• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak zostawić napiwek w restauracji? Sposobów coraz więcej

Alicja Olkowska
22 sierpnia 2024, godz. 15:00 
Opinie (166)
Zwyczaj dawania napiwków jest powszechny i społecznie akceptowalny, choć nie przez wszystkich stosowany. Zwyczaj dawania napiwków jest powszechny i społecznie akceptowalny, choć nie przez wszystkich stosowany.

Napiwki to dla niektórych kontrowersyjny temat: jedni uważają, że warto dodatkowo zapłacić za miłą i kulturalną obsługę w restauracji, pubie czy kawiarni, inni są zdania, że przecież kelner otrzymuje pensję, więc dlaczego mamy dawać mu jeszcze coś ekstra. Ten tekst jednak nie będzie rozważaniem na temat plusów i minusów napiwków, a sposobach ich płacenia, bo jak się okazuje, jest ich coraz więcej, a gotówka staje się tym najrzadziej stosowanym.  





W jaki sposób najlepiej zostawiać napiwki w restauracjach?

Kwestia napiwków wielokrotnie rozpalała sekcję komentarzy w portalu Trojmiasto.pl: takie dodatkowe wynagrodzenie pracy kelnerów/kelnerek miało zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników.

Fakt jest jednak taki, że zwyczaj dawania napiwków jest powszechny i społecznie akceptowalny, choć nie przez wszystkich stosowany. No chyba, że opłata za serwis jest automatycznie naliczana: zazwyczaj jest to 10 proc. rachunku, co powinno być wyraźnie zaznaczone w menu - wtedy albo godzimy się na taką zasadę, albo musimy zmienić lokal.

Gotówka? A kto jeszcze nosi przy sobie gotówkę?


Napiwki możemy zostawić na kilka sposobów, a gotówka, choć najmilej widziana przez kelnerów, trafia do nich coraz rzadziej. Czemu? Bo klienci najczęściej płacą kartą lub telefonem: mało kto nosi przy sobie gotówkę albo zabiera ją specjalnie na kolację z myślą o pozostawieniu napiwku.

- Gotówka zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem. W 95 proc. przypadkach kelnerzy nie rozliczają napiwków gotówkowych w swoim zeznaniu PIT, więc mają pieniądze dla siebie bez podatku. Urząd nie jest w stanie tego skontrolować - mówi osoba pracująca w branży gastronomicznej. - Gość przekazuje napiwek kelnerowi, kelner chowa go do kieszeni i skarbówka nie jest w stanie udowodnić, ile kelner dostał napiwków w ciągu roku i czy w ogóle. Problem jest taki, że 80 proc. płatności przechodzi kartą. Większość ludzi nie nosi ze sobą gotówki.
Dać czy nie dać? Napiwki w restauracjach Dać czy nie dać? Napiwki w restauracjach

Jednak nie zawsze jest tak, że co klient zostawi w gotówce na stole, to w całości od razu trafia do rąk kelnera.

- Preferuję gotówkę, jednak w miejscu, w którym pracuję, napiwki dzielimy na całą ekipę: 15 proc. dostaje bar, 20 proc. kuchnia, reszta idzie na kelnerów do podziału i od każdego kelnera po 20 zł dla runnera (to osoba, która pracuje jako pomoc kelnerska). Mamy też wliczone 10 proc. serwisu do każdego rachunku - opowiada Piotr, kelner z kilkunastoletnim doświadczeniem. - Mnóstwo miejsc ma taki sposób rozliczania tipów, wypłacane są raz w tygodniu albo raz w miesiącu. Wtedy każdy wrzuca tipy do jednego "worka". Ile z tego trafia do nas? Policzmy. Np. mamy z napiwków łącznie 5 tys. z 5 kelnerów w ciągu 5 dni. Od tego odejmujemy VAT i podatek dochodowy, w więc sumę napiwków mnożymy przez kwotę 0,6187, czyli 5000x06187 = 3093,5. Od tego odejmujemy 20 proc. kuchni, 15 proc. baru, czyli zostaje nam 2010,775 do podziału na 5 osób. Jak mamy runnera, to jeszcze odejmujemy po 20 zł od kelnera. Bez runnera wychodzi po 402,55. Mało.


- Kilka lat temu pracowałem w znanym lokalu w Sopocie, przychodziły do niej tłumy. Pracy było dużo, po kilku dniach byłem wyczerpany i nie wiedziałem, jak się nazywam, ale napiwki... napiwki było obłędne! Czasem w jeden dzień potrafiłem zarobić 1500 zł. Miałem kasę, ale nie miałem czasu i siły jej wydawać, więc w pewnym momencie poczułem, że przecież nie o to w tym chodzi... - dodaje Daniel. - Natomiast napiwki z terminali były rozliczane raz w miesiącu na cały zespół po równo.
Klienci najczęściej płacą kartą lub telefonem: mało kto nosi przy sobie gotówkę albo zabiera ją specjalnie na kolację z myślą o pozostawieniu napiwku. 
Klienci najczęściej płacą kartą lub telefonem: mało kto nosi przy sobie gotówkę albo zabiera ją specjalnie na kolację z myślą o pozostawieniu napiwku.

To może zaokrąglimy kwotę na terminalu?



Świat jednak nie stoi w miejscu i znaleziono rozwiązania, które pomagają ominąć problem braku gotówki. Można np. zaokrąglić kwotę rachunku i potraktować to jako napiwek. Kwota ta jest jednak opodatkowana oraz często z automatu dzielona na zespół, a przecież zapracowała na nią jedna konkretna kelnerka lub kelner. Rozliczana jest raz raz na tydzień albo na miesiąc, więc kelnerzy muszą na nią poczekać.

- W przypadku płatności kartą, napiwki podlegają nieco innym zasadom niż przy gotówce. Kwota napiwku, przekazana przez terminal, trafia najpierw na konto firmowe restauracji, co wiąże się z obowiązkiem odprowadzenia odpowiednich podatków. Należą do nich podatek dochodowy, składki na ubezpieczenie społeczne, VAT i inne. Łącznie obciążenia te mogą wynosić około 40 proc., co oznacza, że kelner ostatecznie otrzymuje 50-60 proc. wartości napiwku - wyjaśnia Tomasz Czarnocki z firmy GlobalTips, specjalizującej się w bezgotówkowych napiwkach i płatnościach. - Przykładowo: jeśli zostawiamy napiwek w wysokości 10 zł kartą, to po odliczeniu podatków, kelner otrzymuje od 5 do 6 zł. Niektórzy właściciele restauracji decydują się pokrywać te koszty z własnej kieszeni, aby kelnerzy otrzymywali całą kwotę napiwków. Takie podejście zależy jednak od wielu czynników, takich jak forma prowadzenia działalności, wielkość zespołu kelnerów czy ogólna suma zbieranych napiwków.


Niektóre terminale są również wyposażone w funkcję "dodaj napiwek" - automatycznie pytają o napiwek podczas procesu płatności. Na ekranie terminala wyświetla się pytanie, czy chcesz dodać napiwek: pojawia się np. konkretna kwota lub możemy ją zaproponować sami.

- Ta opcja ma swoje zalety, bo np. ktoś może nie mieć gotówki, a chce zostawić tipa, ale czasem niezręcznie mi tak stać nad klientem i dyskretnie obserwować, czy zaakceptuje napiwek na terminalu, czy nie. Jak nie, to sobie myślę, że może coś źle zrobiłam i zaczynam to brać do siebie. Mam też wrażenie, że trochę ten napiwek na nim "wymuszamy" - dodaje kelnerka restauracji przy ul. Długiej w Gdańsku.
  • Nowy sposób na napiwki: można je przelać na kartę kelnera za pomocą kodu QR. Coraz więcej lokali decyduje się na takie rozwiązanie.
  • Nowy sposób na napiwki: można je przelać na kartę kelnera za pomocą kodu QR. Coraz więcej lokali decyduje się na takie rozwiązanie.

