- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (100 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 5 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 6 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
Tradycyjne smaki Pomorza: odświętna kaczka
Jednym smakuje, inni nie przepadają za jej zdecydowanym smakiem, powszechnie uważa się ją za rarytas. Wymaga umiejętnego przygotowania: może być soczysta i krucha, ale też sucha i włóknista. Kaczka - królowa wśród drobiu i pomorski przysmak.
Dzikie ptaki lądowały pewnie nie tylko w stawie, ale też na talerzu Michała Owidzkiego, XVIII-wiecznego właściciela wsi. Dziś polowania na kaczki budzą wiele kontrowersji, a ich przeciwników pewnie nie pocieszy fakt, że 15 sierpnia rozpoczął się oficjalny sezon. Prawda jest jednak taka, że w kuchni pomorskiej znacznie ważniejsze są kaczki domowe.
- Dawniej oprócz kurników w gospodarstwach były też kaczowniki, przeznaczone dla kaczek. Starano się wyhodować opiekłę, czyli jak najtłustsze sztuki, żeby podczas pieczenia nie trzeba było dodatkowo smarować ich smalcem - tłumaczy Ewa Gilewska, kustosz Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku.
- Dziś hoduje się ich znacznie mniej, ale pamiętam z dzieciństwa, że kaczek biegało po podwórzu sporo. U mnie w domu jadało się je dość często, podczas rodzinnych świąt, uroczystości - wspomina Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet. - Tradycyjny przepis, popularny na Kociewiu, to kaczka pieczona z jabłkami.
Tuszkę kaczki natrzeć solą, majerankiem, wierzch posmarować smalcem, jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do tuszki, zaszyć otwór, piec w brytfannie - to fragment najbardziej znanego, pomorskiego przepisu na kaczkę. Oczywiście są też inne receptury. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazła się kaczka po pomorsku faszerowana podrobami i... wieprzowiną. Nie brakuje innych wariacji.
- Ja przyrządzam zrazy z kaczki, nadziewane kapustą i suszoną śliwką. Mięso najpierw się podsmaża, potem zapieka, polewając słodką śmietanką - zdradza Bernadeta Puzdrowska z Kaszub, promotorka tradycyjnej kuchni - U mnie w domu mięso kaczki jada się też z domowymi, kaszubskimi kluseczkami. W tej wersji jest naprawdę pyszne.
Dawniej gospodynie dbały o to, by każda część kaczki została wykorzystana, jedna sztuka starczała przeważnie na trzy obiady dla całej rodziny.
- W sobotę przygotowywano popularną na Pomorzu czerninę z dodatkiem krwi i suszonych owoców, w niedzielę jadano pieczyste, a poniedziałek podawano dzieciom pyszny sos, który zostawał po niedzielnym obiedzie i kostki do obgryzania - opowiada Ewa Gilewska.
Kaczki jadało się też w mieszczańskim Gdańsku, i to od dawien dawna: na słynnych ucztach w Dworze Artusa były daniem obowiązkowym. Zachowało się wiele ciekawych przepisów na kaczkę duszoną z przeróżnymi sosami: pieczarkowym, kasztanowym, sardelowym.
- Doszukałam się w kilku starych publikacjach przepisu na kaczkę po gdańsku: z sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym. To portowe miasto od dawna miało dostęp do egzotycznych owoców - wyjaśnia Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich "Łężanki".
Pozostaje spytać: czy kaczkę jeść warto? Niestety, jej mięso jest dość tłuste i kaloryczne.
- Kaczka jest jednym z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Jeśli mamy na nią ochotę, najlepiej wybrać najmniej tłustą pierś, polecam jedzenie jej bez skórki - radzi Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety. - Mięso najlepiej dusić, gotować i piec.
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego
Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.
Miejsca
Opinie (29) 1 zablokowana
-
2012-08-26 09:06
"Zdarza Ci się jeść mięso kaczki?" (1)
Rozwaliło mnie to pytanie :)
Czemu nie np. Czy smakuje Ci mięso z kaczki ?
Czasami się zastanawiam czym myślą ludzie tworzący takie tematy ?
