• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Polsce kuleje terapia żywieniowa w szpitalach. 80 proc. pacjentów bez dostępu do odpowiedniej opieki

Piotr Kallalas
9 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (47)

Lekarze ostrzegają, że w Polsce cały czas kuleje opieka żywieniowa w szpitalach. Pacjenci cierpiący na schorzenia onkologiczne często nie mają odpowiedniego wsparcia w postaci dobrze ustawionego leczenia.



Najnowsze dane Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu wskazują, że nawet 30 proc. chorych i 80 proc. pacjentów szpitali nie ma dostępu do zalecanej terapii żywieniowej, a więc opieki w sytuacjach, kiedy chorzy nie są w stanie samodzielnie lub we właściwej ilości przyjmować pokarmów. Medycy wskazują, że obecnie w wielu placówkach medycznych nie ma możliwości zagwarantowania odpowiedniego wsparcia żywieniowego chorym poddanym hospitalizacji np. po operacjach. Problem ma mieć zresztą charakter systemowy i z jednej strony wynika z braku wiedzy w zakresie żywienia, jak i kwestii finansowych.

- W Polsce brakuje odgórnie ustalonych norm i zasad, które mogłyby bezpośrednio wpłynąć na poprawę jakości w zakresie żywienia klinicznego. Stosowanie terapii żywieniowej w polskich szpitalach, pomimo konieczności lub wskazań do przeprowadzenia u części pacjentów, nadal dla wielu placówek jest procesem nieuregulowanym i problematycznym, mimo że prawidłowo przeprowadzone leczenie żywieniowe pozwala wyeliminować wiele powikłań, skrócić czas leczenia oraz poprawić przeżywalność chorych - mówi dr n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.

Czy trudno jest znaleźć lekarza orzekającego zgon?



"W szpitalu powinno zostać powołane ambulatoryjne poradnictwo żywieniowe"



Ponadto w wielu szpitalach nie jest wykonywana ocena stanu odżywienia, chociaż takie zalecenia są opisane w rozporządzeniu resortu zdrowia i jest to niezbędny element do podjęcia dalszej terapii o charakterze żywieniowym. Dodatkowo wśród personelu medycznego niewielu jest specjalistów, którzy są w stanie dokonać takiej analizy i mieliby kwalifikacje do przeprowadzenia leczenia żywieniowego.

- Nasze obserwacje stale pokazują lukę w procesie kształcenia młodych lekarzy. Większość uczelni medycznych nie prowadzi przedmiotów związanych z terapią żywieniową, więc początkujący medycy nie są świadomi roli, jaką odgrywa niedożywienie, jak mają reagować i wdrażać leczenie żywieniowe - kontynuuje dr n. med. Mańkowska-Wierzbicka i dodaje: - W szpitalu powinno zostać powołane ambulatoryjne poradnictwo żywieniowe, w którym można uzyskać rekomendacje w zakresie suplementacji doustnymi dietami przemysłowymi.
Warto zwrócić uwagę, że leczenie niedożywienia podlega refundacji, a pacjent, który może liczyć na prawidłowe wsparcie, szybciej dochodzi do siebie i skraca się jego hospitalizacja.

Opinie (47)

  • Oni maja swoje szpitale. Standard powinien być podobny , można skromniej ale dobrze

    • 2 0

  • Szpital dobrej praktyki żywienia klinicznego.
    To szpital Copernicus.

    • 1 0

  • Wiecie co? Posłowie, Senatorowie - powinni obligatoryjnie korzystać z usług NFZ a nie z sieci placówek MSWiA

    Cud w służbie zdrowia - od ręki

    Taki Kaczor po jednej operacji nogi od razu miałby obraz tego czym traktuje ludzi, a tak przez 30 lat w sejmie oderwał się od rzeczywistości

    • 1 0

  • Kradnące pielęgniarki to wstyd

    Audyty wewnętrzne trzeba robić w szpitalach

    • 1 0

  • Kuleje? Chyba nie istnieje!

    Znajomy z chorobą jelit dostał na obiad w szpitalu bigos!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty dla opiekunów osób z demencją

warsztaty

Czuły warsztat miednicy i bioder

210 zł
warsztaty

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane