kostka masła,
3 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku.
Przygotowanie:
Słodzik zmiksować na puder i utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować, a gdy masa się połączy, dodać przesiane mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia (wcześniej je wymieszać). Wszystko zmiksować. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać wzory i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec ok. 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Dietetyczny serniko-makowiec
Składniki (na ok. 10 porcji):
- masa makowa:
6 klasycznych herbatników,
450 g gotowej masy makowej z dobrym składem (np. słodzonej miodem, z bakaliami),
2 jajka,
6 łyżek kaszy manny,
2 łyżki ksylitolu,
skórka otarta z jednej pomarańczy.
- masa serowa:
250 g chudego twarogu,
150 g serka homogenizowanego waniliowego,
4 łyżki ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki kaszy manny,
2 jajka.
Przygotowanie:
Dno formy o wymiarach 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Składniki na masę makową dokładnie wymieszać i wlać na ułożone w blaszce herbatniki. Za pomocą blendera zmiksować twaróg z serkiem homogenizowanym na gładką masę. Dodaj ksylitol, budyń, kaszę, jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę serową wlać do formy. Tak przygotowany deser umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piec 75 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Dietetyczne ciasto piernikowe
Składniki:
200 g mąki orkiszowej,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka przyprawy do piernika,
łyżka kakao,
szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
konfitura truskawkowa,
Czekoladowa polewa:
1/2 tabliczki czekolady deserowej,
3 łyżki mleka,
Przygotowanie:
Miód podgrzać. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiać do miski, dodać miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Odstawić ciasto do wystygnięcia, a gdy będzie chłodne, pokroić je wzdłuż przez środek i przekładać konfiturą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polewamy nią ciasto. Udekorować.
Fit pierniczki z patelni
Składniki (na ok. 15 sztuk):
150 g mąki orkiszowej,
1 żółtko,
50 g masła,
50 g jogurtu greckiego,
szczypta soli,
2 łyżki stewii,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
szczypta imbiru,
50 g deserowej czekolady.
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszać składniki. Dodać masło, jogurt i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto, a potem rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ciastka. Powinno wyjść ok. 15 sztuk. Rozgrzać patelnię, pamiętając, że nie może być za bardzo gorąca, bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układać pierniczki i piec po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełożyć na talerz.
Jak spalić świąteczne kalorie?
- Uważajmy, by nie rekompensować sobie przesiedzianych godzin przy stole bardzo intensywnym wysiłkiem fizycznym tuż po posiłku, gdyż zwiększy to ból, dyskomfort i skutki przejedzenia. Ćwiczenia fizyczne po zbyt dużej kolacji warto przesunąć na drugi dzień, gdy odciążymy już organizm - dodaje Maria Cichecka.
Osoby przejedzone mogą sięgnąć po doraźną pomoc w postaci ziołowych herbat regulujących trawienie, takich jak: napar z majeranku, mięty, szałwii czy kopru włoskiego. Po chwili odpoczynku warto wyjść na dłuższy spacer w tempie dostosowanym do swoich możliwości.
- Świąteczny deser można spalić za pomocą ulubionej aktywności fizycznej lub po prostu nie przejadać się tego dnia, wliczając kaloryczność deseru do dziennego bilansu energetycznego - podkreśla mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-12-20 10:25
Po kawałku ciasta wyrzut insuliny większy niż po cukrze (3)
ale oszukujmy się dalej, buła jest fit bo ma jakiś chemiczny słodzik.
Chcecie być fit to przytnijcie węglowodany a podbijcie białko i dobre tłuszcze - potem można pobiegać, pogoda ostatnio sprzyja.- 17 5
-
2023-12-24 10:16
ty masz wyrzut mądrych rad :)
jw
- 1 0
-
2023-12-20 11:29
(1)
xdddddd czyli jak zjem 10k kcal boczku to bede szczuply?
