- 1 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (17 opinii)
- 2 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (101 opinii)
- 3 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (25 opinii)
- 4 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 5 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 6 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania. Dzień Celiakii
16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. To choroba oznaczająca trwałą nietolerancję glutenu, na które zapaść można w każdym wieku. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo modna także wśród osób, które nie muszą się do niej stosować. W odpowiedzi na ten trend również restauratorzy wprowadzają do swoich kart tego typu potrawy. Gdzie w Trójmieście szukać bezglutenowej kuchni?
Sklepy ze zdrową żywnością w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Celiakia: dieta bezglutenowa to nie fanaberia
Niejedzenie glutenu nie jest przejawem mody czy fanaberii. Dla osób chorujących na celiakię (a także na inne schorzenia układu pokarmowego) to konieczność. Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach.
Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego - wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących objawów. Najczęstszymi są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co przekłada się na niedobory m.in. żelaza i wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji.
Czytaj także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię
Dlatego jedyną i najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednak gluten wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii, ale również w alergii na pszenicę oraz w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Przekreślony kłos - bezpieczna żywność bezglutenowa
Znak przekreślonego kłosa jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym bezpieczną żywność bezglutenową. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.
Okiem dietetyka: czy bezglutenowe znaczy zdrowe?
Innym wyznacznikiem bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu są restauracje opatrzone certyfikatem "Menu bez glutenu". To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.
Restauracje przyjazne osobom z celiakią w Trójmieście
Od lat bezglutenową kuchnią wegańską karmią Jola Słoma i Mirek Trymbulak w swoim Atelier Smaku. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36 lokal stanowi połączenie bistra z delikatesami. Kupimy tu bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe, przetwory, a także ciasta oraz pieczywo. Na miejscu zjeść można zaś gorący lunch czy deser.
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Atelier Smaku posiada certyfikat "Menu bez glutenu" - dostaniemy tu wyłącznie bezglutenowe potrawy. To wegańskie jedzenie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Właściciele zajmują się także upowszechnianiem wiedzy na temat diety bezglutenowej i weganizmu, regularnie organizują warsztaty kulinarne, a na swoim kanale YouTube udostępniają ciekawe przepisy.
Dania kuchni bezglutenowej serwuje Borowa Ciotka. Leśna chatka Borowej Ciotki znajduje się w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 36/108. Serwowana jest tu kuchnia polska i kaszubska, oparta na naturalnych i ekologicznych produktach. Tradycyjne obiady domowe, a także dania bezglutenowe i wegetariańskie powstają z wykorzystaniem suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników oraz zaufanych dostawców. W stałej karcie dań znaleźć można bezglutenowe zupy (domowy rosół i barszcz czysty na własnym zakwasie), bezglutenowe pierogi (m.in. z jagodami i sosem waniliowym, ruskie czy z kapustą i grzybami) oraz bezglutenowe placki ziemniaczane.
Osoby na diecie bezglutenowej dania bez glutenu znajdą też w restauracji Amici, mieszczącej się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4. Specjalizacją restauracji jest kuchnia włoska. Przygotowywane są tu dania z makaronów bezglutenowych oraz pizze z mąki bezglutenowej.
Spory wybór bezglutenowych opcji znaleźć można też w restauracji Masna Micha na gdańskim Garnizonie. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, proponuje dania dla osób na różnych dietach (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej). Osoby niejedzące glutenu mogą tu zamawiać bezglutenowe śniadanie, sałatki oraz bowle (Glutend, Burrito bowl, Bollywood, Falafel bowl i Tex Mex).
Wiele bezglutenowych propozycji ma w swojej karcie wegańska restauracja manna68, znajdująca się przy ul. Świętego Ducha 68. Zjemy tu bezglutenowe śniadania (szakszukę, omlet z farszem z warzyw i gofry), zupy (krem z pomidorów i tajską dyniową), ramen, sałatkę "rybną", "fishburgera" na gofrze i desery (brownie, szarlotkę i lody).
Słodkości m.in. bez glutenu znajdziemy w Fit Cake. Lokale tej ogólnopolskiej sieci "niecukierni" znajdują się w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. Pracownia przygotowuje słodkie smakołyki bez glutenu, ale także bez cukru i laktozy. Wśród wielu propozycji ciast, tortów, deserów, batoników czy gofrów mogą wybierać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe. Wśród bezglutenowych ciast możemy tu wybierać m.in. spośród sernika pistacjowego, nerkownika z kokosem, tarty twix, ciasta snicers czy marchewkowego.
Bezglutenowe menu znajdziecie też w restauracji U Królika, Pizza Pasta & Basta, Pracowni Wypieków i kawiarni Zakręcona Cafe.
Miejsca
Opinie (79) 10 zablokowanych
-
2022-05-17 10:19
Zgaduje, ze to popularna choroba.
Bo stada tych wszystkich vegan gluten free broda rurki i gole kostki, to chyba nie dla fanaberii w to idą.
- 1 4
-
2022-05-17 12:47
Bezglutenowo
Szkoda że nie ma artykułu o restauracji ,,u królika,, w Gdańsku ... która ma certyfikat jest to moja ulubiona restauracja ..
- 1 0
-
2022-05-17 14:11
regulacje unijne zobowiązują "zakłady żywienia zbiorowego" do oznaczania w karcie obecności alergenów - w tym glutenu
I to załatwia sprawę.
W Czechach czy Słowacji biorę kartę i wiem.- 3 0
-
2022-05-17 22:24
Moda a mus
Moda na bezglutenowe żarcie to jedno.
Po drugiej stronie są osoby, które muszą jeść BG. Nikomu nie życzę celiakii. Wyobraź sobie jesteś w knajpie na urodzinach i możesz sobie zamówić jedzenie. Ja jako celiak nie mogę, lecę do pobliskiej żabki i kupuje kabanosy i sucha bezglutenową bułkę- 2 0
-
2022-05-17 22:49
Ważne do wspomnienia jest to, że coś bezglutenowego w restauracji może zawierać gluten - dla ludzi chorych na celiakię to bardzo ważne. Jeżeli wykorzystuje się mąkę do innych potraw, to nie uniknie się zanieczyszczenia glutenem innych. Więc jeżeli ktoś nie je glutenu bo to jego fanaberia - ok. Ale z celiakią już może być to problem.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.