- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (85 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 6 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
Ziemniaki w diecie - jak i dlaczego warto je jeść?
Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu i błonnika pokarmowego, więc ułatwiają trawienie, poprawiają perystaltykę jelit i dają uczucie sytości, dlatego dobrze sprawdzą się także w przypadku diet redukcyjnych. Przez lata namnożyło się wiele mitów odnośnie do ich kaloryczności. Tymczasem w 100 g tego produktu znajdziemy zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu.
Chociaż zapewniają sytość, są niskokaloryczne - 100 g ziemniaków dostarcza 73 kcal. Oprócz błonnika pokarmowego ziemniaki dostarczają sporą dawkę potasu. W 100 g jest aż 443 mg tego pierwiastka. Zawierają także fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, jod, witaminy C i A, witaminy z grupy B, a także beta karoten i foliany.
- Wokół ziemniaków narosło wiele mitów. Często niezbyt trafnie określane są one jako utrudniające redukcję masy ciała, niewskazane w diecie lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem, zgodnie z informacjami potwierdzonymi badaniami, ziemniaki z powodzeniem mogą stanowić część zdrowej wartościowej diety - mówi Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha.
Wbrew dietetycznym mitom pamiętajmy też, że żaden produkt nie może tuczyć sam z siebie.
- Tyjemy od nadmiaru spożywanych kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania kalorycznego. Pewne produkty mogą zwiększać ryzyko nadkonsumpcji. Są to produkty gęste energetycznie, czyli zawierają znaczną liczbę kalorii w niewielkiej porcji - przypomina Klaudia Rychcik z Centrum Nauki Experyment.
Skąd zatem mity dotyczące ziemniaków?
Wartość kaloryczną i odżywczą ziemniaków w daniach determinuje m.in. rodzaj obróbki termicznej, sposób przygotowania i podania, a także dodatki, które mogą być bardziej kaloryczne niż same ziemniaki.
- Smażenie z dużą ilością tłuszczu, podawanie ziemniaków z tłustymi, zawiesistymi sosami, okraszanie ich skwarkami, dodawanie do puree ziemniaczanego dużej ilości masła czy śmietany zwiększa w sposób istotny kaloryczność dania - mówi Klaudia Rychcik.
Żeby zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy, warto dodać do ziemniaków źródło białka, np. chude mięso oraz tłuszczu (przykładowo oliwy z oliwek) do posiłku.
- Najniższy indeks glikemiczny mają ziemniaki, które po ugotowaniu zostały schłodzone, ponieważ skrobia w nich zawarte ulega retrogradacji, w wyniku czego obniża się jej strawność - wyjaśnia Klaudia Pieniążek. - Najbardziej tuczące są ziemniaki podane z sosami, ziemniaki smażone w tłuszczu lub potrawy przygotowane z ziemniaków, takie jak kluski, kopytka czy jako dodatek do pyz lub pierogów. Wtedy indeks glikemiczny jest wysoki, a cała potrawa kaloryczna.
Najlepszym i niskokalorycznym wyborem są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie.
- Dobrą alternatywą i urozmaiceniem jest także pieczenie bez dodatku dużej ilości tłuszczu. Dbając o zdrowie, unikajmy jednak smażenia placków ziemniaczanych, frytek z głębokiego tłuszczu oraz żywności przetworzonej wyprodukowanej na bazie ziemniaków, w tym chipsów - mówi Katarzyna Smolińska.
Jakie owoce i warzywa warto teraz jeść?
Jak obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?
Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, przez co często są wykluczane z diety, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Tymczasem schłodzenie ziemniaków po ugotowaniu oraz unikanie rozdrabniania ziemniaków obniża ich indeks glikemiczny. Lepszym rozwiązaniem jest więc spożywanie ziemniaków podawanych w całości lub kawałkach niż w postaci puree. Ładunek glikemiczny możemy z kolei obniżyć, komponując je z produktami, które są właściwymi źródłami białka lub tłuszczu.
Miejsca
Opinie (11)
-
2024-07-16 08:24
Opinia wyróżniona
(1)
Ha, ha, ha, co dwa lata zmiana mody...
- 14 6
-
2024-07-16 12:57
No racja.
A pamietacie jak kiedyś masło było złe i promowali margarynę do smarowania?- 4 1
-
2024-07-16 20:01
Opinia wyróżniona
Zawsze warto i w każdej ilości (2)
Smażone i podane z masełkiem pycha
- 8 2
-
2024-07-17 07:18
i polane skwarkami ze smalcem
- 3 1
-
2024-07-17 00:00
Z ogniska najlepsze
- 4 1
-
2024-07-16 19:19
Opinia wyróżniona
Najpierw mówią że ziemniaki ble. (1)
Teraz Sa ok. Masło złe, margarynę ok. Teraz na odwrót. Ciemny cukier lepszy od białego. A tak naprawdę nie ma znaczenia itd
- 8 1
-
2024-07-19 00:25
Inżynier ci powie
Co ma mniej niż 100kcal/100gram jest zdrowe, oczywiście poniżej 50 lepiej a poniżej 25 to już dietetyczne - chodzi oczywiście o produkty spożywcze (ciało stałe, twarogi, itd.) z wyłączeniem napojów.
Ilość cukru w napoju określa jego kaloryczność i w rezultacie super przesłodzone pepsi ma około 40kcal ale mniej niż spora część naturalneych soków :). Stąd też zaleca się pić wodę.- 0 0
Wszystkie opinie
-
2024-07-16 08:24
Opinia wyróżniona
(1)
Ha, ha, ha, co dwa lata zmiana mody...
- 14 6
-
2024-07-16 12:57
No racja.
A pamietacie jak kiedyś masło było złe i promowali margarynę do smarowania?- 4 1
-
2024-07-16 09:49
(1)
Ja ziemniaki to tylko piję.
- 8 6
-
2024-07-16 12:57
Też
Czasami też zbożą.
Jestem wege- 2 0
-
2024-07-16 19:19
Opinia wyróżniona
Najpierw mówią że ziemniaki ble. (1)
Teraz Sa ok. Masło złe, margarynę ok. Teraz na odwrót. Ciemny cukier lepszy od białego. A tak naprawdę nie ma znaczenia itd
- 8 1
-
2024-07-19 00:25
Inżynier ci powie
Co ma mniej niż 100kcal/100gram jest zdrowe, oczywiście poniżej 50 lepiej a poniżej 25 to już dietetyczne - chodzi oczywiście o produkty spożywcze (ciało stałe, twarogi, itd.) z wyłączeniem napojów.
Ilość cukru w napoju określa jego kaloryczność i w rezultacie super przesłodzone pepsi ma około 40kcal ale mniej niż spora część naturalneych soków :). Stąd też zaleca się pić wodę.- 0 0
-
2024-07-16 20:01
Opinia wyróżniona
Zawsze warto i w każdej ilości (2)
Smażone i podane z masełkiem pycha
- 8 2
-
2024-07-17 00:00
Z ogniska najlepsze
- 4 1
-
2024-07-17 07:18
i polane skwarkami ze smalcem
- 3 1
-
2024-07-23 05:47
A ile w nich
Chemii nawozów .Ale dobre są :))
- 0 0
-
2024-07-24 09:42
Ziemniaki to obciach tak samo jak cebula.tylko makarony,pasty,ryz.wiesniaki i orymitywy jedza kartofle
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.