- 1 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (34 opinie)
- 2 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (83 opinie)
- 3 Ranking salonów masażu w Trójmieście (20 opinii)
- 4 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (16 opinii)
- 5 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 6 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (26 opinii)
Szynka z celulozy stanie się alternatywą dla wegan?
Czy produkty na bazie celulozy mogą stać się alternatywą dla wegan? Tak twierdzą gdańscy naukowcy, którzy chcą przyczynić się do powstania wegańskich kiełbas i wędlin przygotowanych na bazie polimerów sacharydowych produkowanych przez bakterie.
- Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To zresztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych - tłumaczy dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego PG.
Celulozie można nadać smak i zapach
W tym wypadku z pomocą mogą przyjść bakterie produkujące celulozę, która jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ten polisacharyd z jednej strony powoduje uczucie sytości, a z drugiej strony nie zawiera kalorii oraz nie posiada smaku. W tym drugim przypadku można to jednak zmienić.
- Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów. Moje badania dotyczą wyłącznie produktów z grupy wędlin wegańskich, ale celuloza jest już np. stosowana jako dodatek do deserów. Ponieważ jest bezwonna i bezsmakowa, można nadać jej dowolny pożądany smak, zapach i wartości odżywcze - wyjaśnia dr Sommer.
Co istotne, celuloza produkowana przez niegroźne bakterie ma taki sam skład, co celuloza roślinna, jednak posiada cieńsze włókna. Badacze wskazują, że produkcja kiełbas i wędlin wegańskich opierających się na celulozie byłaby bezpieczna i tania.
![O co chodzi z tym rzucaniem mięsa?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3397/150x100/3397902__kr.webp)
"Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych"
Bakterie produkujące celulozę w celach ochronnych to m.in. Komagataeibacter xylinus.
- Substancja ta ma wyjątkowo cenne właściwości użytkowe, wynikające z jej unikalnej molekularnej budowy, którą stanowi chemicznie ultraczysty β-1,4-glukan. Główne cechy tego bionanopolimeru to m.in. wysoka higroskopijność (zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), elastyczność i wytrzymałość mechaniczna. Różne postacie fizyczne i chemiczne bionanocelulozy coraz częściej znajdują zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych - tłumaczą naukowcy.
Gdańscy naukowcy otrzymują celulozę z hodowli laboratoryjnych, które następnie są oczyszczane i z których uzyskuje się czystą celulozę.
- Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych i odżywczych - podsumowuje dr Sommer.
Badania są prowadzone w ramach projektu "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes" finansowanego z ministerialnego programu "Inicjatywa doskonałości - uczelnia badawcza" (IDUB).
Miejsca
Opinie (125) 8 zablokowanych
-
2023-06-28 19:44
Może to i fajne ale zdrowe na pewno nie jest i szynka to taka część świni a nie mieszanka celulozy którą zajadają się robale
- 4 0
-
2023-06-28 21:06
(1)
To zabawne, bo weganie nie potrzebują, żeby im ktoś na siłę wymyślał "zamienniki mięsa" - mają je w każdym warzywniaku.
- 1 3
-
2023-06-28 22:24
Ja nie jem mięsa i chętnie korzystam z zamienników jako urozmaicenia diety. Rozumiem, że spytałeś wszystkich wegetarian/wegan?
- 1 0
-
2023-06-28 21:21
Drodzy weganie (3)
Nie chcecie jeść szynki, a jednak dążycie do uzyskania jej walorów smakowych. Po co, skoro szynka jest taka beeeee? Smacznego papieru życzę.
- 4 3
-
2023-06-28 22:22
(1)
Skąd założenie, że wegetarianie/weganie nie jedzą mięsa, bo go nie lubią?
Bardzo częsty skrót myślowy :)- 1 0
-
2023-06-29 14:13
A niby jest inaczej?
- 0 0
-
2023-06-29 19:56
Do niczego nie dążę. Nie tknę tego.
- 0 0
-
2023-06-28 21:56
To nie jest żadna szynka! To jest celuloza o smaku szynki i tyle. Chipsy o smaku szynki nie nazywają się szynką.
- 3 0
-
2023-06-29 06:51
Są już parówki gdzie mięso to 20 %
A reszta to papier
- 1 0
-
2023-06-29 07:51
Merkel kaze- sluga musi.
- 1 1
-
2023-06-29 19:53
Dziękuję nie skorzystam. To że nie jem mięsa, nie znaczy że mam jeść sztuczne szynki z papieru.
- 1 0
-
2023-06-29 21:25
Opinia wyróżniona
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan. (1)
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan.
Wegan jest jeszcze zbyt mało by można było na nich zarobić pieniądze. Z badań wynika że ogromna większość kupujących przetworzone produkty wegańskie to zwykli mięsożerni ludzie którzy chcą się trochę zdrowiej lub ekologiczniej odżywiać.
Natomiast weganie najczęściej kupują proste tanie produkty nieprzetworzone.- 3 0
-
2023-06-30 21:18
Nie przesadzaj
Jako zamienniki mięsa istnieją produkty z soczewicy, fasoli, tofu, bakłażana czy kalafiora. Są dostępne one nawet w postaci wege kotletów, pasztetów i innych. I lepiej samemu sobie robić bowiem te obecnie w sprzedaży są często niesmaczne
- 0 0
-
2023-06-29 23:07
Paradoks
Weganin udający, że wpitziela schabowe? Coś z takim człowiekiem jest nie tak, że musi się oszukiwać.
- 0 1
-
2023-06-30 11:46
Kiełbasa z kału?
Kiełbaski z kału? Perpetum mobile.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.