• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szynka z celulozy stanie się alternatywą dla wegan?

Piotr Kallalas
28 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (125)
Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna. Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna.

Czy produkty na bazie celulozy mogą stać się alternatywą dla wegan? Tak twierdzą gdańscy naukowcy, którzy chcą przyczynić się do powstania wegańskich kiełbas i wędlin przygotowanych na bazie polimerów sacharydowych produkowanych przez bakterie.



Czy w twojej diecie jest mięso?

Badacze z Politechniki Gdańskiej pracują nad rozwiązaniami, które mogą okazać się zbawienne zwłaszcza dla osób, którzy poszukują zdrowych zamienników produktów mięsnych. Obecnie weganie mają do dyspozycji dość szeroki wybór produktów, jednak problemem pozostaje niska zawartość protein.

- Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To zresztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych - tłumaczy dr Agata SommerWydziału Chemicznego PG.

Celulozie można nadać smak i zapach



W tym wypadku z pomocą mogą przyjść bakterie produkujące celulozę, która jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ten polisacharyd z jednej strony powoduje uczucie sytości, a z drugiej strony nie zawiera kalorii oraz nie posiada smaku. W tym drugim przypadku można to jednak zmienić.

- Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów. Moje badania dotyczą wyłącznie produktów z grupy wędlin wegańskich, ale celuloza jest już np. stosowana jako dodatek do deserów. Ponieważ jest bezwonna i bezsmakowa, można nadać jej dowolny pożądany smak, zapach i wartości odżywcze - wyjaśnia dr Sommer.
Co istotne, celuloza produkowana przez niegroźne bakterie ma taki sam skład, co celuloza roślinna, jednak posiada cieńsze włókna. Badacze wskazują, że produkcja kiełbas i wędlin wegańskich opierających się na celulozie byłaby bezpieczna i tania.

O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? "Flexitarianizm wpisuje się w trend naszych czasów"
"Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów". "Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów".

"Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych"



Bakterie produkujące celulozę w celach ochronnych to m.in. Komagataeibacter xylinus.

- Substancja ta ma wyjątkowo cenne właściwości użytkowe, wynikające z jej unikalnej molekularnej budowy, którą stanowi chemicznie ultraczysty β-1,4-glukan. Główne cechy tego bionanopolimeru to m.in. wysoka higroskopijność (zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), elastyczność i wytrzymałość mechaniczna. Różne postacie fizyczne i chemiczne bionanocelulozy coraz częściej znajdują zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych - tłumaczą naukowcy.

Gdańscy naukowcy otrzymują celulozę z hodowli laboratoryjnych, które następnie są oczyszczane i z których uzyskuje się czystą celulozę.

- Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych i odżywczych - podsumowuje dr Sommer.
Badania są prowadzone w ramach projektu "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes" finansowanego z ministerialnego programu "Inicjatywa doskonałości - uczelnia badawcza" (IDUB).

Miejsca

Opinie (125) 8 zablokowanych

  • Może to i fajne ale zdrowe na pewno nie jest i szynka to taka część świni a nie mieszanka celulozy którą zajadają się robale

    • 4 0

  • (1)

    To zabawne, bo weganie nie potrzebują, żeby im ktoś na siłę wymyślał "zamienniki mięsa" - mają je w każdym warzywniaku.

    • 1 3

    • Ja nie jem mięsa i chętnie korzystam z zamienników jako urozmaicenia diety. Rozumiem, że spytałeś wszystkich wegetarian/wegan?

      • 1 0

  • Drodzy weganie (3)

    Nie chcecie jeść szynki, a jednak dążycie do uzyskania jej walorów smakowych. Po co, skoro szynka jest taka beeeee? Smacznego papieru życzę.

    • 4 3

    • (1)

      Skąd założenie, że wegetarianie/weganie nie jedzą mięsa, bo go nie lubią?
      Bardzo częsty skrót myślowy :)

      • 1 0

      • A niby jest inaczej?

        • 0 0

    • Do niczego nie dążę. Nie tknę tego.

      • 0 0

  • To nie jest żadna szynka! To jest celuloza o smaku szynki i tyle. Chipsy o smaku szynki nie nazywają się szynką.

    • 3 0

  • Są już parówki gdzie mięso to 20 %

    A reszta to papier

    • 1 0

  • Merkel kaze- sluga musi.

    • 1 1

  • Dziękuję nie skorzystam. To że nie jem mięsa, nie znaczy że mam jeść sztuczne szynki z papieru.

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan. (1)

    Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan.
    Wegan jest jeszcze zbyt mało by można było na nich zarobić pieniądze. Z badań wynika że ogromna większość kupujących przetworzone produkty wegańskie to zwykli mięsożerni ludzie którzy chcą się trochę zdrowiej lub ekologiczniej odżywiać.
    Natomiast weganie najczęściej kupują proste tanie produkty nieprzetworzone.

    • 3 0

    • Nie przesadzaj

      Jako zamienniki mięsa istnieją produkty z soczewicy, fasoli, tofu, bakłażana czy kalafiora. Są dostępne one nawet w postaci wege kotletów, pasztetów i innych. I lepiej samemu sobie robić bowiem te obecnie w sprzedaży są często niesmaczne

      • 0 0

  • Paradoks

    Weganin udający, że wpitziela schabowe? Coś z takim człowiekiem jest nie tak, że musi się oszukiwać.

    • 0 1

  • Kiełbasa z kału?

    Kiełbaski z kału? Perpetum mobile.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Emocje pod kontrolą

spotkanie, konsultacje

Warsztaty dla opiekunów osób z demencją

warsztaty

Sprawdź znamiona po lecie

badania, konsultacje

Najczęściej czytane