• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowie w filiżance

opr. mw
30 września 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Herbata ma wiele zalet, ale w jej smakowaniu należy zachować umiar. Herbata ma wiele zalet, ale w jej smakowaniu należy zachować umiar.

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Bywa nazywana eliksirem zdrowia, ale jej nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Jednak dla wielu z nas chwile spędzane z filiżanką herbaty są po prostu najlepszym momentem wytchnienia i relaksu po ciężkim dniu

.

O herbacie i jej właściwościach opowiada Agata Szczerkowska dietetyk, psycholog z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.

Herbatą nazywamy rodzaj naparu przyrządzanego z pąków lub liści roślin należących botanicznie do rodziny Camellia. Nazwa polska pochodzi od łacińskiego herba thea. Uprawiana jest przede wszystkim w strefie zwrotnikowej, głównie w rejonie Azji. Napar przygotowuje się z uprzednio wysuszonych liści, czasem poddanych procesowi fermentacji. Nazwę "herbata" używa się także do określania naparów pochodzących z ziół.

Historia herbaty
Pierwsze zapiski dotyczące herbaty pochodzą z Chin i datowane są na VIII wiek p.n.e. Następnie nasiona herbaty trafiły do Japonii gdzie rozwinął się cały rytuał jej parzenia. W V wieku n. e. herbata pojawiła się w Mongolii, a następnie w Tybecie. W Europie, dzięki kontaktom z Chinami w XVI wieku, pierwsi zetknęli się z nią Rosjanie - mniej więcej w tym samym czasie herbata pojawiła się w Zachodniej Europie. W Polsce zwyczaj picia herbaty pojawił się dopiero w XVIII wieku i dotyczył głównie arystokracji.

Gatunki herbaty
czarna - najbardziej popularna. Żeby powstała musi zajść kilka procesów: więdnięcie, skręcanie, suszenie i fermentacja. Zalewamy ją wrzącą wodą o temperaturze 100 stopni i parzymy przez 3 do 5 minut. Po upływie tego czasu herbata staje się gorzka, zaczyna uwalniać się tanina znosząca działanie pobudzające teofiliny i kofeiny. Najpopularniejsze gatunki to assam, yunnan, dajreeling, ceylon.

zielona - czyli nie poddana procesowi fermentacji, poddaje się ją tylko suszeniu. Ten gatunek herbaty zalewamy wodą o temperaturze między 60 - 80 stopni i parzymy maksymalnie 3 minuty żeby nie nabrała gorzkiego posmaku. Można ja parzyć 3 razy, drugie parzenie jest najbardziej wartościowe. W porównaniu z innymi herbatami zielona zawiera najwięcej witaminy C. Poza tym stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi, a dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego. Ma także silne działanie przeciwbakteryjne, jest bogatym źródłem fluoru, oraz ma silne działanie antyutleniające (przeciwdziała starzeniu).

biała - jest to najdroższy gatunek herbaty. Powstaje z młodych, nierozwiniętych pączków zbieranych wiosną. Parzymy ją w temperaturze 85 stopni przez około 5 - 7 minut. Posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejszające zmiany nowotworowe w komórkach). Zawiera także najwięcej ze wszystkich herbat polifenoli chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, dlatego nazywana jest "eliksirem młodości".

czerwona - czyli słynny Pu - erh, jest herbatą półfermentowaną. Parzymy ją 3 minuty w temperaturze 90 - 100 stopni. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny dzięki czemu nie zaburza wchłaniania żelaza. Poza tym obniża poziom cholesterolu, wspomaga wątrobę, pobudza procesy trawienne - ma więc pewne właściwości pomocne w walce z nadwagą. Jednak nie warto liczyć na jej spektakularne działanie bez prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej.

Yerba Mate - to herbata peruwiańska. Zawiera mateinę, która ma bardzo silne działanie pobudzające, nie powoduje jednak wypłukiwania magnezu z organizmu, a także nie działa na wzrost ciśnienia tętniczego. Z dodatkowych właściwości dość dobrze hamuje uczucie głodu. Parzymy ją w temperaturze 70 - 80 stopni. Zaparzana w naczyniu z tykwy charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem.

Działanie
W niektórych gatunkach herbaty zawartość kofeiny i teiny (poprawiającej samopoczucie i zdolność koncentracji) przewyższa nawet ich zawartość w kawie. Filiżanka herbaty zawiera od 60 do 90 mg teiny, podczas gdy dopuszczalna dzienna dawka to ok. 650 mg.
Herbata zawiera także związki polifenolowe, mające silne właściwości antyutleniające, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym. Do innych jej zalet zaliczamy także działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie (dlatego przy zapaleniu spojówek polecane są kompresy z naparu herbacianego) oraz zatrzymywanie w organizmie witaminy C. Tanina jako jeden z polifenoli łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ale ma ona również niekorzystne działanie, gdyż ogranicza wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza.
Herbata ma w swoim składzie także olejki eteryczne i pigmenty. Zawiera także fluor, czyli pierwiastek chroniący zęby przed próchnicą - szklanka tego napoju pokrywa około 10 proc. zalecanej dziennej dawki. Z drugiej strony zawiera również glin, który szczególnie w połączeniu z fluorem może przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych. Należy pamiętać także, że herbata zaburza wchłanianie żelaza, nie należy jej pić w trakcie posiłków. Natomiast dolewanie mleka do herbaty niszczy jej działanie antyoksydacyjne.