- 1 2
-
2023-12-24 10:17
jak bedziesz zasuwac 11 000 kcal na rowerze to tak
cos nie rozumiesz, czy w szkole na matmie byles na wagarch
- 0 0
-
2023-12-20 11:04
Gdzie tu fit ? (4)
Czy na prawdę ludzie myślicie, że miód i konfitura nie ma cukru albo, że mąką jest zdrowa? Miód to jeden z najprostszych cukrów - w zasadzie czysta glukoza. Wszelkie wartości zdrowotne miodu (pomijając, że są nie wielkie w stosunku do szkód jakie powoduje glukoza) zanikają po podgrzaniu go powyżej 40 stopni C, więc to że w cieście pieczonym w
Czy na prawdę ludzie myślicie, że miód i konfitura nie ma cukru albo, że mąką jest zdrowa? Miód to jeden z najprostszych cukrów - w zasadzie czysta glukoza. Wszelkie wartości zdrowotne miodu (pomijając, że są nie wielkie w stosunku do szkód jakie powoduje glukoza) zanikają po podgrzaniu go powyżej 40 stopni C, więc to że w cieście pieczonym w piekarniku jest miód zamiast cukru to jedynie pogratulować głupoty temu dietetykowi, który ten przepis przygotował, bo wychodzi z tego jedynie przepłacony czysty cukier. Fit jest kiedy się ogranicza węglowodany i indeks glikemiczny, a nie zastępuje cukier miodem, konfiturą i słodzikami.
- 27 1
-
2023-12-22 10:31
to kolejna kompromitacja wyzszej szkoły głupotologi stosowanej ,tylko poco sie tak kompromituja brakuje chetnych do placenia za
jaki jest unich poziom skoro niewiedze ze miód to czysty cukier i nic wiecej!! swoje własciwosci traci w temperaturze nie 40 ale juz przy 30 a nawet nizej dlatego wszelki przepisy o jego stosowaniu podaje sie z woda chlodna do 20 stopni
- 4 0
-
2023-12-21 22:12
Dietetykm
Zgadzam się z opinią wyżej. Osobiście nie nazywałabym tych deserów "fit" i nie komponowałabym ich na dżemach czy czekoladzie deserowej. (Problem tu takze jest w nazewnictwie "fit" w wielu artykułach, co uważam trochę za błąd jezykowy). Jeśli chcemy naprawdę wyeliminować cukier, to należy zastąpić substancje słodzące na słodzik np. erytrytol, który
Zgadzam się z opinią wyżej. Osobiście nie nazywałabym tych deserów "fit" i nie komponowałabym ich na dżemach czy czekoladzie deserowej. (Problem tu takze jest w nazewnictwie "fit" w wielu artykułach, co uważam trochę za błąd jezykowy). Jeśli chcemy naprawdę wyeliminować cukier, to należy zastąpić substancje słodzące na słodzik np. erytrytol, który nie podnosi glukozy we krwi. W zasadzie to tyle. Dżemy, konfitury czy miód to także "cukier". Nie demonizujmy jednak węglowodanów. Zapominamy, że wielu pacjentom którzy cierpią na zaburzenia samokontroli z objadaniem przez dziesięciolecia, takie drobne zamiany na początku drogi mocno pomagają. Z miodem się zgadzam- miód podgrzewany powyżej temp.40C zazwyczaj już traci wiele cennych właściwości- więc też mnie zastanawia po co używać go do wypieków? No cóż.
- 4 0
-
2023-12-20 11:30
(1)
czy ty naprawde myslisz, ze to portal dla ludzi fit lub naukowy? popularny artykul/temat, wiec 3m wrzuca aby dodawac i byc wyzej na google. jokes on you dude
- 3 2
-
2023-12-20 14:03
to po co wprowadzać ludzi w błąd?
Przeczyta to babcia z cukrzyca, upichci i zje. Po co szkodzić innym złymi radami?
- 8 0
-
2023-12-25 07:46
Że niby z miodem to bez cukru?
To oszukiwanie samego siebie. To ja już wolę zjeść od święta kawałek zwykłego, nie przesłodzonego , tylko normalnie przygotowanego w domu ciasta, a potem pójść na długi spacer i mniej zjeść podczas innych posiłków. Takie pseudo-fit desery to pułapka, nieświadomie łatwo zjeść za dużo porcji, bo niby takie bez cukru to można żreć.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.