• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Z cenami odlecieli". Ile za gofry i lody w tym roku?

Aleksandra Wrona
17 lipca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (357)
  • Gofry to jedne z najchętniej kupowanych wakacyjnych przysmaków.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.
  • Lody i gofry to najpopularniejsze z nadmorskich słodkości. Choć ceny rosną, chętnych do ich zakupu nie brakuje.

Lody, gofry, frytki i zapiekanki to najbardziej typowe wakacyjne przekąski. Jakie są ceny nad morzem w 2023 roku? Rok temu przeszliśmy się pasem nadmorskim, sprawdzając ich ceny. W tym roku powtórzyliśmy spacer, sprawdzając, za co zapłacimy więcej, a za co mniej. Jak piszą nasi czytelnicy pod artykułem: "z cenami odlecieli".




Na słodko: lody, gofry, rurki z kremem - ile kosztują?



Czy podczas plażowania kupujesz przekąski?

Słodko-maślany zapach gofrów to dla wielu z nas aromat jednoznacznie kojarzący się z wakacjami nad morzem. Nic w tym dziwnego, że budki z goframi spotkać można niemalże przy każdym wyjściu z plaży. W tym roku za gofra bez dodatków zapłacimy 7-8 zł. Za dodatek cukru pudru dopłacimy zazwyczaj ok. 1 zł. Gofr z dżemem to koszt 12-13 zł, za gofra z polewą zapłacimy 12-13 zł, a ten z popularnym czekoladowo-orzechowym kremem kosztować nas będzie 13-16 zł. Gofr z bitą śmietaną również kosztuje od 13 do 16 zł, jeśli na wierzch chcemy dodać owoce - musimy liczyć z kosztem 19-20 zł.

Gofr ze świeżymi owocami kosztuje w tym sezonie ok. 15 zł, a z owocami w żelu od 13 do 15 zł. Za najbardziej "wypasioną wersję", czyli gofra z bitą śmietaną, owocami i polewą, zapłacimy od 21 do 23 zł. Popularne kilka sezonów temu bubble waffle są już coraz rzadziej spotykane. Jeśli jednak najdzie nas na nie ochota, musimy liczyć się z wydatkiem 22-26 zł.

W kilku miejscach nad morzem możemy dostać też rurki z bitą śmietaną w cenie 6-7 zł.


Kolejnym smakiem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie wakacji, są lody. W nadmorskich budkach do wyboru mamy lody gałkowe, włoskie i amerykańskie. Za gałkowe zapłacimy od 7 do 8 zł za porcję. Lody włoskie i amerykańskie dostaniemy w trzech wariantach: małe (8-11 zł), średnie (9-11 zł) lub duże (10-15 zł).

Nad morzem możemy spotkać też stoiska z lodami tajskimi - przygotowywanymi na żywo. Za porcję zapłacimy 16 zł.



  • Hot-dog ze złotem, czyli nowa gastro atrakcja w Sopocie.
  • Frytki, zapiekanki, burgery i hot-dogi to częsty wybór wśród plażowiczów.
  • Frytki, zapiekanki, burgery i hot-dogi to częsty wybór wśród plażowiczów.
  • Frytki, zapiekanki, burgery i hot-dogi to częsty wybór wśród plażowiczów.
  • Frytki, zapiekanki, burgery i hot-dogi to częsty wybór wśród plażowiczów.

Na słono: frytki, burgery, hot-dogi i zapiekanki - jakie ceny?



Oprócz słodkich przekąsek nad morzem dostaniemy też sporo opcji z gatunku fast food. Za najprostszą, małą zapiekankę zapłacimy od 12 do 24 zł, większa i bogatsza w dodatki to koszt od 18 do 29 zł. Cena burgera wynosi od 19 do 27 zł. Hot dog w stylu francuskim to koszt ok. 8 zł, a amerykański od 12 do 20 zł. Ciekawostką gastronomiczną jest hot-dog z jadalnymi płatkami 23-karatowego złota, który sprzedawany jest przy molo w Sopocie. Jego cena to aż 99,99 zł.

Popularną, szybką przekąską, szczególnie uwielbianą przez dzieci, są oczywiście frytki. Najtańsza znaleziona przez nas porcja frytek kosztowała 12 zł, a najdroższa 20 zł.

"Zakręcony ziemniak" wyniesie nas 9 zł, a pieczone bataty - 18-20 zł.

W kilku miejscach można dostać też pudełka zawierające frytki oraz kawałki dorsza lub kalmary. Ich ceny potrafią wahać się od 25 do 49 zł (porcja z dorszem) i 25-45 zł (porcja z kalmarami).


Do picia: kawa, herbata, piwo - ile zapłacimy?



Oprócz słodkich i słonych przekąsek nad morzem często decydujemy się na zamówienie czegoś do picia. W tym roku espresso dostaniemy za ok. 7-9 zł. Americano to koszt od 11 do 16 zł, a kawa z dodatkiem mleka kosztować nas będzie ok. 15-17 zł. Za caffe latte zapłacimy 14-20 zł, a za flat white 17-18 zł. Cappuccino to koszt ok. 12-18 zł. Za kawę mrożoną zapłacimy od 15 do 19 zł, gaszące pragnienie espresso tonic kosztuje od 15 do 17 zł. Za herbatę zapłacimy 9-11 zł, za to gorąca czekolada to wydatek rzędu 12-17 zł.

Półlitrowa butelka wody kosztuje ok. 7 zł. Pragnienie możemy ugasić lemoniadą (10-16 zł) lub bubble tea (15-20 zł).

Koszt piwa z nalewaka sprzedawanego tuż nad morzem to ok. 12 zł za 300 ml i 15 zł za 500 ml.

Leżaki i kosze plażowe. Gdzie i za ile je wypożyczymy? Leżaki i kosze plażowe. Gdzie i za ile je wypożyczymy?

Co się zmieniło?



Co zmieniło się względem zeszłego roku? Chyba nikogo nie zaskoczy odpowiedź, że ceny. Jest drożej, choć nie są to drastyczne podwyżki, w większości przypadków wynoszą one ok. 1-2 zł. Dla przykładu - rok temu gofra bez dodatków udało nam się dostać za 6 zł, w tym roku najniższa znaleziona przez nas cena to 7 zł. Mocno podrożały gofry z owocami (z 11 na 15 zł), za to ceny kaw różnią się dość nieznacznie.

Oprócz cen można zauważyć też zmianę w preferencjach klientów. Zniknęły wszechobecne w poprzednich sezonach stoiska z granitami, a zastąpiły je bubble tea. Powodzeniem nie cieszą się już bąbelkowe gofry i zakręcone frytki, chętniej za to sięgamy po klasyki - hot-dogi i zapiekanki.

Opinie (357) ponad 20 zablokowanych

  • Tak czytam te mądre opinie, pomysły na oszczędności, a nawet przepisy na gofry za zeta... (1)

    I zastanawiam się, gdzie leżą granice absurdu...
    To jasne, że mieszkając nad morzem czy w miejscowościach turystycznych mamy wybór - zrobić sobie gofra albo lody w domu i zaoszczędzić, albo zapłacić frycowe "na mieście". Natomiast co mają zrobić przyjezdni?
    Czy ci mądrzy doradcy też biorą ze sobą gofrownice i maszyny do lodów jak jadą z dziećmi na wakacje żeby zaoszczędzić za wszelką cenę??? Rozumiem, że nikt nie musi codziennie kupować kilku gofrów dla dzieci, ale wystarczy choćby raz na pobyt sprawić frajdę latoroślom, co przy bardzo dużej ilości turystów już robi skalę. Także zamiast narzekać na wysokie ceny lodów czy gofrów, lepiej przestańmy się zgadzać np. na patowynajem krótkoterminowy, a to powinno już zmniejszyć popyt a w konsekwencji również ceny.

    • 3 5

    • zgadza sie akurat lody mozna sobie kupic w kazdym sklepie w normalnej cenie ale gofry juz nie .Na w czasach

      tez zawsze kupuje lody gdzie taniej iszukam tez gdzie sa gofry taniej nie trzeba kupowac ich tam gdzie sa najdrozsze

      • 2 0

  • W sklepach pojawily sie promocje

    W knajpach zaczną się obniżki cen. Mimo wszystko ludzie kupują mniej. Knajpka przy bulwarze. Ludzie siedzą przy 1 piwie, jakiejś kawie. Mało kto je. Spojrzałam do menu. Nie dziwię się.przystawki po 35-49zl. Danie główne 78zl. Pogięło totalnie. Kiedyś byliśmy co weekend. Teraz unikam miejsca

    • 8 1

  • (1)

    Dobrze że jest drogo. To bardzo tuczące i niezdrowe jedzenie które niebawem powinno zniknąć z naszych kurortów. Za to powinno się jeść więcej warzyw i owoców.

    • 3 2

    • Marchewa za 20zl, jabłko za 25.

      • 0 0

  • Bo tu chodzi o to

    Aby wykończyć ludzi drożyzną!

    • 1 3

  • a co z najdrozszymi goframi w kształcie penisa w Gdańsku na wyspie czy ten tecxzowy lokal nadal tam istnieje?

    • 1 1

  • A tymczasem w Niemczech

    włoskie lody są po 2 euro
    Widocznie tam im się opłaca, nie to co u nas ;)

    • 4 1

  • Wiecie ile kosztuje gofer z gotowej masy? (3)

    Około 30 groszy. 5 kg "proszku" to 60 zł, do tego 1,5 litra oleju i 5 litrów wody i macie 250 gofrów za 70 zł.
    Ten biznes to jest żyła złota, dlatego oferty w konkursach są tak abstrakcyjnie wysokie, a miejsca "święte".
    Personel oczywiście zasuwa na minimalnej.

    • 8 0

    • (1)

      Otwarcie firmy, wynajecie miejsca, budka, maszyny, prad, woda, pracownik i dziesiatki podatkow i masz gofra za 20zl

      • 0 0

      • Proszę cię

        Profesjonalna gofrownica (np dezal) to kilkaset złotych. Do gofrów nic więcej nie potrzebujesz, bo i tak każdy nawala gotowce łącznie z bitą śmietaną z puszki. Zostaje prąd (racja, po stawkach firmowych, a nie konsumenckich).
        Ale najwięcej kosztuje dzierżawa budki. Niemniej taka budka potrafi zrobić w weekend 20 tys utargu, więc tu zdecydowanie chodzi o zarobienie w sezon (jakby nie patrzeć u nas losowy) jak najwięcej.

        Lody są trochę mniej opłacalne (droższy sprzęt i surowce), ale nadal.

        • 0 0

    • Otwórz gofrowy domek i sprzedawaj

      • 0 0

  • Ten naród powoli idiocieje skoro płaci tyle za te śmieci.

    • 6 1

  • Bala

    Bez sensu ta wasza pisanina, ludzie kupują bo widocznie ich stać, a kogo nie stać to bierze jedzenie z domu.

    • 4 1

  • Gdyby to były prawdziwe gofry to jeszcze pół biedy, ale to są wynalazki z proszku połączonego z wodą. Mleko w proszku, jaja w proszku, coś co przypomina mąkę, jakieś spulchniacze, dodatki smakowe. Sam syf, do tego sztuczna śmietana która koło prawdziwej nawet nie stała i kilka owoców bez zapachu i smaku. Smacznego

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Roman Walasiński

Prezes zarządu Swissmed Centrum Zdrowia. Ukończył Uniwersytet Gdański, Wydział Prawa i Administracji. W latach 1990 -1993 Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku. Do dziś wpisany na listę Okręgowej Izby Radców Prawnych w Gdańsku. 1989-1994 Urząd Miasta Gdańska. 1997-1998 radca prawny w spółce Theo Frey Polska w Gdańsku. 1993 – 2006 własna kancelaria radcy prawnego w Gdańsku. Spółką Swissmed kieruje od 1998 roku.

Najczęściej czytane