• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ziemniaki w diecie - jak i dlaczego warto je jeść?

Joanna Stolp
16 lipca 2024, godz. 08:00 
Opinie (11)
Wokół ziemniaków namnożyło się wiele mitów. Często są określane jako utrudniające redukcję masy ciała, niewskazane w diecie lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się jednak, że z powodzeniem mogą stanowić część zdrowej i wartościowej diety. Wokół ziemniaków namnożyło się wiele mitów. Często są określane jako utrudniające redukcję masy ciała, niewskazane w diecie lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się jednak, że z powodzeniem mogą stanowić część zdrowej i wartościowej diety.

Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu i błonnika pokarmowego, więc ułatwiają trawienie, poprawiają perystaltykę jelit i dają uczucie sytości, dlatego dobrze sprawdzą się także w przypadku diet redukcyjnych. Przez lata namnożyło się wiele mitów odnośnie do ich kaloryczności. Tymczasem w 100 g tego produktu znajdziemy zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu.



Jakie ziemniaki jesz najczęściej?

- Ziemniaki składają się głównie ze skrobi - mają jej od 11 do 18,3 proc., białka i wody. Są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia perystaltykę jelit i zwiększa objętość treści pokarmowej, dając uczucie sytości. Szczególnie istotne są dla osób, które powinny być na diecie lekkostrawnej - mówi mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Chociaż zapewniają sytość, są niskokaloryczne - 100 g ziemniaków dostarcza 73 kcal. Oprócz błonnika pokarmowego ziemniaki dostarczają sporą dawkę potasu. W 100 g jest aż 443 mg tego pierwiastka. Zawierają także fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, jod, witaminy C i A, witaminy z grupy B, a także beta karoten i foliany.

- Wokół ziemniaków narosło wiele mitów. Często niezbyt trafnie określane są one jako utrudniające redukcję masy ciała, niewskazane w diecie lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem, zgodnie z informacjami potwierdzonymi badaniami, ziemniaki z powodzeniem mogą stanowić część zdrowej wartościowej diety - mówi Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha.
Wbrew dietetycznym mitom pamiętajmy też, że żaden produkt nie może tuczyć sam z siebie.

- Tyjemy od nadmiaru spożywanych kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania kalorycznego. Pewne produkty mogą zwiększać ryzyko nadkonsumpcji. Są to produkty gęste energetycznie, czyli zawierają znaczną liczbę kalorii w niewielkiej porcji - przypomina Klaudia Rychcik z Centrum Nauki Experyment.

Ziemniaki zapewniają sytość, ale są niskokaloryczne - 100 g ziemniaków dostarcza 73 kcal. Oprócz błonnika pokarmowego ziemniaki zawierają sporą dawkę potasu. Ziemniaki zapewniają sytość, ale są niskokaloryczne - 100 g ziemniaków dostarcza 73 kcal. Oprócz błonnika pokarmowego ziemniaki zawierają sporą dawkę potasu.

Skąd zatem mity dotyczące ziemniaków?



Wartość kaloryczną i odżywczą ziemniaków w daniach determinuje m.in. rodzaj obróbki termicznej, sposób przygotowania i podania, a także dodatki, które mogą być bardziej kaloryczne niż same ziemniaki.

- Smażenie z dużą ilością tłuszczu, podawanie ziemniaków z tłustymi, zawiesistymi sosami, okraszanie ich skwarkami, dodawanie do puree ziemniaczanego dużej ilości masła czy śmietany zwiększa w sposób istotny kaloryczność dania - mówi Klaudia Rychcik.
Żeby zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy, warto dodać do ziemniaków źródło białka, np. chude mięso oraz tłuszczu (przykładowo oliwy z oliwek) do posiłku.

- Najniższy indeks glikemiczny mają ziemniaki, które po ugotowaniu zostały schłodzone, ponieważ skrobia w nich zawarte ulega retrogradacji, w wyniku czego obniża się jej strawność - wyjaśnia Klaudia Pieniążek. - Najbardziej tuczące są ziemniaki podane z sosami, ziemniaki smażone w tłuszczu lub potrawy przygotowane z ziemniaków, takie jak kluski, kopytka czy jako dodatek do pyz lub pierogów. Wtedy indeks glikemiczny jest wysoki, a cała potrawa kaloryczna.
Najlepszym i niskokalorycznym wyborem są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie.

- Dobrą alternatywą i urozmaiceniem jest także pieczenie bez dodatku dużej ilości tłuszczu. Dbając o zdrowie, unikajmy jednak smażenia placków ziemniaczanych, frytek z głębokiego tłuszczu oraz żywności przetworzonej wyprodukowanej na bazie ziemniaków, w tym chipsów - mówi Katarzyna Smolińska.
Jakie owoce i warzywa warto teraz jeść? Jakie owoce i warzywa warto teraz jeść?
Najlepszym i niskokalorycznym wyborem są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie. Najlepszym i niskokalorycznym wyborem są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie.

Jak obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?



Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, przez co często są wykluczane z diety, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Tymczasem schłodzenie ziemniaków po ugotowaniu oraz unikanie rozdrabniania ziemniaków obniża ich indeks glikemiczny. Lepszym rozwiązaniem jest więc spożywanie ziemniaków podawanych w całości lub kawałkach niż w postaci puree. Ładunek glikemiczny możemy z kolei obniżyć, komponując je z produktami, które są właściwymi źródłami białka lub tłuszczu.

Opinie (11)

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Ha, ha, ha, co dwa lata zmiana mody...

    • 14 6

    • No racja.
      A pamietacie jak kiedyś masło było złe i promowali margarynę do smarowania?

      • 4 1

  • (1)

    Ja ziemniaki to tylko piję.

    • 8 6

    • Też
      Czasami też zbożą.
      Jestem wege

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Najpierw mówią że ziemniaki ble. (1)

    Teraz Sa ok. Masło złe, margarynę ok. Teraz na odwrót. Ciemny cukier lepszy od białego. A tak naprawdę nie ma znaczenia itd

    • 8 1

    • Inżynier ci powie

      Co ma mniej niż 100kcal/100gram jest zdrowe, oczywiście poniżej 50 lepiej a poniżej 25 to już dietetyczne - chodzi oczywiście o produkty spożywcze (ciało stałe, twarogi, itd.) z wyłączeniem napojów.

      Ilość cukru w napoju określa jego kaloryczność i w rezultacie super przesłodzone pepsi ma około 40kcal ale mniej niż spora część naturalneych soków :). Stąd też zaleca się pić wodę.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Zawsze warto i w każdej ilości (2)

    Smażone i podane z masełkiem pycha

    • 8 2

    • Z ogniska najlepsze

      • 4 1

    • i polane skwarkami ze smalcem

      • 3 1

  • A ile w nich

    Chemii nawozów .Ale dobre są :))

    • 0 0

  • Ziemniaki to obciach tak samo jak cebula.tylko makarony,pasty,ryz.wiesniaki i orymitywy jedza kartofle

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Czuły warsztat miednicy i bioder

210 zł
warsztaty

W drodze do zdrowia: Joga na wyspie

1650 zł
spotkanie, zajęcia rekreacyjne, joga

Krąg pieśni i mantr - muzyczna podróż z Anną Walter i Bogdanem Kulik

70 zł
muzyka dawna, spotkanie

Najczęściej czytane