• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjna kuchnia Pomorza: Jej Wysokość Śliwka

Justyna Spychalska
24 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Smażona, suszona, wędzona. Do mięs, do deserów, do powideł. Pomorskich sposobów na przyrządzanie śliwek było (i jest) wiele. Smażona, suszona, wędzona. Do mięs, do deserów, do powideł. Pomorskich sposobów na przyrządzanie śliwek było (i jest) wiele.

Delikatna w smaku, słodka, świetnie komponuje się z aromatem cynamonu i wanilii. Śliwka, owoc przełomu lata i jesieni, używana była w kuchni pomorskiej od dawna. Smakuje dobrze zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Prawdziwa królowa, Jej Wysokość Śliwka.



Jakie śliwki lubisz najbardziej?

Śliwka ma około 6 tysięcy odmian, ale najbardziej znana jest węgierka, z brunatnogranatową skórką i żółtym, słodkim miąższem. Żeby poznać jej smak, najlepiej udać się w Dolinę Dolnej Wisły. Ta kraina geograficzna leżąca w województwach pomorskim i kujawsko-pomorskim słynie z najlepszych w Polsce powideł śliwkowych, produkowanych tam od lat. Sekretem jest specjalny, lokalny ekotyp śliwki węgierki.

- Tajemnicą smaku naszych powideł jest to, że smaży się je w dużych, tradycyjnych, miedzianych kotłach. - dodaje producentka Ewelina Mróz z Gospodarstwa Agroturystycznego "Maciejówka" we wsi Opalenie - Ustawia się je nad ogniem, co również wpływa na jakość i niepowtarzalny smak przetwarzanych śliwek.

Powidła z Doliny Dolnej Wisły są słodkie, mają wyczuwalny, kwaskowy posmak, charakterystyczny dla śliwki. Czuć w nich nutę cynamonu i wanilii, rodzaj i proporcje dodatków zależą od producenta. Niektóre odmiany śliwek smaży się razem z pestkami, co sprawia, że powidła mają gorzko - dymny posmak.

Jeśli nie zasmakują Ci nadwiślańskie słodkości, możesz wypróbować innych pomorskich przepisów na śliwki. Zaglądamy do XIX wiecznej Gdańskiej Książki Kucharskiej: w dziale przetwory rzuca się w oczy receptura na marynowane śliwki z octem, winem, cynamonem i goździkami.

- W Gdańsku marynowanie śliwek było bardzo popularne - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Tak konserwowane owoce podawano zarówno z zimnymi, jak i ciepłymi wytrawnymi przystawkami. Najczęściej spożywano je z mięsem.

Marynowanie i smażenie powideł nie były jedynymi metodami konserwacji śliwek. Wystarczy przywołać staropolski, spożywany także na Pomorzu schab z wędzoną śliwką. Wędzenie nadawało śliwce charakterystyczny aromat dymu. Popularne było też suszenie, które pozwalało wydobyć z owocu esencję smaku. Śliwki w takiej postaci były najczęściej dodatkiem do dań wytrawnych, słonych. Na Kaszubach i na Kociewiu stanowiły ważny składnik czarnej polewki, czyli czerniny.

W celu znalezienia dobrej, śliwowej popitki, najlepiej wrócić do Doliny Dolnej Wisły, a dokładnie do pomorskiej miejscowości Neborowo Wielkie. Od lat wytwarza się tam nalewkę ze śliwek, nazywaną dźwięcznie "Neborowianką". To nie jedyny taki alkohol w tym rejonie, na Kociewiu do dziś zachowało się wiele tradycyjnych receptur na śliwikowo - ziołowe wysokoprocentowe specjały. Ci, którzy wolą bezalkoholowe popitki, mogą skosztować pomorskiego śliwkowego kompotu.

Czy smaczne śliwki są też zdrowe? Z pewnością od dawien dawna traktowano je jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne, a wszystko dzięki dużej zawartości pektyn, które regulują przemianę materii.

- Warto sięgać po polskie, świeże śliwki w sezonie, czyli wtedy, kiedy maja największą zawartość dobroczynnych aktywnych składników - przekonuje Weronika Górska dietetyczka z poradni Smak Zdrowia. - Namawiam do próbowania różnych odmian. Każda, zależnie od koloru, stopnia dojrzałości i  słodkości, będzie miała trochę inne proporcje witamin, składników mineralnych i polifenoli. Poza tym, śliwki są niskokaloryczne, 100 gramów tych owoców dostarcza tylko 45 kilokalorii.