Sam temat ok ale zapytania uuuuuuuuuuuuuuuuha lipa na maksa
Polecam wedlinydomowe.p- 9 4
-
2012-08-26 10:35
każdy sposób na zareklamowanie swojej strony
jest dobry
- 3 1
-
2012-08-26 09:08
kolo klifu z tylu jest tlusta kaczka
przy "polu" golfowym
- 2 3
-
2012-08-26 09:13
ankieta (4)
Czy zdazyło ci sie jeść kiedyś mięso szczura?
- 12 3
-
2012-08-26 09:19
(3)
Mi się zdarzyło zdarzyć;)
Popieram, trzeba tępić głupotę- 3 1
-
2012-08-26 09:24
yogi (2)
dzieki za wytkniecie bledu, fakt ze u mnie z ortografia to cienko :]
- 0 3
-
2012-08-26 09:35
(1)
Nie chodziło mi o błąd ortograficzny tylko o przesłanie :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :D- 0 3
-
2012-08-26 10:32
kiedy mięso szczura jest niezwykle delikatne i smaczne...
naprawdę, nie żartuję
- 4 1
-
2012-08-26 09:28
Lepsza kaczka
niz rydz
- 2 4
-
2012-08-26 09:44
lubię kaczkę
z pomarańczami, po pekińsku, albo po protu smażoną. Szkoda, że to takie drogie i trudno dostępne mięso
- 5 4
-
2012-08-26 10:05
w piotrze i pawle, w lidlu czasem można kupić (5)
ale mrożoną oczywiście. Świeżej w mieście nie uświadczysz
- 8 1
-
2012-08-26 14:52
Kaczka jest jednym z mięs które nie traci walorów smakowych poprzez mrożenie, więc mrożona jest OK
- 3 0
-
2012-08-26 17:26
idź ze śrutówką nad miejski stawek to uświadczysz
- 1 1
-
2012-08-26 19:41
Świeżą kaczkę, nie mrożoną
można kupić na hali targowej w Gdyni. Stoiska rodzinne z warzywami, oferują również własne wyroby jak jajka, kaczki, gęsi itp.
- 3 1
-
2012-08-26 20:48
Ano uświadczysz
jeno do Leclerca trzeba zajechć
- 1 0
-
2013-02-08 20:00
kaczka
dzisiaj w lidlu były świeże kaczki
- 0 0
-
2012-08-26 10:13
(3)
a co ma wspolnego ze zdrowiem kaloryczność?
kaczka jest miękka smaczna i zdrowa
dlatego ze w przeciwieństwie do kurczaków nie jest sztucznie hodowana
hormonami czy modyfikowaną genetycznie karmą
jakaś moda zapanowała na brednie o kaloriach
skład się liczy potrawy i z czego jest zrobiona nie jakieś wydumane kalorie !
zamiast jakiejś dziwnej poradni pytajcie o zdrowie czy produkt stosowaną do tego instytucję która może cokolwiek wiedzieć- 13 4
-
2012-08-26 10:20
zdrowa raczej nie bardzo (2)
to bogate źródło tłuszczów nasyconych. Ale że przetworzona nie jest, to od czasu do czasu zjeść można
- 1 1
-
2012-08-26 11:20
tłuszcze są zdrowe, nawet BARDZO, jeśli nie dostarczamy ich za dużo (1)
- 4 2
-
2012-08-26 11:30
zależy jakie
- 1 2
-
2012-08-26 16:20
Ryby, jedzcie ryby! Może wtedy będziecie pamiętali obietnice wyborcze PO
PO kaczce jest kac.
- 8 3
-
2012-08-26 17:21
;+( (3)
Trupojady...
- 1 13
-
2012-08-26 18:53
masz rację, biedna kaczka [']
wpisujcie miasta
- 0 1
-
2012-08-26 19:04
Zimny Lech
- 2 1
-
2012-08-27 08:06
Hej wegetarianinie!
moje jedzenie sr* na Twoje jedzenie ;-)
- 2 0
-
2012-08-26 20:26
gdańszczanie po przeszczepie z kaszub polecają Kaczkę po gdańsku
skąd wy "etnolodzy" wytrzasneliscie tą kaczkę po gdańsku???
kiedyś będac w ełku przepytałem pewnego Roma czy wie jak się robi prawdziwy placek po cygańsku - oczy wywalił na wierzch i stwierdził, ze nie wie jak taki placek wygląda, pewnie z ta waszą kaczką bedzie podobnie- 0 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.