- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (99 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 5 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 6 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
Fit makowiec i świąteczny serniczek bez kalorii. 5 przepisów na deser bez cukru
Ile kalorii zjadamy w święta? Podczas świątecznych dni pochłaniasz przeciętnie 5-6 tys. kalorii dziennie, a więc przynajmniej 2-krotnie więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Oczywiście najwięcej dostarczają nam świąteczne desery. I to słodkości są źródłem obaw u osób, które na co dzień dbają o linię. Jak zmniejszyć podaż kalorii w świątecznych ciastach i rozsądnie je spalić? Sprawdź nasze propozycje: 5 przepisów na deser bez cukru.
- Chociaż w internecie znajdziemy mnóstwo przeliczników spożytych kalorii i określonego czasu aktywności fizycznej, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy takie podejście jest słuszne. Osobom z problemami z samokontrolą nie polecam podchodzenia do świąt w ten sposób, gdyż może to potęgować samonapędzające się koło błędnego schematu. Polecam za to celebrację i wypróbowanie przygotowanych dań, stawiając jednocześnie na umiar w jedzeniu oraz regularną, zwykłą aktywność fizyczną dostosowaną do potrzeb - mówi Maria Cichecka, mgr dietetyki, absolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
5 przepisów na deser bez cukru
Dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie podaży kalorii jest wybór zdrowych, "odchudzonych" przekąsek. Deser bez cukru może dać uczucie sytości i zastąpić posiłek. Oto kilka przykładowych propozycji.
Fit Makowiec
Składniki (na ok. 12 porcji):
500 g gotowej masy makowej (bez cukru na pierwszych miejscach składu i z dużą ilością bakalii),
3 jaja,
6 łyżek kaszy manny,
1 jabłko,
2 łyżki miodu,
50 g suszonej żurawiny,
50 g migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 herbatników,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dnie ułożyć herbatniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę makową wymieszać z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Do takiego ciasta stopniowo dodawać ubite białka i wymieszać. Przelać gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec 60 minut. Wystudzić.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
50 g ksylitolu lub erytrolu,
150 g pełnoziarnistej mąki,
150 g mąki tortowej,
kostka masła,
3 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku.
Przygotowanie:
Słodzik zmiksować na puder i utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować, a gdy masa się połączy, dodać przesiane mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia (wcześniej je wymieszać). Wszystko zmiksować. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać wzory i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec ok. 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Dietetyczny serniko-makowiec
Składniki (na ok. 10 porcji):
- masa makowa:
6 klasycznych herbatników,
450 g gotowej masy makowej z dobrym składem (np. słodzonej miodem, z bakaliami),
2 jajka,
6 łyżek kaszy manny,
2 łyżki ksylitolu,
skórka otarta z jednej pomarańczy.
- masa serowa:
250 g chudego twarogu,
150 g serka homogenizowanego waniliowego,
4 łyżki ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki kaszy manny,
2 jajka.
Przygotowanie:
Dno formy o wymiarach 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Składniki na masę makową dokładnie wymieszać i wlać na ułożone w blaszce herbatniki. Za pomocą blendera zmiksować twaróg z serkiem homogenizowanym na gładką masę. Dodaj ksylitol, budyń, kaszę, jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę serową wlać do formy. Tak przygotowany deser umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piec 75 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Dietetyczne ciasto piernikowe
Składniki:
200 g mąki orkiszowej,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka przyprawy do piernika,
łyżka kakao,
szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
konfitura truskawkowa,
Czekoladowa polewa:
1/2 tabliczki czekolady deserowej,
3 łyżki mleka,
Przygotowanie:
Miód podgrzać. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiać do miski, dodać miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Odstawić ciasto do wystygnięcia, a gdy będzie chłodne, pokroić je wzdłuż przez środek i przekładać konfiturą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polewamy nią ciasto. Udekorować.
Fit pierniczki z patelni
Składniki (na ok. 15 sztuk):
150 g mąki orkiszowej,
1 żółtko,
50 g masła,
50 g jogurtu greckiego,
szczypta soli,
2 łyżki stewii,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
szczypta imbiru,
50 g deserowej czekolady.
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszać składniki. Dodać masło, jogurt i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto, a potem rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ciastka. Powinno wyjść ok. 15 sztuk. Rozgrzać patelnię, pamiętając, że nie może być za bardzo gorąca, bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układać pierniczki i piec po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełożyć na talerz.
Jak spalić świąteczne kalorie?
- Uważajmy, by nie rekompensować sobie przesiedzianych godzin przy stole bardzo intensywnym wysiłkiem fizycznym tuż po posiłku, gdyż zwiększy to ból, dyskomfort i skutki przejedzenia. Ćwiczenia fizyczne po zbyt dużej kolacji warto przesunąć na drugi dzień, gdy odciążymy już organizm - dodaje Maria Cichecka.
Osoby przejedzone mogą sięgnąć po doraźną pomoc w postaci ziołowych herbat regulujących trawienie, takich jak: napar z majeranku, mięty, szałwii czy kopru włoskiego. Po chwili odpoczynku warto wyjść na dłuższy spacer w tempie dostosowanym do swoich możliwości.
- Świąteczny deser można spalić za pomocą ulubionej aktywności fizycznej lub po prostu nie przejadać się tego dnia, wliczając kaloryczność deseru do dziennego bilansu energetycznego - podkreśla mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Miejsca
Opinie (24) 1 zablokowana
-
2023-12-24 13:11
Co to za brednie? Kto pozwolił na publikację tych wypocin, które wprowadzają czytelnika w błąd. Co za kompromitacja.
- 1 0
-
2023-12-25 07:46
Że niby z miodem to bez cukru?
To oszukiwanie samego siebie. To ja już wolę zjeść od święta kawałek zwykłego, nie przesłodzonego , tylko normalnie przygotowanego w domu ciasta, a potem pójść na długi spacer i mniej zjeść podczas innych posiłków. Takie pseudo-fit desery to pułapka, nieświadomie łatwo zjeść za dużo porcji, bo niby takie bez cukru to można żreć.
- 1 0
-
2023-12-28 07:52
JA zamieniam
50 g ksylitolu lub erytrolu na 10 g ksylamitu, działa i jak kopie.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.