Jak w przypadku wielu innych produktów spożywczych, także przy degustacji herbaty zalecany jest umiar. Picie zbyt dużej ilości herbaty nie spowoduje że będziemy chronieni przed wszelkimi chorobami, a tkanka tłuszczowa sama ulegnie spaleniu - możemy natomiast przekroczyć stężenie niekorzystnych substancji i zaburzyć wchłanianie innych. Kilka filiżanek dziennie wystarczy, aby cieszyć sie jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
opr. mw

Opinie (29) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    Przeciez herbata jest silnie rakotworcza...

    • 0 1

    • tak

      sama prawda, kto zieloną pije ten długo żyje.

      • 0 0

    • Wszystko jest rakotworcze (1)

      • 0 0

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Ja pije codziennie harbate z pradem (1)

    • 1 0

    • A ja z

      • 0 0

  • A gdzie kupic ? (6)

    Moze wiecie gdzie można kupić naprawde dobre hermaty w Trójmiescie ? Ostatnio kupowalem w Alfie w Czas na herbate - ale moze znacie tez inne godne polecenia miejsca ?

    • 0 0

    • W Marasce w Gdansku na Długiej, kawy ziarniste również.

      • 0 0

    • w bomi - polecam zielona Ahmada

      • 0 0

    • W sklepiku przed wejsciem do ETC, w Galerii Baltyckiej

      • 0 0

    • herbaty (1)

      maly sklepik na przeciwko kosciola Sw. Mikolaja, Gd Glowny, ulica prowadzaca do Starego Miasta (nie pamietam nazwy), herbaty troche trozsze niz gdzie indziej ale i jakosc duuuzo lepsza polecam

      • 0 0

      • to miejsce nazywa się Cup of Tea.
        Plusem jest to, że to sklep połączony z herbaciarnią i można degustować przed zakupem.
        Minusem jest obsługa, która nie ma pojęcia o herbacie i zasadach parzenia.
        A jakość herbat wcale nie jest jakaś powalająca.

        • 0 0

    • W Manhattanie na parterze jest herbaciarnia. Polecam!! duży wybór i miła, pomocna obsługa zwłaszcza dla laika;)

      • 1 0

  • Kto pije Yerba Mate? (4)

    Od jakiegoś czasu mam ochotę wypróbować tego cuda, może mi ktoś poleci gdzie w gdańsku kupię dobrą Yerbę i jaki rodzaj?

    • 0 0

    • Yerba (3)

      Yerba jest galerii bałtyckiej w sklepie kuchnie świata ale mają stosunkowo drogo, lepiej kupować w internecie - polskie sklepy z yerbą znajdziesz łatwo, (yerbamarket, yerbamatestore), są też na allegro. Polecam mate ale ten smak naprawdę potrafi rzucić o ścianę ;) Na początek może Amanda albo la Merced z łagodniejszych, polecam Pajarito, Cruz de Malta z najmocniejszych albo Rosamonte z tych najpopularniejszych.

      • 0 0

      • Dziękuję :) (2)

        Dobra rada, żeby kupić przez internet. Dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, że podołam w piciu mate - bo to ona pociąga mnie najbardziej, ale jak mówisz zacznę od tych łagodnych.
        Pozdrawiam!

        • 0 0

        • herbaciarnia w internecie (1)

          Też kupuję przez internet od jakiegoś czasu. Jest spory wybór, a i próbki można zamówić, jeśli ktoś nie może się zdecydować na jedną wybraną:) polecam http://www.cafeto.pl/ sprawdzony.

          • 0 0

          • w Sopocie jest sklep 20zł za 0.5kg... jak dla mnie tanio szukajcie jamajki ;P

            • 0 0

  • cup of tea

    dobrą yerbe dostaniesz w cup of tea gdansk szeroka 119/120

    • 0 0

  • No i slusznie, rownie zdrowo.

    • 0 0

  • polecam yerba mate

    jest swietna

    • 0 0

  • taa..biorąc pod uwagę standardowe zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego,produkty spożywcze z cała tablicą Mendelejewa i garści tabsów w razie przeziębienia..herbata faktycznie zabija! rakotwórcze połączenia glinowo-fluorowe?! Pani Agato, nie odpowiada mi pani psychologia herbaty!

    • 0 0

  • Nie pić herbaty z cytryna

    Niezależnie od poziomu cukru NIE należy pić herbaty z cytryną, gdyż po jej dodaniu zachodzą reakcje, w wyniku których powstają szkodliwe związki kadmu i aluminium, które kumulują się w organiźmie, a są trudno usuwalne z ustroju i prowadzą z czasem do groźnych patologii, które zresztą mało kto kojarzy z tym co człowiek spożywa..

    Sugerowane jest picie czystej, dobrej wody z cytryną, poniewaz to odkwasza organizm. (ale nie wodę cytrynową z marketu, bo te z właściwą cytryną nie mają nic wspólnego).

    • 0 0

  • W Warszawie....

    ...na Nowym Świecie , w małym sklepiku /za Bliklem/ jwst chyba najlepszy wybór herbat w kraju , nie wspominając o obsłudze. Polecam.

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Dni Świadomości Czerniaka

badania

Sprawdź znamiona po lecie

badania, konsultacje

Warsztaty relaksacji dźwiękiem

120 zł
warsztaty, joga

Najczęściej czytane