Kelner ma swoją kartę do napiwków



Rośnie moda na karty kelnerów, czyli do każdego z nich przypisana jest jedna wizytówka wraz z kodem QR. Goście skanują go i zostają przeniesieni na stronę internetową do zostawienia napiwku. Nie potrzeba do tego żadnej aplikacji.

- Przy trybie indywidualnym wyświetla się kelner i pieniądze trafiają na jego konto na aplikacji. Przy trybie grupowym kelnerzy zbierają pieniądze do jednego "worka" i na koniec dnia w aplikacji rozdzielają pieniądze według uznania. Zazwyczaj po równo - dodaje Tomasz Czarnocki z firmy GlobalTips. - Osoby korzystające z tego rozwiązania dostają 100 proc. kwoty z napiwku. Oczywiście jako osoby fizyczne muszą odprowadzić 12 proc. podatku jako inny przychód w zeznaniu PIT lub 0 proc., jeśli są młodsi niż 26 lat bez względu na to, czy studiują, czy nie. Czasy nie są łatwe, więc coraz więcej restauratorów wprowadza właśnie takie sposoby rozliczania napiwków, a to się kelnerom opłaca.
Ranking 2024: najlepsze pierogarnie w Trójmieście Ranking 2024: najlepsze pierogarnie w Trójmieście

W Trójmieście to rozwiązanie wprowadziło już 40 lokali, m.in. Pasta miasta, Czerwony piec, Chinkalnia w Gdańsku i Gdyni, Pan Papuga, Fikka Bar i Panorama.

Na podobnej zasadzie działa aplikacja tiptip: tu również przelewamy pieniądze na konto konkretnego pracownika restauracji. Klient nie musi posiadać aplikacji, wystarczy, że w momencie, gdy otrzyma wraz z rachunkiem wizytówkę z logo tiptip, zeskanuje indywidualny kod QR obsługującego kelnera lub skorzysta z funkcji NFC w swoim telefonie. Następnie może wybrać kwotę, którą chce przekazać kelnerowi w ramach napiwku i wskazać formę płatności.

Opinie (166) 8 zablokowanych

  • Jestem kelnerem od 20 lat. Szanuję się i mam odpowiednią (1)

    pensję która pozwala mi na godne życie. Ewentualne napiwki to dodatek. Nie dajcie sobie wmówić, że to mus. Klient przychodząc płaci rownież za obsługę i to jest nasz obowiązek dobrze wykonać naszą pracę. Nie bądźcie cyganami błagającymi o napiwek każdego gościa.

    Zbyszek

    • 37 0

    • Dobrze napisane Zbychu, szacun.

      • 9 0

  • Robicie żebraków z osób w gastro ucząc ich oczekiwania na napiwek.

    A pani w markecie jak nas miło obsłuży to tez dajecie jej napiwek ? Jak jestescie dobrze obsłużeni w sklepie z ubraniami to dajecie 10% sprzedawcy ? Obudźcie się.

    Karol

    • 33 0

  • To obcy kulturowo system i nie powinien być na siłę wprowadzany.

    Skąd się wziął?

    Z tego, że kelnerzy dostają minimalną płacę w USA i przede wszystkim utrzymują się z napiwków.

    Nie jest to jakakolwiek nagroda, to rozwiązanie systemowe i w wielu miejscach, z tego co wiem, napiwek jest obowiązkowy.

    Nie ma uzasadnienia by w Polsce był dawany - a jako uznaniowość (za wyjątkową obsługę), to zawsze może być przez tych bogatych dawany, bo i tak buraki placą tylko gotówką.

    • 18 0

  • Jak zawsze promuje sie patologiczne zachowania napiwki nie sa potrzebne wystarczy dobre wynagrodzenie ! a nie smieciowe

    Unas jak zawsze chca by to był obowiazek bez wgledu na zachowanie podawacz bo kelnerów juz niema !!I jeszce jdeno tylko dzban porównuje to do USA czy europy zachodniej bo tam jest wiele gratisów dla klientów jak dbezplatna dolewka kawy czy innych napojów

    • 12 0

  • Dając napiwki powodujesz, że właściciel restaurcji płaci psie pieniądze kelnerom wiedząc, że dostaną napiwki.

    Kielnerzy nie będą pracować za psie pieniądze jeżeli nie będzie zwyczju napiwkowego i i właściciel będzie zmuszony ich godziwie wynagrodzić. To proste i logiczne. Nigdy nie daję napiwków! NIe będę zwiększał zysków właściciela restauracji.

    • 21 0

  • Drażni mnie jak kelner podchodzi w czasie mojej konsumpcji i pyta 'czy wszystko dobrze'. (2)

    To jest głupota totalna. Jakby nie było dobrze, to bym zgłosił i nie musi kelner o to specjalnie pytać. Naprawdę to kolejny, obok napiwków głupi zwyczaj z krajów anglosaskich - bez sensu.

    • 33 0

    • To efekt durnego szkolenia tzw managerów. Podobne głupoty to krzyczenie do klienta "dzień dobry" albo "może w czymś pomóc" zaraz po tym jak on wejdzie do sklepu.

      • 10 0

    • Taki

      To jest zbieranie "taków". Im więcej "taków" tym większe prawdopodobieństwo, że zapłacisz tipa. No bo jak to nie zostawić tipa po tylu "takach".

      • 8 0

  • 10% wliczone do każdego rachunku i jeszcze napiwek?

    Komuś tu peron odjechał . Może jeszcze pan kelner przedstawi listę prezentów jak na weselu to coś kupię. Nie chodzę często po lokalach. W swoim ulubionym zawsze coś zostawię. Ale jak jestem na wakacjach i wiem że już gdzieś nie wrócę to nic nie zostawiam. No chyba że ktoś wybitnie zasłuży. Bo za samo podstawienie talerza pod nos nie będę dopłacał.

    • 21 0

  • (3)

    Uwaga ostrzegam. Niektóre restauracje są już tak bezczelne, że automatycznie doliczają napiwek 15%-20% do rachunku. Jeśli ktoś tego rachunku nie przestudiuje to nawet jeśli nie chce to ten napiwek zapłaci.

    • 17 1

    • Jakieś przyklady? (1)

      • 0 4

      • Np. riverside

        • 3 0

    • Taka sprawa to do UOKiK.

      • 7 0

  • Czasem w jeden dzień potrafiłem zarobić 1500 zł. Miałem kasę, ale nie miałem czasu i siły jej wydawać, więc w pewnym momencie poczułem, że przecież nie o to w tym chodzi... - dodaje Daniel.



    A o o szczedzaniu Danielek nie slyszał ?

    • 10 1

  • (1)

    Gotòwka daje nam wolnosc, napieki daje bo nie jestem burakiem

    • 1 9

    • Dajesz

      bo jesteś fra*erem :)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Maciej Dobrzyniecki

Od roku 1994 jest członkiem Business Centre Club i pełni funkcję wiceprezesa. Jest ponadto Przewodniczącym Rad Nadzorczych Abantia Polska oraz Ibereolica; jak i członkiem Rad Nadzorczych. Od czerwca 1997 prowadzi własną firmę doradczą Profit-Consult zajmującą się: doradztwem inwestycyjnym, organizacją finansowania rozwoju i inwestycji, projektami doradczymi w zakresie zarządzania inwestycjami, pośrednictwem finansowym i opiniowaniem kontraktów.

Najczęściej czytane