Jeśli po przeczytaniu artykułu, nabraliście ochoty na śliwkowy deser, mamy dla Was prostą, pyszną recepturę przygotowaną przez Kuchmistrza Andrzeja Ławniczaka z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Smażone śliwki pod chrupiącą kruszonką z gałką lodów waniliowych domowej roboty

Składniki na 2 porcje śliwek z kruszonką:
Śliwki 0,5 kg
Cukier 200 g
Sok pomarańczowy 100 ml
Masło 150 g
Mąka 200 g
Łyżka cynamonu, listek mięty

Składniki na lody waniliowe:
Śmietanka 36% 150 ml
Mleko 200 ml
Cukier 100 g
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 sztuki laski wanilii

Przyrządzanie: Dzień przed podaniem deseru, przygotowujemy lody waniliowe. W tym celu mieszamy w rondlu wszystkie składniki, dodajemy laski wanilii, podgrzewamy do temperatury 70-80 °C. Laski wyjmujemy, wydłubujemy rdzeń, dodajemy do masy, resztę wyrzucamy. Po ostygnięciu umieszczamy masę w zamrażalniku, po ok. 1-2 h wyjmujemy i miksujemy blenderem. Proces powtarzamy dwukrotnie. Następnego przygotowujemy śliwki: najpierw drylujemy, kroimy na połówki. Następnie podsmażamy je na maśle, dodajemy 100 gramów cukru, sok pomarańczowy, cynamon. Dusimy kilka minut, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: 100 gramów masła topimy w rondlu, mieszamy z mąką i 100 gramami cukru. Śliwki wykładamy na talerz, posypujemy kruszonką, zapiekamy 3-5 minut w temperaturze 180 °C. Podajemy z gałką lodów waniliowych i listkiem mięty
.

Miejsca

Opinie (27) 8 zablokowanych

  • smaczny przepis

    j/n

    • 1 0

  • Kuchmistrz (4)

    A od kiedy BARON - Ławka jest kuchmistrzem to chyba żart

    • 1 4

    • Robert Sowa z zawodu nie jest kucharzem a zwą go kuchmistrzem każdy może zostać kuchmistrzem jeśli się to lubi

      • 4 0

    • kuchmistrz

      Żaden z was nie osiągnie tego co posiada Endru kreator smaku

      • 2 0

    • nie sraj we własne gniazdo

      a i tak wiem kim jesteś P miej odwagę się podpisać

      • 2 0

    • zmywak kuchcik

      Jak można tak myśleć o panu Andrzeju.Taki zmysł smaku jaki posiada mój mistrzuniu Pan Andrzej ma niewiele osób,serce do gotowania i organizację pracy nie zauważyłam u żadnego z was GWIAZDORZY.Trzeba szanować nauczycieli takich jak Pan Andrzej

      • 0 0

  • Co wy gadacie (2)

    Nie ma nic takiehgo jak "tradycyjna kuchnia Pomorza", chyba że macie na względzie solonego śledzia wytrzepanego o cholewę, lub smierdzącego pomuchla.

    • 4 4

    • twoja wiedza na ten temat jest zerowa tzn do bani baranie

      • 1 0

    • Pewnie powinienem napisać h..U PRZEEPRASZAM czytelników

      Kuchnia Pomorska to najstarsza Tradycyjna Kuchnia w Polsce ze względu na szlak Bursztynowy, wszystko wiedzący Buraku Pastewny, jak chcesz coś napisać to pisz tak żeby się za ciebie nie wstydzić.Masz prawo się wypowiadać ,ale mądrze

      • 0 0

  • Co to za artykuł? Już widać nie mają o czym pisać. Jeszcze trochę poczytamy o ogórkach i sposobie ich kiszenia :/ (2)

    • 4 4

    • przydało by się

      wiele osób nie wie jak to robić

      • 6 1

    • Zazdrosnik - ty nigdy się tu nie znajdziesz

      • 1 0

  • andrzej ł

    widzę ile zawiści i zazdrości jest w ludziach ch co tak piszą to trole internetowe które nie dorastają andrzejowi do pięt . Andrzej nie przejmuj się frajerami

    • 3 0

  • śliwki z kruszonką

    to fajny deser, ale trzeba dodać dużo cukru, inaczej jest kwaśny.

    • 2 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

W drodze do zdrowia: Joga na wyspie

1650 zł
spotkanie, zajęcia rekreacyjne, joga

Emocje pod kontrolą

spotkanie, konsultacje

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane